Ηχογραφημένες πληροφορίες για τα αρχοντικά της Φλώρινας

Θέματα εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος που αφορούν στον τόπο μας, τη Φλώρινα

Βίντεο παρουσίασης και επίδειξης του εκπαιδευτικού παιχνιδιού από μαθητές.

Σεπ 20237

 

Βίντεο παρουσίασης. Επιτραπέζιο παιχνίδι γνώσης της ιστορίας του τόπου μας. Βιντεο 1

Βίντεο παρουσίασης. Επιτραπέζιο παιχνίδι γνώσης της ιστορίας του τόπου μας. Βιντεο 1

Δημιουργός: 118507375, στις: 07-09-2023, διάρκεια: 00:00:26

Επιτραπέζιο παιχνίδι γνώσης της ιστορίας του τόπου μας: Φλώρινα QR Game. 1ο ΕΠΑΛ Φλώρινας 2022 – 2023

https://blogs.sch.gr/118507375/files/2023/09/video-1-presentation.mov

 

Βίντεο επίδειξης. Επιτραπέζιο παιχνίδι γνώσης της ιστορίας του τόπου μας. Βιντεο 2

Βίντεο επίδειξης. Επιτραπέζιο παιχνίδι γνώσης της ιστορίας του τόπου μας. Βιντεο 2

https://video.sch.gr/asset/detail/HKGROqjoL5IZQlwjZKKXjNYW/

Δημιουργός: 118507375, στις: 07-09-2023, διάρκεια: 00:00:57

Επιτραπέζιο παιχνίδι γνώσης της ιστορίας του τόπου μας: Φλώρινα QR Game. 1ο ΕΠΑΛ Φλώρινας 2022 – 2023

https://blogs.sch.gr/118507375/files/2023/09/video-2-demonstration.mov

 

από κάτω από: Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Βίντεο παρουσίασης και επίδειξης του εκπαιδευτικού παιχνιδιού από μαθητές.    

Επιτραπέζιο παιχνίδι γνώσης της ιστορίας του τόπου μας: Φλώρινα QR Game

Μάι 202310

Φλώρινα QR Game

ολοκληρωμένο Φλώρινα QR game

Τι φτιάξαμε…

Σκοπός των “εργαστηρίων” είναι οι μαθητές να γνωρίσουν την Φλώρινα και την ιστορία της μέσα από την αρχιτεκτονική των σημαντικότερων κτιρίων – οικιών της.

Καλούνται οι μαθητές, να υιοθετήσουν- αναλάβουν μια οικία και να ηχογραφήσουν την ιστορία της.

Η ηχογράφηση “ανεβαίνει” στην ιστοσελίδα, εξάγεται ένας κωδικός QR και προσφέρεται η δυνατότητα στον κάθε ενδιαφερόμενο σκανάροντας το κωδικό, να αντλεί πληροφόρηση μέσω της αφήγησης του μαθητή.

Με τα τμήματα Α2 και Α4 του πρώτου ΕΠΑΛ Φλώρινας στο μάθημα της: Ζώνης Δημιουργικών Δραστηριοτήτων, κατασκευάσαμε ένα ταμπλό 1 x 1,5 μέτρα με τη μορφή επιτραπέζιου παιχνιδιού όπου περιλαμβάνονται 44 οικίες μνημεία της πόλης / τετράγωνα παιχνιδιού με τους αντίστοιχους κωδικούς QR ηχογραφημένης πληροφορίας.

Λεπτομέρειες επιτραπέζιου παιχνιδιού:

1

2

3

4

από κάτω από: Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Επιτραπέζιο παιχνίδι γνώσης της ιστορίας του τόπου μας: Φλώρινα QR Game    

Οδηγίες παιχνιδιού

Μάι 202310

Οδηγίες παιχνιδιού

Χαίρεται, μπροστά σας έχετε το επιτραπέζιο παιχνίδι που κατασκεύασαν οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Φλώρινας: Φλώρινα QR Game.

Δεν υπάρχει όριο ηλικίας, ούτε αριθμού των παικτών. Θα χρειαστείτε ζάρια, smartphone κινητά τηλέφωνα και καλή διάθεση για διασκέδαση και γνώση.

Παρατηρήστε πως στο επιτραπέζιο παιχνιδι περιλαμβάνονται 44 οικίες, ζωντανά μνημεία της πόλης της Φλώρινας στις αντίστοιχες θέσεις  / τετράγωνα του παιχνιδιού. Κάθε τετράγωνο συμπεριλαμβάνει και τους αντίστοιχους κωδικούς QR ηχογραφημένης πληροφορίας, που δίνουν την δυνατότητα στον παίκτη σκανάροντας με το κινητό του, να αντλήσει πληροφόρηση για το αντίστοιχο οίκημα – μνημείο, μέσα από την αφήγηση ενός μαθητή.

