NEw CHapter

NEw CHapter: NEtwork of Cooperation against Hate

Μέσω των Στρατηγικών Συμπράξεων του προγράμματος Erasmus+ δίνεται η δυνατότητα σε οργανισμούς/ιδρύματα/φορείς που δραστηριοποιούνται στους τομείς της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της Νεολαίας σε όλη την Ευρώπη να δημιουργήσουν συνεργασίες για θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Στόχος των Στρατηγικών Συμπράξεων είναι η συνεργασία και η δικτύωση των συμμετεχόντων, η ποιότητα και η καινοτομία, η ανταλλαγή καλών πρακτικών, η ανάπτυξη και επικύρωση δεξιοτήτων, η προώθηση της ιδιότητας του ευρωπαίου πολίτη, της επιχειρηματικότητας κα.

Το σχολείο μας φέτος συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα  Erasmus+ “NEw CHapter: NEtwork of Cooperation against Hate” που εμπνεύστηκε και κατέθεσε το  Youthnet Hellas πιστεύοντας ότι το φαινόμενο της ρητορικής μίσους χρειάζεται μια ολιστική αντιμετώπιση διαφόρων οντοτήτων που δουλεύουν με και για την νεολαία. Η πρόταση για το σχέδιο “NEw CHapter: NEtwork of Cooperation against Hate” εγκρίθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus Plus μέσω της Βασικής Δράσης 2 – Στρατηγικές Συμπράξεις στον Τομέα της Νεολαίας.

Γιατί χρειαζόμαστε ένα “Νέο Κεφάλαιο”;

«NΕw CΗapter (Nέο Κεφάλαιο): Το δίκτυο συνεργασίας ενάντια στο μίσος»

Αδιαμφισβήτητα, ζούμε σε μία Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία βρίσκεται στο μέσο της προσφυγικής κρίσης, με συννεφιασμένη οικονομική ανάπτυξη και συνεχή απογοήτευση. Το 2015 στιγματίστηκε από τα αποτελέσματα των τρομοκρατικών επιθέσεων που οφείλονται στο Ισλαμικό Κράτος, αλλά και από την έλευση ενός μεγάλου αριθμού ανθρώπων που αναζητούν άσυλο  αλλά και προσφύγων από Μουσουλμανικές  Χώρες.  Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα κράτη μέλη  στα οποία έχει παρουσιαστεί ο υψηλότερος αριθμός  αφίξεων, παρουσιάζουν αυξημένες πιθανότητες να έρθουν αντιμέτωπες με περιστατικά ρατσισμού και ξενοφοβίας (FRA 2016 REPORT).  Ένα άλλο ανησυχητικό στοιχείο είναι η αύξηση των εγκλημάτων  μίσους και της διαδικτυακής ρητορικής του μίσους. Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν γίνει σημαντικές ενέργειες για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων, παρόλα αυτά τα στατιστικά στοιχεία αποδεικνύουν, ότι πρέπει να καταβληθούν ακόμα περισσότερες προσπάθειες. Σε μία έρευνα η οποία διεξήχθη ανάμεσα σε νέους ανθρώπους, το 83% ανάμεσα τους δήλωσε, ότι έχει έρθει αντιμέτωπο με διαδικτυακές περιπτώσεις ρητορικής μίσους, ενώ τα 2/5 ισχυρίστηκαν, ότι  έχουν αισθανθεί προσωπικά επίθεση ή απειλή (έρευνα για τη ρητορική του μίσους, 2015, CoE). To σκηνικό γίνεται ακόμα πιο σκοτεινό σχετικά με τα περιστατικά ρατσιστικής βίας. Με βάση την ετήσια έκθεση της  Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. , σχετικά με τα περιστατικά ρατσιστικής βίας , προκύπτει ότι 225 περιστατικά αναφέρθηκαν στην Ελλάδα για το έτος 2015. Λαμβάνοντας όλα αυτά υπ’ όψη γίνεται αντιληπτό, πώς είναι  κρίσιμο οι  διαφορετικοί ενδιαφερόμενοι που δουλεύουν στο πεδίο της νεολαίας, να συνεργαστούν και να συμβάλλουν σε μία ολιστική προσέγγιση για την αντιμετώπιση της διάκρισης, της ξενοφοβίας, της ρητορικής του μίσους, του ρατσισμού και οποιουδήποτε άλλου στοιχείου  προέρχεται από αυτό.

Το «ΝEw CHapter: Δίκτυο συνεργασίας κατά του μίσους»: είναι ένα δεκαπεντάμηνο πρόγραμμα για τέσσερις χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Δανία και Ηνωμένο Βασίλειο), που αποσκοπεί στην παροχή χώρου και υποστήριξης για μία διασταυρωμένη συνεργασία οργανισμών και θεσμών, που δουλεύουν με τους νέους ανθρώπους  στο πλαίσιο της τυπικής/άτυπης  εκπαίδευσης, με σκοπό την αντιμετώπιση της ρητορικής του μίσους και την προώθηση της εκπαίδευσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πιο συγκεκριμένα, το Newchapter επιδιώκει να  φέρει κοντά  Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις Νεολαίας , ένα διεθνές δίκτυο, δύο σχολεία, ένα συμβουλευτικό όργανο και ένα δήμο, προκειμένου να ενδυναμώσει το επίπεδο διεθνούς συνεργασίας και να αναπτύξει ικανότητες  στην αναγνώριση και στην αντιμετώπιση διαφορετικών μορφών ρητορικής μίσους και διάκρισης και να προωθήσουν την  εκπαίδευση πάνω στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι στόχοι τoυ NΕw CHapter είναι:

  • Να ενθαρρύνουν και να ενδυναμώσουν τις διεθνείς συνεργασίες ανάμεσα στους συμμετέχοντες οργανισμούς και να υποστηρίξουν τη δυνατότητα των μελών των οργανισμών τους. Να αντιμετωπίζουν περιστατικά  ρητορικής μίσους, εκφοβισμού και διάκρισης μέσα από συνεργαζόμενη εκπαίδευση και με τη χρήση τυπικών ή άτυπων μεθοδολογικών εργαλείων.
  • Να ανακαλύψουν και να μοιραστούν εμπειρίες, εργαλεία και μεθόδους, ανάμεσα στους εταίρους, προκειμένου για όλους τους συμμετέχοντες και τους θεσμούς , ώστε να δουν νέες οπτικές και γνώσεις στο θέμα της εκπαίδευσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να αποκτήσουν κοινωνική, διαπολιτισμική και κριτική σκέψη για μία πιο συνεκτική εκπαίδευση και παιδεία.
  • Να δημιουργήσουν ένα  πολύπλευρο δίκτυο από εκπροσώπους  οι οποίοι θα διαδώσουν τις ιδέες  για το κίνημα της ρητορικής κατά του μίσους σε οργανωτικό και κοινοτικό επίπεδο, μέσω των κοινοτικών και διαδικτυακών δραστηριοτήτων για να  κατακτήσουν ένα ευρύ κοινό, υποστηρίζοντας  την προώθηση συνεκτικών και ειρηνικών κοινωνιών.
  • Να δημιουργήσουν συνέργειες και συνεργασίες ανάμεσα στους συμμετέχοντες οργανισμούς και  να υποστηρίξουν την ανταλλαγή αποτελεσματικών μεθόδων, ευκαιριών και προκλήσεων σε τοπικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο νεολαίας, ώστε να απλώσουν τα χέρια στους περιθωριοποιημένους  νέους ανθρώπους, με σκοπό την αντιμετώπιση του ρατσισμού και μη  ανοχή  αυτής  στη νεολαία.


Ποια θα ειναι τα αποτελέσματά του;

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν άνθρωποι από κάθε οργανισμό-εταίρο που δουλεύουν με νέους από διάφορους τομείς όπως  εργαζόμενους και αρχηγούς για τη νεολαία, μέλη Μ.Κ.Ο., δασκάλους, εκπαιδευτικούς, προσωπικό δήμων και φορείς χάραξης πολιτικής.

Το NEw CHapter έχει 2 διεθνικές συναντήσεις και ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης προσωπικού (28 συμμετέχοντες, 4 ανά οργανισμό-εταίρο) στην Ελλάδα και τοπικές δραστηριότητες σε κάθε χώρα-συνεργάτη.

Λόγω της σύνθετης φύσης των ζητημάτων του προγράμματος, όπως η καταπολέμηση της ομιλίας του μίσους, οι διακρίσεις, ο διαχωρισμός μεταξύ των νέων και η κοινωνική ένταξη των περιθωριοποιημένων νέων, θα εφαρμόσουμε μια ποικιλία μεθοδολογιών κατά τη διάρκεια του NΕw CHapter για την απρόσκοπτη υλοποίησή του: μη τυπική και άτυπη μάθηση, δια-τομεακή συνεργεία, δικτύωση, μεθοδολογία διαχείρισης καλύτερων πρακτικών γνώσης, δημιουργική και κριτική σκέψη και εκπαιδευτική μεθοδολογία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το πρόγραμμα μας έχει άυλα αποτελέσματα όπως: αύξηση γνώσεων των συμμετεχόντων, ανάπτυξη δυνατοτήτων και δεξιοτήτων σχετικά με τις θεματικές ενότητες του προγράμματος, δημιουργία δια-τομεακού δικτύου πολλαπλασιαστών ένταξης, γεφύρωση δημόσιου- ιδιωτικού τομέα με τη δημιουργία συνεργασιών μεταξύ των ενδιαφερόμενων φορέων της νεολαίας, εκπαίδευση και τοπικές αρχές. Τα απτά αποτελέσματα είναι ένα εγχειρίδιο δια-τομεακών καλών πρακτικών κατά της ομιλίας του μίσους, των διακρίσεων, της βίας μεταξύ νέων και μιας ανοιχτής- μάθησης πλατφόρμας, που θα είναι προσβάσιμη από το κοινό.

Με την εφαρμογή αυτού του προγράμματος, περιμένουμε να έχει μια θετική επίδραση σε τοπικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο, μέσω της ενημέρωσης, και μέσω της συγκέντρωσης διαφορετικών καθοριστικών φορέων για να μοιραστούν αποτελεσματικούς μηχανισμούς καταπολέμησης της ανόδου της ομιλίας του μίσους, της βίας και των διακρίσεων μεταξύ των νέων και να προσεγγίσουν τους περιθωριοποιημένους νέους.