Χριστουγεννιάτικες δράσεις

 

Στο μάθημα των αγγλικών , ακούσαμε χριστουγεννιάτικα τραγούδια,  , παίξαμε παιχνίδια,  μάθαμε λέξεις σχετικές με τα Xριστούγεννα και τις ζωγραφίσαμε.

20231222 110355 120231222 110403 1

Είδαμε βίντεο, μάθαμε να τραγουδάμε στα αγγλικά

 

και σχεδιάσαμε χιονονιφάδες.

20231218 082010 1

Το δικό μας παραμύθι

Κάθε εβδομάδα με την Κοινωνική λειτουργό της τάξης,  κάνουμε και κάτι καινούργιο.

Αυτή τη φορά παίξαμε με κάρτες για να φτιάξουμε τη δικιά μας ιστορία.

Τα παιδιά επέλεγαν μία κάρτα από κάθε χρώμα.

20240121 213007

Έπειτα αποκαλύψαμε τι κρύβει κάθε κάρτα και έτσι δημιουργήσαμε μια ιστορία με τις εικόνες από τις κάρτες που διαλέξαμε.

20240121 213112

 

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ 103ου ΝΗΠ/ΓΕΙΟΥ (εγκεκριμένος από τη Δ.Α/θμιας Αν.Θεσ/νίκης



Λήψη αρχείου

Χριστούγεννα ήρθαν πάλι!!!

Χριστούγεννα ήρθαν ξανά και εμείς στολίζουμε το σχολείο μας γιορτινά ξεκινώντας φυσικά με τον στολισμό του δέντρου μας!!!!Βάζουμε χριστουγεννιάτικα τραγούδια να παίζουν δυνατά και ξεκινάμε……..

1 1

Αρχίζουμε γιορτινά με το ημερολόγιο του Δεκέμβρη μετρώντας αντίστροφα τις μέρες που απομένουν μέχρι τα Χριστούγεννα. Τοποθετούμε ένα ημερολόγιο και κάθε μέρα λύνουμε και έναν γρίφο! Δεν ξεχνάμε να φάμε και ένα καραμελάκι!

2 1
Διαβάζουμε την ιστορία της Γέννησης και την αφηγούμαστε ξανά βάζοντας εικόνες στη σειρά

3 1
Τα Χριστούγεννα πάνω από όλα είναι ΑΓΑΠΗ και εμείς φτιάχνουμε με τα μικρά μας χεράκια τα Χριστουγεννιάτικα δεντράκια της ΑΓΑΠΗΣ

4 1

Διαβάζουμε το βιβλίο του Ευγενίου Τριβιζά «Η μάγισσα που μισούσε τα κάλαντα»

5 1Τραγουδούμε τα κάλαντα των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανίων και ζωγραφίζουμε παιδάκια που λένε τα κάλαντα!
6 1

Πώς θα μπορούσαμε να ξεχάσουμε τον αγαπημένο μας Ρούντολφ με την φωτεινή του μύτη;

Έτοιμος για νέες περιπέτειες από τα χεράκια μας…..

7 1

Ίσως νομίζετε ότι κάπου εδώ τελειώσαμε με τις χριστουγεννιάτικες ετοιμασίες και όμως δεν τελειώσαμε συνεχίζουμε…

8 2

…και έτοιμα τα ημερολόγιά μας

9 1

Φυσικά γράφουμε τις ευχές μας στις κάρτες μας

10 1

και ετοιμάζουμε τις προσκλήσεις για την χριστουγεννιάτικη γιορτή μας

11 1

Οι πρόβες μας τελείωσαν και είμαστε πανέτοιμοι για να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό στην γιορτούλα μας!!!

Η αυλαία να ανοίξει παρακαλώ!!!

12

Και όλα ολοκληρώνονται πιο όμορφα με ένα δώρο και έναν πλούσιο μπουφέ που ετοίμασαν με αγάπη και μεράκι οι γονείς των νηπίων!!!

13

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ!!!!!!

 

 

Πώς θα μεγαλώσεις καλά παιδιά με 6 συμβουλές ψυχολόγων του Χάρβαρντ

https://www.madata.gr/symvoules/904154-pos-tha-megaloseis-kala-paidia-me-6-symvoyles-psychologon-toy-charvarnt.html

Πώς θα μεγαλώσεις καλά παιδιά με 6 συμβουλές ψυχολόγων του Χάρβαρντ

Πώς θα μεγαλώσεις καλά παιδιά με 6 συμβουλές ψυχολόγων του Χάρβαρντ

Η ανατροφή παιδιών δεν είναι εύκολη υπόθεση και η έλευση της τεχνολογίας δεν το έχει διευκολύνει. Όλοι οι γονείς θέλουν το καλύτερο για τα παιδιά τους και είναι σημαντικό να τα εξοπλίσουν με τα πιο αξιόλογα εφόδια για να βγουν μόνα τους στην κοινωνία και να ζήσουν ως αυτόνομοι ενήλικες.

