Παρέα με τον Νίκο & τον Αργύρη – συνέντευξη

xartopolemos cover 300x300 1Με αφορμή την Παγκόσμια μέρα Ατόμων με Αναπηρία, οργανώσαμε στην τάξη μας (β’) μια φιλαναγνωστική δράση αξιοποιώντας το βιβλίο του Νίκου Τογγιαλίδη “Χαρτοπόλεμος” από τις εκδόσεις “The book project“. Στο κείμενό του ο κος Τογγιαλίδης μας παρουσιάζει τον αδερφό του Αργύρη που είναι άτομο με σύνδρομο Down σε μια προσπάθεια να καταρρίψει τις προκαταλήψεις και να μας φέρει πιο κοντά στα άτομα με σύνδρομο Down, σχεδόν τόσο κοντά όσο είναι αυτός με τον αδερφό του.

Η δράση μας χωρίστηκε σε 2 φάσεις, μια που διαβάσαμε και μελετήσαμε το βιβλίο και μια όπου ο συγγραφέας με τον αδερφό του μας επισκέφτηκαν στο σχολείο για να γνωριστούμε και να περάσουμε χρόνο μαζί. Για την επίσκεψή τους, λοιπό, είχαμε ετοιμάσει κάποιες ερωτήσεις.

Στα πλαίσια του Εργαστηρίου Δεξιοτήτων “Επαγγέλματα σωρό, τι θα γίνω απορώ…” δουλέψαμε ως δημοσιογράφοι. Καταγράψαμε τις απορίες μας, καλέσαμε τα πρόσωπα ενδιαφέροντος, τους χαλαρώσαμε με τοστ και κακάο, κάναμε τις ερωτήσεις μας και ιδού το αποτέλεσμα…

ξηγφδφγηξκΣας αρέσει να παίζετε μαζί; Τι παίζετε συνήθως;

Απολαμβάνουμε να περνάμε χρόνο παρέα. Αυτό που κάνουμε πιο συχνά είναι να παίζουμε με τα μουσικά μας όργανα.

Πόσο χρονών είστε;

Εγώ (ο Νίκος) είμαι 41 και ο Αργύρης 34.

Τι δουλειά κάνετε;

Όταν δε γράφω ιστορίες, ετοιμάζω εξαρτήματα που βοηθούν στην επικοινωνία μέσω τηλεφώνων. Ο Αργύρης περνά τον χρόνο του βοηθώντας τη μητέρα του με τις δουλειές του σπιτιού και παίζει μουσική.

Πώς περνάτε τον ελεύθερό σας χρόνο;

Πέρα από τη μουσική, μας αρέσει να ζωγραφίζουμε και να κάνουμε χειροτεχνίες.

Πόσα βιβλία έχετε γράψει;

Οι ιστορίες μου είναι πολλές μα ο “Χαρτοπόλεμος” είναι η πρώτη από αυτές που έχει εκδοθεί.

Ετοιμάζετε κάτι καινούριο;

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει μια καινούρια ιστορία που ετοιμάζεται να γίνει βιβλίο, οπότε θα έχουμε την ευκαιρία να τα ξαναπούμε.

Πώς σας ήρθε η ιδέα για το βιβλίο;

Ζω με τον Αργύρη όλη μου τη ζωή και τον γνωρίζω πολύ καλά. Ήθελα να τον γνωρίσετε καλύτερα κι εσείς. Ήθελα να δείτε ότι όσα του αρέσουν κι όσα τον κάνουν να χαμογελά είναι ίδια με αυτά που χαροποιούνε κι εσάς.

Σας αρέσει πολύ η μουσική. Ποιο είναι το αγαπημένο σας μουσικό όργανο και τι χορούς ξέρετε;

Εγώ (ο Νίκος) παίζω πολύ φλογέρα. Ο Αργύρης αγαπάει το τουμπερλέκι του αν και στο σπίτι έχει επίσης νταούλι και μπουζούκι. μας αρέσουν πολύ οι παραδοσιακοί χοροί. Γνωρίζουμε ποντιακούς, θρακιώτικους, κρητικούς αλλά και άλλους χορούς. Πάμε να σας δείξω έναν;

 

Κάπως έτσι, σηκωθήκαμε από τις καρέκλες μας, πιαστήκαμε χέρι χέρι και ο κύριος Νίκος ξεκίνησε να μας δείχνει τα βήματα για να χορέψουμε κάλαντα ποντιακά. “Ο Αργύρης δε θα έρθει;” ρωτήσαμε. “Ο Αργύρης θα σηκωθεί μόλις μάθετε κι εσείς τα βήματα, αυτό τα ξέρει” πήραμε ως απάντηση.

Πράγματι σηκώθηκε μετά και χορέψαμε όλη η τάξη στον ίδιο σκοπό. Ευτυχώς τα βήματα ήταν εύκολα και μπόρεσαν κι οι κυρίες να τα μάθουν γρήγορα!!

Υ.Γ. Δείτε τη δράση μας αναλυτικά εδώ.


Μετάβαση στο sway.office.com.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *