Το αστεράκι της τάξης και η δημιουργία μακετών απεικόνισης “θαλάσσιων βυθών” με τη συμμετοχή των γονέων
Τον Ιανουάριο ξεκίνησε μια δράση “Το αστεράκι της Τάξης” εμπνευσμένο μέσα από τον οδηγό μαθημάτων και εγχειρίδιο εκπαιδευτικών “Βήματα για τη ζωή” της ΚΟΥΡΜΟΥΣΗ ΝΑΝΤΙΑΣ με στόχο την ανάπτυξη ατομικών και κοινωνικών δεξιοτήτων όπως την ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των μαθητών, την ικανότητα επίλυσης συγκρούσεων, την ανάληψη ρόλων, την ικανότητα συνεργασίας και τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης ανάμεσα στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς. Ήταν ένα νέο εγχείρημα που κύριο στόχο είχε το άνοιγμα του σχολείου στους γονείς/κηδεμόνες.
Κάθε παιδί μετά από κλήρωση γινόταν αστεράκι, το οποίο με τη βοήθεια του γονέα του παρουσίαζε τον εαυτό του στην ολομέλεια, δείχνοντας το κολλάζ του εαυτού του με φωτογραφίες από διάφορες στιγμές της ζωής του, που είχε συνθέσει με τη βοήθεια της οικογένειά τους στο σπίτι.
Απαντούσε σε ερωτήσεις των συμμαθητών του που είχαν το ρόλο του δημοσιογράφου και στο τέλος της εβδομάδας έπαιρνε το βραβείο του καλύτερου βοηθού και ένα αναμνηστικό με φιλοφρονήσεις που είχαν γράψει οι συμμαθητές και η δασκάλα του με σκοπό την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης του. Τέλος η μητέρα, η εκπαιδευτικός και τα παιδιά έκλειναν αυτή τη συνάντηση με ένα ομαδικό παιχνίδι, τραγούδι ή ψυχοκινητική δραστηριότητα. Με αυτόν τον τρόπο οι γονείς είχαν την ευκαιρία να τονίσουν τις ικανότητες, τα ταλέντα και τις καλές συμπεριφορές των παιδιών τους και να τα μοιραστούν μαζί με την ομάδα για να το ενισχύσουν συναισθηματικά.
Τόσο το αστεράκι της τάξης, όσο και η δημιουργία μακετών για την αναπαράσταση θαλάσσιων βυθών με τη βοήθεια των γονέων αποτέλεσαν δραστηριότητες που έδωσαν την ευκαιρία στα παιδιά να συνεργαστούν με τους γονείς τους και να δημιουργήσουν από κοινού. Τα παιδιά επέλεξαν ένα αγαπημένο θαλάσσιο ζωάκι και ανέλαβαν την παρουσίασή του στην ολομέλεια της τάξης.
Η προετοιμασία της κατασκευής τους με τους γονείς τους και της παρουσίασης του έργου τους παρείχε πολλαπλά οφέλη για το πνεύμα και την προσωπικότητα του παιδιού.
Οι δύο αυτές δράσεις συνέβαλαν θετικά στην αλλαγή των χαρακτηριστικών της διάθεσης, προάγοντας θετικά αποτελέσματα σε σχέση με την ολόπλευρη ανάπτυξη των παιδιών. Επίσης, οι γονείς ενεργοποιήθηκαν θετικά για τη μόρφωση των παιδιών τους και τα παιδιά απόλαυσαν τη διαδικασία, αναζήτησαν τη γνώση εκτός σχολικού περιβάλλοντος, κλήθηκαν να δώσουν τις δικές τους δημιουργικές ιδέες, χρησιμοποίησαν ποικιλία υλικών και καλλιέργησαν την αυτοπεποίθησή τους αναλαμβάνοντας την ευθύνη της παρουσίασής τους.
Εν τέλει, δόθηκε η ευκαιρία στους μαθητές να οικειοποιηθούν την ευθύνη της μάθησής τους.