Παραμύθι:”Το φιλάκι στο χέρι” της Audrey Penn.

Unknown 1

“Όταν νιώσεις μοναξιά και σου λείπει το σπίτι σου, ακούμπησε το χέρι στο μάγουλό σου και σκέψου “Η μαμά μ’ αγαπά… Η μαμά μ’ αγαπά…”
Από το 1993 που κυκλοφόρησε, οι παρηγορητικές λέξεις της Audrey Penn συγκινούν, διασκεδάζουν, πυροδοτούν συζητήσεις για θέματα που απασχολούν μικρούς και μεγάλους. Γι’ αυτό έγινε κλασικό αυτό το βιβλίο: η απάντηση βρίσκεται στις τελευταίες του λέξεις – Σ’ Αγαπώ.

Κατά τις πρώτες μέρες στο σχολείο, κάποια παιδιά ενδέχεται να παρουσιάσουν έντονο άγχος αποχωρισμού από τους γονείς.

Παιδιά που για πρώτη φορά περνούν την πόρτα του Νηπιαγωγείου βιώνουν έντονο στρες που τους δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα. Ο φόβος του αγνώστου, ο αποχωρισμός από τους γονείς, η νέα κατάσταση, η απώλεια της αίσθησης της μοναδικότητας που είχε στο σπίτι αποτελούν  πρακτικές και συναισθηματικές δυσκολίες, που σηματοδοτούν το πέρασμά του από το σπίτι στο σχολείο.

Και ενώ «κάθε αρχή και δύσκολη», ο χρόνος προσαρμογής κάθε παιδιού στο σχολείο είναι διαφορετικός: από λίγες ώρες μέχρι λίγες εβδομάδες.

Έτσι για να ενθαρρύνουμε τη συναισθηματική έκφραση , διαβάσαμε το παραμύθι ”Το φιλάκι στο χεράκι” της Audrey Penn.

Η έκφραση των συναισθημάτων του, αποτελεί το πρώτο βήμα για να μπορέσει να τα διαχειριστεί. Η λεκτική έκφραση των συναισθημάτων δεν είναι πάντα εύκολη για τα παιδιά. Παροτρύνουμε το παιδί να εκφραστεί , να πει τι το στενοχωρεί, τι του προκαλεί φόβο, πώς νιώθει μακριά από το σπίτι του..

Του δίνουμε ένα οικείο αντικείμενο (Separation buddy). Ένα αγαπημένο παιχνίδι (π.χ. αρκουδάκι), το οποίο θα έχει μαζί του (εφόσον αυτό είναι επιτρεπτό από το σχολείο), μπορεί να διευκολύνει την προσαρμογή, αφού ένα οικείο αντικείμενο προσφέρει στο παιδί αισθήματα ασφάλειας και σιγουριάς.

Στοχεύουμε στη σταθερότητα. Καθιερώνουμε μια συγκεκριμένη ρουτίνα αποχαιρετισμού. Η ρουτίνα θα προσφέρει στο παιδί το αίσθημα ασφάλειας και αίσθηση ελέγχου. Δείχνουμε τρυφερότητα αλλά και αποφασιστικότητα, και φροντίζουμε η διαδικασία του αποχωρισμού να είναι σύντομη.

 Αποχαιρετούμε το παιδί, αποφεύγουμε να επιστρέψουμε για να το καθησυχάσουμε, σε περίπτωση που κλαίει ή φωνάζει. Η επιστροφή μας πιθανότατα θα δημιουργήσει περισσότερη αναστάτωση. Όσο δύσκολο κι αν  είναι, είναι σημαντικό να παραμείνουμε ψύχραιμοι. Φροντίζουμε να επιστρέψουμε την ώρα που υποσχεθήκαμε στο παιδί. Η συνέπεια σε αυτό θα συμβάλει στο χτίσιμο της εμπιστοσύνης του παιδιού και παράλληλα θα συμβάλει στο χτίσιμο της ανεξαρτητοποίησης του.Τα παιδιά μπορούν να αντιληφθούν την ανησυχία και το άγχος των γονιών, ακόμη κι αν προσπαθούμε να το κρύψουμε.

Δείξτε εμπιστοσύνη στους εκπαιδευτικούς

Χτίστε γέφυρες επικοινωνίας με το σχολείο και κάντε τους εκπαιδευτικούς σύμμαχούς σας. Συζητήστε μαζί τους ό,τι σας απασχολεί και βρείτε μαζί λύσεις. Αυτό θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε καλύτερα τις ανησυχίες σας και παράλληλα περιορίζετε τη μετάδοση του δικού σας άγχους στο παιδί.

Δραστηριότητα με τις παλάμες των παιδιών:

thumbnail C4A30335 C635 415F BAEA E79FE8D15B0B 1thumbnail F5F813FC 92D5 4726 8949 B6E869639379 1thumbnail F5F813FC 92D5 4726 8949 B6E869639379 2thumbnail 3F8EE49D 2761 4CB8 B859 D9E912EB9061 1thumbnail 27C12A2B 1752 406A B61C 33649B727DED 1

Τα παιδιά των  πρωινών τμημάτων  με αφόρμηση το παραμύθι έφτιαξαν και ζωγράφισαν τις παλάμες τους σε ένα χαρτί το οποίο το έδωσαν στη μαμά τους.   Στη συνέχεια η μαμά του κάθε παιδιού έστειλε στο σχολείο την παλάμη της ζωγραφισμένη με ένα φιλάκι  . Έτσι φτιάξαμε μία” ομαδική εργασία” από τις παλάμες όλων των μαμάδων της τάξης μας .

thumbnail IMG 3695 1

thumbnail IMG 3696IMG 3748IMG 3749