preschool education 19

Μήνας: Οκτώβριος 2023

“Είμαστε ίδιοι, είμαστε διαφορετικοί”: Μια Κοινωνική Ιστορία… Ελένη Τσαρτσάλη, Πρωινό τμήμα 1.


Μετάβαση στο sway.office.com.

“Ο Αλυσοδεμένος Ελέφαντας”: Νίκη Μιχελή, Ολοήμερο Τμήμα 1.

Από το Ολοήμερο Τμήμα 1, εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την Παγκόσμια Ημέρα Προστασίας των Ζώων.


Μετάβαση στο sway.office.com.

Εργαστήρια Δεξιοτήτων 2023-24

Ενημέρωση γονέων για τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων

εργδεξ

 

Τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων αποτελούν καινοτόμο διδακτική και εκπαιδευτική δράση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής -Ι.Ε.Π. η οποία συνίσταται στην προσθήκη νέων θεματικών κύκλων στο Νηπιαγωγείο αλλά και στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα του Δημοτικού και του Γυμνασίου,  αξιοποιώντας μεθόδους διερευνητικής / ανακαλυπτικής μάθησης.  Μετά την εφαρμογή της πιλοτικής δράσης το σχολικό έτος 2020-2021, από  τη σχολική χρονιά 2021-2022 έχουν εισαχθεί επίσημα στο ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου.

Στόχος τους είναι η ενίσχυση της καλλιέργειας ήπιων δεξιοτήτων, δεξιοτήτων ζωής και δεξιοτήτων τεχνολογίας και επιστήμης στους μαθητές και στις μαθήτριες, σε συνδυασμό με τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου πλαισίου προγράμματος με δομή Ανοικτών, Ζωντανών Προγραμμάτων Σπουδών και Διαδικασιών. Τα εργαστήρια δεξιοτήτων απευθύνονται στη γενική κουλτούρα του ατόμου και της σχολικής κοινότητας και επεξεργάζονται τα θέματα της ίδιας της ζωής.

Η βάση τους αλλά και η προσέγγισή τους, είναι υπερεπιστημονική και ολιστική. Οι Θεματικοί Κύκλοι που θα αξιοποιηθούν προκύπτουν από τους Παγκόσμιους Δείκτες Αειφόρου Ανάπτυξης:

εργδεξ1

  • Ζω καλύτερα Ευ Ζην
  • Φροντίζω το Περιβάλλον
  • Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη
  • Δημιουργώ και Καινοτομώ Δημιουργική Σκέψη και Πρωτοβουλία

Κύκλοι Δεξιοτήτων που επιδιώκεται να αναπτυχθούν  μέσα από τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων:

Α) Κύκλος των δεξιοτήτων μάθησης  Κριτική σκέψη– Επικοινωνία– Συνεργασία– Δημιουργικότητα-4Cs
Β) Κύκλος των δεξιοτήτων ζωής  Αυτομέριμνα– Κοινωνικές Δεξιότητες– Πολιτειότητα– Ενσυναίσθηση και ευαισθησία Προσαρμοστικότητα– Ανθεκτικότητα– Υπευθυνότητα– Πρωτοβουλία– Οργανωτική ικανότητα– Προγραμματισμός– Παραγωγικότητα.
Γ) Κύκλος των δεξιοτήτων της τεχνολογίας και της Επιστήμης:  Δεξιότητες Μοντελισμού και προσομοίωσης Πληροφορικός και  Ψηφιακός γραμματισμός Ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο.
Δ) Κύκλος των δεξιοτήτων του νου  Στρατηγική σκέψη– Επίλυση προβλημάτων Μελέτη περιπτώσεων (case studies)  Κατασκευές– Πλάγια σκέψη.

εργδεξ2

Εφαρμογή του Προγράμματος:

Η εκπόνηση του σχεδίου δράσης του σχολείου στα εργαστήρια δεξιοτήτων περιλαμβάνει την υλοποίηση προγραμμάτων και από τους τέσσερις (4) Θεματικούς Κύκλους  διάρκειας 5- 7 εβδομάδων ο καθένας. Κάθε ενότητα θα ολοκληρώνεται σε  5 – 7 εργαστήρια και κάθε εργαστήριο θα πραγματοποιείται σε 2 – 3 διδακτικές ώρες.

Ένταξη των εργαστηρίων στο καθημερινό Ωρολόγιο Πρόγραμμα:

Τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων εντάσσονται στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της τάξης και υλοποιούνται κατά την πρωινή λειτουργία στις Οργανωμένες Δραστηριότητες και διερευνήσεις με βάση το Αναλυτικό Πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου.

Φέτος ο Σύλλογος διδασκόντων αποφάσισε ομόφωνα  τα τέσσερα  τμήματα του σχολείου να ακολουθήσουν κοινή δομή του Προγράμματος Καλλιέργειας Δεξιοτήτων και επέλεξε τα παρακάτω ανά θεματικό κύκλο προγράμματα από την βιβλιοθήκη του ΙΕΠ:

ΖΩ ΚΑΛΥΤΕΡΑΕΥ ΖΗΝ

«Κάθε αλλαγή μια φωτεινή αρχή!»  

Οκτώβριος & Νοέμβριος.

 

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΩ: Ανθρώπινα δικαιώματα: 

«Νηπίων Παιδεία: το πρώτο βήμα στη Δημοκρατία»  

Δεκέμβριος & Ιανουάριος.


ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ: Εκπαιδευτική Ρομποτική

«Steam και η Γη γυρίζει…»

Φεβρουάριος –Μάρτιος.


ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

«Κύκλος είναι και γυρίζει» 

Απρίλιος -Μάιος.

 

Συνεργασία με γονείς / κηδεμόνες

Για την επίτευξη των στόχων των προγραμμάτων Δεξιοτήτων αλλά και γενικά του συνολικού προγράμματος του νηπιαγωγείου,  η συνεχής ενημέρωση, η συνεργασία και η υποστήριξη των γονέων και κηδεμόνων των μαθητών μας είναι απόλυτα απαραίτητη μιας και η βασική φιλοσοφία των προγραμμάτων αυτών είναι η διάχυση των δεξιοτήτων ζωής και στις οικογένειες των μαθητών.

 

 

Υποστηριζόμενο από blogs.sch.gr & Θέμα βασισμένο στο Lovecraft από τον Anders Norén

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση