ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΒΕΡΓΙΝΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ
Την Πέμπτη 25 Μαΐου οι μαθητές της Δ’ τάξης του σχολείου μας γνώρισαν την ιστορία της Μακεδονίας μέσα από μια όμορφη εκπαιδευτική εκδρομή. Πρώτος μας σταθμός ο αρχαιολογικός χώρος της Βεργίνας, οπού εκεί μας υποδέχτηκε ο ξεναγός μας κ. Αθανάσιος Τσεκούρας, τον οποίο ευχαριστούμε πολύ για την άψογη ξενάγηση και για όλες τις πληροφορίες που μας έδωσε με τόσο ενθουσιασμό. Εκεί ξεναγηθήκαμε στους Μακεδονικούς τάφους και θαυμάσαμε τα αρχαιολογικά ευρήματα.
Στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε προς την περιοχή Ισβόρια, στη Σχολή του Αριστοτέλη. Μέσα από μια ταινία μικρού μήκους που παρακολουθήσαμε στο πολιτιστικό κέντρο, μάθαμε σημαντικές πληροφορίες για την ιστορία της περιοχής.
Πολύ πριν τη δημιουργία της Σχολής (τον 4ο αιώνα π.Χ.), ο χώρος λειτουργούσε σαν ιερό των Νυμφών «Νυμφαίο». Νυμφαία ονομάζονταν οι χώροι λατρείας που ήταν αφιερωμένοι στις Νύμφες, γυναικείες θεότητες της φύσης. Οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι συνήθιζαν να δημιουργούν τις σχολές τους και να διδάσκουν σε τέτοιους ιερούς τόπους. Έναν τέτοιο ιερό τόπο, το Νυμφαίο της Μίεζας διάλεξε για τη διδασκαλία του Μ. Αλεξάνδρου ο πατέρας του Φίλιππος Β’.
Ο Αριστοτέλης άσκησε μεγάλη επιρροή στον Μ. Αλέξανδρο ο οποίος τον θαύμαζε βαθιά, γι’ αυτό μάλιστα είπε τη γνωστή φράση: «Στον πατέρα μου χρωστάω το ζην, αλλά στον δάσκαλό μου το ευ ζην».
Οι εκπαιδευτικοί της τάξης,
Λευκοθέα Μαυρίδου
Λουκάς Βουρβούρης
Συμέλα Αμπατζίδου
Φωτεινή Σαμπαλιώτη