Η φωτογραφική μας ομάδα εκπαιδεύεται σε εργαστήριο στον “Μύλο του Παππά”
Η φωτογραφία είναι, αναμφίβολα, μια από τις σημαντικότερες σύγχρονες μορφές τέχνης. Η φωτογραφία δεν είναι μόνο συλλογή πληροφοριών σε εικόνες, αλλά ασκεί το άτομο να βλέπει και να στοχάζεται τον κόσμο με ένα «άλλο μάτι» και να εκφράζει τα συναισθήματά του, τη διάθεση του, τον ψυχικό του κόσμο.
Κρίνοντας ότι η τέχνη αυτή βοηθά στην ανάπτυξη της προσωπικότητας και της αισθητικής του νέου ανθρώπου, το Σχολείο μας δημιούργησε φέτος Φωτογραφική Ομάδα. Με σκοπό να γνωρίσουν την τέχνη από επαγγελματίες, τα μέλη της Ομάδας – με τους καθηγητές κκ Ιωάννη Σάκκα και Φίλιππο Στεργιανό επισκέφτηκαν την Τρίτη 3 Μαρτίου την έκθεση φωτογραφίας του γνωστού φωτογράφου Ανδρέα Κατσάκου με τίτλο “Until Twelve: A Family Album“, που λειτουργεί στον χώρο του «Μύλου του Παππά».
Οι μαθητές μας είχαν επίσης την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικό εργαστήριο πάνω στις βασικές αρχές της φωτογραφίας από τον Ανδρέα Κατσάκο (μέλος της fplus). Οι δραστηριότητες αυτές θα συνεχιστούν και η φιλοδοξία μας είναι η δράση αυτή να καταλήξει στην διοργάνωση Έκθεσης Φωτογραφίας στο τέλος της σχολικής χρονιάς.
“Όχι στον σχολικό εκφοβισμό”
ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ «ΜΠΟΥΛΙΝΓΚ»
Εμείς στο 12ο Γυμνάσιο Λάρισας «Μ. Καραγάτσης» το θέμα του σχολικού εκφοβισμού δεν το θυμόμαστε μονάχα την 6η Μαρτίου, που είναι η Πανελλήνια Ημέρα κατά του «Μπούλινγκ». Προσπαθούμε να το κάνουμε πράξη κάθε μέρα. Και η αλήθεια είναι πως είμαστε σε …καλό δρόμο. Όπως διαπίστωσε και ο Σύλλογος Καθηγητών στην τελευταία Παιδαγωγική του Συνεδρίαση, στο σχολείο μας δεν υφίστανται σοβαρά κρούσματα βίας. Οι μικροδιενέξεις, οι εντάσεις, δε λείπουν από την καθημερινότητά μας, αλλά οπωσδήποτε μιλάμε για μεμονωμένα περιστατικά, που φροντίζουμε να αντιμετωπιστούν εν τη γενέσει τους.
Φυσικά, δεν αφήσαμε ανεκμετάλλευτη και την Πανελλήνια Ημέρα.΄
Έτσι, την Πέμπτη 5 Μαρτίου 2026 πραγματοποιήθηκαν στο σχολείο μας βιωματικές δράσεις για το φαινόμενο του Σχολικού Εκφοβισμού. Η δράση υλοποιήθηκε από δύο μέλη της ΕΔΥ, την ψυχολόγο κα Κούτρα Γεωργία και την κοινωνική λειτουργό κα Γούπου Χρυσούλα στοχεύοντας στην ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και αντιμετώπιση του φαινομένου από όλα τα εμπλεκόμενα μέλη (μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς). Πραγματοποιήθηκε με βιωματικό τρόπο χρησιμοποιώντας ως εργαλεία τη δημιουργική γραφή και το θεατρικό παιχνίδι, ώστε να αναδυθούν οι θετικές στάσεις πρόληψης και αντιμετώπισης του Σχολικού Εκφοβισμού.
Οι μαθητές μας έγιναν …ρεπόρτερ για χάρη του ναυαγού Οδυσσέα!
Μια πρωτότυπη διδασκαλία της Οδύσσειας
Πώς θα παρουσίαζε σήμερα η τηλεόραση τα φοβερά παθήματα του Οδυσσέα πριν αυτός επιστρέψει την Ιθάκη του;
Στο ερώτημα αυτό επιχείρησαν να απαντήσουν μαθητές της Α’ τάξης του σχολείου μας, που έγιναν τηλεοπτικοί ρεπόρτερ για χάρη της … «Οδύσσειας», που διδάσκονται φέτος στο σχολείο. Συγκεκριμένα, οι μαθητές δημοσιογράφοι του … «ΟΛΥΜΠΟΣ TV» (όπως βάφτισαν τον τηλεοπτικό τους δίαυλο) με «Έκτακτο Δελτίο Ειδήσεων» (Breaking news όπως λεν και στα …μοντέρνα ελληνικά!) πληροφόρησαν τους τηλεθεατές τους για το ξέβρασμα ενός άγνωστου ναυαγού στο νησί των Φαιάκων.
Μια πολύ ευρηματική προσέγγιση της «Οδύσσειας» με την καθοδήγηση της καθηγήτριάς τους κας Μαρίας Κιούση.
Το σχετικό ρεπορτάζ μπορείτε να το παρακολουθήσετε πατώντας στον πιο κάτω σύνδεσμο:
https://youtu.be/U0uZ4J56Gpc