Κάθε παίκτης τοποθετεί το πιόνι του στην έναρξη και μετακινείται τόσες θέσεις μπροστά, όσο το σύνολο των ζαριών που πέτυχε. Νικητής του παιχνιδιού αναδεικνύεται αυτός που θα τερματίσει πρώτος και ταυτόχρονα θα απαντήσει σωστά σε μία ερώτηση που θα του κάνουν οι συμπαίκτες του σχετική με την ιστορία των οικιών – μνημείων της Φλώρινας και των πληροφοριών που αποκόμισαν σκανάροντας τους κωδικούς πληροφόρησης.

από κάτω από: Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Οδηγίες παιχνιδιού    

Βιβλιογραφία και Πρόταση πολιτιστικού προγράμματος: Φλώρινα, αρχιτεκτονική, ιστορία

Μάι 202310

Βιβλιογραφία

Το περιεχόμενο των αφηγήσεων των μαθητών βασίζεται σε πληροφορίες που αντλήθηκαν από τις ακόλουθες βιβλιογραφικές πηγές:

  1. Ιστοσελίδα: Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Ψηφιακή Περιήγηση Φλώρινας Ψηφιακή Περιήγηση Φλώρινας – Επιστήμες της Αγωγής: Ζητήματα Ιστορίας, Ιστορικής Εκπαίδευσης και Εκπαιδευτικής Πολιτικής (uowm.gr)
  2. Βιβλίο Η αρχιτεκτονική της Φλώρινας στην περίοδο του μεσοπολέμου, Ζαρκάδα 2-Πιστιόλη, Χριστίνα, ΑΠΘ, Πολυτεχνική Σχολή, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 2003
  3. Βιβλίο Γειτονιές της παλιάς Φλώρινας, Δ. Μεκάση, Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη 3 Φλώρινας, 2017
  4. Ημερολόγιο 2002, Εσπερινό Γυμνάσιο Λ.Τ. Φλώρινας, Περιβαλλοντική ομάδα, 2002
  5. Ιστοσελίδα. www.florinapast.mysch.gr
    Νοερό ταξίδι στο παρελθόν της Φλώρινας
  6. Ιστοσελίδα: FlorinaQr: Τα μυστικά της πόλης 

Πρόταση πολιτιστικού προγράμματος: Ο τόπος και η ιστορία του, Φλώρινα, αρχιτεκτονική, ιστορία


οθόνης 2022 12 05 184530

Με κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο κατεβάζετε αρχείο word με πληροφορίες για το πολιτιστικό πρόγραμμα.

Πρόταση πολιτιστικού προγράμματος, Φλώρινα, αρχιτεκτονική, ιστορία

από κάτω από: Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Βιβλιογραφία και Πρόταση πολιτιστικού προγράμματος: Φλώρινα, αρχιτεκτονική, ιστορία    

Το κτήριο της Εθνικής Τράπεζας της Φλώρινας

Δεκ 202214

File:Υποκατάστημα Εθνικής Τράπεζας, Φλώρινα (2).jpg

Υποκατάστημα Εθνικής Τράπεζας, Φλώρινα (2).jpg από PLAKLE διατίθεται με άδεια χρήσης CC by-sa-4.0

Το κτήριο της Εθνικής Τράπεζας κατασκευάστηκε το 1930-1931. Το έργο έφερε  εις πέρας η τότε Τεχνική Υπηρεσία της Τράπεζας, της οποίας προϊστάμενος  υπήρξε, ο μικρασιάτης αρχιτέκτονας Νικόλαος Ζουμπουλίδης  (1884-1962), απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών της Κωνσταντινούπολης και  εκφραστής ενός «συγκρατημένου» νεοκλασικισμού και εκλεκτικισμού. Στον εκλεκτικισμό  διαφορετικά διακοσμητικά στοιχεία από παλιότερους αρχιτεκτονικούς ρυθμούς  αξιοποιούνται σε ένα νέο αισθητικό αποτέλεσμα. Αρχιτέκτονας του  Υποκαταστήματος είναι ο Αριστομένης Βάλβης, ο οποίος πειραματίστηκε με  εντελώς ετερόκλητους μεταξύ τους ρυθμούς, δημιουργώντας μπορούμε να πούμε ένα νεοβυζαντινό αρχιτεκτονικό στυλ.

Οι όψεις του Υποκαταστήματος της Φλώρινας τραβούν την προσοχή  με την ιδιότυπη γραμμή τους, την ήπια πλαστικότητα, την  αριστοτεχνική σύνθεση στοιχείων εμπνευσμένων από το «λεξιλόγιο»  της βυζαντινής και μακεδονικής αρχιτεκτονικής και τις άρτιες  κατασκευαστικές λεπτομέρειες. Η ενότητα στην ποικιλία, η  μορφοπλαστική ιδιοτυπία και γραφικότητα με αίσθηση του μέτρου, η  αρμονία των μερών προς το όλον και των πλήρων προς τα κενά, είναι  τα βασικά γνωρίσματα του αρχιτεκτονήματος της τράπεζας.

Η αγάπη του αρχιτέκτονα Νικόλαου Ζουμπουλίδη για τα κεραμικά πλακίδια  φαίνεται στο κτήριο της ΕΤΕ, που βλέπουμε μπροστά μας, όπου είναι  ευδιάκριτη η χρήση τους στην εξωτερική διακόσμηση του. Στη ζωφόρο από  κεραμικές, εφυαλωμένες πλάκες, που διακοσμούν το γείσο της στέγης, διακρίνει  κανείς με περίτεχνα χρυσά γράμματα – σε τιρκουάζ φόντο – την επιγραφή του  καταστήματος. Το μέσο του ύψους του ισογείου κοσμείται από μια δεύτερη  κεραμική ζωφόρο με λευκούς και χρυσαφένιους πλοχμούς σε σκούρο μπλε  φόντο. Η κεραμική ταινία είναι εγκιβωτισμένη ανάμεσα σε εμφανή ταινία από  τούβλα.

Τα κεραμικά που κοσμούν το υποκατάστημα της Εθνικής στη Φλώρινα είναι  έργο του κεραμίστα Μηνά Αβραμίδη (1877-1954) από την Κιουτάχεια της  Μικράς Ασίας. Θεωρείται ο πιο  καταξιωμένος τεχνίτης της εποχής του, ιδιαίτερα στην τέχνη της διακοσμητικής και ο κατ’ εξοχήν εκφραστής της παράδοσης των μεγάλων  κεραμοπλαστών του Ιζνίκ και της Κιουτάχειας.

από κάτω από: Οικίες, μνημεία της Φλώρινας | με ετικέτα  |  Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Το κτήριο της Εθνικής Τράπεζας της Φλώρινας    

Αρχοντικά του τόπου μας. Η οικία Τέγου Σαπουντζή.

Δεκ 20223

Βίλα Σαπουντζή, Έτος κατασκευής 1920, Αρχιτέκτων Δημήτριος Τούσης, Λεωφ. Ελευθερίας 53-55, Φλώρινα

“Βίλα Σαπουντζή, Έτος κατασκευής 1920, Αρχιτέκτων Δημήτριος Τούσης, Λεωφ. Ελευθερίας 53-55, Φλώρινα” από PLAKLE διατίθεται με άδεια χρήσης CC by-sa-4.0

Αγαπητοί μαθητές, σήμερα θα γνωρίσουμε ένα απο τα σημαντικότερα μνημεία της πόλης μας. Το αρχοντικό του πρώτου δημάρχου της Φλώρινας , του Τέγου (Στέργιου) Σαπουντζή.

Το πραγματικό όνομα του Σαπουντζή ήταν Δούγκος. Το “Σαπουντζής” το πήραν από το επάγγελμα τους, αφού διατηρούσαν εργαστήριο σαπωνοποιίας.

Ο Τέγος Σαπουντζής, πλούσιος έμπορος με διασυνδέσεις στην τουρκική ελίτ της εποχής, έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο κατά την απελευθέρωση της πόλης από τους Τούρκους, αφού σήκωσε στον Άγιο Γεώργιο την ελληνική σημαία, αποτρέποντας έτσι τους Σέρβους να εισέλθουν στην πόλη και να την κατοχυρώσουν υπέρ της Σερβίας, όπως ήσαν τότε οι συμφωνίες. Στη συνέχεια, πρωτοστάτησε στην είσοδο των ελληνικών στρατευμάτων…

Πρόκειται για μία εκλεκτικιστικού τύπο οικία βασισμένη κυρίως σε νεοκλασσικά πρότυπα. Για την κατασκευή της, στήθηκε επιτόπου εργαστήριο, όπου τα πάντα κατασκευάζονταν εκεί, όπως π.χ. τα κουφώματα και οι νταμπλαδοτές πόρτες από γνήσια σουηδική ξυλεία, οι σιδεριές (φράχτες, πόρτες), κλπ.

Ο κάτω όροφος είναι πετρόχτιστος με πέτρα που μεταφέρονταν από την Κορυτσά. Ακόμα και τα στηρίγματα του μπαλκονιού είναι από μονοκόμματη πέτρα ενώ 0 σοβάς του άνω ορόφου είναι από μαρμαροκονίαμα.*

* Ημερολόγιο 2002, Περιβαλλοντική Ομάδα Εσπερινού Γυμνασίου – Λυκείου Φλώρινας

 

από κάτω από: Οικίες, μνημεία της Φλώρινας | με ετικέτα ,  |  Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Αρχοντικά του τόπου μας. Η οικία Τέγου Σαπουντζή.    

Πρόσφατα σχόλια



    Άνοιγμα μενού
    Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
    Αντίθεση
    Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων