Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής, οι μαθητές/τριες του Ε1 του σχολείου μας με τη Διευθύντρια του σχολείου, Γούτου Ελένη συμμετείχαν σε ένα σύντομο project.
Οι μαθητές κατανόησαν πως η πρόσβαση στη τροφή αποτελεί βασικό ανθρώπινο αγαθό που είναι κατοχυρωμένο στο διεθνές δίκαιο. Ωστόσο, διαπίστωσαν πως σήμερα υπάρχει μεγάλος βαθμός ανισότητας, καθώς πολλοί άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση στα τρόφιμα, αφού περίπου 2,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως αδυνατούν να έχουν μια υγιεινή διατροφή.
Αυτό σημαίνει πως ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων μαστίζεται από ασθένειες, επειδή η υγεία του ανθρώπου και η μακροζωία συνδέονται στενά με την υγιεινή διατροφή.
Στους μαθητές παρουσιάστηκαν οι συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που προτείνει
να ενταχθούν στη διατροφή:
- Όσπρια και δημητριακά ολικής άλεσης
- Πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως (Αυτό τους προκάλεσε μεγάλη έκπληξη, αφού η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι περιορισμένη από αυτούς). Επιπλέον συστήνει:
- Λιγότερη πρόσληψη ελεύθερων σακχάρων, κορεσμένων λιπαρών και αλατιού.
Οι μαθητές, αφού ανέφεραν τι περιλαμβάνεται στο καθημερινό τους μενού, συνειδητοποίησαν πως καταναλώνουν περισσότερο τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπη, σάκχαρα και αλάτι που οδηγούν στην παχυσαρκία και προβλήματα υγείας.
Κατανόησαν την έννοια του επισιτισμού και υποσιτισμού. Ο επισιτισμός σημαίνει τη συστηματική προμήθεια τροφής σε ένα σύνολο ανθρώπων ενώ ο υποσιτισμός σημαίνει είτε ανεπαρκή πρόσληψη θρεπτικών συστατικών από τη διατροφή που καθιστούν τον οργανισμό ευάλωτο στις ασθένειες είτε κατανάλωση «κακής» διατροφής.
Οι μαθητές κατανόησαν πως δεν πρέπει να πετάνε το φαγητό, όταν υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που μαστίζονται από την πείνα παγκοσμίως.
Το φετινό σύνθημα της Παγκόσμιας Ημέρας της Διατροφής και Επισιτισμού είναι:
«Δικαίωμα στη τροφή για μια καλύτερη ζωή»