Εσωτερικός Κανονισμός 12ου Δημοτικού Νέας Σμύρνης

Διεύθυνση: Στρατηγού Παρασκευοπούλου 37-39, Νέα Σμύρνη Αττικής
Τηλ.:2109409292 – 2114180871 –  2109420888
e-Μail: mail@12dim-n-smyrn.att.sch.gr

Εσωτερικός Κανονισμός Σχολικής Μονάδας

Έτος 2023-2024

Με τον όρο “Σχολικός Κανονισμός” εννοούμε το σύνολο των όρων και των κανόνων που αποτελούν προϋποθέσεις για να  πραγματοποιείται ανενόχλητα, μεθοδικά και αποτελεσματικά το έργο του σχολείου. Επιπλέον ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας του Σχολείου αποτελεί σημαντικό παιδαγωγικό  μέσο που βοηθά στην ομαλή σχολική ζωή, στη συνεργασία, στην αλληλεγγύη, στον δημοκρατικό διάλογο και στην αποδοχή της διαφορετικότητας.

Ο Εσωτερικός Κανονισμός  Λειτουργίας συντάσσεται ύστερα από εισήγηση του Διευθυντή της σχολικής μονάδας και με την συμμετοχή όλων των μελών του συλλόγου των διδασκόντων, των μελών του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, καθώς και εκπροσώπου του  Δήμου Νέας Σμύρνης. Το τελικό κείμενο ή οι αναγκαίες κατά καιρούς τροποποιήσεις εγκρίνονται από τον/την Σύμβουλο Εκπαίδευσης που έχει την παιδαγωγική ευθύνη του σχολείου και από τον Διευθυντή/Διευθύντρια Εκπαίδευσης. Κοινοποιείται στον Σύλλογο Γονέων και αναρτάται στον ιστότοπο  του Σχολείου. Η ακριβής τήρηση του Κανονισμού αποτελεί ευθύνη και υποχρέωση της Διεύθυνσης του Σχολείου και των εκπαιδευτικών, καθώς και όλων των μελών της Σχολικής Κοινότητας (γονέων, μαθητών) ανεξαίρετα.

Ο Εσωτερικός Κανονισμός του 12 ου Σχολείου Νέας Σμύρνης για το έτος 2023-2024 εναρμονίζεται με το ΦΕΚ Β΄ 491/09-02-2021 της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως όπου δημοσιεύτηκε η με  Αρ.Πρωτ.13423/ΓΔ4/04-02-2021 Υπουργική Απόφαση με θέμα: «Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης».

Το καθημερινό ημερήσιο σχολικό πρόγραμμα αρχίζει στις 8.00-8.15 με την προσέλευση των μαθητών στο χώρο του σχολείου. Οι υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί εφημερίας υποδέχονται τους μαθητές στις τρεις καγκελόπορτες των οδών:

1)Παρασκευοπούλου

2)Θαλή Μιλήσιου

3)Μίμαντος

Οι γονείς και συνοδοί αποχωρούν. Κατά τη διάρκεια του χρόνου της προσέλευσης των μαθητών (8.00-8.15) δεν παρευρίσκεται χωρίς άδεια στο χώρο του σχολείου κανείς άλλος εκτός των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

Στις 8.15, μετά το ηχητικό σήμα (κουδούνι), με ευθύνη των Εκπαιδευτικών εφημερίας κλείνουν οι είσοδοι. Οι μαθητές συγκεντρώνονται κατά τμήματα στον προκαθορισμένο χώρο και τα τμήματα επιτηρούν οι Διδάσκοντες σε αυτά την 1η διδακτική ώρα. Εκ μέρους του Συλλόγου Διδασκόντων ο Διευθυντής  του σχολείου, η Υποδιευθύντρια ή μέλος του Συλλόγου Διδασκόντων προβαίνει σε πιθανές ανακοινώσεις-οδηγίες που αφορούν στην εύρυθμη λειτουργία του σχολείου και την μαθητική ζωή της συγκεκριμένης μέρας ή και σε γενικότερα θέματα. Μετά το πέρας της συγκέντρωσης οι μαθητές κατά τμήματα και οργανωμένα κατευθύνονται στις αίθουσές τους συνοδεία των εκπαιδευτικών που διδάσκουν την 1η ώρα.

