Άρθρα ανά μήνα: Απρίλιος 2024
Παγκόσμια ημέρα αδέσποτων ζώων
Η 4 Απριλίου, έχει θεσπιστεί ως η παγκόσμια ημέρα των αδέσποτων ζώων. Καθιερώθηκε με πρωτοβουλία των ολλανδικών φιλοζωικών οργανώσεων το 2010 για την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας σχετικά με την τύχη των 600 εκατομμυρίων αδέσποτων ζώων που υπολογίζεται ότι διαβιούν υπό άθλιες συνθήκες στον πλανήτη μας. Είναι μια ημέρα ευαισθητοποίησης και υπενθύμισης όσων μπορούμε να κάνουμε για να μην υπάρχουν αδέσποτα. Γιατί όπως είπαν και τα παιδιά:
“κανένα ζωάκι δεν πρέπει και δεν αξίζει να ζει στο δρόμο”.
Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου
Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, την ημέρα που γεννήθηκε ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.
Την καθιέρωσε η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (Ιnternational Board on Books for Young People -ΙΒΒΥ) το 1966. Από τότε, κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της οργάνωσης αυτής ετοιμάζει ένα μήνυμα και μια αφίσα, που διανέμονται σε όλο τον κόσμο, με σκοπό να τονίσουν την αξία των βιβλίων και της ανάγνωσης, και να ενθαρρύνουν τη διεθνή συνεργασία για την ανάπτυξη και τη διάδοση της παιδικής λογοτεχνίας.
Το 2024 υπεύθυνο για το υλικό του εορτασμού είναι το εθνικό τμήμα της Ιαπωνίας. Το μήνυμα για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου με τίτλο: «Διασχίστε τις θάλασσες με τα φτερά της φαντασίας!» γράφτηκε από τη συγγραφέα Eiko Kadono και η αφίσα φιλοτεχνήθηκε από την εικονογράφο Nana Furiya.
«Διασχίστε τις θάλασσες με τα φτερά της φαντασίας!»
Οι ιστορίες ταξιδεύουν πάνω στα σύννεφα, λαχταρώντας ν’ ακούσουν το χαρούμενο χτύπημα της καρδιάς σας.
Είμαι μια ιστορία που ταξιδεύει.
Πετάω παντού, με τα φτερά του ανέμου ή τα φτερά των κυμάτων, καμιά φορά και με τα λεπτά φτερά της άμμου. Πετάω βέβαια και με τα φτερά των μεταναστευτικών πουλιών, ακόμα και με τα φτερά των αεροπλάνων.
Στέκομαι δίπλα σου. Γυρίζω τις σελίδες για να σου πω μια ιστορία, εκείνη που θέλεις ν’ ακούσεις.
Θα σου άρεσε μια παράξενη και απίστευτη ιστορία; Ή μια λυπητερή, μια τρομακτική ή μια αστεία;
Αν δεν έχεις διάθεση να την ακούσεις τώρα, δεν πειράζει. Όμως ξέρω πως κάποια μέρα θα θέλεις.
Όταν θέλεις, λοιπόν, φώναξε: «Ιστορία που ταξιδεύεις έλα! Κάθισε δίπλα μου!». Κι αμέσως θα πετάξω κοντά σου.
Έχω τόσες ιστορίες να σου πω! Τι θα έλεγες για την ιστορία ενός μικρού νησιού που είχε βαρεθεί τη μοναξιά του, έμαθε να κολυμπάει κι αποφάσισε να βρει έναν φίλο;
Ή για την ιστορία μιας παράξενης νύχτας, όταν παρουσιάστηκαν δύο φεγγάρια στον ουρανό;
Ή για τη νύχτα που χάθηκε ο Αγιοβασίλης;
Ω! Ακούω την καρδιά σου να χτυπάει όλο και πιο γρήγορα: Τικ τακ, τίκι τακ, τίκι τίκι τακ! Η ιστορία που ταξιδεύει βρήκε τρόπο να μπει μέσα σου κι έκανε την καρδιά σου να χτυπάει. Τώρα θα γίνεις κι εσύ μια τέτοια ιστορία με φτερά, έτοιμη να πετάξει.
Έτσι λοιπόν γεννήθηκε ακόμη μια ιστορία που ταξιδεύει!
Μετάφραση: Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου.
