7 Φεβρουαρίου 2023: Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου.

sid1Το τοπίο της ασφάλειας του Διαδικτύου έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια από την ανάγκη για ένα «ασφαλέστερο» Διαδίκτυο σε ένα «καλύτερο» Διαδίκτυο. Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου διοργανώνεται κάθε χρόνο από το δίκτυο Insafe/INHOPE με την υποστήριξη της Κομισιόν, με σκοπό να προωθήσει την ασφαλή και θετική χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, ιδιαίτερα ανάμεσα σε παιδιά και νέους ανθρώπους.

Στα πλαίσια της ημέρας ασφαλούς διαδικτύου που φέτος πραγματοποιήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου, στο μάθημα της Πληροφορικής, αφιερώνουμε διδακτικές ώρες, όπως αυτό ορίζεται από το αναλυτικό μας πρόγραμμα, για να συζητήσουμε για θέματα που αφορούν την ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο αλλά και πώς μπορούμε να κάνουμε το Διαδίκτυο ασφαλέστερο και καλύτερο για όλους!

Ειδικότερα, στις τάξεις Α’&Β’ Δημοτικού μιλήσαμε μέσα από διδακτικές ιστορίες, δραστηριότητες και εκπαιδευτικά βίντεο, για τα προσωπικά δεδομένα, την «καλή συμπεριφορά» στο Διαδίκτυο αλλά και για την προστασία από αγνώστους σε αυτό καθώς και την υπερβολική ενασχόληση με αυτό. Συγκεκριμένα, οι ιστορίες που διαβάσαμε και συζητήσαμε είναι:

  • Η Αθηνά και το νέο της Tablet, Κατερίνα Ψαρουδάκη, SaferInternet4Kids, 2020.
  • Η Μεγάλη Απόφαση του @Παπάκη, Lindsay Buck, Childnet, 2012.

Στις τάξεις Γ’, Δ’, Ε’ & Στ’ Δημοτικού μιλήσαμε μέσα από παρουσιάσεις, δραστηριότητες και εκπαιδευτικά βίντεο, για τα προσωπικά δεδομένα και ότι τα μοιραζόμαστε με σύνεση, την «καλή συμπεριφορά» στο Διαδίκτυο αλλά και για την προστασία από αγνώστους σε αυτό. Επίσης, συζητήσαμε για τη δύναμη της εικόνας και πόσο σημαντικό είναι να ζητάμε βοήθεια όταν κάτι μας αναστατώνει στις διαδικτυακές μας περιηγήσεις.

Τα παιδιά αγαπούν την τεχνολογία και μαθαίνουν να πλοηγούνται σε ιστοσελίδες, διαδικτυακά παιχνίδια και κονσόλες, καθώς επίσης και να χρησιμοποιούν  τεχνολογία με οθόνες αφής όπως τα Tablets και τα smartphones από μικρή ηλικία.  Χρειάζονται, λοιπόν,  υποστήριξη σε αυτό το περιβάλλον για να μπορέσουν να επωφεληθούν από την αρχή στο έπακρο από την χρήση του Διαδικτύου.

Παρακάτω, μπορείτε να βρείτε «10 Συμβουλές προς το παιδί σας που θα το βοηθήσουν να παραμείνει ασφαλές στο Διαδίκτυο», προκειμένου να προστατεύσετε το παιδί σας.

  1. «Μπορείς πάντα να έρθεις σε μένα αν χρειάζεσαι βοήθεια.»

Αυτό είναι το σημαντικότερο που πρέπει να συνειδητοποιήσει το παιδί έτσι ώστε αν κάτι ή κάποιος το αναστατώσει στο διαδίκτυο να έρθει και να σας το εμπιστευτεί.

  1. «Τι θα έκανες αν συνέβαινε αυτό σε εσένα…»

Μάθετε στο παιδί πως να αντιμετωπίζει οποιαδήποτε «δύσκολη» κατάσταση στο διαδίκτυο.

  1. «Να θυμάσαι ότι στο διαδίκτυο δεν είναι όλοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι είναι.»

Υπενθυμίστε στο παιδί ότι φίλοι του στο διαδίκτυο πρέπει να είναι μόνο όσοι γνωρίζει στον πραγματικό κόσμο και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δεχτεί να συναντηθεί με κάποιον που γνώρισε διαδικτυακά ακόμα και αν συνομιλεί μαζί του για πολύ καιρό.

  1. «Κράτησε τα προσωπικά σου στοιχεία ασφαλή.»

Βοήθησε το παιδί να συνειδητοποιήσει πόσο σημαντική είναι η προστασία της ιδιωτικότητάς του στο διαδίκτυο.

  1. «Να σέβεσαι τους άλλους χρήστες του διαδικτύου.»

Οι κανόνες καλής συμπεριφοράς που ισχύουν στην πραγματική ζωή ισχύουν και στο διαδίκτυο.

  1. «Σκέψου πριν δημοσιεύσεις.»

Βοηθήστε το παιδί να εμπεδώσει πως ότι ανεβαίνει στο διαδίκτυο μπορεί να μείνει εκεί για πάντα και να καθορίσει τον τρόπο που θα το «βλέπουν» οι άλλοι άνθρωποι στο παρόν και στο μέλλον.

  1. «Ρώτα πριν κοινοποιήσεις.»

Μάθετε στο παιδί να ζητάει και να λαμβάνει άδεια πριν κοινοποιήσει φωτογραφία ή βίντεο κάποιου τρίτου.

  1. «Θυμήσου ότι στο διαδίκτυο δεν είναι όλα αληθινά.»

Βοηθήστε το παιδί να είναι κριτικός στοχαστής των όσων διαβάζει στο διαδίκτυο και να μάθει να ξεχωρίζει την αλήθεια από το ψέμα.

  1. «Οι δημοσιεύσεις άλλων στο διαδίκτυο δε δείχνουν πάντα την πραγματικότητα.»

Εξηγήστε στο παιδί ότι η ζωή κανενός δεν είναι τόσο τέλεια όσο μπορεί να φαίνεται στο διαδίκτυο και η σύγκριση της ζωής του με τη διαδικτυακή ζωή των άλλων δεν είναι δίκαιη.610

  1. «Κάνε ένα διάλειμμα όταν χρειάζεται.»

Το παιδί μπορεί να χρειαστεί υποστήριξη για να το κάνει αυτό, όπως εργαλεία γονικού ελέγχου και υπενθυμίσεις.

Επιπρόσθετο Ενημερωτικό και Υποστηρικτικό Υλικό Μπορείτε να Βρείτε:

  • Για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου από τα παιδιά: https://saferinternet4kids.gr/
  • Συμβουλές και κατευθύνσεις από εξειδικευμένους ψυχολόγους δωρεάν μέσω της Γραμμής Βοηθείας 210-6007686: http://www.help-line.gr/
  • Καταγγελίες για παιδική κακοποίηση και παράνομο περιεχόμενο στο διαδίκτυο: https://www.safeline.gr/