Ημερήσια αρχεία: 10/12/2024
3 ΔΕΚΕΜΒΡΗ – ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ατόμων με Αναπηρία ( 3 Δεκεμβρίου – Παγκόσμια ημέρα ατόμων με Ειδικές Ανάγκες) σε όλες τις τάξεις με την βοήθεια των εκπαδευτικών ειδικής Αγωγής οργανώσαμε και πραγματοποιήσαμε δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης. Οι μαθητές του Β1 παρακολούθησαν την ταινία κινουμένων σχεδίων «Ή αληθινή ιστορία του Εμμανουέλ». Αυτή η μικρού μήκους ταινία πραγματεύεται τη ζωή και το έργο του Εμμανουέλ Οφόσου Γιεμπόα από τη Γκάνα της Αφρικής, ο οποίος παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε, κατάφερε να κάνει το όνειρο του πραγματικότητα, να εμπνεύσει και να συνεχίσει να εμπνέει ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, μεταδίδοντας το μήνυμα πως η αναπηρία δεν συνιστά ανικανότητα. Στη συνέχεια, προσπαθήσαμε να «μπούμε στη θέση του άλλου» ζωγραφίζοντας με το στόμα και κάνοντας χειλανάγνωση. Με την προβολή, με συζήτηση και με βιωματικές δραστηριότητες, προσπαθήσαμε να κατανοήσουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα ΑΜΕΑ, τις ανάγκες αλλά και τα δικαιώματα τους. Βασικός μας στόχος: η καλλιέργεια της ενσυναίσθησης, της αλληλεγγύης, της αποδοχής της διαφορετικότητας και του σεβασμού προς τα άτομα με αναπηρία!
![image1](https://blogs.sch.gr/10dimchacha/files/2024/12/image1.jpeg)
![εικόνα Viber 2024 12 13 20 22 57 142](https://blogs.sch.gr/10dimchacha/files/2024/12/εικόνα_Viber_2024-12-13_20-22-57-142.jpg)
![εικόνα Viber 2024 12 13 20 22 57 730](https://blogs.sch.gr/10dimchacha/files/2024/12/εικόνα_Viber_2024-12-13_20-22-57-730.jpg)
Το Α1 συζήτησε για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Τα παιδιά έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον, κάνοντας πολλές ερωτήσεις. Ακολούθησαν πολλές δραστηριότητες που μας έκαναν να μπούμε για λίγο στη θέση ενός ατόμου με αναπηρία, να νιώσουμε το πώς αισθάνεται με τον εαυτό του και με τους άλλους στην καθημερινότητά του και να σκεφτούμε αν και πώς μπορούμε να του προσφέρουμε βοήθεια. Οι δραστηριότητες είχαν αισθητηριακό χαρακτήρα. Με κλειστά μάτια «νιώσαμε» για λίγο όπως τα άτομα με δυσκολία στην όραση. Τα παιδιά σε ζευγαράκια έκλειναν τα ματάκια τους με ένα μαντήλι και με τη βοήθεια ενός παιδιού βοηθού κινούνταν στο χώρο και έβρισκαν τη θέση τους ή κάποιο αντικείμενο.Οι μαθητές/τριες του ΣΤ2, ήρθαν για μια στιγμή “στη θέση του άλλου”. Συγκεκριμένα, με την έλλειψη της αίσθησης της όρασης, κλήθηκαν να αναγνωρίσουν γεύσεις, αρώματα και μυρωδικά που θα βάζαμε στο γλυκό μας. Η δοκιμασία ήταν δύσκολη για κάποιους καθώς, όπως αναγνώρισαν και οι ίδιοι, δεν μπορούσαν να βρουν την ισορροπία στα χέρια τους για να σηκώσουν το κουτάλι να δοκιμάσουν κι έτσι τους έπεφταν οι ξηροί καρποί κάτω. Στο τέλος, μετά από συζήτηση που έγινε, οι μαθητές και μαθήτριες έδειξαν για άλλη μια φορά την ευαισθησία τους προς τα ΑΜΕΑ