Οι μαθητές και μαθήτριες πρέπει να προσέρχονται στο σχολείο έγκαιρα. Κάθε αδικαιολόγητη καθυστερημένη προσέλευση δημιουργεί προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του σχολείου. Σε περίπτωση καθυστερημένης προσέλευσης μαθητή για προγραμματισμένο λόγο (π.χ. θέματα υγείας, επίσκεψη σε γιατρό), ή σε περίπτωση όπου η καθυστερημένη προσέλευση οφείλεται σε έκτακτο λόγο, οι γονείς θα πρέπει να ενημερώσουν έγκαιρα τη Διεύθυνση του Σχολείου τηλεφωνικά. Στις περιπτώσεις αυτές ο μαθητής/μαθήτρια που αργοπόρησε παραμένει μέχρι τις 9.00 π.μ. στο γραφείο διδασκόντων παρουσία εκπαιδευτικού. Οι πόρτες εισόδου-εξόδου στο χώρο του σχολείου παραμένουν κλειστές κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του Σχολείου. Σε περιπτώσεις που απαιτείται φαρμακευτική αγωγή, οι γονείς και κηδεμόνες των μαθητών, οφείλουν να αιτούνται την άδεια της Διεύθυνσης προκειμένου να εισέρχονται οι ίδιοι, ή άλλο πρόσωπο το οποίο θα υποδείξουν σχετικά, στο χώρο του σχολείου, ώστε να τη χορηγήσουν. Φ.7/495/123484/Γ1/4-10-2010 εγκύκλιο του ΥΠ.Π.Ε.Θ.

Η αποχώρηση των μαθητών πραγματοποιείται με τη λήξη του διδακτικού ωραρίου της τάξης και συγκεκριμένα στη 13.15 για το πρωινό ωράριο και στις 15.00 ή 16.00 (σύμφωνα με τη γραπτή δήλωση του γονέα ή κηδεμόνα) για το Ολοήμερο πρόγραμμα. Παρακαλούνται οι γονείς και κηδεμόνες των μαθητών να είναι συνεπείς στο ωράριο αποχώρησης και να διευκολύνουν τους εφημερεύοντες στο έργο τους. Σε περίπτωση έκτακτης καθυστέρησης οφείλουν να ενημερώνουν το σχολείο πριν την αποχώρηση των μαθητών. Οι μαθητές/μαθήτριες που αποχωρούν ασυνόδευτοι/ες από το Σχολείο πρέπει να έχουν προσκομίσει τη σχετική Υπεύθυνη Δήλωση των γονέων τους. Αποχώρηση μαθητή από το σχολείο πριν τη λήξη του διδακτικού ωραρίου γίνεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλειά του (ενημέρωση και σύμφωνη γνώμη γονέων ή κηδεμόνων, εξασφάλιση συνοδείας μαθητών με ευθύνη των γονέων). Στις περιπτώσεις αυτές ο συνοδός του μαθητή αναγράφει τα στοιχεία του και υπογράφει σε ειδικό έντυπο, που τηρείται στο γραφείο της Διεύθυνσης, πριν την έκτακτη αποχώρηση του μαθητή.

Η φοίτηση των μαθητών καταγράφεται σε καθημερινή βάση από τον εκπαιδευτικό της τάξης, στο πλαίσιο της επικοινωνίας σχολείου – οικογένειας . Οι απουσίες καταχωρούνται στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων ’’Μy School’’ του ΥΠΑΙΘ.

