Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών

 

2013 Avrupa Diller Günü // European Day of Languages 2013

“2013 Avrupa Diller Günü // European Day of Languages 2013” από Sismanoglio Megaro – Istanbul’daki Yunanistan διατίθεται με άδεια χρήσης CC by-sa-2.0

Η 26ηΣεπτεμβρίου είναι ημέρα αφιερωμένη στον εορτασμό των γλωσσών. Η εκπαιδευτικός του σχολείου μας κα Σοπρανίδου Γεωργία μας ενημερώνει πως ο εορτασμός της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών https://edl.ecml.at/  καθιερώθηκε την 26η Σεπτεμβρίου με απόφαση της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης (Council of Europe). Κάθε τέτοια ημέρα ενώνουν τη φωνή τους το Συμβούλιο της Ευρώπης (Council of Europe), το Ευρωπαϊκό Κέντρο Σύγχρονων Γλωσσών1 (European Center for Modern Languages) και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (European Commission), με σχολεία, Πανεπιστήμια, γλωσσικά ινστιτούτα, εκπαιδευτικούς, μαθητές, φοιτητές και απλούς πολίτες απ’ όλη την Ευρώπη και τον κόσμο για να εορτάσουν τον γλωσσικό πλούτο της Ευρώπης και του πλανήτη, με ποικίλες εκδηλώσεις. Οι γλώσσες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, που οφείλουμε να διαφυλάξουμε, να καλλιεργήσουμε και να αναδείξουμε.

Χρησιμεύουν ως γέφυρες επικοινωνίας με άλλους πολιτισμούς, προάγοντας την αμοιβαία κατανόηση, την αλληλεγγύη και την κοινωνική συνοχή και διευκολύνουν την πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες. Το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού συμμετέχει ενεργά στο έργο του Συμβουλίου της Ευρώπης (Council of Europe) και ειδικότερα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Σύγχρονων Γλωσσών (EuropeanCenter for Modern Languages – ECML), Οργανισμού του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο οποίος προωθεί την ποιοτική διδασκαλία και εκμάθηση των γλωσσών για όλους τους μαθητές, αδιακρίτως.

Σκοπός του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών (European Day of Languages) είναι :

➢ Η προώθηση της εκμάθησης ξένων γλωσσών.

➢ Η διατήρηση του γλωσσικού πλούτου της Ευρώπης, η περαιτέρω καλλιέργεια και ανάδειξή του.

➢ Η εκμάθηση και άλλων γλωσσών, εκτός των ευρύτερα γνωστών.

➢ Η συμπερίληψη των λιγότερο ομιλούμενων γλωσσών στις γλώσσες που μαθαίνουν οι μαθητές, κ.λπ.

Το θέμα του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών για το 2023 είναι: «Λέμε ΝΑΙ στις γλώσσες».

Το σχολείο μας γιόρτασε αυτή τη μέρα με ποικίλα αφιερώματα

  • Οι μαθητές του Γ2 τμήματος με την εκπαιδευτικό του τμήματος κα Αραμπατζή Ανδρομάχη  μας παρουσίασαν τον μύθο της Ευρώπης.



Λήψη αρχείου

  • Οι μαθητές των τμημάτων Γαλλικής της E’ και Στ τάξης – ενημερώθηκαν από την Εκπαιδευτικό Γαλλικής γλώσσας κα Στέλλα Λεονάρδου για τον εορτασμό της ημέρας των ευρωπαϊκών γλωσσών που καθιερώθηκε  στις 6 Δεκεμβρίου 2001 από το Συμβούλιο της Ευρώπης με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μίλησαν για τις διαφορετικές γλώσσες που μιλιούνται στην Ευρώπη αλλά και τα διαφορετικά σύμβολα – σημαίες  κάθε χώρας. Ακολούθησε σειρά δραστηριοτήτων όπως αντιστοίχιση σημαιών και εθνικοτήτων και σύνδεση ευρωπαϊκών πόλεων με τις σημαίες κάθε χώρας.

1 2 3

Οι μαθητές των Α, Β και Γ τάξεων σε ώρες Αγγλικών με την κα Σοπρανίδου Γεωργία, ολόκληρη την εβδομάδα 25/9/2023 – 29/09/2023:

  • Είδαν το δέντρο των γλωσσών



Λήψη αρχείου

  • Έμαθαν 20 νέες πληροφορίες για τις γλώσσες της Ευρώπης και του κόσμου



Λήψη αρχείου

https://edl.ecml.at/Facts/LanguageFacts/tabid/1859/language/Default.aspx

  • Είπαν ‘ΝΑΙ’ και ‘ΟΧΙ’ σε όλες τις γλώσσες που μιλούν οι ίδιοι εφόσον προέρχονται από ποικίλες εθνικότητες (Αλβανία Βουλγαρία, Γεωργία, Τουρκία κλπ.)
  • Ζωγράφισαν παιδιά που μιλούν άλλες γλώσσες μεταξύ τους, λέξεις, σημαίες των χωρών τους καθώς και άλλων χωρών που θα ήθελαν να επισκεφτούν.
  • Μίλησαν για τις χώρες καταγωγής τους και είδαν εικόνες τόσο των χωρών αυτών όσο και των χωρών των οποίων τις γλώσσες διδάσκονται στο σχολείο μας.

Είπαν :

‘ΝΑΙ’  στην επικοινωνία

‘ΝΑΙ   στην αλληλεγγύη

‘ΝΑΙ’   στη γνώση

‘ΝΑΙ’    στη ζωή

‘ΝΑΙ’   στις Γλώσσες της Ευρώπης και του κόσμου!

Οι μαθητές των τμημάτων Γερμανικής γλώσσας της ΣΤ τάξης δημιούργησαν υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας Γερμανικών  Τσεγγελίδου  Δέσποινας  αφίσα, η οποία έχει γραφτεί στις παρακάτω γλώσσες: Ελληνικά, Αγγλικά, Γερμανικά, Γαλλικά, Αλβανικά, Ρωσικά, Ουγγρικά, Τσεχικά, Σερβικά, Ιταλικά και άλλες γλώσσες. Τις γλώσσες αυτές μιλούν ή γνωρίζουν  από το οικογενειακό τους περιβάλλον ή τους κέντρισαν το ενδιαφέρον.

3