Οι ερευνητές του Χάρβαρντ μελέτησαν τις βασικές αρχές της ανατροφής των παιδιών και υποστηρίζουν ότι πολλά από αυτά σχετίζονται με τη διδασκαλία της ευγένειας και της ενσυναίσθησης στα παιδιά. Έξι βασικές αρχές που πιστεύουν ότι είναι κρίσιμες όσον αφορά την ανατροφή των παιδιών:

1. Να περνάς ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά σου

Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, πρέπει να περνάς χρόνο με τα παιδιά. Οι ερευνητές του Χάρβαρντ πιστεύουν ότι αυτό είναι το θεμέλιο για την ανατροφή ενός παιδιού. Είναι σημαντικό να ακούτε τα παιδιά και να τους κάνετε ερωτήσεις ανοιχτού τύπου σχετικά με το πώς βλέπουν τον εαυτό τους σε σχέση με το σπίτι, το σχολείο και πολλά άλλα. Είναι σημαντικό να ακούτε τι έχουν να πουν. Αυτό θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε πώς το παιδί σας είναι μοναδικό και μπορείτε να του διδάξετε πώς να δείχνει φροντίδα και ενδιαφέρον για ένα άλλο άτομο.

2. Έχει σημασία να μιλάς στο παιδί σου και να του λες ότι το αγαπάς

Είναι σημαντικό τα παιδιά να λαμβάνουν ξεκάθαρα το μήνυμα όταν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί τους. Σύμφωνα με τους ερευνητές, «Αν και οι περισσότεροι γονείς και φροντιστές λένε ότι η φροντίδα των παιδιών τους είναι κορυφαία προτεραιότητα, συχνά τα παιδιά δεν ακούν αυτό το μήνυμα». Φροντίστε να τους το εξηγήσετε, ώστε να καταλάβουν τη σημασία του να νοιάζονται.

3. Δείξε στο παιδί σου πώς να λύνει τα προβλήματά του

Μπορείτε να τους βοηθήσετε να λάβουν αποφάσεις προσπαθώντας να εντοπίσουν τη ρίζα του προβλήματος και βοηθώντας τους να το διορθώσουν. Για παράδειγμα, εάν το παιδί σας θέλει να εγκαταλείψει μια συγκεκριμένη δραστηριότητα, ζητήστε του να εντοπίσει τον λόγο για τον οποίο το θέλει και, στη συνέχεια, συνεργαστείτε μαζί του για να δείτε εάν αυτό το πρόβλημα μπορεί να λυθεί. Προσπαθήστε να διερευνήσετε εάν η διακοπή λύνει το πρόβλημα. Βεβαιωθείτε ότι καταλαβαίνουν επίσης πώς οι άλλοι άνθρωποι επηρεάζονται από τη λήψη των αποφάσεών τους.

4. Μάθε του να βοηθά, να είναι γενναιόδωρο και χρήσιμο

Οι μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που έχουν τη συνήθεια να εκφράζουν ευγνωμοσύνη είναι πιο πιθανό να είναι χρήσιμοι, γενναιόδωροι, συμπονετικοί και να συγχωρούν – και είναι επίσης πιο πιθανό να είναι ευτυχισμένοι και υγιείς, σημείωσαν οι ερευνητές. Προσθέτουν ότι οι γονείς θα πρέπει να προσπαθήσουν να βοηθήσουν τα παιδιά τους να εμφυσήσουν τη συνήθεια να βοηθούν τους άλλους. Οι ερευνητές υποστηρίζουν επίσης ότι οι γονείς δεν πρέπει να επαινούν τα παιδιά για κάθε ευγενική πράξη αλλά πρέπει να επιβραβεύουν την «καλή» συμπεριφορά μόνο με φειδώ. Οι ερευνητές συνιστούν στους γονείς «μόνο να επαινούν τις ασυνήθιστες πράξεις καλοσύνης».

5. ’Ελεγξε τα καταστροφικά συναισθήματα του παιδιού σας

Είναι σημαντικό να βοηθήσετε τα παιδιά να περιηγηθούν στα αρνητικά τους συναισθήματα και να παραμείνουν εστιασμένα στο να είναι άτομα που νοιάζονται. Το να θέτεις ξεκάθαρα όρια είναι πολύ σημαντικό για έναν γονιό και θα καταλάβουν ότι το ίδιο οριοθετούνται και τα θετικά συναισθήματα όπως η αγάπη, η συμπόνοια και η ανησυχία για την ασφάλειά τους.