Το σχολείο αποτελεί κέντρο δημοκρατικής λειτουργίας που εμπνέεται από αρχές και αξίες. Οι μαθητές και μαθήτριες  πρέπει να συμπεριφέρονται με σεβασμό προς τους εκπαιδευτικούς και μεταξύ τους σύμφωνα με τους κανόνες κοσμιότητας, τον κανονισμό του Σχολείου και τους νόμους της Πολιτείας.  Επικίνδυνα παιχνίδια ή και συμπεριφορές που μπορούν να βάλουν σε κίνδυνο την ακεραιότητα και την ασφάλεια των μαθητών δεν επιτρέπονται. Δεν επιτρέπεται μερική ή ολική ζημιά περιουσιακού στοιχείου του Σχολείου, με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο όπως και καταστροφή ή κλοπή ατομικής περιουσίας μαθητή. Η κατοχή και χρήση κινητών τηλεφώνων δεν επιτρέπεται σύμφωνα με το Νόμο (Φ.25/103373/Δ1/22-06-2018/ΥΠΑΙΘ). Οι γονείς μπορούν να επικοινωνούν με το σχολείο όποτε υπάρχει ανάγκη και το σχολείο ενημερώνει τους γονείς για τα θέματα των παιδιών τους.  Αν παραστεί ανάγκη να επικοινωνήσουν οι μαθητές  με τους κηδεμόνες τους μπορούν να τηλεφωνήσουν από το γραφείο της Διεύθυνσης. Επίσης δεν επιτρέπεται η φωτογράφιση και κάθε είδους ηλεκτρονική συσκευή που διαθέτει πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας και ήχου. Όλοι οι μαθητές έχουν πρόσβαση στα εποπτικά μέσα και στα μέσα Πληροφορικής υπό την επίβλεψη του αρμόδιου εκπαιδευτικού .

Σε περιπτώσεις που οι καιρικές συνθήκες δεν επιτρέπουν την έξοδο στο προαύλιο κατά την ώρα του διαλείμματος, οι μαθητές παραμένουν στις τάξεις τους με τον εκπαιδευτικό  που έκαναν μάθημα την προηγούμενη ώρα. Κατά την ώρα του διαλείμματος τα παιδιά μπορούν να γευματίσουν τρόφιμα που φέρνουν από το σπίτι τους ή αγοράζουν από το κυλικείο. Κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου απαγορεύεται τα παιδιά να φέρνουν και να παίζουν με μπάλες για λόγους ασφαλείας.

Στη λήξη του διαλείμματος οι μαθητές/τριες παρατάσσονται κατά τμήμα και οδηγούνται από τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς οργανωμένα στις αίθουσες διδασκαλίας.

Κατά την ώρα των διαλειμμάτων ορίζονται εφημερεύοντες Δάσκαλοι από το Σύλλογο Διδασκόντων, οι οποίοι έχουν την ευθύνη της επιτήρησης και της μέριμνας για την προστασία και τη σωματική ακεραιότητα των μαθητών. Με την είσοδό τους στην αίθουσα οι μαθητές πρέπει να κάθονται στα θρανία τους με τη διάταξη που έχει ορίσει ο δάσκαλος της τάξης. Για να μετακινηθούν οι μαθητές μέσα στην αίθουσα για οποιονδήποτε λόγο ή για να εξέλθουν, ζητούν άδεια από τον διδάσκοντα. Για να μιλήσει κάποιος μαθητής στην τάξη, σηκώνει το χέρι και περιμένει να του δοθεί ο λόγος. Είναι όλοι υπεύθυνοι για την καθαριότητα του πίνακα, των θρανίων και γενικά της αιθουσών και των υπολοίπων χώρων του σχολείου που κάνουν χρήση. Ειδικότερα στο προαύλιο, στους διαδρόμους και στις τάξεις χρησιμοποιούν για τα σκουπίδια τους τους κάδους απορριμμάτων. Το μάθημα τελειώνει με το χτύπημα του κουδουνιού, αλλά παραμένουν όλοι οι μαθητές στις θέσεις τους, ωσότου δώσει την άδεια ο διδάσκων. Τότε βγαίνουν από την αίθουσα με τάξη. Όπου επιβάλλεται η μετακίνηση των μαθητών για τη διδασκαλία άλλου γνωστικού αντικειμένου, σύμφωνα με το Εβδομαδιαίο Ωρολόγιο Πρόγραμμα, οι μαθητές πρέπει να κινούνται στους διαδρόμους ήσυχα και περπατώντας χωρίς να ενοχλούν τη διεξαγωγή του μαθήματος στα υπόλοιπα τμήματα.

