Ιστολόγια που λειτουργούν στο σχολείο μας

0

Συγγραφέας: 18ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ | Κατηγορία Ανακοινώσεις | , στις 09-04-2014

DSC00011

Πέρα από το κεντρικό ιστολόγιο του σχολείου μας, σας πληροφορούμε ότι λειτουργούν άλλα τρία επί μέρους ιστολόγια  τάξεων και δασκάλων ,τα οποία είναι τα εξής:

«Ταξίδι στην Ιθάκη της γνώσης¨του ΣΤ1 (Δάσκαλος: Κος  Γιώργος Πατσουλάκης),  «e Δικτυωμένοι» του Δ2 (Δάσκαλος :Κος  Βαγγέλης Κόμπος) αλλά και το «Ούσα…ον…» της κυρίας Δώρας Καρίκα , δασκάλας της Β΄τάξης του 24ου Δημ. Σχ. Κερατσινίου.

Μπορείτε να τα δείτε , κάνοντας κλικ στις ονομασίες τους .

Παλιότερα ιστολόγια του σχολείου μας, αλλά πολύ χρήσιμα, μπορείτε να βρείτε στα δεξιά και στο τμήμα «Φιλικές σελίδες»

Νέο Σχολείο-Εξειδικευμένη Υποστήριξη

0

Συγγραφέας: 18ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ | Κατηγορία Ανακοινώσεις | , στις 16-01-2014

Afissa espa1

«ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (ΣΧΟΛΕΙΟ 21ΟΥ ΑΙΩΝΑ) – Η ΜΕΤΑΒΑΣΗ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΝΤΑΞΗ ΕΚΟ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ» ΣΤΟΥΣ ΑΞΟΝΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 1, 2 & 3 ΤΟΥ Ε.Π. «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ» ΤΟΥ ΕΣΠΑ

Στόχος των Πράξεων, που αφορούν σε ένα αρχικό, μεταβατικό, στάδιο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης του Νέου Σχολείου (Σχολείο του 21ου αιώνα), είναι η εφαρμογή βασικών αρχών του Νέου Σχολείου στα υφιστάμενα Δημοτικά Σχολεία και ιδίως στα Δημοτικά Σχολεία με ενιαίο αναμορφωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Οι δύο βασικές αρχές των Πράξεων είναι:

Α.  Η αξιοποίηση του πολιτισμού στην εκπαίδευση, όχι μόνο εξοικειώνοντας τα παιδιά με τις τέχνες αλλά και χρησιμοποιώντας τις τέχνες ως διδακτικό εργαλείο και

Β. Η ομαλή και αποτελεσματική ένταξη όλων των μαθητών στο εκπαιδευτικό σύστημα, ανεξαρτήτως κοινωνικής ομάδας και κοινωνικής ιδιαιτερότητας, ιδίως των μαθητών από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες – ΕΚΟ (αλλοδαπούς, μετανάστες, ρομά, μουσουλμανόπαιδες).

Οι ανωτέρω αρχές αντικατοπτρίζονται στις ακόλουθες  Δράσεις:

1. H Δράση συνίσταται στον εμπλουτισμό του εκπαιδευτικού δυναμικού των Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων και ιδίως των Δημοτικών Σχολείων με ενιαίο αναμορφωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, με εκπαιδευτικούς με ειδίκευση στην Αισθητική Αγωγή. Για το σκοπό αυτό απασχολήθηκαν συνολικά 1.748 εκπαιδευτικοί ειδικότητας Καλλιτεχνικών, Μουσικής, Θεατρικών Σπουδών και Δραματικής Τέχνης και υλοποιήθηκε επιτυχώς η δράση το σχολικό έτος 2010-2011.