6. Βάλτα μέσα στην κοσμοθεωρία σου

«Σχεδόν όλα τα παιδιά συμπάσχουν και νοιάζονται για έναν μικρό κύκλο οικογενειών και φίλων», λένε οι ερευνητές. Αν και μπορεί να είναι φυσικό να νοιάζεστε για τους γύρω σας, είναι σημαντικό να νοιάζεστε για άτομα που βρίσκονται κοινωνικά, πολιτιστικά και ακόμη και γεωγραφικά εκτός των κύκλων τους. Η έκθεση μέσω του ταξιδιού, η γνωριμία με νέους ανθρώπους και η αγκαλιά νέων πολιτισμών μπορεί να συμβάλει στη διεύρυνση της κοσμοθεωρίας τους και στην εξάλειψη των προκαταλήψεων που μπορεί να έχουν διαμορφωθεί.

Οι γονείς μπορούν επίσης να δείξουν παραδείγματα ανθρώπων που επιδεικνύουν ενσυναίσθηση και καλοσύνη στις ειδήσεις και την ψυχαγωγία, για να τονίσουν τη σημασία του να είσαι ευγενικός με τους άλλους. «Το να μεγαλώνεις ένα παιδί με φροντίδα, σεβασμό, ηθική είναι και ήταν πάντα σκληρή δουλειά. Αλλά είναι κάτι που όλοι μας μπορούμε να κάνουμε. Και καμία δουλειά δεν είναι πιο σημαντική ή τελικά πιο ανταποδοτική», αναφέρει η μελέτη.

Χριστουγεννιάτικες ετοιμασίες

Πρώτη εβδομάδα του Δεκέμβρη και ξεκινήσαμε τις ετοιμασίες για τα Χριστούγεννα.

Στολίσαμε το χριστουγεννιάτικο δέντρο της τάξης μας!

20231211 144152Διαβάσαμε την ιστορία της Γέννησης και την αναδιηγηθήκαμε βάζοντας εικόνες σε σειρά.

20231211 185705

Χρωματίσαμε και φτιάξαμε τις δικές μας φάτνες.

20231211 212543

20231208 085750Λύσαμε χριστουγεννιάτικα μυστήρια και σπάσαμε τον κώδικα για να δούμε τι θα αποκαλυφθεί.

20231211 144338

20231211 212737

Μιλήσαμε για χριστουγεννιάτικα έθιμα και για το έλατο και φτιάξαμε τα δικά μας ελατάκια.

20231211 212811

και με τουβλάκια20231206 105445

Συνεχίσαμε τις ετοιμασίες για τις κατασκευές μας.

20231211 212842

Διαβάσαμε τη “Μάγισσα που μισούσε τα κάλαντα” του Ε. Τριβιζά

20211108164054 frikantela i magissa pou misouse ta kalanta

Τραγουδήσαμε κι εμείς τα κάλαντα.

Μάθαμε τη λέξη “ΚΑΛΑΝΤΑ”….

20231211 213025

και ζωγραφίσαμε παιδάκια να τραγουδούν τα κάλαντα.

20231211 21263020231208 110537Οι ετοιμασίες συνεχίζονται μαζί με πρόβες για τη Χριστουγεννιάτικη γιορτή μας!

 

Οι 10 Καλύτερες Παιδικές Χριστουγεννιάτικες Ταινίες!

https://soundis.gr/easy972/news/suggestions/oi-10-kalyteres-paidikes-xristoygenniatikes-tainies/

Οι 10 Καλύτερες Παιδικές Χριστουγεννιάτικες Ταινίες

paidikes tanies

Δημοσιεύθηκε 4η Δεκ 2021

Από την Εριφύλλη Ράφτη

Οι Χριστουγεννιάτικες ταινίες, αλλα ειδικότερα οι παιδικές θα έχουν πάντα μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας. Με αυτές μεγαλώσαμε, και συνεχίζουν να μεγαλώνουν ακόμη παιδιά. Είτε είναι παλιές ταινίες ή και πιο καινούργιες, το μόνο σίγουρο είναι πως και φέτος θα ανυπομονούμε να δούμε τις παρακάτω 10 ταινίες.

1) «Barbie και το πνεύμα των Χριστουγέννων»

Αν σας αρέσει η Ιστορία του Σκούρτζ, αυτή η παιδική ταινία θα αρέσει σίγουρα όχι μόνο στα παιδιά σας αλλα και σε εσάς τους ίδιους. Η ιστορία ξεκινάει με την νεαρή Ίντεν Στάρλινγκ, μια τραγουδίστρια της Όπερας που όπως στο επάγγελμα, έτσι και στη ζωή, ήταν ντίβα. Φερόταν άσχημα στους υπαλλήλους της, στους άγνωστους αλλα και στην κολλητή της φίλη που γνωρίζει από μικρή. Όλα αλλάζουν όταν την παραμονή Χριστουγέννων, της εμφανίζονται 3 πνεύματα. Του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος, για να την κάνουν να δεί πόσο λάθος και άδικη είναι συμπεριφορά της προς τους ανθρώπους που την αγαπούν και όχι μόνο. Μπορεί να παρακολουθήσετε την ταινία μέσω της πλατφόρας του Apple TV.