Οι μαθητές θα πρέπει να συμπεριφέρονται μεταξύ τους με ευγένεια και ευπρέπεια. Τα διάφορα προβλήματα συμπεριφοράς κατά την διάρκεια του διαλείμματος αναφέρονται στον εφημερεύοντα εκπαιδευτικό. Για οποιοδήποτε παιδαγωγικό ή μαθησιακό θέμα μπορείτε να απευθύνεστε στον εκπαιδευτικό της τάξης ή της ειδικότητας και στην Διεύθυνση του Σχολείου. Προβλήματα συμπεριφοράς αποτελούν αντικείμενο συνεργασίας μεταξύ της Διεύθυνσης και των Εκπαιδευτικών με τους Γονείς και με τους Σχολικούς Συμβούλους, για την καλύτερη δυνατή παιδαγωγική αντιμετώπιση του θέματος. Σε κάθε περίπτωση και πριν από οποιαδήποτε απόφαση, λαμβάνεται σοβαρά υπόψη η βασική αρχή του σεβασμού της προσωπικότητας και των δικαιωμάτων του παιδιού.

Το Σχολείο μας αποδίδει εξαιρετική βαρύτητα στο ρόλο της συνεργασίας Σχολείου-Οικογένειας. Θεωρεί σημαντική την παρουσία και των δυο γονέων στις παιδαγωγικές συναντήσεις που οργανώνει το Σχολείο κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους. Εκπαιδευτικοί και Γονείς έχουν τη δυνατότητα να συνεργαστούν και να ενημερωθούν για την πρόοδο και την επίδοση των μαθητών σε όλους τους τομείς. Οι Γονείς πρέπει να συνεργάζονται με τους εκπαιδευτικούς στα πλαίσια της σωστής λειτουργικότητας του εκπαιδευτικού συστήματος προς το συμφέρον των μαθητών. Η ενημέρωση των γονέων από τους εκπαιδευτικούς γίνεται την ημέρα και τις ώρες που θα ορίσει ο κάθε εκπαιδευτικός ή κατόπιν συνεννοήσεως. Κατά την διάρκεια της συνάντησης αυτής εφόσον συνοδεύει το παιδί του είναι υπεύθυνος για αυτό. Επίσης δεν επιτρέπεται η άνοδος ή η είσοδος των Γονέων στις τάξεις την ώρα του διαλείμματος ή του μαθήματος. Οι Γονείς δεν παρεμβαίνουν στις διαφωνίες των μαθητών, στο χώρο του Σχολείου. Συνεργάζονται όμως με το Σχολείο και ενημερώνουν τους Εκπαιδευτικούς και την Διεύθυνση του Σχολείου. Με κατάλληλους παιδαγωγικούς χειρισμούς κι εποπτεία οι Εκπαιδευτικοί για τις υποθέσεις διαφωνιών και συγκρούσεων μεταξύ μαθητών στο Σχολείο παρακολουθούν, καταγράφουν, εφαρμόζουν ειδικά προγράμματα και κατάλληλες μεθόδους αντλώντας από την επιστήμη τους.

Το σχολείο οργανώνει σειρά δράσεων και εκδηλώσεων που στόχο έχουν τη σύνδεση της σχολικής και κοινωνικής ζωής, τον εμπλουτισμό των γνώσεων των μαθητών/μαθητριών, την απόκτηση δεξιοτήτων ζωής, και την ευαισθητοποίησή τους σε κοινωνικά θέματα.

Οι μαθητές συμμετέχουν σε όλες τις εκδηλώσεις και δράσεις του σχολείου ή του τμήματος. Στις σχολικές εορτές  εθνικές, θρησκευτικές κ.ά. και στις λοιπές εορταστικές ή επετειακές εκδηλώσεις συμμετέχουν εκδηλώνοντας το ενδιαφέρον τους με την παρουσία τους. Η Βιβλιοθήκη και η λειτουργία της αποτελούν μέρος του άτυπου παιδαγωγικού προγράμματος του Δημοτικού Σχολείου και εξυπηρετεί τους μαθητές μας. Η Σχολική Βιβλιοθήκη αποτελεί ουσιαστική υποδομή για τη στήριξη της εκπαιδευτικής και μαθησιακής διαδικασίας του σχολείου. Οι κύριοι στόχοι της είναι η καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας . Με την χρήση της Βιβλιοθήκης οι μαθητές επιπλέον εξοικειώνονται με τη διαδικασία του δανεισμού και εκπαιδεύονται να διατηρούν τα βιβλία που δανείζονται σε καλή κατάσταση.

12 Οκτωβρίου 2023

Ο διευθυντής

Μανουσακάκης Ιωσήφ