2. Η Δράση συνίσταται στη στελέχωση, με εκπαιδευτικούς ΠΕ70, των Τάξεων Υποδοχής Ζ.Ε.Π. και Ενισχυτικών Φροντιστηριακών Τμημάτων Ζ.Ε.Π., που ιδρύουν στην Π/θμια Εκπαίδευση, οι Περιφερειακοί Διευθυντές Π/θμιας & Δ/θμιας Εκπαίδευσης. Οι εκπαιδευτικοί απασχολούνται σε Δημοτικά Σχολεία που εμφανίζουν ανάγκη για υποστήριξη της ένταξης μαθητών ευάλωτων κοινωνικών ομάδων (ΕΚΟ) με κύριο αντικείμενο την εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας αλλά και τη διδακτική στήριξη σε άλλα αντικείμενα, ώστε να διευκολύνεται η προσαρμογή και παραμονή τους στο γενικό εκπαιδευτικό σύστημα. Η εν λόγω δράσης υλοποιήθηκε τα σχολικά έτη 2011-2012, 2012-2013 και συνεχίζεται το σχολικό έτος 2013-2014.

Για την αξιολόγηση των ανωτέρω Δράσεων προβλέπεται έρευνα πεδίου μέσω ερωτηματολογίων και συνεντεύξεων. Η Δράση που αφορά στην αξιοποίηση του Πολιτισμού στην Εκπαίδευση αξιολογήθηκε από Ομάδα Αξιολόγησης και εξήχθησαν συμπεράσματα για τη συνέχιση της εφαρμογής της. Η Δράση που αφορά στην ομαλή και αποτελεσματική Ένταξη όλων των μαθητών στο εκπαιδευτικό σύστημα, ανεξαρτήτως κοινωνικής ομάδας και κοινωνικής ιδιαιτερότητας, πρόκειται να αξιολογηθεί το παρόν σχολικό έτος (συνεχής-on going –  αξιολόγηση για το σχολικό έτος 2013-2014 και τελική έκθεση αποτίμησης για το συνολικό διάστημα υλοποίησης της δράσης)

 

Ο σχολικός μας κήπος

0

Συγγραφέας: 18ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ | Κατηγορία Ανακοινώσεις, Δραστηριότητες | , στις 02-07-2013


Από το 2006  με συστηματικές ενέργειες καταφέραμε να αξιοποιήσουμε τον ακάλυπτο  χώρο των σχολείων μας και να τον μετατρέψουμε σε ένα υπέροχο κήπο με λουλούδια, θάμνους,αρωματικά φυτά και δέντρα και να λειτουργεί πλέον σαν μια υπαίθρια αίθουσα διδασκαλίας.

DSC00292

Οι μαθητές μας, με τη βοήθεια των δασκάλων τους και των διευθυντών, οργανώνουν  συχνές επισκέψεις ,παρακολουθώντας την εξέλιξη και ανάπτυξη των φυτών , φροντίζοντάς τα και μαθαίνοντας τα  μυστικά για τη σωστή λειτουργία του σχολικού μας κήπου.

DSC00051

Η βιωματική αυτή ενασχόληση των παιδιών ,των μικρών μας γεωπόνων πλέον, μας γεμίζει περηφάνια και ικανοποίηση για όλο τον κόπο και την προσπάθεια που έχει γίνει και μας δίνει  δύναμη για να τη συνεχίσουμε.

DSC00021

Στις φωτογραφίες μπορείτε να δείτε ένα μικρό δείγμα από αυτά που σας περιγράψαμε παραπάνω, με την υπόσχεση αργότερα  να δημιουργήσουμε μια ξεχωριστή ενότητα για τον σχολικό μας κήπο.

DSC00011


Οι μικροί σπηλαιολόγοι στους Αγίους Ισιδώρους Λυκαβηττού

0

Συγγραφέας: 18ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ | Κατηγορία Ανακοινώσεις | , στις 29-04-2013

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΙΣΙΔΩΡΟΥΣ ΤΟΥ ΛΥΚΑΒΗΤΤΟΥ

Ένα όμορφο κυριακάτικο πρωινό του Γενάρη όλοι εμείς οι μικροί σπηλαιολόγοι του 18ου Δ.. Σχ. Κερατσινίου, αναχωρήσαμε για το κέντρο της Αθήνας. Όχι, αυτή τη φορά δε θα επισκεπτόμασταν κάποιο μουσείο. Θα ανηφορίζαμε το Λόφο του Λυκαβηττού για να επισκεφτούμε την άγνωστη για τους περισσότερους Αθηναίους ημισπηλαιώδη εκκλησία των Αγίων Ισιδώρων.

