Bρήκαμε λέξεις που αρχίζουν από Φφ, όπως το φθινόπωρο και τις αντιγράφαμε στη γωνιά της γραφής,
φυσήξαμε δυνατά για να σβήσουμε ένα κεράκι, φυσήξαμε δυνατά σαν τον αέρα, φτιάξαμε καδράκια με σκούπες και φθινοπωρινά φύλλα,
σε ομάδες τα παιδιά συζήτησαν και πήραν αποφάσεις για το πως θα φτιάξουν το Φ που ξεκινάει η λέξη Φθινόπωρο και με τι υλικά από την τάξη μας,
Διαβάσαμε την ιστορία «Άουτς» του Scamell Ragnhild που μιλάει για ένα σκαντζόχοιρο, ο οποίος ετοιμαζόταν να μπει στη φωλιά του. Δυστυχώς ένα μήλο κάρφωσε στη ράχη του και ήταν αδύνατο να χωρέσει στη φωλιά του.
Κάθε φίλος του είχε και μια ιδέα για τον τρόπο που θα μπορούσε να απαλλαγεί από αυτό το μήλο, αλλά το αποτέλεσμα ήταν τελείως διαφορετικό…
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ:
(Τακτικοί αριθμοί: πρώτος, δεύτερος, τρίτος…)
Ποιο αντικείμενο κόλλησε πρώτο στο σκαντζόχοιρο; Ποιο δεύτερο; κ.ο.κ.
Πόσα αντικείμενα από το κάθε είδος κόλλησαν πάνω στο σκαντζόχοιρο;
Στη συνέχεια, τα παιδιά δραματοποίησαν την ιστορία και παίξαμε κι ένα παιχνίδι. Κολλήθηκαν στην πλάτη τους με χαρτοταινία, οι εικόνες με τα αντικείμενα που κόλλησαν πάνω στο σκαντζόχοιρο και τους ζητήθηκε να προσπαθήσουν να τα ξεκολλήσουν χωρίς να χρησιμοποιήσουν τα χέρια τους!
Τα παιδιά είναι πολύ ευρηματικά και με διάφορους τρόπους καταφέρνουν να τις ξεφορτωθούν: τρίβονται στο πάτωμα, στον πίνακα, στις καρέκλες και σε άλλα έπιπλα…
Κάποιο παιδί λέει σ’ ένα άλλο:
“Έλα να το δαγκώσω για να σου το βγάλω!”
Τέλος, έφτιαξαν σκαντζόχοιρους σε ομάδες των 4-5 ατόμων αφού πρώτα συζήτησαν στις ομάδες τους για τον τρόπο με τον οποίο θα τους διακοσμήσουν. Κάποιοι επέλεξαν να χρωματίσουν το εσωτερικό του με καφέ ξυλομπογιές, να κολλήσουν φθινοπωρινά φύλλα και ξυλάκια για σουβλάκια για αγκάθια, άλλοι να χρωματίσουν το εσωτερικό του με καφέ νερομπογιά…
Οι μήνες Οκτώβριος και Νοέμβριος, είναι οι μήνες του Φθινοπώρου που οι άνθρωποι οργώνουν και φυτεύουν.
Έτσι, μιλήσαμε για τη σπορά, για την διαδικασία ανάπτυξης του φυτού και για το τι χρειάζεται για να μεγαλώσει ένα φυτό. Και για να γίνει η αυλή του σχολείου μας πιο όμορφη φυτέψαμε με τη βοήθεια των κηπουρών του δήμου μας αειθαλείς θάμνους, ελαίαγνους, μπούξους, ανθοφόρα φυτά, αντίρρινα-σκυλάκια, μαργαρίτες, κυκλάμινα, ελίτσες, μια υπέροχη μπανανιά… όλα δωρεά του κυρίου Κουκουτσάκη Μιχάλη, γονέα μαθήτριάς μας, από το φυτώριό του στον Πλατανιά Χανίων!
Τα παιδιά έβαψαν με χρώματα που μας χορήγησε η μητέρα της Ελενίτσας Σ., παλαιά ελαστικά που μας χορηγήθηκαν από το κατάστημα ελαστικών ‘Χύτας’ στην Ελευσίνα για να χρησιμοποιηθούν ως γλάστρες και αφού έριξαν χώμα στο εσωτερικό τους με τα φτυαράκια τους, φύτεψαν και πότισαν τα φυτά μας!