Η αφετηρία για να ξεκινήσουμε όμορφες συζητήσεις με τα παιδιά, σχετικά με τον ρόλο που έχουν στη ζωή τους οι παππούδες και οι γιαγιάδες γεννήθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου και τη φιλαναγνωσία γύρω από το χιουμοριστικό παραμύθι «Η μέρα που η γιαγιά χάλασε το ίντερνετ» του Mark-Uwe Kling. Το βιβλίο αυτό στάθηκε η αφετηρία για να ξεκινήσουμε όμορφες συζητήσεις με τα παιδιά, σχετικά με τον ρόλο που έχουν στη ζωή τους οι παππούδες και οι γιαγιάδες.
Μέσα από τις αφηγήσεις των παιδιών, τις ζωγραφιές τους και τις έντονες συγκινήσεις που εκφράστηκαν όταν μιλούσαν για τις γιαγιάδες και τους παππούδες τους, γεννήθηκε η ιδέα να τους προσκαλέσουμε στο σχολείο μας. Οι ίδιοι οι μαθητές μας είχαν την επιθυμία να τους δώσουν βήμα να παρουσιάσουν ταλέντα, γνώσεις, συνταγές, ιστορίες και δεξιότητες, και να μοιραστούν μαζί μας όλα αυτά που κάνουν με τόση αγάπη και φροντίδα στην καθημερινότητά τους.
Η ανταπόκριση ήταν συγκινητική και οι δράσεις που υλοποιήθηκαν, ανεκτίμητης αξίας. Ο σχολικός χώρος γέμισε αρώματα, γεύσεις, παραδόσεις, δημιουργίες και πολύτιμα βιώματα.
Τη Δευτέρα 3 1 Μαρτίου, η γιαγιά της Ειρήνης μας σύστησε την τέχνη του αργαλειού και μάς πρόσφερε παραδοσιακή σπανακόπιτα, την ίδια στιγμή που η γιαγιά του Σπύρου μάς μίλησε για την Κρήτη και τις μνήμες των παιδικών της χρόνων, συνοδεία γεύσεων που ετοίμασε με πολλή φροντίδα. Οι γιαγιάδες της Τζωρτζίνας και του Άκη μας μύησαν στο πλέξιμο με βελονάκι, ενώ η γιαγιά της Κωνσταντίνας αφηγήθηκε ιστορίες από το παρελθόν και μας φίλεψε πεντανόστιμη σπανακόπιτα. Ο παππούς των αδελφών Δημάκη μάς παρουσίασε τα χάρτινα αδιάβροχα καραβάκια του, έργα γεμάτα μεράκι και τεχνική, ενώ ο παππούς του Άκη εντυπωσίασε με τις ξυλογλυπτικές του δημιουργίες. Η μέρα έκλεισε με τη γιαγιά της Ηρούς, η οποία μάς χάρισε πεντανόστιμα τυροπιτάκια και ένα μεγάλο χαμόγελο.
Την Τρίτη 1 Απριλίου, η γιαγιά της Γωγούς μάς έφερε μοσχομυριστά λουκανοπιτάκια, φτιαγμένα με αγάπη και συνταγές που κουβαλούν ιστορίες από τη Φθιώτιδα.
Ξεχωριστή ήταν και η συμμετοχή των γιαγιάδων του Αποστόλη και του Μιχάλη, οι οποίες μας βοήθησαν να πλάσουμε μαζί πασχαλινά κουλουράκια. Τα αρώματα από βανίλια και πορτοκάλι απλώθηκαν σε όλο το σχολείο και έδωσαν την πιο γλυκιά, προεόρτια πασχαλινή νότα.
Τη Δευτέρα 7 Απριλίου, η γιαγιά του Πέτρου μοιράστηκε μαζί μας τη συνταγή για τα παραδοσιακά Λαζαράκια. Με τη βοήθειά της, τα παιδιά έπλασαν τα δικά τους , αρωματικά Λαζαράκια, γεμάτα με γαρίφαλο και χαμόγελα.
Η δράση μας ολοκληρώθηκε την Τρίτη 8 Απριλίου με έναν ιδιαίτερα δημιουργικό και καλλιτεχνικό τρόπο. Διακοσμήσαμε τα πασχαλινά μας αυγά με την τεχνική του ντεκουπάζ, υπό την καθοδήγηση και την υποστήριξη της γιαγιάς της Ηρούς. Τα αυγά μεταμορφώθηκαν σε μικρά έργα τέχνης και η ατμόσφαιρα γέμισε ενθουσιασμό και θαυμασμό.
Ήταν μια εμπειρία που δεν θα ξεχάσουμε. Μας δώσατε κάτι πολύτιμο: χρόνο, αγάπη και παράδοση. Μας διδάξατε μέσα από πράξεις, μας εμπνεύσατε και μας συγκινήσατε. Μας κάνατε να νιώσουμε πόσο σημαντικό είναι να κρατάμε ζωντανά τα νήματα που ενώνουν τις γενιές.
Όλοι μαζί δημιουργήσαμε τα πανέμορφα και μοσχομυριστά Πασχαλινά καλαθάκια των παιδιών , που ξεχειλίζουν από αγάπη και μεράκι!
Σας ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας. Είστε οι ήρωες των παιδιών μας και για εμάς, οι πιο σημαντικοί σύνδεσμοι με την αυθεντικότητα !