Αυτή η μέρα ήταν ξεχωριστή για τους σπηλαιολόγους της Ελληνική Σπηλαιολογικής Εταιρείας, αφού σ’ αυτήν την όμορφη γωνιά του Λυκαβηττού θα  έκοβαν την πίτα τους. Και για μας όμως τους φίλους των σπηλαίων θα  ήταν μια  ευκαρία να βρεθούμε σ’ ένα ακόμα σπήλαιο και μάλιστα εντελώς διαφορετικό  απ’ όλα τ’  άλλα.

Φτάνοντας στο μικρό δασάκι αποβιβαστήκαμε από το λεωφορείο και μετά από λίγο περπάτημα βρεθήκαμε να ανεβαίνουμε τα πέτρινα σκαλιά της εκκλησίας. Παντού διακρίναμε όμορφα παρτέρια με λουλούδια και μικρούς κήπους με διαφόρων ειδών δένδρα..  Κάτω η πολύβουη  πόλη της Αθήνας απλώνονταν μέχρι όσο μπορούσαν να δουν τα μάτια μας. Δε μας συγκινούσε τόσο πολύ θέαμα της μεγαλούπολης όσο  η ησυχία που βασίλευε στο προαύλιο του σπηλαιώδη ναού.

Μετά από λίγο βρεθήκαμε να ανεβαίνουμε τα τελευταία σκαλιά που μας οδηγούσαν  στο όμορφο εκκλησάκι. Μας υποδέχτηκε ο πατήρ Δημήτριος ,που τόσα πολλά είχαμε ακούσει για το πλούσιο έργο που εκτελεί τα τελευταία χρόνια.. Μας ζήτησε να καθίσουμε για να μας ενημερώσει για το ιστορικό της εκκλησίας και τη ζωή των δύο Αγίων. Έτσι μάθαμε για την πλούσια δράση του Αγίου Ισιδώρου του Πηλουσιώτη που έζησε στην Αίγυπτο μέχρι τα βαθιά του γεράματα αλλά και για το βασανιστικό τρόπο που θανατώθηκε ο Άγιος Ισίδωρος ο Χιοπολίτης από τους Ρωμαίους, επειδή ασπάστηκε το χριστιανισμό.

Ενώ ακούγαμε όλα αυτά δε χορταίναμε να θαυμάζουμε την απλότητα της εκκλησίας μα πιο πολύ το ιερό της που ήταν ολόκληρο χωμένο μέσα σε μια σπηλιά. Μάλιστα σε κάποιο σημείο του βράχου, μπροστά από το ιερό και πίσω από την εικόνα της Παναγίας τα τοιχώματα ήταν υγρά από το συνεχές σταγόνισμα  του νερού.

Πριν τελειώσει ο ιερέας, δεν παρέλειψε να μας αναφέρει ότι ο χώρος αυτός χρησιμοποιήθηκε ως ησυχαστήριο από το Μέγα Βασίλειο και το Γρηγόριο το Θεολόγο, όταν Αυτοί σπούδαζαν στη Φιλοσοφική Σχολή των Αθηνών. Επίσης μάθαμε ότι το χώρο  αυτό είχε επισκεφτεί και ο Άγιος Γεράσιμος, αυτός ο φοβερός Άγιος των πονηρών πνευμάτων που τον είχαν ονομάσει και Καψάλη.

