Τα παρακάτω είναι μερικά αποσπάσματα από τη Θεατρική Παράσταση “Ο Κύκλος με την Κιμωλία” του Μπρεχτ, από τη Θεατρική Ομάδα του 11ου Γυμνασίου Πειραιά, που πραγματοποιήθηκε στην Ελληνογαλλική Σχολή Πειραιά, στις 18-6-2011
Το σχολείο μας από το σχολικό έτος 2005-2006 ανήκει στα σχολεία που συμμετέχουν στο Δίκτυο των Οικολογικών Σχολείων της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης και βραβεύτηκε με την Πράσινη Σημαία το 2007.
Στόχος μας είναι να αγαπήσουν οι μαθητές μας τον χώρο τους, το σχολείο, να συμβάλουν στην βελτίωση του, να κατανοήσουν τα οφέλη του πράσινου στην ζωή του ανθρώπου, να πάρουν αποφάσεις και να τις υλοποιήσουν, να μάθουν να αγαπούν την χειρωνακτική εργασία και να χειρίζονται εργαλεία και να γνωρίσουν από κοντά τη μεσογειακή χλωρίδα.
Θελήσαμε να ευαισθητοποιήσουμε τους μαθητές απέναντι στα προβλήματα που φέρνει στην καθημερινή μας ζωή η έλλειψη της επαφής με τη φύση και να αποδείξουμε ότι ο κάθε ένας από μας όσο μικρός κι αν είναι μπορεί να επιφέρει αλλαγές στον κόσμο του οι οποίες μακροπρόθεσμα αλλά και βραχυπρόθεσμα βοηθούν στην αισθητική και ποιοτική βελτίωση του φυσικού περιβάλλοντος. Δεν χρειάζονται μόνο λόγια αλλά και πράξεις.
Και ανάμεσα στις πράξεις αυτές συμπεριλαμβάνεται το ενυδρείο και ο κήποι μας στην ταράτσα του α΄ και β΄ορόφου του σχολείου.
Εμείς προσπαθήσαμε να μην μιλήσουμε μόνο για τα περιβαλλοντικά προβλήματα που απειλούν τον πλανήτη μας αλλά να κάνουμε τους μαθητές να πιστέψουν ότι υπάρχουν λύσεις!
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε: το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, τον Δήμο Πειραιά και ιδιαίτερα την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού και Παιδείας κα Αλιγιζάκη, τους Υπεύθυνους Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Πειραιά κο Μάναλη και κα Σούρμπη, την κα Έλλη Παγκάλου, αρχιτέκτονα τοπίου, τον κο Κώστα Τάτση, Γεωπόνο ΕΔΕ και όλους όσους μας βοήθησαν στις προσπάθειες μας.
Ιδιαίτερα ευχαριστούμε την Διευθύντρια του σχολείου κα Χατζημανώλη που στάθηκε δίπλα μας από την πρώτη μέρα του προγράμματος αυτού.
Aπό το 2003-2004 υλοποιείται στο Σχολείο μας το πρόγραμμα «Μικροί Αρχαιολόγοι». Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που έχει σα σκοπό να εξοικειωθούν οι μαθητές με το αντικείμενο της Αρχαιολογίας, να μάθουν «να διαβάζουν»- να ερμηνεύουν- κάποια από τα βασικά μέσα και τις μεθόδους που χρησιμοποιούν οι αρχαιολόγοι για να προσεγγίσουν τη ζωή των ανθρώπων των παρελθόντων πολιτισμών και την ιστορία τους.
Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος σκεφτήκαμε να δημιουργήσουμε στο Σχολείο μία προθήκη αντιγράφων αρχαίων ευρημάτων με χαρακτηριστικά δείγματα από κάθε περίοδο (προϊστορία-ιστορία).Η ιδέα ήταν του αξέχαστου συναδέλφου μας Γιώργου Νίκα και σ’ εμάς έμεινε το καθήκον να την υλοποιήσουμε .
