«Πάω στο νηπιαγωγείο…με…»

«Πάω στο νηπιαγωγείο…με…»

(θα τα διαβάσετε όλα παρακάτω…)

Οι κυρίες του νηπιαγωγείου, σας καλωσορίζουν και σας εύχονται μια καλή σχολική χρονιά με υγεία, καλή διάθεση και καλή συνεργασία για να περάσουν τα παιδιά μας ευχάριστα, δημιουργικά να είναι χαρούμενα και ευτυχισμένα. Νιώθουμε μεγάλη ευθύνη που μας εμπιστεύεστε ότι πολυτιμότερο έχετε  και σας υποσχόμαστε ότι θα κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε για να είναι τα παιδιά σας ασφαλή και χαρούμενα.

Ασφάλεια και υγεία Νηπίων : Στις δραστηριότητες του Νηπιαγωγείου χρησιμοποιούνται διάφορα υλικά, φυσικά και τεχνικά. Οι γονείς για την ασφάλεια των παιδιών τους να ενημερώνουν από την αρχή της χρονιάς τις Νηπιαγωγούς για τυχόν ευαισθησίες, αλλεργικές αντιδράσεις και δυσανεξίες των παιδιών τους. Οι Νηπιαγωγοί έχουν την υποχρέωση να ελέγχουν το ιατρικό ιστορικό των παιδιών, να ενημερώνουν τους γονείς και να είναι σίγουρες ότι τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι δερματολογικά ελεγμένα και μη τοξικά.

Τα νήπια όταν είναι άρρωστα με πυρετό, έχουν ιώσεις ή μεταδοτικές ασθένειες θα πρέπει να παραμένουν στο σπίτι για την δική τους ανάρρωση αλλά και για την προστασία των υπόλοιπων νηπίων. Οι Νηπιαγωγοί θα  πρέπει να ενημερώνονται για τυχόν προβλήματα υγείας του νηπίου. Προτείνεται επίσης συχνός έλεγχος στο κεφαλάκι των νηπίων για ψείρες, ιδιαίτερα αν το παιδί ξύνει συνεχώς το κεφάλι του. Αν βρεθούν ψείρες, θα πρέπει να  ενημερώνονται οι νηπιαγωγοί και να εφαρμόζεται φαρμακευτική αγωγή. Προτείνεται επίσης τα νήπια να φορούν αθλητικά παπούτσια χωρίς κορδόνια για αποφυγή ατυχημάτων στο σχολικό χώρο.

Δύσκολο πρωινό ξύπνημα : Το πρωινό ξύπνημα καλό είναι να γίνεται μέσα σε κλίμα ευχάριστο, χωρίς εντάσεις και συγκρούσεις. Πώς θα το καταφέρετε αυτό; Τηρώντας ένα σταθερό ωράριο βραδινού ύπνου για το παιδί σας και δίνοντας του λίγο χρόνο να ετοιμαστεί το πρωί χωρίς πίεση και άγχος. Χρειάζεται επιμονή για τον ώρα του βραδινού ύπνου και υπομονή στην πρωινή προετοιμασία.

Ρούχα για το σχολείο: Είναι προτιμότερο να διαλέξετε ρούχα απλά και άνετα. Αποφεύγεται ρούχα με  φερμουάρ και κουμπιά για να μην δυσκολεύονται τα παιδιά  ιδιαίτερα στην τουαλέτα. Δυσκολία δημιουργούν, επίσης, και τα παπούτσια με κορδόνια, καθώς πολύ συχνά λύνονται και θέτουν σε κίνδυνο την σωματική ακεραιότητα των νηπίων. Για τον λόγο αυτό προτείνονται παπούτσια με βέλκρο (αυτοκόλλητα). Καλό θα ήταν να διαλέγετε μαζί με το παιδί τα ρούχα που θα φορέσει την επόμενη μέρα στο σχολείο, εξηγώντας του παράλληλα, ποια ρούχα είναι περισσότερο  κατάλληλα για το σχολείο και γιατί.

