Αρχική » 2023

Αρχείο έτους 2023

Καλωσήλθατε στην ιστοσελίδα μας

φωτο σχολείου

Ωρολόγιο Πρόγραμμα

plhres programma b tetr

Ωράριο Λειτουργίας

neo orario

Ώρες γονέων

ora goneon
European SchoolRadio Logo

Ένα …αυτοεπισκευαζόμενο σχολείο

Μαθητές – καθηγητές επισκευάζουν πάλι θρανία και καρέκλες

Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια τα δημόσια σχολεία στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην ανανέωση του εξοπλισμού τους και ειδικά στο θέμα των θρανίων και των καρεκλών.

Εμείς στο 12ο Γυμνάσιο αποφασίσαμε να  δώσουμε λύσεις εκ των … ενόντων. Παλιά θρανία και καρέκλες που είχαν αποσυρθεί στην αποθήκη λόγω φθορών, βγήκαν, καθαρίστηκαν επισκευάστηκαν και έγιναν … σαν καινούργια. Τα επισκεύασαν μαθητές του σχολείου που έχουν  τεχνικές δεξιότητες με την εποπτεία των καθηγητών Τεχνολογίας Βασίλη Τασιόπουλου και Εικαστικών Αστέρη Λάσκαρη.

Πέραν της σημαντικής εξοικονόμησης πόρων  για το σχολείο, σκοπός της πρωτοβουλίας ήταν να καλλιεργήσει  ακόμη περισσότερο τις δεξιότητες στους εθελοντές μαθητές, αλλά, κυρίως να καλλιεργηθεί ένα πνεύμα οικονομίας και σεβασμού στη δημόσια περιουσία που πάντα οφείλει να διδάσκει το σχολείο.

Γιορτή Χριστουγέννων

Και κάπως έτσι, ήρθαν τα Χριστούγεννα… Τελευταία ημέρα μαθημάτων σήμερα για το 2023… Οι μαθητές μας έφεραν το πνεύμα των Χριστουγέννων στο σχολείο. Και ως πολύγλωσσοι που είναι, τραγούδησαν κάλαντα και χριστουγεννιάτικα τραγούδια στα ελληνικά, στα γερμανικά, στα γαλλικά και στα αγγλικά! Μας θύμισαν όμως με το υπέροχο θεατρικό τους και τη συμβολική μορφή του γκρινιάρη και τσιγκούνη Εμπενίζερ Σκρουτζ, ο οποίος φυσικά στο τέλος βρίσκει το νόημα των Χριστουγέννων με τη βοήθεια του σοφού φαντάσματος… Ευχαριστούμε πολύ τους μαθητές μας και τους ευχόμαστε καλή ξεκούραση και καλές γιορτές!

Προετοιμασία γιορτής: Μαρία Μουρτζανού (υποδιευθύντρια)

Τα ξενόγλωσσα τραγούδια προετοίμασαν οι συνάδελφοι: Τσιλφόγλου Δαμιανός (γερμανικά), Καραθανάση Χαρούλα (αγγλικά) και ο διευθυντής του σχολείου Καλέσης Αλέξανδρος (γαλλικά).

Επίσκεψη στο Α΄ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας

Σήμερα Πέμπτη 21/12/2023, το τμήμα Α2, το οποίο αποτελεί την ομάδα του Πολιτιστικού Προγράμματος του σχολείου με τίτλο “Άρτος και θεάματα“, επισκέφθηκε το Α΄ Αρχαίο Θέατρο της πόλης. Ο ενθουσιασμός όλων ήταν μεγάλος, καθώς είχαμε την ευκαιρία να εισέλθουμε στον χώρο του θεάτρου και να ξεναγηθούμε από την κα Έλσα Ζήλου, η οποία είναι αρχαιολόγος-συντηρήτρια και ανήκει εδώ και πολλά χρόνια στην επιστημονική ομάδα αποκατάστασης του θεάτρου.

Η κα Ζήλου μας μίλησε για την ιστορία της ανάδειξης και αποκατάστασης του θεάτρου, μας φανέρωσε κάποια από τα μυστικά του, μας μίλησε για τη χρήση του ανά τους αιώνες, μας ξενάγησε στους χώρους του και τέλος έλυσε όλες τις απορίες μας.

Επιστρέφοντας από την επίσκεψή μας αυτή δεν μπορούσαμε να μη σκεφτούμε πόσο τυχεροί είμαστε οι κάτοικοι της Λάρισας, καθώς ζούμε σε μία πόλη η οποία φιλοξενεί στην αγκαλιά της ένα υπέροχο μνημείο, σύμβολο πολιτισμού και δημοκρατίας!

