Σερφάρω με νου και γνώση-μέρος Ι

Στα πλαίσια της αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας ο εκπαιδευτικός πληροφορικής κ. Αργυρόπουλος Νικόλαος, η ψυχολόγος του σχολείου κα Βαφοπούλου Γεωργία και η Διευθύντρια του σχολείου κα Τσιάπου Βασιλική υλοποιούν ετήσιο σχέδιο δράσης με τίτλο “Σερφάρω με νου και γνώση” με θέμα την ασφάλεια στο Διαδίκτυο. Συνεργάτες στο σχέδιο αυτό είναι οι μαθητές/τριες του τμήματος ΣΤ2.

Βασικοί στόχοι για τους μαθητές:

  1. Να χρησιμοποιούν ασφαλείς κωδικούς πρόσβασης και τις ρυθμίσεις ιδιωτικής ασφάλειας στις εφαρμογές
  2. Να προσέχουν τις πληροφορίες που αναρτούν στον ψηφιακό κόσμο
  3.  Να συμπεριφέρονται με ευγένεια στους άλλους ψηφιακούς χρήστες
  4. Να αναγνωρίζουν και να καταπολεμούν τον διαδικτυακό εκφοβισμό
  5. Να αναγνωρίζουν τον εθισμό στο διαδίκτυο και να τον αποφεύγουν με δραστηριότητες στον πραγματικό κόσμο

Το υλικό που επιλέξαμε για να δουλέψουμε προέρχεται κυρίως από τον ιστότοπους “Γίνε Ήρωας του Διαδικτύου”  και Safe internet 4 kids

Η 1η ενότητα  με τίτλο “Be Internet Strong” ήταν σχετική με την δημιουργία ασφαλών κωδικών, την  διαχείριση των ρυθμίσεων στις διάφορες εφαρμογές, καθώς και με το προσωπικό απόρρητο. Η περιφρούρηση πολύτιμων πληροφοριών βοηθά τα παιδιά να αποφύγουν καταστάσεις που ίσως βλάψουν τις συσκευές τους, την υπόληψή τους ή τις σχέσεις τους.

Ο κ. Αργυρόπουλος συζήτησε με τους μαθητές  4 σχετικές παρουσιάσεις

lock ST1 1h paroys. Enothta3 1

Η 1η παρουσίαση αφορούσε τους κινδύνους που έχει η αποκάλυψη  των προσωπικών κωδικών μας σε τρίτα πρόσωπα. Οι μαθητές κατά ομάδες έγραψαν σχετικές σκέψεις τους πάνω στο θέμα

studentswork 3

studentswork 2

studentswork 1

Η 2η παρουσίαση αφορούσε την δημιουργία ισχυρών κωδικών πρόσβασης και οι μαθητές δημιούργησαν τους δικούς τους με κεφαλαία και μικρά γράμματα, σύμβολα και αριθμούς που να μην είναι εύκολα προβλέψιμοι.

ST2 kodikoi

passwords

Η 3η παρουσίαση αφορούσε την γνωριμία με τις ρυθμίσεις ασφαλείας των διαδικτυακών υπηρεσιών, όπως της Google, τι σημαίνει επαλήθευση δύο παραγόντων.  Στη συνέχεια συζητήσαμε για τις αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε για το ποιες προσωπικές πληροφορίες πρέπει να κρατηθούν απόρρητες στις ιστοσελίδες και τις υπηρεσίες που χρησιμοποιούμε.

security settings

Didagma paroysiash 3 1

Η 4η παρουσίαση αφορούσε τους χάκερς και με την ολοκλήρωσή της οι μαθητές έπαιξαν το διαδικτυακό παιχνίδι “Ο Πύργος του Θησαυρού” της σειράς Interland του προγράμματος “Γίνε Ήρωας του Διαδικτύου”.

Interland 0

Οι μαθητές έλαβαν σήμα κινδύνου πως ο Πύργος του Θησαυρού ήταν ξεκλείδωτος, με αποτέλεσμα τα πολύτιμα πράγματα τους, ως Ιντερναύτες, όπως προσωπικές πληροφορίες και κωδικοί πρόσβασης, να βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο. Η αποστολή τους ήταν να ξεπεράσουν τον χάκερ και να δημιουργούν έναν ισχυρό κωδικό πρόσβασης σε κάθε βήμα για να εξασφαλίσουν τα μυστικά τους μια για πάντα.

 

 Interland 2

Dyades 2

Ischyroi kodikoi

Ischyroi kodikoi 3

Η επόμενη ενότητα “Be Internet Smart”, είναι σε εξέλιξη, και αφορά τις πληροφορίες που μπορούμε να μοιραζόμαστε στο διαδίκτυο, και ειδικότερα στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, και αυτές που θα πρέπει να αποφεύγουμε.

 

Ο συντονιστής του σχεδίου δράσης

Αργυρόπουλος Νικόλαος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *