
Το “Λάδι και η Ελιά στο Νηπιαγωγείο” ήταν ο τίτλος του Εργαστηρίου Δεξιοτήτων του κύκλου “ΕΥ ΖΗΝ – ΖΩ ΚΑΛΥΤΕΡΑ”.:
Φτάνοντας στο τέλος του φθινοπώρου οι μικροί μας μαθητές/τριες μαθαίνουν για το δέντρο της ελιάς
και τα προϊόντα που μας προσφέρει, καθώς και για τη διαδικασία παραγωγής του λαδιού.
Έτσι τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με την ελιά & το λάδι. Αναφερθήκαμε στη μεγάλη διατροφική αξία του ελαιόλαδου, στη μεσογειακή διατροφή.Είδαμε φωτογραφίες από ελαιόδεντρα, ελιές, λάδι και άλλα προϊόντα με βάση το λάδι.
Παρατηρήσαμε τα μέρη της ελιάς.
Διαβάσαμε τον μύθο του Ποσειδώνα και της Αθηνάς & φτιάξαμε ελιόψωμο.
Σκοπός ήταν:
- Να αντιληφθούν την αλληλεπίδραση του φυσικού περιβάλλοντος με τις δραστηριότητές του ανθρώπου.
- Να μάθουν τι μας προσφέρει (ελαιόλαδο, καρπό, σαπούνι κ.λπ.).
- Να περιεργαστούν ένα φυτό ελιάς και να το περιγράψουν.
- Να αναφέρουν ποια εποχή ανθίζουν οι ελιές και ποια εποχή τις κόβουμε
- Να μάθουν τι είναι η ελιά (μεγάλο δέντρο, αιωνόβιο, καρποφόρο και αειθαλές).
Στη συνέχεια γράψαμε & τη συνταγή.