Στις 16 με 22 Φεβρουαρίου στην Λάρισα έλαβε χώρα η εκπαιδευτική δραστηριότητα στο πλαίσιο του προγράμματος “NEw CHapter: NEtwork of Cooperation against Hate”, Στρατηγικές Συνεργασίας Νεολαίας, Βασική Δράση 2 του προγράμματος Erasmus+ για τη Νεολαία. Η δραστηριότητα υλοποιήθηκε με την συμμετοχή 28 ατόμων από την Ελλάδα, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αρμενία, τη Γεωργία και την ΠΓΔΜ.
Ο συντονιστής φορέας του σχεδίου είναι το Δίκτυο Νέων Ελλάδας – Youthnet Hellas και συμμετέχουν οι φορείς: Γενικό Λύκειο Γουβών – Κρήτη, 10ο Δημοτικό Σχολείο Συκιές – Θεσσαλονίκη, Κοινωφελής Επιχείρηση Υπηρεσιών Δήμος Νεάπολης-Συκιές (Ελλάδα), Υοuth Social Rights Network (Δανία), CENTRO PER LO SVILUPPO CREATIVO “DANILO DOLCI” (Ιταλία) και MBM Training and Development Center (MBM TDC) (Ηνωμένο Βασίλειο).
Η εκπαιδευτική δραστηριότητα διάρκειας 5 ημερών στόχευε στην ανταλλαγή καλών πρακτικών και μεθόδων για την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους και των διακρίσεων. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν και μέλη του Youth Social Rights Network, που είναι μία διεθνής μη κυβερνητική οργάνωση με μέλη από όλη την Ευρώπη τόσο ατόμων όσο και άλλων οργανισμών. Το δίκτυο εκπροσωπήθηκε μέσα από την παραγωγική συμμετοχή των μελών από Ελλάδα, Σκόπια, Αρμενία και Γεωργία. Οι συμμετέχοντες επιστρέφοντας στις πόλεις τους θα πραγματοποιήσουν τοπικές δράσεις με θεματική την αντιμετώπιση της ρητορικής μίσους και την υποστήριξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Συγκεκριμένα στην Θεσσαλονίκη τα μέλη του Youth Social Rights Network θα υλοποιήσουν την εν λόγω δράση στις 24 Μαρτίου. Παράλληλα η ίδια δράση θα γίνει και σε Σκόπια, Αρμενία και Γεωργία, διαδίδοντας με αυτόν τον τρόπο ένα συλλογικό μήνυμα.
Κατά τη διάρκεια του προγράμματος οι συμμετέχοντες συμμετείχαν σε δραστηριότητες μη τυπικής μάθησης με θεματικές τα ανθρώπινα δικαιώματα και την υποστήριξη τους, την ισότητα και την εξάλειψη των διακρίσεων, καθώς και σε βιωματικές δραστηριότητες για να γνωριστούν οι συμμετέχοντες και να δημιουργηθεί η αίσθηση της κοινότητας μεταξύ τους. Οι συμμετέχοντες παρουσίασαν καλές πρακτικές καταπολέμησης της ρητορικής μίσους και των διακρίσεων από τους οργανισμούς και τις χώρες τους, και αντάλλαξαν ιδέες για νέες δράσεις που θα υλοποιήσουν στο άμεσο μέλλον, στο πλαίσιο του προγράμματος, αλλά και μετά την λήξη του.
Επίσης οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για την εκστρατεία του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά της ρητορικής μίσους No Hate Speech Movement, η οποία ολοκληρώθηκε στο τέλος του 2017 μετά από μια πετυχημένη πορεία με εκατοντάδες εθελοντές και δράσεις στις 47 χώρες μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Κατά την διάρκεια του προγράμματος ο κύριος Κώστας Σιμιτόπουλος, μίλησε για την διαδικασία ασύλου στην Ελλάδα και για την εμπειρία του ως εργαζόμενος στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στην Μόρια της Λέσβου.
Ακόμα, οι συμμετέχοντες συναντήθηκαν με την πρωτοβουλία του Δήμου Λάρισας, Larissa Learning City – Η Πόλη που Μαθαίνει. Ο κύριος Δημήτρης Δεληγιάννης, αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Λαρισαίων παρουσίασε στους συμμετέχοντες τα επιτεύγματα της πρωτοβουλίας του δήμου. Η Λάρισα αποτελεί από τον Ιανουάριο του 2016 την πρώτη Ελληνική πόλη που έγινε μέλος του Παγκόσμιου δικτύου της UNESCO «οι πόλεις που μαθαίνουν» (Global Network of Learning Cities – UNESCO).
Η εκπαιδευτική δραστηριότητα η οποία βασίστηκε στις μεθόδους μη τυπικής μάθησης, συντονίστηκε από τις εκπαιδεύτριες μη τυπικής μάθησης Αναστασία Οικονομούλα, Μαίρη Δροσοπούλου και Μαρία Ροΐδη.
Το έργο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Erasmus+ Νεολαία της ΕΕ και υποστηρίζεται από το ΙΝΕΔΙΜ – Ίδρυμα Νεολαίας και δια βίου μάθησης.