Όταν το καιρό γνωρίζω, όλα τα προγραμματίζω!!

IMG 20250305 153

Στα πλαίσια του 3ου Εργαστηρίου Δεξιοτήτων  STEM <<Μικροί Μετεωρολόγοι>> στους μικρούς μας μαθητές  τέθηκαν ερωτήματα σχετικά με τον καιρό και τις εναλλαγές του. Καταγράψαμε ποιος είναι ο αγαπημένος τους καιρός.

IMG 20250221 141619

Βγήκαμε στην αυλή του σχολείου μας και τα παιδιά με tablet φωτογράφιζαν το καιρό που έκανε καθημερινά και τον κατέγραφαν καθημερινά στο Δελτίο Καιρού που δημιουργήσαμε.

Σε φύλλα εργασίας με διάφορα καιρικά σύμβολα τα παιδιά σημείωσαν τις διαδρομές που επιθυμούσαν, ώστε να φτάσουν στο καιρικό σύμβολο που προτιμούν.

 

Με νερό, αφρό ξυρίσματος και γαλάζιο χρώμα ζαχαροπλαστικής  ” είδαμε τις σταγόνες της βροχής “. Δημιουργήσαμε και το ουράνιο τόξο χρησιμοποιώντας πηγή φωτός (φακό) και cds.

Διερευνήσαμε τι συμβαίνει και με τον αέρα. Τα παιδιά διατύπωσαν την άποψη ότι τον αέρα τον συναντάμε μόνο σε εξωτερικούς χώρους κι όχι σε εσωτερικούς. Μοιράσαμε λοιπόν σακουλάκια μιας χρήσεως και προσπαθήσαμε να αιχμαλωτίσουμε τον αέρα, αν υπήρχε…και εντυπωσιασμένοι είδαμε τα σακουλάκια να φουσκώνουν με αέρα. Συνεχίσαμε το “κυνηγητό του αέρα” και στην αυλή του σχολείου μας. Τα παιδιά διασκέδασαν πολύ με αυτή την δραστηριότητα!

Ανακαλύψαμε ακόμη ότι ο άνεμος έχει διαφορετικό όνομα το οποίο καθορίζεται από την κατεύθυνση που προέρχεται. Γνωρίσαμε λοιπόν το νοτιά, τον βοριά, τον δυτικό και ανατολικό άνεμο. Παίξαμε και στη τάξη μας με τους 4 ανέμους. Κολλήσαμε στους τοίχους τα 4 σημεία του ορίζοντα και τα παιδιά κινούνται στον χώρο ανάλογα με τη κατεύθυνση των ανέμων.

IMG 20250221 123430

Γνωρίσαμε και τον κ. Μποφορ, ο οποίος μετρά την ένταση του αέρα και είδαμε και το video που ακολουθεί.

 

Στη συνέχεια καταγράψαμε συνολικά τα καιρικά φαινόμενα και δημιουργήσαμε τα “Μπουκάλια Του Καιρού”.

Τέλος τα παιδιά δημιούργησαν μια ομαδική εργασία όπου ζωγράφισαν τα καιρικά φαινόμενα.

IMG 20250305 153