2) «Το Πολικό Εξπρές»

Σε αυτό το τρυφερό παραμύθι, η πίστη ενός παιδιού στο πνεύμα των εορτών αναγεννιέται όταν ταξιδεύει με τρένο μέχρι τον Βόρειο πόλο την παραμονή των Χριστουγέννων για να γνωρίσει τον Άγιο Βασίλη. Αυτή την οικογενειακή ταινία κινουμένων σχεδίων μπορείτε να την παρακολουθήσετε μέσω της πλατφόρμας του Netflix.

3) “The Grinch” (2018)

Με πρωταγωνιστή τον Jim Carrey, η αρχική ταίνια έκανε και συνεχίζει να κάνει μεγάλη επιτυχία. Η ταινία μετατράπηκε σε κινούμενα σχέδια να μπορούν να την απολαύσουν και οι μικροί μας φίλοι. Όλα ξεκίνησαν,λοιπόν, όταν ο Grinch αποφάσισε να κλέψει τα Χριστούγεννα από το Χούβιλ, αλλα μια χειρονομία καλοσύνης από την Σίντι Λου Χου και την οικογένεια της, κάνουν την καρδιά του να λιώσει.

4) «Κλάους: Το Μυστικό των Χριστουγέννων»

Όλα ξεκίνησαν όταν ένας εγωιστής ταχυδρόμος κι ένας μοναχικός παιχνιδοποιός γίνονται αναπάντεχα φίλοι και χαρίζουν το πολυπόθητο χαμόγελο που απουσιάζει από μια ψυχρή, σκοτεινή μικρή πόλη. Η ταινία είναι διαθέσιμη στο Netflix. Κέρδισε 7 βραβεία Annie συμπεριλαμβανομένου αυτού της Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων, ενώ με το ίδιο βραβείο τιμήθηκε και στα Bafta και με μια υποψηφιότητα στα Όσκαρ.

5) «Πεντάμορφη και το Τέρας: Τα μαγεμένα Χριστούγεννα»

Μια ταινία που σίγουρα θα λατρέψουν τα παιδιά αλλα και οι γονείς που την είδαν και λάτρεψαν. Η κυρία Ποτς διηγείται για ακόμη μια φορά μια «ιστορία παλιά σαν το χρόνο», τότε που κάποια Χριστούγεννα έγιναν σκοτεινά και μελαγχολικά, γιατί ένας μαγεμένος αυλός έβαλε το χεράκι του για να χωρίσουν η Πεντάμορφη και το Τέρας. Μόνο ένα γιορτινό θαύμα μπορούσε να σταματήσει αυτό το κακό. Με πανέμορφα τραγούδια και ονειρεμένες εικόνες, αυτή η ιστορία θα ζεστάνει τις καρδιές σας και τα Χριστούγεννα θα γίνουν ακόμα πιο μαγικά. Η ταινία είναι διαθέσιμη στο Amazon Prime αλλα και στο Apple TV.

6) «Μια φορά και έναν καιρό ήταν τα Χριστούγεννα του Micky Mouse»

Η ταινία δείχνει τον αγαπημένο σε όλους Micky Mouse, ο οποίος μας εξιστορεί 3 Χριστουγεννιάτικες περιπέτειες της γνωστής παρέας. Για πρώτη φορά βλέπουμε τουυς φίλους του Micky Mouse, και όχι μόνο σε μια ταινία μεγάλου μήκους. Την ταινία μπορείτε να την παρακολουθήσετε στο Amazon Prime.

7) «Ψυχρά και Ανάποδα: Η περιπέτεια του Όλαφ»

Μπορεί η ταινία να είναι μικρού μήκους και να διαρκεί μόνο 21 λεπτά, ωστόσο, αξίζει να την δούμε. Όταν όλη η Αρεντέλα αδειάζει λόγω των εορτών, η Άννα και η Έλσα καταλαβαίνουν πως δεν έχουν καμία οικογενειακή, Χριστουγεννιάτικη παράδοση. Τότε ο Όλαφ αποφασίζει να τις βοηθήσει με μια αποστολή ώστε να φέρει στο παλάτι όσες περισσότερες παραδόσεις μπορεί για να σώσει τα Χριστούγεννα. Μπορείτε φυσικά να την παρακολουθήσετε στο Apple TV.

8) «Τα Χρονικά των Χριστουγέννων»

Δύο αδέλφια χαλάνε καταλάθος το έλκηθρο του Άη Βασίλη και περνούν μια ολόκληρη νύχτα προσπαθώντας να σώσουν τα Χριστούγεννα. Φυσικά μαζί τους και ξύπνιος δεν θα μπορούσε να λείπει ο αγαπημένος μας Άγιος. Η ταινία είναι παραγωγής Netflix, απ’όπου μπορούμε και να την παρακολουθήσουμε.

