Αρχές Δεκεμβρίου το πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου μας προσανατολίστηκε και σχεδιάστηκε πρόγραμμα Διδασκαλίας σχετικά με την Διατροφή και την διατροφική αξία των τροφών και της πυραμίδας της διατροφής.
Οι φοιτήτριες του 4ου έτους του Πανεπιστημίου Κρήτης σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς της τάξης υλοποίησαν τον σχεδιασμό και την διδασκαλία του εν λόγω θέματος. Τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων αποτελούν καινοτόμο, δυναμική, διδακτική, εκπαιδευτική δράση, η οποία συνίσταται στην προσθήκη νέων Θεματικών Ενοτήτων, με εστίαση στις δεξιότητες, στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου.
Βασική αρχή των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων είναι να συνδυάζουν το γνωστικό πεδίο των Προγραμμάτων Σπουδών με την ανάπτυξη βασικών ικανοτήτων των μαθητριών και των μαθητών με σκοπό τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες.
Σκοπός των «Εργαστηρίων δεξιοτήτων» είναι η ενίσχυση της καλλιέργειας ήπιων δεξιοτήτων, δεξιοτήτων ζωής και δεξιοτήτων τεχνολογίας και επιστήμης στις μαθήτριες και στους μαθητές.
Στους επιμέρους στόχους των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων είναι η μάθηση μέσω ομαδοσυνεργατικής, δημιουργικής και κριτικά αναστοχαζόμενης διδακτικής μεθοδολογίας, η ενίσχυση των δεξιοτήτων ζωής, διαμεσολάβησης και υπευθυνότητας, η ενίσχυση των δεξιοτήτων ψηφιακής μάθησης, τεχνολογίας και προγραμματιστικής σκέψης.
Η τυπική εκπαίδευση και κατάρτιση πρέπει να εφοδιάζει τους πολίτες με ένα ευρύ φάσμα δεξιοτήτων που ανοίγουν το δρόμο για την προσωπική ολοκλήρωση και ανάπτυξη, την κοινωνική ένταξη, την ιδιότητα του ενεργού πολίτη και την απασχόληση. Σε αυτές περιλαμβάνονται εκτός από τις στοιχειώδεις γνώσεις γραφής και ανάγνωσης, θετικών επιστημών και ξένων γλωσσών, και εγκάρσιες δεξιότητες και βασικές ικανότητες, όπως οι ψηφιακές ικανότητες, η κριτική σκέψη, η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων και η ικανότητα για μάθηση.
Οι δεξιότητες αυτές πρέπει να ενισχύονται δια βίου και να δίνουν τη δυνατότητα στους πολίτες να εξελίσσονται σε μεταβαλλόμενους χώρους εργασίας και στην κοινωνία, καθώς και να ανταπεξέρχονται στην πολυπλοκότητα και την αβεβαιότητα του σύγχρονου κόσμου.
Οι μικροί μας μαθητές ομαδοποίησαν και ταξινόμησαν τις τροφές. Δημιούργησαν σε μικρές ομάδες με κολλάζ τη πυραμίδα της διατροφής. Έφτιαξαν με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών φρουτοσαλάτα και διαβάσαμε το παραμύθι “Η Κυρά-Διατροφή-πρώτη στη μαγειρική”. Τα παιδιά εργάστηκαν ομαδικά και δημιούργησαν κούκλες από κουτάλια πλαστικά-μαριονέτες με φρούτα και συστήθηκαν στην παρεούλα με ποιο φρούτο είχαν επιλέξει και να το περιγράψουν στην πλειοψηφία. Μάθαμε τραγούδια σχετικά με την διατροφή , όπως τα Ναι και τα Όχι της διατροφής, “Το χοντρό μπιζέλι” και σε μικρές ομαδούλες κινήθηκαν μέσα στο χώρο (χωρικός προσανατολισμός-μουσικοκινητική) και εκτελώντας οδηγίες από τους εκπαιδευτικούς με εντολές , όπως πάνω, δεξιά, αριστερά, πίσω, δίπλα, κ.ο.κ.
Τέλος, ανακαλύψαμε με τις αισθήσεις μας (αφή και όσφρηση) διάφορα φρούτα και λαχανικά (ανακαλυπτική μάθηση-βιωματικός τρόπος διδασκαλίας) με παιγνιώδη τρόπο και σχηματίσαμε το Δ, του Δεκέμβρη και της Διατροφής χρησιμοποιώντας γλωσσοπίεστρα, μαρκαδόρους, ξυλομπογιές, πλαστελίνη και το σώμα μας ώστε να ανακαλύψουμε τη φωνούλα και το γράμμα Δ.