Τους μαθητές συνόδευσαν οι υπεύθυνες καθηγήτριες του προγράμματος: Μυλωνά Φωτεινή, Τεγούση Καλλιόπη, Κιούση Μαρία.

Μαθητές της Γ΄ τάξης στο Μουσείο της 1ης Στρατιάς Λάρισας

Τα άλογα στον πόλεμο και στη ζωή των Θεσσαλών …

Το  μοναδικό – πανευρωπαϊκά –  Κτηνιατρικό Μουσείο της 1ης Στρατιάς στη Λάρισα επισκέφτηκαν οι μαθητές του Γ1 και Γ2 τμήματος του σχολείου μας στο πλαίσιο ενός Σχεδίου Γνωριμίας με τα Μουσεία και την ιστορία της πόλης μας.

Στο εκπληκτικό αυτό μουσείο, που βρίσκεται μέσα στο στρατόπεδο «Νικολάου Πλαστήρα» στη Λάρισα, βλέποντας τα είδη ενστάβλισης και φροντίδας, τα διαφορετικά σαμάρια για κάθε φορτίο, άλλο για οβίδες, άλλο για ασυρμάτους, άλλο για φορείο, αντιλαμβανόμαστε πως σε όλες τις πολεμικές αναμετρήσεις του έθνους το ιππικό ήταν βασικό στοιχείο της πολεμικής μηχανής με κύρια χαρακτηριστικά την ευκινησία και την ταχύτητά του και οι ημίονοι ως μεταγωγικά.

Τα άλογα και τα μουλάρια υπήρξαν βασικό κομμάτι στην αγροτική και καθημερινή ζωή των Ελλήνων και πολύ περισσότερο των Θεσσαλών. Ο ρόλος τους  στα στρατιωτικά και πολεμικά δρώμενα της Πατρίδας πολύ σημαντικός. Στο Μουσείο Στρατιωτικής Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, στη Λάρισα εντυπωσιαστήκαμε  από τις πληροφορίες και τα σπάνια εκθέματα!

Επίσης οι μαθητές ξεναγήθηκαν στην υπαίθρια Έκθεση Αρμάτων (τανκς) γνωρίζοντας από κοντά άρματα που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη σύγχρονη ιστορία της πατρίδας μας και όχι μόνο.

Συνοδοί καθηγητές: Τσολάκης Στ., Λάσκαρης Αστ., Σάκκας Ι.

 

 

Επίσκεψη στον Μύλο του Παππά

Η πολιτιστική ομάδα του σχολείου που υλοποιεί το πρόγραμμα με τίτλο “Άρτος και θεάματα” επισκέφτηκε την προηγούμενη Τετάρτη τον Μύλο του Παππά.

1η εξόρμηση Μύλος του Παππά

Διπλή άσκηση σεισμού

Και ξαφνικά. την περασμένη Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου, η γη … άρχισε να τρέμει. Σεισμός! Σεισμός!

Εκπαιδευτικοί, μαθητές και μαθήτριες προσπάθησαν να κρατηθούν ψύχραιμοι, και σύμφωνα με τις οδηγίες που είχαν, μπήκαν κάτω από τα θρανία. Μετά, άρχισε η εκκένωση, σύμφωνα με το Πάγιο Σχέδιο του Σχολείου,  με τελική πράξη την συγκέντρωση στην αυλή για λήψη παρουσιών.

Η άσκηση –γιατί ευτυχώς για άσκηση επρόκειτο– επαναλήφθηκε αμέσως μετά, για να βελτιωθούν λάθη και παραλείψεις που καταγράψαμε κατά την πρώτη εκκένωση. Και η αλήθεια είναι ότι κατά τη δεύτερη φορά η εκκένωση υπήρξε πολύ πιο συντεταγμένη και οι χρόνοι αποχώρησης που μετρήθηκαν βελτιωμένοι. Το κτήριο εγκαταλείφτηκε μέσα σε 30 έως 40 περίπου δευτερόλεπτα  αφότου δόθηκε η εντολή εκκένωσης.

Αναλόγως οι εκπαιδευτικοί ανέλαβαν πόστα και καθήκοντα που τους έχουν ανατεθεί με βάση το Σχέδιο Εκτάκτων Αναγκών του σχολείου.

Ας ελπίσουμε όλα αυτά βέβαια να μείνουν στα …σχέδια.

Επίσκεψη στον Μύλο των Ξωτικών

Οι γιορτές που έρχονται απαιτούν μια γερή δόση μαγείας… Έτσι, το σχολείο μας επισκέφτηκε σήμερα τον Μύλο των Ξωτικών στα Τρίκαλα. Το φετινό θέμα ήταν ο “Μικρός Πρίγκιπας” του Αντουάν Ντε Σαιντ Εξυπερύ. Μικροί και μεγάλοι χαρήκαμε τις παραμυθένιες φιγούρες, κάναμε πολλές από τις διαθέσιμες δραστηριότητες, φάγαμε λιχουδιές και ψωνίσαμε χριστουγεννιάτικα στολίδια. Στη συνέχεια κάναμε μια στάση στο κέντρο των Τρικάλων για φαγητό και βόλτα στον πεζόδρομο.