9) «Τα Χριστούγεννα της Άντζελα»

Η ταινία είναι χρονολογήμένη την δεκαετία του 1910 και μιλάει για την Άντζελα και την οικογένεια της που επισκέπτονται μια εκκλησία. Σε αυτή την ταινία μικρού μήκους, η μικρή Άντζελα μόλις μπαίνει στην εκκλησία της έρχεται μια λαμπρή ιδέα. Μια συγκινητική ιστορία βασισμένη στα παραμύθια του Φράνκ Μάκ Κόρτ. Μπορείτε να δείτε την ταινία στην πλατφόρμα του Netflix.

10) “Alien XMAS”

Ένα νεαρό ξωτικό περνά έναν μικρό εξωγήινο για Χριστουγεννιάτικο δώρο. Αυτό όμως που δεν γνώριζε ήταν πως ο εξωγήινος σχεδίαζε να καταστρέψει την βαρύτητα της Γης και να κλέψει τα δώρα. Μια υπέροχη ταινία κινουμένων σχεδίων που είναι διαθέσιμη για παρακολούθηση από το Netflix.

Τα Χριστούγεννα είναι σίγουρα μια εποχή αφιερωμένη στα παιδιά και τα όνειρα τους. Μια ταινία την παραμονή πριν δούν τα δώρα του Άγιου Βασίλη κάτω από το δέντρο είναι μια όμορφη Χριστουγεννιάτικη ανάμνηση που θα μπορούσε να έχει έχει παιδί αλλα και μια παράδοση που μπορεί να δημιουργηθεί.

ΟΔΗΓΟΣ ΑΝΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΠΑΙΔΑΓΩΓΗΣΗΣ

https://www.iaso.gr/paidiatriki-kliniki/for-parents/odigos-anatrofis-kai-diapaidagogisis

Οδηγός ανατροφής και διαπαιδαγώγησης

Δημιουργήθηκε από τον κο. Γεώργιο Χατζηγεωργίου, MD, Διευθυντή της Δ’ Παιδιατρικής Κλινικής, ΙΑΣΩ Παίδων με βάση τις οδηγίες της Αμερικάνικης Ακαδημίας Παιδιατρικής.

Ο γονικός ρόλος θεωρείται μια αβέβαιη, απρόβλεπτη και δύσκολη πορεία. Είναι βέβαιο ότι ως γονείς σχεδιάζετε αυτό το ταξίδι με τον καλύτερο τρόπο και ξεκινάτε την ανατροφή των παιδιών σας με τις καλύτερες προθέσεις και προσδοκίες. Αλλά κάπου σε αυτό το ταξίδι ανακαλύπτετε καταστάσεις που μπορεί να σας εκπλήξουν, να σας συναρπάσουν ή ακόμη και να σας πληγώσουν.

Θα πρέπει να συμβιβαστείτε με την ιδέα ότι το μεγάλωμα ενός παιδιού είναι ταυτόσημο με την αβεβαιότητα. Μπορείτε να κάνετε ότι περνάει από το χέρι σας – ψυχικά και σωματικά —για τα παιδιά σας αλλά η εξέλιξή τους μπορεί να μην είναι αυτό που προσδοκάτε ή έχετε οραματιστεί για αυτά. Βέβαια, ως γονείς δεν γνωρίζετε το πως θα εξελιχτούν τελικά τα παιδιά σας, ανεξαρτήτως των προσπαθειών σας.  Μπορεί να κάνετε το κάθε τι που θεωρείται σωστό και όμως να καταλήξετε στο συμπέρασμα ότι οι προσπάθειες σας δεν ήταν αρκετές, είτε ότι οι προσδοκίες σας ήταν υπερβολικές.

Αυτός ο συμβουλευτικός οδηγός αποτελεί ένα οδηγό χάρτη – μια σειρά πρακτικών δράσεων και παρεμβάσεων— που αποβλέπουν να δώσουν στους γονείς τα εφόδια  στην δύσκολη πορεία τους για ένα  — όσο το  δυνατό — καλύτερο και αποδοτικότερο γονικό ρόλο. Είναι δεδομένο ότι όλοι οι γονείς θέλουν και επιδιώκουν να  αναθρέψουν τα παιδιά τους με τον κατάλληλο τρόπο, ώστε αυτά  να αποκτήσουν τις ικανότητες να ελέγχουν και να διαχειρίζονται τις ζωές τους με σωστό τρόπο, να παίρνουν έξυπνες και ανεξάρτητες αποφάσεις, να έχουν τον κατάλληλα στοχευόμενο προσανατολισμό στην ζωή τους ,να μπορούν να αυτοσυντηρηθούν ως ενήλικες , να φροντίζουν τα παιδιά τους και να προετοιμαστούν στο τέλος για την μελλοντική τους αποχώρηση από την ενεργό δράση.