 Πάμε για το δεκατιανό : Συζητήστε με το παιδί σας το φαγητό του δεκατιανού. Αποφύγετε κρουασάν, τσιπς, γαριδάκια, σοκολάτες, χυμούς και γενικότερα τροφές με πολλά λιπαρά και συντηρητικά . Ιδανικά το δεκατιανό συνιστάται  να είναι στεγνό, να φυλάσσεται μέσα σε απλό τάπερ που κλείνει με καπάκι και μπορεί να περιλαμβάνει ενδεικτικά: φρούτο εποχής, τόστ, κουλούρι ή κριτσίνια, τυρί και ψωμί, σπιτικό κέικ, γιαούρτι, αβγό βραστό κράκερς, μπάρες δημητριακών, σταφιδόψωμο, τυρόψωμο, πίτες και ότι άλλο έχετε φτιάξει στο σπίτι σας, Είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να συνηθίσουν στο σπιτικό και υγειινό φαγητό. Για την αρχή της χρονιάς μπορείτε να διαλέξετε κάτι που αρέσει στο παιδί και δεν δυσκολεύεται να το φάει. Αργότερα μπορείτε να προσθέσετε και άλλες τροφές.

Ολοήμερο προαιρετικό τμήμα

Οι μαθητές που είναι εγγεγραμμένοι στο προαιρετικό ολοήμερο πρόγραμμα του σχολείου θα πρέπει με την άφιξή τους στο σχολείο να έχουν σε ένα ανοξείδωτο μπολ το μεσημεριανό τους γεύμα το οποίο θα τοποθετείται στο ψυγείο και θα ζεσταίνεται σε ηλεκτρική κουζίνα λίγο πριν την κατανάλωσή του. Επίσης θα πρέπει να έχουν μαζί του κουτάλι ή πιρούνι ανάλογα με το είδος του φαγητού τους. Καλό θα ήταν τα παιδιά να είναι ενήμερα για το φαγητό τους καθημερινά έτσι ώστε να μη δυσανασχετούν με αποτέλεσμα να μένουν νηστικά. Παρακαλούμε πολύ τα φαγητά να είναι εύπεπτα και ψιλοκομμένα για την αποφυγή ατυχημάτων που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλειά τους.

Η σχολική τσάντα: Για το νηπιαγωγείο οι τροχήλατες τσάντες, δεν είναι ιδιαίτερα διαχειρίσιμες για τα μικρά παιδιά. Χρειάζεται μία ευρύχωρη τσάντα, για να μπορεί το νήπιο να οργανώνει και να τακτοποιεί μόνο του τα πράγματά του, που θα είναι αρκετά. Ιδανικά η σχολική τσάντα του νηπιαγωγείου θα πρέπει να περιέχει: Τάπερ για το δεκατιανό, μια μικρή πετσέτα για να στρώνεται στο τραπέζι, μία αλλαξιά ρούχα, παγουρίνο με νερό.

Προαιρετικά : ατομικά χαρτομάντηλα,  καπέλο για τον ήλιο, αντηλιακό για παιδιά που έχουν ευαισθησία .

Αν η τσάντα του είναι μικρή μπορείτε τα ρούχα του να τοποθετηθούν σε κουτάκι με το όνομά του. Εκεί μπορείτε να βάλετε και ένα ζευγάρι παντοφλάκια που θα χρειαστούν αργότερα.  Επιπλέον μια  πετσέτα για το μπάνιο, ιδανικά με πιαστράκι  (σκουπίζουν τα χεράκια τους και κάθε Παρασκευή την αλλάζουμε).

Ιώσεις χωρίς τέλος….: Οι ιώσεις είναι μία αναπόφευκτη δυσάρεστη πραγματικότητα για την πλειοψηφία των νηπίων (ιδιαίτερα για εκείνα που δεν έχουν φοιτήσει προηγουμένως σε άλλο προσχολικό πλαίσιο). Θυμηθείτε ότι είναι καλύτερο να παραμείνει το παιδί στο σπίτι από τη στιγμή που θα εμφανιστεί μία ίωση (έστω και ελαφριάς μορφής, χωρίς έντονα συμπτώματα ή πυρετό) καθώς με την ένταση της σχολικής ημέρας η κατάσταση επιδεινώνεται και η ανάρρωση καθυστερεί. Επίσης ένα παιδί που έρχεται άρρωστο στο Νηπιαγωγείο είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα μεταφέρει την ίωση σε κάποιο ή σε κάποια από τα υπόλοιπα παιδιά της τάξης.

