Παγκόσμια Ημέρα Οσπρίων

Στις 10 Φεβρουαρίου γιορτάζεται  η παγκόσμια ημέρα οσπρίων από την Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO).

10 Φεβ

Γιατί όμως να υπάρχει να γιορτάζεται μια τέτοια παγκόσμια ημέρα;

Γιατί αυτή η γιορτή παρουσιάζει μια μοναδική ευκαιρία για την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τα όσπρια και τον θεμελιώδη ρόλο που διαδραματίζουν στη μετατροπή σε πιο αποτελεσματικά, ανθεκτικά και βιώσιμα συστήματα αγροδιατροφής για καλύτερη παραγωγή, υγιεινή διατροφή, καλύτερο περιβάλλον και καλύτερη ζωή.

Οι μαθητές του ΣΤ1 που συμμετέχουν μαζί με άλλα τμήματα και εκπαιδευτικούς στο σχέδιο δράσης για την αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας με τίτλο “Βιώσιμη Διατροφή και Άσκηση” ανέλυσαν διεξοδικά τα οφέλη των οσπρίων και ζωγράφισαν τους παγκόσμιους στόχους που  εξυπηρετεί η διατροφή μας με όσπρια.

ΣΤΟΧΟΣ 2 – Μηδενική πείνα στόχος2
ΣΤΟΧΟΣ 3 – Υγεία και Ευημερία στοχος3
ΣΤΟΧΟΣ 12 – Βιώσιμη Διατροφή και Κατανάλωση στοχος12
ΣΤΟΧΟΣ 13 –  Δράση για το Κλίμα στοχος13

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Οι μαθητές/τριες συζήτησαν για τα οφέλη των οσπρίων στην διατροφή, στο έδαφος και στο περιβάλλον αλλά και στην εξάλειψη της πείνας έχοντας όχημα μια παρουσίαση που ετοίμασε η Διευθύντρια κα Τσιάπου.



Λήψη αρχείου

 

  • Στη συνέχεια μια ομάδα μαθητών ζωγράφισε τα διατροφικά στοιχεία των οσπρίων. Είναι πλούσια σε φυτική πρωτεΐνη, μέταλλα και ισχνοστοιχεία (όπως σίδηρο), νερό και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

μεταλλα νερο πρωτεινες  βιταμινες 1

  •  Μια  άλλη ομάδα ζωγράφισε φυτά οσπρίων

φασολιά φακη ρεβυθια

  • Όλοι μαζί ετοίμασαν σαλάτα οσπρίων

Ετοίμασαν μέσα στην αίθουσα ένα γεύμα από μίγμα βρασμένων οσπρίων, φρέσκα εποχικά λαχανικά και καστανό ρύζι, μια εναλλακτική και δροσερή πρόταση γεύματος.

Αρχικά εφάρμοσαν το μεριδολόγιο για να αποφασίσουν πόση ποσότητα θα βάλουν από το κάθε είδος. Σύμφωνα με το μεριδολόγιο το πιάτο μας πρέπει να περιέχει  1/2 ποσότητα λαχανικών, 1/4 πρωτεΐνες και 1/4 υδατάνθρακες. Στο πιάτο μας οι πρωτεΐνες προέρχονται από τα όσπρια και οι υδατάνθρακες από το καστανό ρύζι. Για σαλάτα  κόψαμε μαρούλι, λάχανο και καρότο.

λαδι λεμονι  

Στη συνέχεια ανακάτεψαν τα μετρημένα υλικά σε ένα μπολ και πρόσθεσαν λίγο αλάτι, λάδι και λεμόνι. Το λεμόνι το προσθέσαμε γιατί η βιταμίνη C που περιέχει βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου των οσπρίων από τον οργανισμό. Αν δεν θέλουμε λεμόνι, μπορούμε να φάμε αμέσως μετά το γεύμα ένα πορτοκάλι.

πιατο φρουτο

Οι δράσεις μας, όμως, για τα όσπρια δεν σταματούν εδώ, γι αυτό μείνετε συντονισμένοι!