Μετά την ενημέρωση  ήρθε η ώρα  για την κοπή της πίτας από τους σπηλαιολόγους. Το λόγο πήρε ο Πρόεδρος της Εταιρείας. ο κ. Κων. Μερδενισιάνος που αφού μίλησε για το σπουδαίο έργο της Εταιρείας κάλεσε τον πρώην Αντιπρύτανη κ. Μιχ. Δερμιτζάκη να κόψει την πίτα για να μοιραστεί στη συνέχεια σε όλους τους παρευρισκομένους.. Η αγωνία μας για το φλουρί έλαβε πολύ γρήγορα τέλος, αφού έπεσε στον  ιερέα που πήρε έτσι βιβλία της Ε.Σ.Ε. Η  εκδήλωση τέλειωσε από εμάς τραγουδώντας τραγούδια που είχε γράψει ο δάσκαλος μας, κ .Μ.  Πιτυκάκης, για τα σπήλαια και είχε ενορχηστρώσει η μουσικός του σχολείου μας, κ. Παναγιώτα. Αργυρέα..

Αλήθεια πόσο άρεσε σε όλους μας αυτή η όμορφη, μικρή δραπέτευση στο κέντρο της Αθήνας!

ΚΑΡΑΒΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΑΜΑΤΙΝΑ – ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ΙΩΑΝΝΑ

ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ ΤΗΣ  Ε1 ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ 18ΟΥ ΔΗΜ.. ΣΧΟΛΕΙΟΥ. ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ

Οι μικροί σπηλαιολόγοι στην Καστοριά

0

Συγγραφέας: 18ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ | Κατηγορία Δραστηριότητες, Ε΄Τάξη | , στις 29-04-2013

ΣΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΟΥ ΔΡΑΚΟΥ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
ΣΤΟ ΝΥΜΦΑΙΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΕΣΠΕΣ
Περιμέναμε καιρό, αλλά να που ήρθε! Παρασκευή 18 Μαίου 2012! Ώρα αναχώρησης για την Καστοριά. Ξεκινήσαμε το μεσημέρι και περνώντας τον Δομοκό, την Καρδίτσα, τα επιβλητικά Μετέωρα της Καλαμπάκας, φτάσαμε αργά το βράδυ στην Καστοριά Δειπνήσαμε κοντά στη λίμνη της πόλης και αργότερα μεταβήκαμε στον όμορφο ξενώνα ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ και κουρασμένοι καθώς ήμασταν κοιμηθήκαμε αμέσως. Άλλωστε η αυριανή μέρα προέβλεπε μακρινές αλλά και πολύ ενδιαφέρουσες διαδρομές.
Την άλλη λοιπόν μέρα επισκεφτήκαμε αρχικά  το Νυμφαίο της Φλώρινας, ένα από τα ομορφότερα χωριά της Ευρώπης! Εκεί μας περίμεναν οι άνθρωποι από το Περιβαλλοντικό Κέντρο ΑΡΚΤΟΎΡΟΣ, που στεγάζεται στη Νικείο Σχολή και ενημερωθήκαμε για την προστασία της καφέ αρκούδας. Μετά επισκεφτήκαμε το καταφύγιο των αρκούδων κα ι τις είδαμε από κοντά μέσα σ’ ένα φανταστικό δάσος με οξιές.
Ο επόμενος μας σταθμός ήταν οι Πρέσπες, όπου θαυμάσαμε την πολύ ενδιαφέρουσα χλωρίδα και πανίδα του Λιμναίου αυτού βιότοπου, που έχει χαρακτηριστεί σαν το μεγαλύτερο Εθνικό Πάρκο της Ελλάδας  Σ’ αυτό το Πάρκο φιλοξενείται η μεγαλύτερη αποικία αργυροπελεκάνων παγκοσμίως και χαρήκαμε ιδιαιτέρως που μπορέσαμε να δούμε αρκετούς από κοντά! Αφού απολαύσαμε το φαγητό σε παραλίμνια ταβέρνα πήραμε το δρόμο της επιστροφής, αφού προηγουμένως κάναμε και μία στάση στον Άγιο Αχίλλειο που βρίσκεται   σ’ ένα μικρό νησάκι της Λίμνης.
Το βράδυ βγήκαμε βόλτα για να γνωρίσουμε από κοντά την πόλη της Καστοριάς. Περπατώντας στις όχθες της λίμνης είχαμε την τύχη να δούμε μερικά από τα πτηνά που ζουν σ’ αυτήν. Ήταν πελεκάνοι, κύκνοι και αρκετές πάπιες με πανέμορφους χρωματισμούς.. Μετά το φαγητό κάναμε ένα ακόμα τελευταίο περίπατο γύρω από τη λίμνη και στη συνέχεια πήγαμε στο ξενοδοχείο.
Η επόμενη μέρα προέβλεπε αρχικά επίσκεψη στο Λιμναίο Οικισμό του Δισπηλιού, Εκεί είχαμε την ευκαιρία να δούμε την αναπαράσταση του προϊστορικού οικισμού μέσα σε ξύλινες καλύβες. οι οποίες μάλιστα είχαν κατασκευαστεί δίπλα στις όχθες της λίμνης. Στη συνέχεια μεταβήκαμε στο μουσείο με τα ευρήματα, όπου  μάθαμε για τον τρόπο ζωής των ανθρώπων που κατοικούσαν εκεί πριν από 7.500 περίπου χρόνια.
Τώρα το καλύτερο κομμάτι της εκδρομής μας. Η επίσκεψη στο σπήλαιο του Δράκου!!!
Η ιστορία λέει ότι πολύ παλιά η σπηλιά ήταν γεμάτη χρυσό που τον φύλαγε ένας ακοίμητος δράκος. Κάποια παιδιά ξεκίνησαν μια μέρα να μπουν να πάρουν το χρυσό. Δυστυχώς όμως γι’ αυτά ποτέ δε βγήκαν από εκεί μέσα.. Στα επόμενα χρόνια οι γονείς τρόμαζαν τα μικρά παιδιά τους με αυτό το μύθο για να τα αποτρέψουν να το επισκεφτούν. Αργότερα, λέει ο μύθος, κάποιοι σκότωσαν το δράκο κι έτσι πήραν δικά τους όλα τα πλούτη.
Όταν φτάσαμε στο σπήλαιο, φορέσαμε τα κράνη μας, όπως άλλωστε κάνουμε σε κάθε μας σπηλαιολογική μας εξερεύνηση και χωθήκαμε στις στοές και τους διαδρόμους του σπηλαίου. Οι σταλακτίτες και οι σταλαγμίτες φαίνονταν σαν να βγήκαν από παραμύθι! Μερικοί με το πέρασμα των χρόνων είχαν ενωθεί και είχαν φτιάξει πανύψηλες κολώνες. Κάποιοι άλλοι πάλι είχαν σχήμα κουρτινών λες και μας καλωσόριζαν στο σαλόνι του δράκου! Άλλοι αναπαρίσταναν  ανθρώπους, ζώα αλλά και διάφορα φυτά  Οι περισσότεροι πάντως φιλοξενούσαν πάνω τους σταγόνες.  Αν μπορούσαν να μας μιλήσουν θα μας έλεγαν ότι η κάθε μία από αυτές αφήνει λίγα από τα άλατα της για να βοηθήσει κι αυτή με τη σειρά της στην αύξηση του κάθε σταλακτίτη. Επίπονη και μακρόχρονη η δουλειά τους, αφού εμείς οι μικροί σπηλαιολόγοι ξέρουμε ότι χρειάζονται εκατό περίπου χρόνια για να αυξηθεί κατά ένα εκατοστό ο κάθε σταλακτίτης!
Προχωρώντας στα βαθύτερα σημεία του σπηλαίου ενημερωθήκαμε από την ξεναγό μας ότι το σπήλαιο είχε σε πολλά σημεία αισθητήρες για να παρακολουθούν τυχόν μετατοπίσεις των πετρωμάτων για να αποφύγουν έτσι τραυματισμούς από την πτώση βράχων. Κάποιοι άλλοι ανίχνευαν την ποσότητα του διοξειδίου του άνθρακα, ενώ η όλη προστασία του σπηλαίου ολοκληρώνονταν με την παρουσία καμερών για να παρακολουθούνται οι κινήσεις των επισκεπτών, μήπως δηλαδή κάποιοι επιχειρούσαν  να αποσπάσουν κάποια κομμάτια από τους πανέμορφους σταλακτίτες και σταλαγμίτες.
Μετά το μέσον της διαδρομής μας περίμενε κι άλλο όμορφο θέαμα. Όμορφες μικρές λιμνούλες με κρυστάλλινα νερά! Πιστεύαμε ότι κάποια οργανισμοί θα φιλοξενούνταν μέσα σ’ αυτές γιατί είχαμε μάθει ότι σε κάποια λιμναία σπήλαια συμβαίνει αυτό. Η ξεναγός μας μάς απάντησε ότι κάτι τέτοιο δε συμβαίνει στο συγκεκριμένο σπήλαιο .
Σε κάποια από τις λιμνούλες ζητήσαμε να βγάλουμε μία αναμνηστική φωτογραφία, αν και δεν επιτρέπονταν. Όμως για μας τους λάτρεις των σπηλαίων που κάναμε τόσα χιλιόμετρα για να φτάσουμε μέχρι εκεί,  δόθηκε η άδεια.
Βγαίνοντας έξω στο φως της ημέρας αισθανθήκαμε όλοι μαγεμένοι για όλα αυτά που πριν λίγο είχαμε δει. Βγάλαμε τις τελευταίες φωτογραφίες, δίπλα στη λίμνη αυτή τη φορά και όλοι πλέον επιβιβαστήκαμε στο λεωφορείο .Μία γραφική ταβέρνα κάτω από τους πανύψηλους βράχους των Μετεώρων μας περίμενε για το μεσημεριανό μας φαγητό.
Πόσες αλήθεια εκπλήξεις έκρυβε η τριήμερη αυτή εξόρμηση  στα βόρεια σύνορα της πατρίδας μας και πόσο τυχεροί σταθήκαμε που τις απολαύσαμε την πιο ωραία  εποχή του χρόνου, την άνοιξη, και με ένα πανέμορφο καιρό!
ΚΑΚΚΟΥ ΛΙΝΑ ΜΑΘΗΤΡΙΑ  ΣΤΟ  Ε1 ΤΟΥ 18ΟΥ ΔΗΜ. ΣΧ. ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ

Ο Αγιασμός στο σχολείο μας

0

Συγγραφέας: 18ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ | Κατηγορία Ανακοινώσεις | , στις 10-09-2012

Την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου και ώρα 10:30 π.μ., θα τελεστεί στο προαύλιο του σχολείου μας ο καθερωμένος σχολικός Αγιασμός.

Σας περιμένουμε όλους, παλιούς και νέους μαθητές, με ανυπομονησία.

Καλή σχολική χρονιά!

OI MΙΚΡΟΙ ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΓΟΙ ΤΟΥ 180Υ Δ. ΣΧ. ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ ΣΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΚΑΨΙΑ….

0

Συγγραφέας: 18ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ | Κατηγορία Ανακοινώσεις, Δ΄Τάξη | , στις 08-03-2012

Την Κυριακή 22 Ιανουαρίου οι μαθητές της τάξης μου με το δάσκαλο μας κ. Μιχάλη Πιτυκάκη αναχωρήσαμε από το 18ο Δημ. Σχολείο Κερατσινίου για το Σπήλαιο- Καταβόθρα του Κάψια στην Τρίπολη , όπου η Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία θα έκοβε την πίτα της. Ήταν η τρίτη φορά που το σχολείο μας θα επισκεπτόταν αυτό το σπήλαιο για το οποίο τόσα πολλά είχαμε ακούσει από άλλους μεγαλύτερους μαθητές.

Στη διάρκεια του ταξιδιού  έγιναν κάποιες στάσεις στον  Ισθμό και την  Αγία Φωτεινή  για να θαυμάσουμε σπουδαία ανθρώπινα έργα, ενώ στην  πεδιάδα της Μαντινείας απολαύσαμε τις χιονισμένες βουνοκορφές του Μαίναλου. Εμείς πάντως δε βλέπαμε την ώρα που θα τρυπώναμε στις αίθουσες του σπηλαίου.