Μπορεί να εμφανιστούν και ανεπιθύμητες ψείρες; Οι ψείρες εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της επιστροφής των παιδιών στο σχολείο τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Επίσης, είναι πολύ καλό να γνωρίζουμε ότι οι ψείρες πηγαίνουν και σε καθαρά και σε βρώμικα μαλλιά, μετακινούνται από παιδί σε παιδί, ιδιαίτερα όταν μοιράζονται προσωπικά αντικείμενα, γεγονός που σε κάθε περίπτωση πρέπει να αποφεύγεται. Το Νηπιαγωγείο θα ενημερώσει άμεσα τις οικογένειες των παιδιών σε περίπτωση που παρουσιαστεί κρούσμα, το ίδιο και οι γονείς αν αντιληφθούν στα παιδιά τους,

Οι ερωτήσεις σχετικά με την διαμονή στο σχολείο: Όταν το παιδί γυρίζει από το σχολείο, είναι προτιμότερο να μην το «βομβαρδίζετε» με ερωτήσεις. Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας χρειάζονται συνήθως χρόνο, προκειμένου να εξοικειωθούν με το καινούριο περιβάλλον του Νηπιαγωγείου και να αναπτύξουν την ικανότητα περιγραφής του νέου περιβάλλοντος αλλά και των συναισθημάτων τους. Όταν καταλάβετε ότι το παιδί σας είναι έτοιμο να μοιραστεί μαζί σας την καθημερινότητά του στο χώρο του σχολείου, ορίστε μία ώρα μέσα στην ημέρα, κατά την οποία θα συζητάτε μαζί του για τις εμπειρίες του στο σχολείο τις χαρές και τις ανησυχίες του, να μάθετε τους φίλους ή τις φίλες του. Προτρέψτε το να σας μιλήσει, με ερωτήσεις που δεν απαιτούν μονολεκτικές απαντήσεις αλλά απαιτούν περιγραφή, Επίσης, δείξτε κατανόηση σε ενδεχόμενη στιγμιαία κακή διάθεση ή άρνηση και εκνευρισμό του παιδιού και προσπαθήστε να καταλάβετε την αιτία.

Θα βοηθούσε πολύ να ελέγχετε την τσάντα του, καθημερινά, για πιθανά σημειώματα. Οι εκπαιδευτικοί είναι πάντα στη διάθεση σας για να συζητούν ό,τι ακριβώς θέλετε για το παιδί σας. Οι συζητήσεις αυτές θα γίνονται πάντα μετά τη λήξη του μαθήματος και αφού έχουν φύγει όλα τα παιδιά από το σχολείο και θα είναι ιδιωτικές και προγραμματισμένες  όταν αναφέρονται στα παιδιά σας. Θα πραγματοποιούνται συναντήσεις με όλους τους γονείς για λειτουργικά θέματα του σχολείου.

Η προσέλευση των νηπίων ξεκινά από τις 7:45π.μ.– 8:00 π.μ. για την πρόωρη υποδοχή ενώ για τους υπόλοιπους μαθητές η προσέλευση γίνεται από τις 8:15π.μ. έως τις 8:30π.μ. Η  αποχώρηση γίνεται στις 13:00μ.μ. για το πρωινό υποχρεωτικό τμήμα και 16:00μμ για το προαιρετικό ολοήμερο τμήμα, Σας παρακαλούμε θερμά να τηρείτε το ωράριο για τη σωστή λειτουργία του εκπαιδευτικού προγράμματος. Το νηπιαγωγείο δεν είναι απλά χώρος φύλαξης των παιδιών αλλά και χώρος όπου πραγματοποιείται εκπαιδευτικό πρόγραμμα σύμφωνα με το αναλυτικό πρόγραμμα του Υπουργείου. Επιπλέον, θα θέλαμε να σας επισημάνουμε κάποιες πρακτικές που διευκολύνουν την καλύτερη προσαρμογή των παιδιών στο σχολικό περιβάλλον. Καλό θα είναι να παροτρύνετε τα παιδιά να παίζουν με άλλα συνομήλικα παιδιά, να ακούν και να παρακολουθούν οδηγίες, να μοιράζονται τα πράγματά τους, να πηγαίνουν στην τουαλέτα μόνα τους και να ακολουθούν κανόνες υγιεινής, να ντύνονται και να ξεντύνονται μόνα τους, να αναγνωρίζουν τα πράγματά τους, να τρώνε μόνα τους. Αυτές τις δεξιότητες επιδιώκουν και οι νηπιαγωγοί τους.

 

 

Καλή αρχή, καλή σχολική χρονιά με υγεία για όλους

 

Οι νηπιαγωγοί

Λαμπρινή Νταλαγιάννη

Όλγα Καζούκα

Αναστασία Τζίμα