3ο Πρόγραμμα καλλιέργειας δεξιοτήτων Α τάξης

3ο . ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ Α΄ΤΑΞΗΣ

Θεματική: Ενδιαφέρομαι & Ενεργώ-Κοινωνική Συναίσθηση & Ευθύνη
Υποθεματική: Εκπαίδευση στα ανθρώπινα Δικαιώματα

Τίτλος: «Τα δικαιώματα των παιδιών»

Δεξιότητες στόχευσης του εργαστηρίου: Β1. Δεξιότητες Κοινωνικής Ζωής (Ενσυναίσθηση και ευαισθησία, Ανεκτικότητα, Υπευθυνότητα) Β3. Δεξιότητες διαμεσολάβησης και κοινωνικής ενσυναίσθησης (Ενσυναίσθησης και Ευαισθησία, Επίλυση συγκρούσεων)

Τίτλοι των εργαστηρίων:

1. «Ας γνωριστούμε ξανά»

2. «Τι χρειάζεται ο άνθρωπος για να ζήσει»

3.«Επιθυμίες, ανάγκες αλλά και δικαιώματα»

4.«Τα δικαιώματα των παιδιών»

5. «Γνωριμία με κείμενα άρθρων από τη Σύμβαση για τα δικαιώματα των παιδιών»

6.«Μπορώ να βοηθήσω;»

Προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα του 2ου εργαστηρίου δεξιοτήτων και των αντίστοιχων δράσεων :

1ου εργαστηρίου: Αποδοχή της διαφορετικότητας και αναγκαιότητας συναναστροφής. Ανάπτυξη ομαδικού πνεύματος συνεργασίας. Πρώτη επαφή με μια βασική ανθρώπινη ελευθερία, αυτή της ίδιας της ύπαρξης αλλά και της κατοχύρωσης ενός ονόματος.

2ου εργαστηρίου: Εισαγωγή στην έννοια της «ανάγκης» και «επιθυμίας» και αντίστοιχη διάκριση. Οι μαθητές/τριες μυούνται -έστω και διαισθητικά- σε ένα ακόμη βασικό δικαίωμα, αυτό της μη διάκρισης. Να καλλιεργήσουν την αυτοπεποίθηση στην έκφραση της προσωπικής οπτικής αναλαμβάνοντας δράσεις υποστήριξης των δικαιωμάτων.

3ου εργαστηρίου:Να μυηθούν οι μαθητές/τριες της τάξης στη γνωριμία με την έννοια του δικαιώματος μέσα από την αντιδιαστολή των αναγκών και επιθυμιών. Να είναι σε θέση να κατανοήσουν τη σύνδεση των βασικών αναγκών με ανθρώπινα δικαιώματα.

4ου εργαστηρίου: Να οικοδομήσουν σταδιακά την έννοια του δικαιώματος και του περιεχομένου της. Οι μαθητές/τριες της τάξης να πληροφορηθούν για τα κείμενα που αφορούν στα δικαιώματα των παιδιών. 5ου εργαστηρίου:Να έχουν μια πρώτη ευκαιρία γνωριμίας με το περιεχόμενο της Απλοποιημένης Έκδοσης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του παιδιού.

5ου εργαστηρίου: Οι μαθητές /τριες της τάξης να είναι σε θέση να αναγνωρίσουν και να σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα στην καθημερινή τους ζωή, να έχουν αίσθηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της αξίας του εαυτού και των άλλων. Να μπορούν να εξηγήσουν γιατί είναι ευθύνη όλων να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα των άλλων παιδιών. 7ου εργαστηρίου:Στην ολοκλήρωση του προγράμματος αναμένεται η ανάπτυξη αυτοπεποίθησης στους μαθητές/τριες της τάξης για ανάληψη δράσεων υποστήριξης των δικαιωμάτων για όλους. Να διεκδικούν τα δικαιώματα στην πράξη για όλα τα παιδιά.