Σήμερα πραγματοποιήθηκε στο Νηπιαγωγείο μας η πρώτη άσκηση σεισμού.Για την προσέγγιση του θέματος εφαρμόσαμε τη μεθοδολογία του διαγράμματος K W L H (τι ξέρω,τι θέλω να μάθω,τι έμαθα,πώς το έμαθα)όπου εμπλουτίζεται σταδιακά .Καταρχήν ανιχνεύσαμε τις πρότερες γνώσεις των παιδιών, θέτοντας το ερώτημα για το τι είναι ο σεισμός καθώς και τις ερωτήσεις που έθεσαν τις οποίες καταγράψαμε στις αντίστοιχες στήλες του διαγράμματος.

Μέσα από εικόνες και εκπαιδευτικά βίντεο του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας (ΟΑΣΠ) τα παιδιά ενημερώθηκαν για το φαινόμενο και για τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λάβουμε, πριν ,κατά τη διάρκεια και μετά το σεισμό, είτε είμαστε στο σχολείο,στο σπίτι ή έξω στο δρόμο.
Το τραγούδι της χελωνίτσας του σεισμού, μας βοήθησε να θυμόμαστε πώς θα προστατευτούμε στο σχολείο μας σε περίπτωση σεισμού. ΣΚΥΨΕ-ΚΑΛΥΨΟΥ -ΚΡΑΤΗΣΟΥ είναι τα τρία βήματα κατά τη διάρκεια του σεισμού στο σχολείο. Στην πρώτη μας άσκηση σεισμού τα παιδιά ακολούθησαν τις οδηγίες και μετά με ηρεμία και χωρίς πανικό βγήκαν σε τρενάκι έξω στην αυλή καλύπτοντας το κεφάλι τους όπως η χελώνα.

Με αφορμή το υπάρχον κουτί έκτακτης ανάγκης της τάξης μας και με συζήτηση που είχε προηγηθεί στην παρεούλα για την αναγκαιότητα ενός κουτιού προστασίας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, ξεκίνησε η δράση μας. Αποφασίστηκε από κοινού να δημιουργηθεί ένα μεγαλύτερο κουτί” Το Μαγικό κουτί της Προστασίας μας” όπως ονομάστηκε από τους μαθητές. Παρατηρήσαμε προσεκτικά τα αντικέιμενα του υπάρχον κουτιού, τα καταγράψαμε σε μία λίστα και προσθέσαμε και άλλα.Το περιεχόμενο του κουτιού οργανώθηκε, τοποθετήθηκαν όλα τα απαραίτητα και αποθηκεύτηκε σε εμφανή και προσβάσιμο σημείο της τάξης.


Τέλος μέσα από αυτή την πρώτη μας βιωματική εμπειρία συμπληρώσαμε στο διάγραμμα K W L H τις καινούριες μας γνώσεις και υποσχεθήκαμε να προσέχουμε και να ελέγχουμε το περιεχόμενο του κουτιού συχνά .