Μαθητές της Γ΄ τάξης στο Μουσείο Αεροπορίας του ΑΤΑ Λάρισας

Το Μουσείο του Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ) της Λάρισας επισκέφτηκαν μαθητές της Γ’ Τάξης του 12ου Γυμνασίου Λάρισας προκειμένου να γνωρίσουν την ιστορία αλλά και το …μέλλον των μεγάλων Στρατιωτικών Σχηματισμών της περιοχής.

Η Λάρισα με το στρατιωτικό της αεροδρόμιο ήταν -προπολεμικά ακόμη- η καρδιά της Ελληνικής Αεροπορίας και το ΑΤΑ  βασικό κομμάτι της καθημερινότητας της πόλης.

Για το δικό μας σχολείο, που γειτνιάζει με το  Αεροδρόμιο της 110 ΠΜ τα πολεμικά αεροπλάνα που απογειώνονται και προσγειώνονται καθημερινά αποτελούν τη μόνιμη …«συντροφιά» μας, μέρος της  καθημερινής μας ζωής.

Στο Μουσείο έγινε ξενάγηση από τους υπευθύνους αξιωματικούς και οι μαθητές μας γνώρισαν ιστορικά  αεροπλάνα, τον εξοπλισμό τους, μπήκαν στα κόκπιτ και  απέκτησαν -βιωματικά- την αίσθηση μιας  πτήσης, ενώ πληροφορήθηκαν και την ιστορία του ΑΤΑ, μέσα από πολλές ιστορικές φωτογραφίες.

Εκφράζουμε τις θερμές μας ευχαριστίες προς τους υπεύθυνους του Μουσείου  ΑΤΑ για τη φιλοξενία τους.

Σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών

Στα πλαίσια της Ενδοσχολικής Επιμόρφωσης ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών του σχολείου μας είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει δίωρο σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών. Επιμορφώτριά μας ήταν η συνάδελφος Θεοδότη Παπαδημητρίου, η οποία είναι πιστοποιημένη διασώστρια της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Μαγνησίας. Η συνάδελφος, αφού αναφέρθηκε στο σπουδαίο έργο των εθελοντών διασωστών, μας ενημέρωσε για τον ενδεδειγμένο τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται σε πρώτο βαθμό περιστατικά όπως οι τραυματισμοί, οι επιληπτικές κρίσεις, οι πνιγμονές και οι πνιγμοί, τα εγκαύματα, οι λιποθυμίες και άλλες τέτοιες κρίσεις που μπορεί να συμβούν σε εμάς τους ίδιους ή στους γύρω μας. Η παρουσίαση ήταν ιδιαίτερα κατατοπιστική και ζωντανή και το σίγουρο είναι ότι η γνώση που κερδίσαμε είναι κάτι παραπάνω από χρήσιμη και πολύτιμη.

Η επέτειος της 17ης Νοέμβρη 1973

 

Screenshot 1 1

17 Νοέμβρη 1973
17 Νοέμβρη 2023
Ας ξεκινήσουμε μαζί ένα ταξίδι που θα μας οδηγήσει στα όνειρα εκείνων των παιδιών…
Ας γίνουν δικά μας τα όνειρά τους. Ζούμε μαζί τους τη διαδρομή των τεσσάρων ημερών. Τους αφουγκραζόμαστε, τους αγγίζουμε με την ψυχή μας. Γίνονται δικά μας τα ιδανικά τους.
Καλώς ορίσατε στο ταξίδι μας.

 

Με αυτές τις προτροπές ξεκίνησε σήμερα στο σχολείο μας ο εορτασμός της επετείου της 17ης Νοεμβρίου του 1973. Οι μαθητές της Β΄ Γυμνασίου είχαν ετοιμάσει ένα μικρό αφιέρωμα στον αγώνα των φοιτητών για Ελευθερία και Δημοκρατία. Οι φοβερές εκείνες ημέρες παρουσιάστηκαν μπροστά μας μέσα από εικόνες και τραγούδια που τα ίδια τα παιδιά είχαν επιλέξει και προετοιμάσει. Την επιμέλεια της εκδήλωσης είχαν οι συνάδελφοι Καλλιόπη Τεγούση και Μαρία Ζαχαράκη. Στο μουσικό και το εικαστικό κομμάτι συνεργάστηκαν οι συνάδελφοι Μαρία Μουρτζανού και Αστέριος Λάσκαρης.