Βιβλιοπαρουσιάσεις των αγαπημένων μας παραμυθιών!
Εργαστήρια δεξιοτήτων
Θεματικός κύκλος: Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ- Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη – Εκπαίδευση στα ανθρώπινα δικαιώματα
Τίτλος: “ Έχω δικαίωμα …”
Στόχοι των εργαστηρίων:
- Να μάθουν τα δικαιώματά τους.
- Να αναγνωρίζουν την καταπάτησή τους.
- Να σκεφτούν τρόπους για την προάσπισή τους.
- Να μάθουν για τις οργανώσεις που προστατεύουν τα δικαιώματα του παιδιού.
- Να κατανοήσουν τις ανάγκες – δικαιώματα που χρειάζονται πραγματικά στη ζωή τους και να τις διαχωρίζουν από τις επιθυμίες.
- Να μάθουν περισσότερα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες.
- Να αναπτύξουν ενσυναίσθηση.
Ξεκινήσαμε παίζοντας παιχνίδια συνεργασίας, φτιάξαμε το κουτί προσφοράς για την ομάδα και στη συνέχεια κάθε παιδί παρουσίασε τον καταπληκτικό του εαυτό.
Τα νήπια αρχικά ρωτήθηκαν τι γνωρίζουν ή τι έχουν ακούσει για τα δικαιώματα του παιδιού και οι απόψεις τους καταγράφηκαν σε έναν εννοιολογικό χάρτη.
Συζητήσαμε τη διαφορά μεταξύ αναγκών και επιθυμιών στη ζωή μας, καθώς και τις συνέπειες της μη ικανοποίησης των αναγκών μας. Μέσα από τις ζωγραφιές μας αποτυπώσαμε τις έννοιες της«ανάγκης» και «επιθυμίας» και την αντίστοιχη διάκρισή τους. |
Παρακολουθώντας το βίντεο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR): «Ειρήνη, η ιστορία ενός παιδιού πρόσφυγα», προβληματιστήκαμε, είπαμε τι νιώθει, προτείναμε τρόπους βοήθειας και συμπεράναμε πόσο σημαντική είναι η ειρήνη και η φιλία.
Μετά την αφήγηση της ιστορίας: «Το μαγικό μολύβι της Μαλάλα».
Διαβάζοντας το βιβλίο «ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ» αποτύπωσε ο καθένας ποιο δικαίωμα θεωρεί σημαντικό και τι χρειάζεται ο δικός μας κόσμος για να γίνει καλύτερος.
Γνωρίσαμε τη Unicef ως φύλακα-άγγελο των παιδιών που προστατεύει τα δικαιώματά τους, μέσα από το παραμύθι: «Η ζωή στη λουλουδούπολη» (από τους μαθητές του 100ου ΔΣ Θεσσαλονίκης).
Μέσα από παραμύθια προσεγγίσαμε το θέμα ατόμων με κινητικά προβλήματα, όρασης και ακοής. Μιλήσαμε για το έργο της ΕΛΕΠΑΠ, τη διαφορετικότητα, την αποδοχή και το σεβασμό. Συμπεράναμε ότι όλα τα παιδιά αξίζουν να έχουν ίσες ευκαιρίες στη ζωή, χωρίς να στερούνται βασικά δικαιώματα.
Με αφορμή το βιβλίο: “Η Αργυρώ γελάει” της Τζιν Γουίλλις, μιλήσαμε για όλα όσα μπορούν να κάνουν τα παιδιά, άσχετα αν κινούνται με αμαξίδιο ή όχι.
Με βιωματικό τρόπο προσπαθήσαμε να μπούμε στη θέση ανθρώπων με ειδικές ανάγκες και να κατανοήσουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.
Μέσω του φωτόδεντρου https://photodentro.edu.gr/v/item/ds/8521/11104 ταξιδέψαμε στη χώρα των ήχων και προσπαθήσαμε χωρίς να βλέπουμε, να ανακαλύψουμε διάφορους ήχους.
Παίξαμε ψηφιακά παιχνίδια για τα δικαιώματα των παιδιών.
Φτιάξαμε συνεργατικές αφίσες.
Ολοκληρώνοντας τα εργαστήρια δημιουργήσαμε στον υπολογιστή με το λογισμικό coggle συννεφόλεξο για τα δικαιώματα που μάθαμε.