Στο περιεχόμενο του παρόντος συμβουλευτικού οδηγού συζητείται μια σειρά από βασικές αρχές που να μπορούν να εφαρμόσουν οι γονείς μέσα στα πλαίσια της καθημερινότητας τους, προκειμένου να αναθρέψουν παιδιά με φωτεινό και έξυπνο μυαλό, και με  ορθό προσανατολισμό και σωστές επιδιώξεις στην ζωή τους. Αυτός ο οδηγός δεν είναι ένα βιβλίο που να μπορεί να διαβαστεί μέσα σε μια μέρα. Πρέπει να χρησιμοποιείται ως καθημερινή πηγή πληροφόρησης και αναφοράς, καθώς και ως μέσο ενίσχυσης εκείνων των πρακτικών που θα σας κάνουν να είστε ο γονιός που επιθυμείτε.

Συνεπώς, βάλτε ως στόχο σας να διαβάζετε  καθημερινά και από  μια συμβουλή. Σε αυτόν τον οδηγό υπάρχει κάτι το σημαντικό για τον κάθε γονέα, ανεξάρτητα από την φυλή του, το φύλο του, το μορφωτικό του επίπεδο ή τις προσωπικές του πεποιθήσεις και απόψεις. Εφόσον εφαρμόσετε με επιτυχία έστω και τις μισές από τις αρχές και τις συμβουλές που περιλαμβάνονται σε αυτό τον οδηγό, ο γονικός σας ρόλος θα έχει ευεργετική έκβαση στην εξέλιξη του παιδιού σας. Θα ζήσετε και θα χαρείτε να βλέπετε τα παιδιά σας να ευημερούν και να επιτυγχάνουν τους στόχους τους.

Να μην ξεχνάτε ότι είστε άνθρωπος, με όλα τα ελαττώματα και τις αδυναμίες του

Ως γονέας είναι φυσικό να υπάρχουν φορές που μπορεί να αμφιβάλλετε για το αν κάνετε καλά το καθήκον σας ή για το αν το παιδί σας όταν μεγαλώσει θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες σας. Ο φόβος της αποτυχίας βασανίζει την σκέψη πολλών γονέων. Θα πρέπει να θυμηθείτε ότι είστε άνθρωπος με όλες τις ατέλειες, τις αδυναμίες και τα ελαττώματα του. Είναι προφανές ότι θα προσπαθήσετε να κάνετε το καλύτερο δυνατό ως γονέας, αλλά τα πράγματα μπορεί να μην εξελίσσονται πάντοτε όπως θα επιθυμούσατε. Να αφήνετε, καθώς θα φροντίζετε το παιδί σας, να σας καθοδηγεί η αγάπη για αυτό και η συνείδησή σας ότι κάνετε αυτό που πρέπει.Εφόσον εκφράζετε την γονική σας φροντίδα με συνειδητή πρόθεση και απεριόριστη αγάπη, είναι βέβαιο ότι θα πάρετε τις ανθρωπίνως καλύτερες αποφάσεις για το παιδί σας. Η γονική φροντίδα με συνειδητή διάθεση και σκοπό σημαίνει ότι τα λόγια σας και οι πράξεις σας είναι σχεδιασμένα και αποσκοπούν να  δημιουργήσουν θετικά αποτελέσματα στο παιδί σας. Αυτό είναι το ελάχιστο που μπορείτε να κάνετε, και όταν το πράξετε, θα μπορέσετε να περιορίσετε τα λάθη σας στα απολύτως ανθρώπινα και αποδεκτά.

Ανακαλύψτε τις ικανότητες τους

Ένα από τα πιο σημαντικά δώρα που μπορείτε να προσφέρετε στα παιδιά σας είναι να τα βοηθήσετε να ανακαλύψουν τις δυνατότητες και τα ταλέντα τους. Σε τι ακριβώς είναι καλό και ικανό το παιδί σας; Ποια πτυχή της προσωπικότητάς του σας φαίνεται καταπληκτική; Ποιες ξεχωριστές δεξιότητες διαθέτει; Οι ιδιαίτερες ικανότητες του παιδιού σας αποτελούν τα δυνατά του σημεία. Είναι το ξεχωριστό του αποτύπωμα και η διαφορά του από τα άλλα παιδιά. Προσπαθήστε να ανακαλύψετε και να καλλιεργήσετε τις ιδιαίτερες ικανότητες του παιδιού σας και τους τομείς που είναι ικανότερα, γιατί επάνω σε αυτές τις ικανότητες θα οικοδομήσουν για να δημιουργήσουν το μέλλον που θα ζήσουν και θα αγαπήσουν.

