Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως παγκόσμια ημέρα κατά του εκφοβισμού και της σχολικής βίας. Ανεξάρτητα από τη θέση καθενός για τον εορτασμό των παγκόσμιων ημερών είναι επίκαιρο να προβληματιστούμε σχετικά με το φαινόμενο αυτό και την αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων σε όλες τις ηλικίες.
Ο όρος «εκφοβισμός και βία στο σχολείο» (school bullying), όπως και ο όρος «θυματοποίηση» (victimization) χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν μια κατάσταση κατά την οποία ασκείται εσκεμμένη, απρόκλητη, συστηματική και επαναλαμβανόμενη βία και επιθετική συμπεριφορά με σκοπό την επιβολή, την καταδυνάστευση και την πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου σε μαθητές από συμμαθητές τους, εντός και εκτός σχολείου.
Συχνά το «ισχυρότερο» παιδί αντλεί από την πράξη του κάποιο όφελος, όπως ευχαρίστηση, κύρος, υλικά αποκτήματα, ενώ το «αδύναμο» παιδί δεν μπορεί να προστατέψει με ουσιαστικό και ριζικό τρόπο τον εαυτό του.
Ο εκφοβισμός και η βία στο σχολείο είναι και ομαδικό φαινόμενο, καθώς δεν αφορά μόνο το μαθητή που εκφοβίζει και εκείνον που εκφοβίζεται, αλλά και όσους είναι παρόντες ή γνωρίζουν την ύπαρξή του, δηλαδή τους παρατηρητές, οι οποίοι μπορεί να είναι είτε μαθητές είτε ενήλικες. (πηγή: http://www.antibullyingnetwork.gr)
Αυτοί είναι κάποιοι τρόποι για να χειριστείς τον εκφοβισμό
- Ενημέρωσε έναν ενήλικα. Δάσκαλοι, διευθυντές και γονείς μπορούν να βοηθήσουν στο να σταματήσει ο εκφοβισμός.
- Να αποφεύγεις το παιδί που σε εκφοβίζει και έχε πάντα μαζί σου κάποιο φίλο σου. Κάνε κι εσύ το ίδιο για κάποιο άλλο παιδί που μπορεί να είναι κι αυτό θύμα εκφοβισμού.
- Κράτα το θυμό σου. Είναι φυσικό να θυμώνεις, αλλά τα παιδιά που εκφοβίζουν λαμβάνουν ικανοποίηση από αυτό. Στο βαθμό που μπορείς κάνε μια προσπάθεια να μη δείχνεις ότι έχεις θυμώσει.
- Απομακρύνσου και αγνόησε το παιδί που σε εκφοβίζει. Πες του ξεκάθαρα να σταματήσει αμέσως και απομακρύνσου.
- Όταν αγνοείς τον εκφοβιστή σημαίνει ότι δεν ενδιαφέρεσαι και δε σε νοιάζει. Τελικά ο εκφοβιστής θα σταματήσει όταν βλέπει πως δεν του δίνεις σημασία.
- Να θυμάσαι ότι, δε φταις εσύ! και να μη νοιώθεις ντροπή γι` αυτό που σου συμβαίνει.
πηγή: www.mikrosanagnostis.gr
Διαβάστε δύο ιστορίες για τη σχολική βία
Ο Πλοκαμούλης πάει στο σχολείο για πρώτη φορά εδώ.
Αγαπημένο μου ημερολόγιο εδώ.
Επιμέλεια: Ε΄2
Υπ. Εκπαιδευτικός: Λουκάς Οικονόμου