«Όρια & Επικοινωνία»

Ευχαριστούμε τα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας ΣΕΙΡΙΟΣ που υλοποίησαν ομιλία με θέμα «Όρια & Επικοινωνία» την Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2025 το απόγευμα στον χώρο του σχολείου. Η ομιλία  πραγματοποιήθηκε από την επιστημονική διευθύντρια των ΚΠ «ΣΕΙΡΙΟΣ» κα Ναταλία Ζαχαρτζή, Κοινωνική Λειτουργό.

εικόνα Viber 2025 02 26 00 47 16 941 εικόνα Viber 2025 02 26 00 47 17 520 εικόνα Viber 2025 02 26 00 47 18 394 εικόνα Viber 2025 02 26 00 47 18 458

Τσικνοπέμπτη στο σχολείο μας

Για φέτος αποφασίσαμε να φτιάξουμε μάσκες με θέμα τα φρούτα, για να συνδέσουμε τις απόκριες με το εργαστήριο δεξιοτήτων που δουλέψαμε πρόσφατα και είχε σχέση με τη διατροφή και την άσκηση.

Η φρουτοπαρέα χόρεψε με το γαϊτανάκι και μετά βγήκαμε στην αυλή για να συνεχίσουμε το παιχνίδι

IMG 0291

 

 

IMG 0299 img2 

Στη συνέχεια οι μικροί μαθητές αλλά και οι εκπαιδευτικοί  γιορτάσαμε  την Τσικνοπέμπτη, απολαμβάνοντας τα χάμπουργκερ που με πολλή χαρά μας προσέφεραν οι γονείς και τους ευχαριστούμε θερμά !

IMG 0300

IMG 0302

Διδακτική αξιοποίηση του παραμυθιού ” Το δέντρο που έδινε”

Στα πλαισια των δράσεων του Ευρωπαϊκού έργου eTwinning  What The Tree Is Telling Me, διαβάσαμε το παραμύθι του Shel Silverstein,«Το δέντρο που έδινε». Οι μικροί μαθητές μας ζωγράφισαν ό,τι τους έκανε εντύπωση

DC70B4F7 34EE 4ED7 A989 30730FAACA77

Αξιοποιώντας τις αρχές της κριτικής σκέψης, επικεντρωθήκαμε στο τι έχει αλλάξει από την αρχή μέχρι το τέλος της ιστορίας και ποιο θα μπορούσε να είναι ένα διαφορετικό τέλος.

Ακόλουθα καταγράψαμε τις πιο χαρακτηριστικές λέξεις που προέκυψαν από την ιστορία και δημιουργήσαμε σύννεφα λέξεων κάνοντας επιλογές σε σχήματα, χρώματα, γραμματοσειρές και μας ενθουσίασαν όλα!

givingtreewordcloud

Τέλος οι μαθητές-τριες χωρίστηκαν σε ομάδες των 3 προκειμένου να συμμετέχουν σε μια δραστηριότητα STEM, σύμφωνα με την οποία έπρεπε να βρουν ένα τρόπο να “κατασκευάσουν” μια μηλιά χρησιμοποιώντας ένα ρολό από χαρτί υγείας, γλωσσοπίεστρα και πονπον. Τα παιδιά εξάσκησαν δεξιότητες μηχανικής και μαθηματικών καθώς προσπαθούσαν να βρουν τον καλύτερο τρόπο να τοποθετήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα “μήλα” στο δέντρο τους.

DBCD2791 7A10 4696 A7D1 17A5D51F5DCE

 

11 Φεβρουαρίου 2025: Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου

Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου (SID) διοργανώνεται από το κοινό δίκτυο Insafe/INHOPE των Κέντρων Ασφαλούς Διαδικτύου στην Ευρώπη, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κάθε Φεβρουάριο για την προώθηση της ασφαλούς και θετικής χρήσης της ψηφιακής τεχνολογίας, ειδικά μεταξύ των παιδιών και των νέων. Κατά την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, εκατομμύρια άνθρωποι ενώνονται για να εμπνεύσουν θετικές αλλαγές στο διαδίκτυο, να ευαισθητοποιήσουν σε θέματα ασφάλειας στο διαδίκτυο και να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις και δραστηριότητες σε όλο τον κόσμο.

Safer Internet Day 2025 banner SIC logo placehoder 1

Το σχολείο μας και φέτος συμμετείχε στις δράσεις και μάλιστα δηλώνοντας εμπράκτως την  επίσημη υποστηριξή μας στην  Ημέρα  και  ενώνοντας  όλοι μαζί τις φωνές μας για ένα ασφαλέστερο και ποιοτικότερο διαδίκτυο για εμάς και τα παιδιά μας.

Αφού μελετήσαμε  με τους μαθητές -τριες το υλικό -κατάλληλο για τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας- μέσα από την ιστοσελίδα https://saferinternet4kids.gr/, εστιάσαμε στην ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων και τα παιδιά αποτύπωσαν τη νέα τους γνώση με μια ομαδική αφίσα σε μορφή κόμικς καθώς και σε ατομικά φύλλα εργασίας.

saferinternetday

Μέσα στην ίδια ιστοσελίδα https://saferinternet4kids.gr/  γνωρίσαμε και τον κ. @Παπάκη και την ιστορία του, προβληματιστήκαμε για το τι έπρεπε να κάνει και καταγράψαμε ότι μας εντυπωσίασε:

@ΠΑΠΑΚΙ 1


ERGA

 

Με την Αθηνά και τον Ερμή γνωρίσαμε πολλά πράγματα για τη σωστή συμπεριφορά μας στο διαδίκτυο  και στις ελεύθερες δραστηριότητες μας παίξαμε με τα δικά τους παζλ στη γωνιά του υπολογιστή!

ΑΘΗΝΑ 123

Τέλος δημιουργήσαμε άλλη μια αφίσα με το δικό μας μήνυμα «Ναι στο Διαδίκτυο αλλά με προσοχή!» για την ημέρα του Ασφαλούς Διαδικτύου 2025!

AFISA

 

 

11 Φεβρουαρίου: Διεθνής Ημέρα για τις Γυναίκες και τα Κορίτσια στην Επιστήμη

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη, μάθαμε για τη ζωή και τη συμβολή στην επιστήμη των νεαρών Ann Makosinski και Maria Sibila Merian, τις οποίες επιλέξαμε μεταξύ άλλων επειδή η συμβολή τους έχει να κάνει με την πράσινη ανάπτυξη και τη φύση, που έχει άμεση σύνδεση με το Ευρωπαϊκό Έργο eTwinning στο οποίο συμμετέχει το σχολείο μας, με τίτλο What The Tree is Telling Me

Η Ann Makosinski, μια νεαρή εφευρέτρια, δημιούργησε έναν φακό χωρίς μπαταρίες και χωρίς να καταναλώνει ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά μόνο με τη χρήση της θερμοκρασίας του χεριού της.

Η Maria Sibila Merian, που ήταν ζωγράφος, πούλησε τους πίνακές της για να πάει στα τροπικά δάση και να μελετήσει τον κύκλο ζωής των εντόμων, έγραψε ένα βιβλίο στα λατινικά καταρρίπτοντας την πεποίθηση ότι τα έντομα γεννιούνται από τη λάσπη, αποδεικνύοντας επιστημονικά με μελέτη ότι έχουν συγκεκριμένο κύκλο ζωής. έζησε τον 17ο αιώνα!!!

Οι μαθητές-τριες δημιούργησαν μια πολύ όμορφη ομαδική αφίσα για να αποτυπώσουν τις εντυπώσεις   και τον θαυμασμό τους γι’ αυτές τις ξεχωριστές γυναίκες.

γυναίκεςεπιστήμη