07/04/2020
Δραστηριότητα 13η
Αυτές τις μέρες τα μαγειρεύουμε, τα βάφουμε , τα στολίζουμε, διαβάζουμε παραμύθια γι αυτά και τα ζωγραφίζουμε…μα γιατί μιλάω; για τα αυγά φυσικά που έχουν την τιμητική τους τις μέρες του Πάσχα. Τι θα λέγατε σήμερα να πειραματιστούμε με αυτά και τις ιδιότητες τους. Εμείς το κάναμε ήδη και διασκεδάσαμε πολύ…δοκιμάστε το ανεπιφύλακτα και εσείς….
Πείραμα 1ο : Το αυγό που χοροπηδάει!
Τώρα θα μου πείτε γίνεται ένα αυγό να χοροπηδάει; Αποκλείετε κυρία, πλάκα μας κάνεις; Κι όμως αν δοκιμάσεις το παρακάτω πολύ εύκολο πείραμα θα το δεις μπροστά στα μάτια σου να συμβαίνει! Το μόνο που θα χρειαστείς είναι: ένα αυγό (φυσικά!!!), λευκό ξύδι, ένα διάφανο βάζο και μια μέρα υπομονή! (φαντάζομαι ότι θα έχετε αρκετή μιας και τα έχετε καταφέρει υπέροχα μέχρι σήμερα!)
Βάλε το αυγό μέσα σε ένα διάφανο βάζο και έπειτα γεμίσε το με το λευκό ξύδι μέχρι αυτό να καλυφτεί. Έπειτα άφησε το εκεί και παρακολούθησε τις αλλαγές που συμβαίνουν μέσα στο βάζο…Έχει αλλάξει κάτι; Είναι σημαντικό να περιμένεις μια ολόκληρη ημέρα (24 ώρες!) για να ολοκληρωθεί το πείραμα μας. Την επόμενη μέρα βγάλε το αυγό από το βάζο και ξέπλυνε το καλά κάτω από τη βρύση. Το τρελοαυγουλομπαλάκι σου είναι έτοιμο για παιχνίδι! Όμως προσοχή!!!!! (για να μην με κυνηγάνε οι γονείς σου μετά) το χοροπηδητό αυγό σπάει (όπως ένα κανονικό, μη βρασμένο αυγό) αν το πετάξουμε με δύναμη ή αν το ζουλήξουμε πολύ… Πιστέψτε με, μας συνέβη!!!(ευτυχώς προλάβαμε να βγάλουμε κάποιες φωτογραφίες πριν για εσάς…)!
Πριν ξεκινήσεις μπορείς να δεις αυτό το βίντεο (μπαμπά και μαμά). Καλύτερα να μην το δουν τα παιδιά για να μην χαθεί η μαγεία της προσμονής…
Τώρα αν θέλεις να το κάνεις ακόμα πιο εντυπωσιακό μπορείς να δοκιμάσεις και αυτό:
Το αυγό που χοροπηδάει και φωσφορίζει!!!!!
Πείραμα 2ο: ένα αυγό που κολυμπάει σε αλμυρό νερό!
Το ξέρω τώρα θα έχετε αρχίσει να ανησυχείτε πολύ για εμένα και να σκέφτεστε ότι σίγουρα “κάτι δεν πάει καλά με την κυρία μας…ίσως τις έχουμε λείψει τόσο που τα έχει χάσει…”
Η αλήθεια είναι ότι μου έχετε λείψει πάρα πού, όμως κάνω υπομονή για το καλό όλων μας…. και επειδή δεν μπορώ να σας βγάλω από το μυαλό μου….ψάχνω συνεχώς να βρω ιδέες που θα σας διασκεδάσουν , θα σας συντροφεύουν και θα σας κάνουν να γνωρίσετε καλύτερα το φυσικό μας περιβάλλον. Και επειδή στο σχολείο μας συχνά πειραματιζόμαστε με διάφορα υλικά και βλέπω ότι σας αρέσει πολύ σκέφτηκα να το δοκιμάσουμε και από το σπίτι. Άλλωστε ένας καλός επιστήμονας πρέπει να προσαρμόζεται στις συνθήκες!!!! Ετοιμαστείτε λοιπόν και πάμε πάλι στην κουζίνα!
Θα χρειαστούμε: 2 διάφανα βάζα, αλάτι, νερό και 2 αυγά
Γεμίζουμε ένα βάζο με νερό, μέχρι τη μέση. Ρίχνουμε απαλά το αυγό μέσα το νερό. Παρατηρούμε πως το αυγό, κάθεται στον πάτο του δοχείου, δηλαδή βυθίζεται. Ας δοκιμάσουμε τώρα σε ένα άλλο βάζο κάτι ακόμα. Θα ρίξουμε πρώτα αρκετό αλάτι στο νερό, θα το ανακατέψουμε καλά για να διαλυθεί και έπειτα θα βάλουμε απαλά το δεύτερο αυγό. Τι συμβαίνει με αυτό το αυγό; Βυθίζεται; Όχι, αυτό το αυγό…επιπλέει!
Γιατί έγινε αυτό;
Η άνωση εξαρτάται και από την πυκνότητα του υγρού μέσα στο οποίο είναι βυθισμένο το σώμα. Όταν ρίξαμε αλάτι, αυξήθηκε η πυκνότητα του νερού, αυξήθηκε η άνωση και το αβγό αναδύθηκε! Γιαυτό και επιπλέουμε ευκολότερα στο νερό της θάλασσας παρά στο νερό της πισίνας!
Ξέρατε ότι…
- Τα φρέσκα αβγά βυθίζονται στο κρύο νερό.
- Τα μπαγιάτικα αβγά επιπλέουν στο κρύο νερό, αλλά βυθίζονται στο ζεστό.
Καλή διασκέδαση μικροί μου επιστήμονες! Σας αγαπώ…