Φτάνοντας στον τελικό μας προορισμό περάσαμε όλοι στην πρώτη αίθουσα του σπηλαίου όπου ξεκίνησε η διαδικασία κοπής της πίτας που ολοκληρώθηκε στη συνέχεια σ’ ένα όμορφο αμφιθέατρο. Εκεί ο πρόεδρος της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας, κ. Μερδενισιάνος Κωνσταντίνος, μίλησε για την ιστορία της εταιρείας και στη συνέχεια μοίρασε την πίτα στους σπηλαιολόγους που αυτοί με τη σειρά τους ευχήθηκαν για τον καινούργιο χρόνο και έδωσαν και σε μας το δικό μας κομμάτι.

Στη συνέχεια ακολούθησε η περιήγηση στο σπήλαιο που τόσο πολύ περιμέναμε. Από την πρώτη στιγμή της εισόδου μας άρχισαν τα επιφωνήματα θαυμασμού που συνεχώς αυξάνονταν καθώς προχωρούσαμε πιο βαθιά στους διαδρόμους του σπηλαίου.  Δε  χορταίναμε από το υπέροχο θέαμα. Παντού βλέπαμε να ξετρυπώνουν όμορφες δημιουργίες της φύσης που πότε  κρέμονταν από την οροφή και πότε  υψώνονταν από το δάπεδο. Ο ξεναγός  έκανε συνεχώς στάσεις για να απαντά στις απορίες μας, όπως για το πώς  δημιουργούνται οι σταλαχτίτες, οι σταλαγμίτες  οι σταλαγμιτικές κολόνες, « οι κουρτίνες » αλλά και για τόσα άλλα. Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής μάς έδειχνε όμορφα φυσικά γλυπτά , όπως τον άνθρωπο με το τεράστιο δάκτυλο, την Παναγία με το Χριστό, το σοκολατένιο Άγιο Βασίλη αλλά και τόσα άλλα.

Ό,τι συναντούσαμε στη διάρκεια της πορείας μας  αποφεύγαμε να το ακουμπάμε, αφού είχαμε μάθει από το δάσκαλό μας ότι για να σχηματιστεί  ένα εκατοστό σταλακτιτικού υλικού χρειάζεται περίπου ένας αιώνας!

Περπατώντας κι άλλο φτάσαμε στην αίθουσα όπου βρίσκονταν  ανθρώπινα οστά κολλημένα στο δάπεδο κι εκεί ο ξεναγός μάς ανέφερε για τον πνιγμό σαράντα περίπου ανθρώπων τον 4ο αι μ. Χ. από κάποια πλημμύρα. Στην απορία μας τι ήθελαν όλοι αυτοί στο χώρο του σπηλαίου μάς εξήγησε ότι ίσως  είχαν έρθει για να αποδώσουν τιμές σε κάποια θεότητα, πιθανόν στον Πάνα που λατρεύονταν στην Αρκαδία ακόμα και μετά την καθιέρωση του Χριστιανισμού.

Δυστυχώς όμως η ώρα είχε πια περάσει και η επόμενη ομάδα επισκεπτών είχε πλησιάσει προς το μέρος  μας και άθελα τους μάς έδειχναν το δρόμο προς την έξοδο. Ρίξαμε μερικές ακόμα ματιές στον πανέμορφο διάκοσμο του σπηλαίου και αργά αργά αρχίσαμε να βγαίνουμε από το σπήλαιο μη θέλοντας να πιστέψουμε ότι σε λίγο θα  αφήναμε τη θαλπωρή του σπηλαίου και  θα βρισκόμαστε  έξω στο τσουχτερό κρύο της πεδιάδας.