Απευθυνθήκαμε για επιστημονικές συμβουλές στον Έφορο Αρχαιοτήτων και τέως Διευθυντή του Αρχαιολογικού Μουσείου Πειραιά κ. Γ. Σταϊνχάουερ, ο οποίος με μεγάλη προθυμία και επισταμένη φροντίδα μας συμβούλευσε ποια εκθέματα να προμηθευτούμε και πώς να τα τοποθετήσουμε. Χωρίς τη συμβολή του, η προθήκη αυτή δε θα μπορούσε να δημιουργηθεί.
Για την κατασκευή της προθήκης απευθυνθήκαμε στον κ. Μορφόπουλο, μέλος του Συλλόγου Γονέων του Σχολείου μας, ο οποίος την ανέλαβε δωρεάν. Ο Σύλλογος Γονέων συνέβαλε επίσης ηθικά και υλικά στη δημιουργία της προθήκης.
Ο σκοπός της δημιουργίας της προθήκης ήταν να εξοικειωθούν οι μαθητές με τα όμορφα και καλαίσθητα δημιουργήματα των προγόνων μας. Να παίρνουν καθημερινά και υποσυνείδητα ένα μάθημα ποιότητας και αισθητικής. Ας μην ξεχνάμε ότι τα παιδιά φαντάζονται καταπληκτικά πράγματα που εμείς οι μεγάλοι δεν μπορούμε να σκεφτούμε.
Χαρίζουμε, λοιπόν, αυτή την προθήκη στη φαντασία των παιδιών για να πλάθουν ιστορίες για τα αγαλματάκια τους…….. Μικροί Αρχαιολόγοι Προθήκη Αντιγράφων Αρχαιολογικών Ευρημάτων-ΙΟΥΝΙΟΣ 2010
Πολιτιστικά Προγράμματα:
Θεατρική Ομάδα
Μικροί Αρχαιολόγοι
Φωτογραφίας
Λέσχη Ανάγνωσης
Δικαιώματα του παιδιού
Φυσικής
Εικαστικά
Κινηματογράφος
Οι πολιτισμοί του κόσμου
Σπηλαιολογίας
Γιώργος Νίκας,
ο συνάδελφος, ο φίλος, ο αγαπημένος μας, ο δικός μας Γιώργος.
Έφυγε από κοντά μας στις 19 του Σεπτέμβρη 2009. Νέος, γεμάτος όρεξη για τη ζωή, με πολλές δραστηριότητες και όνειρα. Είχαμε πάντα την αίσθηση ότι απολάμβανε το κάθε τι και είχε ένα μοναδικό τρόπο επικοινωνίας με όλους.
Μερικούς μήνες τώρα, προσπαθούμε να το συνειδητοποιήσουμε αλλά δεν μπορούμε. Μια ολόκληρη χρονιά πορευτήκαμε χωρίς εκείνον αλλά μας λείπει η ζωντάνια του, η αυθεντικότητα του, η ορθή του κρίση, οι συμβουλές του, το χιούμορ του, το χαμόγελο του. η αύρα του όμως παραμένει σε κάθε γωνιά και σε κάθε εκδήλωση του σχολείου.
Είναι τύχη που τον γνωρίσαμε, γι’ αυτό και τον έχουμε και θα τον έχουμε πάντα στη θύμησή μας και στην καρδιά μας, αφού τα συναισθήματά μας για εκείνον παραμένουν ανεξίτηλα.
Ο ίδιος αλλά και το έργο που άφησε μας γεμίζει αγάπη και αισιοδοξία να συνεχίσουμε.
Οι συνάδελφοί του. Γιώργος Νίκας 1995 27-10-2004
Οι καθηγητές του σχολείου μας
Σχολικό Έτος 2009-2010
Διευθύντρια: Χατζημανώλη Τέρψη
Υποδιευθυντής : Αργύρης Νικόλαος
29/4/1091: Λίγο έξω από την Κωνσταντινούπολη διεξάγεται η μάχη στο Λεβούνιο. Ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Αλέξιος Α ο Κομνηνός νικά του Πετσενέγκους και τους εξαφανίζει από την ιστορία.
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΔιαβάστε περισσότεραΜη αποδοχή