Στα πλαίσια του σχεδίου Δράσης της αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας με τίτλο “Βιώσιμη Διατροφή και Άθληση” επισκέφθηκε το σχολείο μας η κυρία Χρύσα Τσολάκη στις 4 Φεβρουαρίου 2025. Η κα Τσολάκη είναι εκπρόσωπος του Φορέα “ΜΠΟΡΟΥΜΕ” μια μη κερδοσκοπική οργάνωση με σκοπό τη μείωση της σπατάλης τροφίμων και την αύξηση της επισιτιστικής στήριξης σε όλη την Ελλάδα. Υλοποίησε με τους μαθητές του ΣΤ1 τμήματος, ύστερα από πρόσκληση της Διευθύντριας, το εργαστήριο ευαισθητοποίησης “Το ταξίδι της τροφής” στα πλαίσια του «Εθνικού Προγράμματος Άσκησης και Υγιεινής Διατροφής – Αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας» του Υπουργείου Υγείας, σε συνεργασία με τη UNICEF με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0.
Αναφέρθηκε στην τεράστια σπατάλη των τροφίμων στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, κυρίως στο επίπεδο των καταναλωτών.
Συζήτησε με τους μαθητές τι σημαίνουν οι φράσεις: “καλύτερο πριν από…” και “ανάλωση έως…” που αναγράφονται στις ετικέτες των τροφίμων. Η αναφορά της σε αυτό το θέμα ήταν σημαντική γιατί υπάρχουν παρανοήσεις από τους καταναλωτές που εξαιτίας τους καταλήγουν στα σκουπίδια τρόφιμα που θα μπορούσαν να καταναλωθούν.
Πολύ ενδιαφέρουσα ήταν και η συζήτηση με τους/τις μαθητές/τριες για τους τρόπους μείωσης της σπατάλης των τροφίμων όπως: ( δεκάλογος από την ιστοσελίδα του φορέα https://www.boroume.gr/boreis-na-voithiseis/meiose-ti-spatali-fagitou/:)
- Ψωνίζουμε «με μέτρο» – Προγραμματίζουμε τα γεύματά μας. Χρησιμοποιούμε λίστες για τα ψώνια μας και αποφεύγουμε τις παρορμητικές αγορές.
- Επιλέγουμε τα «περίεργα» φρούτα και λαχανικά – Αγοράζουμε φρούτα και λαχανικά τα οποία μπορεί να μην έχουν το «σωστό» μέγεθος, χρώμα ή σχήμα, γιατί διαφορετικά συχνά καταλήγουν στα σκουπίδια. Είναι το ίδιο νόστιμα και υγιεινά με αυτά που έχουν «τέλεια» εμφάνιση.
- Προσέχουμε τις ετικέτες στα τρόφιμα – Κατανοούμε σωστά τη διάκριση ανάμεσα στην ένδειξη «ανάλωση έως» (ασφάλεια τροφίμου) και την ένδειξη «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από» (ποιοτικά χαρακτηριστικά – υφή, άρωμα, όψη).
- Τακτοποιούμε το ψυγείο μας – Οργανώνουμε σωστά τα τρόφιμα στο ψυγείο μας και καταναλώνουμε πρώτα αυτά με την πιο κοντινή ημερομηνία ανάλωσης. Τοποθετούμε τα προϊόντα στα σωστά ράφια-θήκες.
- Αξιοποιούμε την κατάψυξή μας – Μπορούμε να συντηρούμε φαγητό στην κατάψυξη και με αυτόν τον τρόπο, να το διατηρούμε ασφαλές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
- Ζητάμε μικρότερες μερίδες φαγητού – Όταν βρεθούμε σε κάποιο εστιατόριο/ταβέρνα μπορούμε να ρωτήσουμε εάν υπάρχει δυνατότητα να μας δώσουν μικρότερη μερίδα από την κανονική. Προσπαθούμε, όποτε μας δοθεί η ευκαιρία να σερβιριστούμε, να τοποθετούμε μικρότερες μερίδες φαγητού στο πιάτο μας και εφόσον θέλουμε να παίρνουμε συμπλήρωμα.
- Παίρνουμε μαζί μας το περισσευούμενο φαγητό όταν τρώμε έξω – Δεν ξεχνάμε να ζητάμε από το εστιατόριο/ταβέρνα να μας βάλουν το φαγητό που περίσσεψε σε πακέτο, για να το φάμε αργότερα ή να το συντηρήσουμε στο ψυγείο / κατάψυξη.
- Φτιάχνουμε λίπασμα για τα φυτά μας – Χρησιμοποιούμε τα υπολείμματα τροφών για να φτιάξουμε λίπασμα.
- Μεταδίδουμε την «έξυπνη» κατανάλωση τροφίμων – Διαδίδουμε το μήνυμα «Καμία μερίδα φαγητού χαμένη!», σε φίλους και συγγενείς και γινόμαστε πρότυπο καταναλωτικής συμπεριφοράς.
- Δωρίζουμε τα περισσευούμενα τρόφιμα – Συσκευασμένα τρόφιμα που είναι σε άριστη κατάσταση, μπορούμε να τα δωρίσουμε σε ιδρύματα, συσσίτια και κοινωνικές υπηρεσίες της περιοχής μας, αφού συμβουλευτούμε τον χάρτη του www.boroume.gr. Μπορούμε επίσης να επικοινωνήσουμε με το Μπορούμε στο 210 3237805 ή στο info@boroume.gr εφόσον χρειαζόμαστε βοήθεια να κάνουμε τη δωρεά των τροφίμων μας.
Η κα Τσολάκη εισήγαγε τους μαθητές στην έννοια της ανάποδης πυραμίδας της διαχείρισης των τροφών, όπου η πρόληψη και η επαναχρησιμοποίηση θα πρέπει να καταλαμβάνουν περισσότερο χώρο στις καθημερινές πρακτικές μας από ότι η ανακύκλωση, η ανάκτηση ενέργειας και η τελική απόρριψη των τροφών στους απλούς κάδους.
Μάθημα ζωής που αξίζει να το εφαρμόσουμε!