Αυτές τις μέρες μιλάμε για τα φρούτα του Φθινοπώρου. Η λέξη είναι σύνθετη και ετυμολογείται από το ρήμα φθίνω=μειώνομαι,λιγοστεύω,παρακμάζω και το ουσιαστικό οπώρα=φρούτο. Είπαμε λοιπόν ότι το φθινόπωρο είναι η εποχή που λιγοστεύουν τα φρούτα και τα λαχανικά.
Λέμε ποια είναι τα φθινοπωρινά φρούτα.Βλέπουμε εικόνες με φρούτα του φθινοπώρου.
Λέμε ποια είναι τα αγαπημένα μας φθινοπωρινά φρούτα και βλέπουμε φωτογραφίες από αυτά (μήλο,αχλάδι,ακτινίδιο,σταφύλι,κυδώνι,λωτός). Τα φθινοπωρινά φρούτα που προτιμούν τα περισσότερα παιδιά είναι το μήλο και το σταφύλι.
Βλέπουμε τα φθινοπωρινά φρούτα που έφεραν τα παιδιά μας στο σχολείο και τα συγκρίνουμε με τα πλαστικά φρούτα που έχουμε στο καλάθι της γωνιάς του μανάβικου της τάξης μας.
Διαλέγουμε δυο μήλα από αυτά που μας έφεραν τα νήπια μας και κάνουμε σύγκριση μεταξύ τους. Μέγεθος(μεγάλο-μικρό)..Χρώμα(κόκκινο-κιτρινοπράσινο)..
..Βάρος(βαρύ-ελαφρύ)
..Θέλουμε να τα δοκιμάσουμε. Τι να κάνουμε; “Να τα ξεφλουδίσουμε, να τα κόψουμε κομματάκια και μετά να τα φάμε!”
Να τα κόψουμε οριζόντια;..
Ή κάθετα; “Από πάνω προς τα κάτω κυρία! Στην μέση!”
Τα κόβουμε στην μέση λοιπόν.
Παρατηρούμε ότι μπορεί εξωτερικά να είναι διαφορετικά, διαφορετικό χρώμα και διαφορετικό μέγεθος, όμως εσωτερικά είναι παρόμοια η σάρκα τους.
Κάνουμε ένα παραλληλισμό με τους ανθρώπους που μπορεί να είναι εξωτερικά διαφορετικοί(χρώμα δέρματος, μέγεθος σώματος,φύλλο, καταγωγή,συνήθειες,γλώσσα) όμως εσωτερικά έχουμε όλοι μας τις ίδιες ανάγκες(για αγάπη, αποδοχή, ασφάλεια κ.ά)
“Αν χτυπήσουν θα πονέσουν και οι δύο, αν τους μαλώσουμε θα πληγωθούν και οι δύο, αν τους αγκαλιάσουμε θα νιώσουν όμορφα και οι δύο, χρειάζονται στοργή και οι δύο..” ( Ε: “Φυσικά και θα πονέσουν και οι δύο αν χτυπήσουν! Πως όχι;” Μ:”Αν δεν αγαπάμε τον άλλο μπορεί να κλάψει κι αυτό κυρία είναι πολύ κακό!”..) Όλοι μαζί και διαφορετικοί!
Λιγουρευόμαστε τα μήλα μας και θέλουμε να τα γευτούμε. Τι να κάνουμε για να φτάσουν για όλους; “Να τα μοιράσουμε από ένα κομμάτι σε κάθε παιδί”. Ας μετρηθούμε να δούμε πόσοι είμαστε σήμερα παρόντες στην τάξη μας. “ένα,δύο…..δεκαοχτώ”
Ας τα κόψουμε πάλι.. στα τέσσερα αυτή τη φορά το καθένα μήλο. Μετράμε..Πρέπει να τα ξανακόψουμε αν θέλουμε να φάνε όλα τα παιδιά..
Ξανακόβουμε..Μετράμε..Χρειάζεται να κόψουμε κι άλλο..
Κόβουμε άλλη μια φορά και μετράμε. Ναι, τώρα φτάνουν για όλους μας!
Καθαρίζουμε τα μήλα μας και είναι έτοιμα για φάγωμα.
Τις φλούδες μπορούμε να τις ρίξουμε στα φυτά μας και να γίνουν φυσικό λίπασμα. Μιλάμε για το κομπόστ..
Μοιραζόμαστε τα μήλα μας, από ένα κομμάτι για τον καθένα μας και θυμόμαστε την παροιμία “Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα”. Θυμόμαστε πως τα φρούτα έχουν βιταμίνες απαραίτητες για την καλή υγεία του σώματος μας. Τα έχουμε ανάγκη για να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας.
Άσε που είναι και πεντανόστιμα! Θα πούμε στις μαμάδες μας να μας βάζουν πιο συχνά φρούτα για κολατσιό! Θυμηθήκαμε και το τραγούδι “στην μηλιά την φορτωμένη” και το τραγουδήσαμε.
Ενώ καθαρίζαμε ένα μήλο ανακαλύψαμε και ένα σκουληκάκι..και θυμηθήκαμε και παίξαμε ένα τραγουδάκι “Μέσα σ΄ένα μηλαράκι βρήκα ένα σκουληκάκι..”
Ξεχωρίσαμε και σε χαρτί φθινοπωρινά φρούτα, τα χρωματίσαμε όπως θέλαμε και παίξαμε και ένα γλωσσικό παιγνίδι σύνθεσης λέξεων. “Τι θα μας βγει αν ανακατέψουμε μήλο+αχλάδι και τα κάνουμε χυμό;” “Μηλοαχλαδο χυμός” κ.ο.κ