Καλλιεργήστε την αυτοπεποίθησή τους

Η αυτοπεποίθηση είναι μια λέξη με τεράστια δύναμη. Χωρίς την αυτοπεποίθηση, το παιδί σας μπορεί να μην έχει το θάρρος να τολμήσει και να αναλάβει δράση, ιδίως όταν πρόκειται να χρειαστεί να λειτουργήσει έξω από τον χώρο που του προσφέρεται άνεση και σιγουριά. H αυτοπεποίθηση είναι η ικανότητα που έχει κάποιος να εμπιστεύεται τον εαυτό του, το ταλέντο του, την διορατικότητα και την διαίσθησή του, τις απόψεις του, τις αποφάσεις του και τις πρωτοβουλίες του. Είναι πολύ λυπηρό ότι πολλά άτομα δεν εμπιστεύονται τον εαυτό τους. Αμφιβάλλουν για το αν αυτό που κάνουν ή λένε θα τύχουν της επιθυμητής αποδοχής, με αποτέλεσμα να αποθαρρύνονται, να υποχωρούν και πολλές φορές ακόμη και να μην υπερασπίζονται με σθένος, το αυτονόητο δίκιο τους. Μάθετε το παιδί σας να πιστεύει στον εαυτό του και να διεκδικεί το σεβασμό για τις απόψεις και τις ενέργειες του. Διδάξτε το να εμπιστεύεται περισσότερο τον εαυτό του και να πιστεύει ότι αυτό που είναι και αυτό που έχει να προσφέρει αποτελεί μια προστιθέμενη αξία για τον κόσμο μας.

Η υπομονή και η κατανόηση

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για το ότι κάποιες συμπεριφορές των παιδιών μερικές φορές μπορεί να σας τρελάνουν. Μπορεί συχνά να εκνευρίζεστε και να αναστατώνεστε όταν παίζουν πάρα πολύ, όταν σπάνε αντικείμενα του σπιτιού, όταν φωνάζουν δυνατά ή ουρλιάζουν, ή απλώς γιατί κάνουν κακές επιλογές. Η υπομονή και η επίδειξη κατανόησης αποτελούν μέρος της ανάπτυξης σας ως γονείς. Εξάλλου, είναι γνωστό ότι όλοι κάνουμε λάθη. Ακόμη και οι ενήλικες κάνουν πράγματα που ενοχλούν τους άλλους. Και είναι βέβαιο ότι ακόμη και εσείς μπορείτε να κάνετε στο παιδί σας ορισμένα πράγματα που δεν του αρέσουν και το ενοχλούν. Προσπαθήστε να βλέπετε τις ενοχλητικές συμπεριφορές και ενέργειες του παιδιού σας στις σωστές τους διαστάσεις. Επιχειρήστε να εφαρμόσετε μια διαφορετική προσέγγιση στον τρόπο της αντιμετώπισή τους, προσπαθώντας να βρείτε εκείνους τους πρακτικούς και λογικούς τρόπους, προκειμένου να βοηθήσετε το παιδί σας να διορθώσει τις ενοχλητικές του πράξεις. Να βοηθάτε το παιδί σας να μαθαίνει από τα λάθη του και να ανακαλύπτουν το δίδαγμα και το μάθημα σε κάθε ευκαιρία και περίσταση.

Κίνητρα για το σχολείο

Ως  ανθρώπινα πλάσματα, όλοι μας, ανεξάρτητα του πόσο πειθαρχημένοι και αποφασισμένοι είμαστε στην επίτευξη ενός στόχου, νοιώθουμε την ανάγκη να μας δίδονται κάποια κίνητρα, σε κάποια σημεία της ζωής μας. Η ανάγκη της συνεχούς παροχής κινήτρων είναι ακόμη περισσότερο επιτακτική στα παιδιά. Το κίνητρο είναι ο ενθουσιασμός και η παρακίνηση για την συνέχιση της επιδίωξης ενός στόχου, ακόμη και όταν νοιώθετε ότι δεν σας αρέσει ή όταν ένα μέρος σας αισθάνεται την επιθυμία της παραίτησης. Οι γονείς έχουν το καθήκον και την υποχρέωση να ενθαρρύνουν, να ενδυναμώνουν, να εμπνέουν και να βοηθούν τα παιδιά τους να βλέπουν με μια θετική στάση και προοπτική την ζωή και το σχολείο. Μπορείτε να το κάνετε με το να είστε θετικοί – με τα  λόγια και  τις πράξεις σας. Να βοηθάτε τα παιδιά σας να σχηματίσουν μια θετική εικόνα για το σχολείο, ακόμη και όταν μοιράζεστε μαζί τους κάποιες δυσάρεστες εμπειρίες και αλήθειες που σχετίζονται με αυτό. Συμβουλέψτε τα ότι, μέσα από την σκληρή προσπάθεια τους, μπορούν να επιτύχουν τους στόχους τους και η ανταμοιβή που θα πάρουν θα τα βοηθήσει να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι.

