Με αφορμή τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την ηρωική έξοδο του Μεσολογγίου, το Νηπιαγωγείο μας πραγματοποίησε την Τρίτη 12 Μαϊου εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μεσολόγγι. Οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ξενάγηση τόσο στον Κήπο των Ηρώων, όσο και στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο, καθώς και στο Μέγαρο Χρυσόγελου.
Στον Κήπο των Ηρώων τα νήπια ήρθαν σε επαφή με σημαντικά σημεία της ιστορίας, όπως: τον τύμβο των πεσόντων, τον τάφο του Μάρκου Μπότσαρη με το άγαλμα της “Ελληνοπούλας/ Παιδούλας” στην κορυφή του, πληθώρα μνημείων, προτομών και ανδριάντων Ελλήνων και ξένων αγωνιστών, αλλά και φιλελλήνων, καθώς στάθηκαν και στο σημείο όπου γίνεται κάθε χρόνο η αναπαράσταση της ανατίναξης της πυριτιδαποθήκης του Καψάλη. Στον καταπράσινο αυτό χώρο τα παιδιά περπάτησαν, αποκόμισαν γνώσεις και στο τέλος έφαγαν και το κολατσιό τους και ξεκουράστηκαν πριν συνεχίσουμε την ξενάγησή μας.
Στη συνέχεια το Νηπιαγωγείο μας επισκέφθηκε το Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο, όπου φιλοξενούνται σημαντικά έργα τέχνης που πραγματεύονται τα ιστορικά γεγονότα της Εξόδου του Μεσολογγίου. Τα νήπια θαύμασαν πίνακες όπως: “Η Έξοδος του Μεσολογγίου” και “Η υποδοχή του Λόρδου Βύρωνα στο Μεσολόγγι” του Θεόδωρου Βρυζάκη, αλλά και “Η Αυτοθυσία της Μάνας” του Εμίλ ντε Λανσάκ και αποκόμισαν πληροφορίες για αυτούς, καθώς και ξεναγήθηκαν γενικότερα στους χώρους του Πολιτιστικού Κέντρου, όπου έχουν δωρηθεί ποικίλες συλλογές με αντικείμενα από φιλέλληνες.
Τέλος, επισκεφθήκαμε το Μέγαρο Χρυσόγελου, όπου φιλοξενείται η επετειακή έκθεση “ΕΞΟΔΟΣ 1826-2026” σε συνδιοργάνωση του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος. Εκεί, τα νήπια ήρθαν σε επαφή με τα γεγονότα της Εξόδου με έναν παιγνιώδη τρόπο, που τα ενθουσίασε. Σκηνές αποτυπωμένες με playmobil, φιγούρες Καραγκιόζη αλλά και κόμικ, κράτησαν του ενδιαφέρον τους αμείωτο.
Η διατήρηση της ιστορικής μνήμης και το πέρασμά της στις νεότερες γενιές αποτυπώνεται με ακρίβεια στο λαϊκό ρητό: “Λαός που δεν γνωρίζει την ιστορία του, είναι σαν δέντρο χωρίς ρίζες”!

















