Σχέδιο δράσης: Η τάξη μας ενώνει ,η φιλία μας μεγαλώνει! 2022-2023

Διαδικασίες αξιολόγησης της Δράσης

Μέσω της παρατήρησης και των καταγραφών θα αξιολογηθεί:

  • Η ανάπτυξη αμοιβαίων σχέσεων εμπιστοσύνης
  • Το σχολικό κλίμα
  • Η υιοθέτηση στάσεων αλληλοσεβασμού μεταξύ παιδιών και εκπαιδευτικών
  • Η κατανόηση, αναγνώριση και διαχείριση συναισθημάτων

   ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣΔΡΑΣΗΣ

Το νηπιαγωγείο αποτελεί μια μικρογραφία της κοινωνίας. Οι εκπαιδευτικοί αναλαμβάνουν την ευθύνη να ταιριάξουν νήπια με διαφορετικές πολιτισμικές καταβολές ,κουλτούρες και  κοινωνικά στρώματα.

Στο νηπιαγωγείο μας φοιτούν Ρομά, αλλοδαποί  Έλληνες. . Υπάρχει πολυφωνία. Έτσι ήταν ανάγκη εκπαιδευτικοί και νήπια να συνάψουν ένα <<Συμβόλαιο τάξης>> ώστε να καλλιεργήσουμε κλίμα εμπιστοσύνης ,σχεδιάζοντας τους κανόνες της τάξης μας.

Η συνεργασία μεταξύ των εκπαιδευτικών ήταν συνεχής και ανατροφοδοτούνταν με ερωτηματολόγια, καταγραφές συγκρούσεων και γεγονότων.

Στον ετήσιο προγραμματισμό συμφωνήσαμε στην καλλιέργεια καλών σχέσεων με συνεργασία κι επιλογή  ένταξης των εργαστηρίων δεξιοτήτων στις επιλεγμένες θεματικές ενότητες  με στόχο την συμπερίληψη όλων των αντιθέσεων και  αναγνώριση της διαφορετικότητας.

Με παιχνίδια ρόλων άμβλυναν διαφορές και συγκρούσεις, κάναμε συμμέτοχους και κοινωνούς τους γονείς ,οργανώσαμε  συναντήσεις, γιορτές, κοινές δράσεις ,επιμορφωτικές συναντήσεις με γνώμονα την ανάπτυξη θετικού κλίματος.

Συνεργαστήκαμε με όμορα νηπιαγωγεία ( 1ο Ν/Γ Αγρινίου, Ν/Γ  Καστρακίου ) κάνοντας κοινά εργαστήρια και κοινές δράσεις. Παρακολουθήσαμε κουκλοθέατρο και θεατρικές παραστάσεις Το μήνυμα των Χριστουγέννων, ο Τριγωνοψαρούλης )

Για την ενίσχυση της ομάδας και  εμπλουτισμό ερεθισμάτων σχεδιάσαμε δράσεις;

Εργαστήριο ρομποτικής, γνωριμία με  Η/Υ/ Εργαστήριο ανακάλυψης ιστορίας……

Η  μαθησιακή και κοινωνική εξέλιξη των νηπίων ευνοείται ιδιαίτερα από την ύπαρξη ενός θετικού μαθησιακού περιβάλλοντος, βασική συνιστώσα του οποίου είναι  οι  καλές διαπροσωπικές σχέσεις μεταξύ νηπίων και εκπαιδευτικών .Η σχέση αυτή μπορεί να επηρεάσει τη θετική σχολική προσαρμογή καθώς τα νήπια κοινωνικοποιούνται μέσω των κανόνων της σχολικής συμπεριφοράς, στο πλαίσιο των διαπροσωπικών σχέσεων. Έτσι, οι εκπαιδευτικοί γίνονται πρότυπα συμπεριφοράς και συνεργασίας (r ole models) στην κοινή  σχολική ζωή.

Στην ιστοσελίδα του σχολείου βρίσκονται καταγραφές από δράσεις