Βγαίνοντας έξω κατευθυνθήκαμε γρήγορα στο πούλμαν, αφού πρώτα σταθήκαμε να ρίξουμε μία ματιά στις καταβόθρες μέσα από τις οποίες απομακρύνεται το νερό στις μεγάλες πλημμύρες του χειμώνα. Οι επόμενες ώρες μέχρι την αναχώρηση μάς βρήκαν να  απολαμβάνουμε νοστιμότατα φαγητά σε μία ταβέρνα με τζάκι και να  συζητάμε για τις όμορφες σπηλαιολογικές μας εμπειρίες!

ΟΙ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ ΤΟΥ Δ1:  ΚΑΚΚΟΥ Λ. – ΚΑΡΑΒΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤ.

Οι μικροί σπηλαιολόγοι μας

0

Συγγραφέας: 18ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ | Κατηγορία Ανακοινώσεις, Δ΄Τάξη | , στις 11-02-2012

Οι μικροί σπηλαιολόγοι του 18ου Δημ.Σχολείου Κερατσινίου στην κοπή της πίτας της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας που έγινε στο Σπήλαιο Κάψια της Τρίπολης στις 22- 1-2012.Τους μαθητές συνόδεψε ο δάσκαλός τους Πιτυκάκης Μιχάλης ,μέλος του Δ.Σ. της Ε.Σ.Ε. και οι εκπαιδευτικοί,  Αποστόλη Σούλα, Αργυρέα Παναγιώτα,  Γούλας Χρήστος και Νικολούζου Όλγα.

Προσφορά Πρωτοχρονιάτικων πιτών από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων

0

Συγγραφέας: 18ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ | Κατηγορία Ανακοινώσεις | , στις 27-01-2012

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων μας φρόντισε και φέτος να μη λείψει από καμία τάξη το έθιμο του κοψίματος της Βασιλόπιτας.

Έτσι  το πρωί είδαμε 20 ολόφρεσκιες βασιλόπιτες να μας περιμένουν στο γραφείο.

Ο Σύλλογος είχε προνοήσει για το κάθε τμήμα αλλά και για τους  Συλλόγους Διδασκόντων των σχολείων μας.

Επίσης, υπήρχε δώρο για τον κάθε τυχερό μαθητή που θα έβρισκε το φλουρί , ένα βιβλίο και ένα εισιτήριο για τον  κινηματογράφο!

Αξίζουν λοιπόν , πολλές ευχαριστίες στο Σύλλογο Γονέων που φρόντισε και φέτος να τηρηθεί το έθιμο και ευχόμαστε σε όλα τα μέλη του να έχουν Υγεία – Δύναμη και Ευτυχία τη νέα χρονιά!

Χριστουγεννιάτικη γιορτή των σχολείων μας

0

Συγγραφέας: 18ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ | Κατηγορία Ανακοινώσεις, Δραστηριότητες | , στις 26-12-2011

Με μεγάλη επιτυχία έγινε την Πέμπτη 22/12/2011, η χριστουγεννιάτικη γιορτή των σχολείων μας , στο κλειστό  γήπεδο Κερατσινίου , στις Σιταποθήκες.
Παρ΄όλη την κακοκαιρία, ο Σύλλογος Γονέων οργάνωσε μια καταπληκτική εκδήλωση με ταχυδακτυλουργό , ζογκλέρ, διασκεδαστές που μοίραζαν γλυκίσματα στα παιδιά και ατελείωτη μουσική και χορό.
Τα μέλη του φρόντισαν και την παραμικρή λεπτομέρεια και προνόησαν ακόμα και να μοιράσουν κουλουράκια και νερό όταν οι μικροί μας φίλοι είχαν εξαντληθεί από τις δραστηριότητες.
Όλα τα παιδιά αλλά και οι δάσκαλοι χάρηκαν την ξεχωριστή αυτή γιορτή και όλοι φύγαμε με τις καλύτερες εντυπώσεις.
Ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ λοιπόν στο Σύλλογό μας, πασπαλισμένο με πολλά συγχαρητήρια και ευχαριστίες!
Και του χρόνου με υγεία!
Δείτε μερικές φωτογραφίες: