Εργαστήρια Δεξιοτήτων – Θεματική ενότητα «Eνδιαφέρομαι και ενεργώ»

Τομέας: Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη

Στο πλαίσιο της τρίτης θεματικής ενότητας του κύκλου των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων, το Νηπιαγωγείο μας επέλεξε να υλοποιήσει δραστηριότητες για τα «Ανθρώπινα δικαιώματα».
Σκοπός των εργαστηρίων ήταν να γνωρίσουν τα παιδιά τα δικαιώματά τους, καθώς και τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων, συνειδητοποιώντας παράλληλα ότι όλοι έχουν ίσα δικαιώματα και αξίζουν ίσης αντιμετώπισης, ανεξάρτητα από τις επιμέρους διαφορές τους. Η προσέγγισή μας βασίστηκε στην ενδυνάμωση της κατανόησης, του σεβασμού, της αποδοχής και της υπεράσπισης των αναφαίρετων δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων και ιδιαίτερα των παιδιών.

Δραστηριότητα «Ο εαυτός μου και οι άλλοι»
Τα παιδιά ανακάλυψαν τον μοναδικό εαυτό τους, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, τις αγαπημένες τους συνήθειες, τις προτιμήσεις τους κ.λπ., ζωγραφίζοντας τον εαυτό τους όπως αυτά επιθυμούσαν μέσα σε ένα χάρτινο λουλούδι. Τα λουλούδια παρουσιάστηκαν στην τάξη και συζητήσαμε για τις ομοιότητες και τις διαφορές μας, ενισχύοντας την αυτοπεποίθηση, την αυτοεκτίμηση, αλλά και την αποδοχή της διαφορετικότητας.

Δραστηριότητα «Τα δικαιώματα του παιδιού»
Συζητήσαμε για τα βασικά δικαιώματα των παιδιών, όπως το δικαίωμα στο νερό, στην τροφή, την υγεία, την εκπαίδευση, τη φιλία, την οικογένεια κ.ά., αναγνωρίσαμε κατά πόσο αυτά υπάρχουν στη ζωή μας και στη ζωή άλλων παιδιών και αναφερθήκαμε σε περιπτώσεις στέρησης των δικαιωμάτων για διάφορους λόγους. Στη συνέχεια, τα παιδιά ζωγράφισαν ορισμένα από τα βασικά δικαιώματα τους.

Δραστηριότητα «Δικαίωμα στην ειρήνη»
Ένα από τα βασικότερα δικαιώματα του ανθρώπου, το δικαίωμα να ζει ειρηνικά, αποτέλεσε το θέμα του επόμενου εργαστηρίου μας. Συζητήσαμε για τα πολυάριθμα πλεονεκτήματα της ειρήνης στον κόσμο και για τις συνέπειες που μπορεί να έχει ένας πόλεμος ως προς τη στέρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τα παιδιά είπαν «Όχι» στον πόλεμο φτιάχνοντας καπέλα με το σύμβολο της ειρήνης.

Δραστηριότητα «Είμαστε όλοι φίλοι»
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σχολικού Εκφοβισμού» (6 Μαρτίου) αξιοποιήσαμε διδακτικά το παραμύθι «Ο Μυτόγκας» της Ειρήνης Καμαράτου – Γιαλλούση και φτιάξαμε ομαδικά ένα πανό κατά της βίας στο σχολείο, αφού συζητήσαμε για το δικαίωμα των παιδιών στη φιλία και την εκπαίδευση.

20220310 122617

Δραστηριότητα «Τα παιδιά του κόσμου»
Παρουσιάσαμε το βιβλίο της Moira Butterfield με τίτλο «Τα παιδιά του κόσμου» (εκδ. Ψυχογιός, 2019) που περιέχει πληροφορίες για τη ζωή των παιδιών σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου, τα διαφορετικά ήθη, έθιμα και παραδόσεις κ.ά. Στόχος της συζήτησης, της ζωγραφικής και των κατασκευών που ακολούθησαν ήταν να ενισχύσουμε την έννοια της διαπολιτισμικότητας, αλλά και να καλλιεργήσουμε τον σεβασμό στη διαφορετικότητα.

9786180127911

Δραστηριότητα “Τσαφ και Τσουφ – To σπίτι μας”
Επιχειρώντας να ενισχύσουμε περαιτέρω δεξιότητες συνεργασίας και αλληλεγγύης στα παιδιά, αλλά και να εμβαθύνουμε στο δικαίωμα του ανθρώπου στη στέγη, προχωρήσαμε, με τη συμμετοχή των παιδιών, σε δραματοποίηση της ιστορίας των φυλών Τσαφ και Τσουφ, οι οποίες έχασαν την πρόσβαση στη στέγη εξαιτίας της διχόνοιας των αρχηγών τους (Πηγή: Μη τυπική εκπαίδευση κατά των διακρίσεων σε παιδιά σχολικής ηλικίας – Εγχειρίδιο για το δάσκαλο, Κέντρο Προάσπισης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων-ΚΕΠΑΔ). Ακολούθησε συζήτηση και σχετικές δραστηριότητες για τη φτώχεια, τον κοινωνικό αποκλεισμό και το φαινόμενο των αστέγων, ενώ τα παιδιά ζωγράφισαν το δικό τους ευτυχισμένο σπίτι.

20220331 091155

Δραστηριότητα “Η βαλίτσα”
Με αφορμή το παραμύθι «Η βαλίτσα» του Chris Naylor-Ballesteros (εκδ. Διόπτρα, 2020) που διαβάσαμε στην τάξη, συζητήσαμε για τη στέρηση δικαιωμάτων στην οποία μας οδηγεί ο πόλεμος. Τα παιδιά ζωγράφισαν τι θα έπαιρναν μαζί τους στη βαλίτσα αν έπρεπε να εγκαταλείψουν το σπίτι τους. Επιπλέον, το Νηπιαγωγείο μας συμμετείχε σε πορεία υπέρ της ειρήνης (εντός του προαυλίου χώρου του σχολείου), την οποία διοργάνωσαν τα δύο συστεγαζόμενα Δημοτικά Σχολεία.

20220331 12110720220331 121111 .jpg