ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ -1ος θεματικός κύκλος

«Υπεύθυνα παιδιά, υπερασπιστές των ζώων»

 

 

Ολοκληρώθηκε  ο πρώτος θεματικός κύκλος  των εργαστηρίων δεξιοτήτων «Φροντίζω το περιβάλλον», με θέμα την «Οικολογική συνείδηση» και τίτλο «Υπεύθυνα παιδιά, υπερασπιστές των ζώων».

Βασικός σκοπός του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση, η εκπαίδευση και η αλλαγή συμπεριφοράς των μαθητών/τριών σε θέματα που αφορούν τα δικαιωματα των ζώων.

Οι επιμέρους στόχοι του προγράμματος είναι: να κατανοήσουν οι μαθητές/τριες την σχέση αλληλεξάρτησης ανάμεσα στα ζώα και στον άνθρωπο, να κατανοήσουν ότι ο άνθρωπος δεν σέβεται τα ζώα για αυτά που μας προσφέρουν. Τα υπερκμεταλλεύται για να καλύψει τις διατροφικές του ανάγκες σε ζωϊκά προϊόντα. Να αντιληφθούν ότι η στάση σεβασμού απέναντι στα ζώα είναι μια στάση που ενισχύει το αίσθημα ευθύνης.

Το πρόγραμμα ενθαρρύνει τη συνεργασία μεταξύ μαθητών, εκπαιδευτικών, γονέων, της τοπικής κοινωνίας καθώς και τη συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες για την επίτευξη αποτελεσματικής περιβαλλοντικής δράσης.

Υλοποιήσαμε το συγκεκριμένο πρόγραμμα χρησιμοποιώντας υλικό όπως εικόνες ,βίντεο,αφίσες ,έργα ζωγραφικής  για να φέρουμε τα παιδιά στην πρώτη  γνωριμία με τα ζώα και τι προσφέρουν στον άνθρωπο. Διαπιστώθηκε πόσο χρήσιμα είναι και πόσα αγαθά μας προσφέρουν.

Είδαμε και σχολιάσαμε βίντεο με οργανωμένες εγκαταστάσεις για μαζική εκτροφή ζώων και τις συνθήκες που επικρατούν εκεί (άλλοτε καλές κι άλλοτε όχι). Τα παιδιά προβληματίστηκαν για την κακομεταχείριση των ζώων και καταλήξαμε σε συμπεράσματα για τις συμπεριφορές ζώων και ανθρώπων και τα αποτελέσματά τους.

 

Προτείναμε  στους μαθητές/τριες να γνωρίσουν αυτή την αλληλένδετη σχέση ανάμεσα στον άνθρωπο, στα ζώα και στο περιβάλλον μέσα από έναν ζωγράφο, τον Σαγκάλ και το έργο του « Εγώ και το χωριό» , όπου ο ζωγράφος κάνει αναφορά στη σχέση του ανθρώπου με τα ζώα . Επιλέχθηκε ο ζωγράφος Σαγκάλ διότι είναι διάσημος για τον «παιδικό» χαρακτήρα και την «απλοϊκή» ιδιομορφία των έργων του, τα οποία αντανακλούν διαχρονικές πολιτισμικές και αισθητικές αξίες. Τα έργα του περιέχουν ισχυρούς συμβολισμούς και μηνύματα και σχετίζονται με τα ενδιαφέροντα και τις εμπειρίες των παιδιών.

 Μέσα από όλο το οπτικοακουστικό υλικό τα παιδιά ευαισθητοποιήθηκαν σχετικά με το θέμα του σεβασμού που οφείλει ο άνθρωπος στα ζώα και έκριναν πως κι ο άνθρωπος θα πρέπει να προσφέρει στα ζώα για να είναι η συνύπαρξή τους ομαλή.

Δημιουργήσαμε το δικό μας ηλεκτρονικό βιβλίο με τα ζώα και κάποια δικαιώματά τους ,φτιάξαμε Αφίσα σχετικά με το θέμα και πήραμε μέρος σε εθελοντική δράση που αφορούσε στην στήριξη των Αδέσποτων Ζώων της πόλης μας .Ζωγραφίσαμε με το πρόγραμμα taxpaint ό,τι μας εντυπωσίασε από τον πίνακα του Σαγκάλ,δουλέψαμε φύλλα εργασίας για τα ζώα την κατοικία,την τροφή και τα προϊόντα που μας δίνουν.

 Μιλήσαμε ακόμη για τα ζώα προς εξαφάνιση  πάνω στη γη κι αποφάσισαν τα παιδιά  να γίνουν «Υπεύθυνα παιδιά, υπερασπιστές των ζώων».

 

ΑΦΙΣΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ

ΖΩΑ 1

 

                           ΣΑΓΚΑΛ :ΠΙΝΑΚΑΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ :« Εγώ και το χωριό»

17d s

.jpeg

                                             ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ .jpgΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΕΞ

 

                                  ΖΩΓΡΑΦΙΖΩ ΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΤΟΥ ΣΑΓΚΑΛ 

ΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΤΟΥ ΤΣΑΓΚΑΛ ΤΟ ΧΩΡΙΟ 1

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΤΣΑΓΚΑΛ

 

Πατήστε στο ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ  για να δείτε το ηλετρονικό βιβλίο:

 

 

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