Η ανοικτή επικοινωνία

H ανοικτή επικοινωνία αποτελεί μια αποφασιστικής σημασίας πτυχή για την οποιαδήποτε ανθρώπινη σχέση. Να δημιουργείτε και να διατηρείτε πάντοτε ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας με τα παιδιά σας, καθώς έτσι θα μπορούν να νοιώθουν άνετα, όταν συζητούν μαζί σας το κάθε τι που τους απασχολεί. Να αποφεύγετε να εκφέρετε και πολύ περισσότερο να επιβάλλετε την άποψη σας στο κάθε τι που αναφέρουν, ή κάνουν τα παιδιά σας, επειδή αυτό θα τα κάνει να είναι επιφυλακτικά και απρόθυμα να μοιραστούν μαζί σας σημαντικές πλευρές της ζωής τους. Να ακούτε περισσότερο και να μιλάτε λιγότερο όταν συζητάτε με τα παιδιά σας.

Αφήστε τα να σας ολοκληρώσουν ό,τι θέλουν να σας πουν. Να τα περιμένετε να ζητήσουν την γνώμη σας και ποτέ να μην τα επικρίνετε ή να τους επιρρίπτετε την ευθύνη, χωρίς να έχει προηγηθεί η αμερόληπτη και αντικειμενική εκτίμηση της κατάστασης. Να προσέχετε τον τόνο της φωνής σας. Να αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε τις κραυγές και τα ουρλιαχτά, ως μέσο εκφοβισμού και επιβολής της άποψης σας ή επίλυσης των προβλημάτων. Να ζητάτε και την γνώμη των παιδιών σας για κάποια ζητήματα που – άμεσα ή έμμεσα –  τα αφορούν. Να βελτιώνετε τις δεξιότητες σας στο διάλογο, με το να αποφεύγετε τις αναιτιολόγητες και αβάσιμες επικριτικές και κατακριτικές αναφορές σας. Όταν το παιδί σας μιλάει, διακόψτε αμέσως ό,τι κάνετε και ακούστε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και πολύ προσοχή αυτό που θέλει να σας πει. Να μην αδιαφορείτε για την παρουσία τους.  Εάν τα κάνετε να αντιληφτούν και να νοιώσουν ότι αυτό που λένε “μετράει” είναι βέβαιο ότι θα θελήσουν να σας ανοιχτούν και να σας πουν πολύ περισσότερα.

Να ζείτε με τα μέσα που διαθέτετε

Είναι γεγονός ότι οι περισσότεροι γονείς επιθυμούν μια κατά το δυνατόν καλύτερη ζωή για τα παιδιά τους, και ακόμη περισσότεροι επιθυμούν τα παιδιά τους να ζήσουν μια καλύτερη ζωή από αυτή που έζησαν οι ίδιοι. Άλλοι γονείς κατασπαταλούν τα χρήματα τους στα καλύτερα και τα ακριβότερα πράγματα στην ζωή, ακόμη και όταν δεν έχουν την απαραίτητη οικονομική άνεση να το κάνουν. Ζουν με υπερβολικά πολυδάπανο τρόπο ζωής παρόλο ότι δεν το επιτρέπει τα οικονομικό τους επίπεδο, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδα τους και να οδηγούνται σε χρέη, προκειμένου να επιτύχουν την προσωπική τους ευχαρίστηση, πλεονεξία ή για να αποδείξουν κάτι στους άλλους. Δεν μπορείτε να διδάξετε στο παιδί σας μαθήματα της καθημερινής οικονομίας  όταν εσείς οι ίδιοι δεν διαχειρίζεστε με φρόνηση και αυτοσυγκράτηση τα προσωπικά και τα οικογενειακά σας οικονομικά ζητήματα. Όταν τα οικονομικά σας πηγαίνουν εξαιρετικά άσχημα ή όταν αποτελείτε συνεχώς ένα κακό παράδειγμα διαχείρισης των χρημάτων σας, δεν κάνετε κακό μόνο στον εαυτό σας και την οικογένειά σας, αλλά μαθαίνετε και στο παιδί σας να κακοδιαχειρίζεται τα χρήματά του. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο. Οι επιπτώσεις του προβλήματος του να ζείτε πέραν από αυτό που σας επιτρέπουν τα μέσα που έχετε στην διάθεσή σας, είναι ότι δεν θα μπορέστε να ανταποκριθείτε στα μελλοντικά έξοδα του παιδιού σας, και επίσης, αν δεν αποταμιεύσετε χρήματα  για την περίοδο της συνταξιοδότησής σας, μπορεί να φθάσετε στο σημείο να προσθέσετε στο παιδί σας το οικονομικό  βάρος της φροντίδας σας. Να ζείτε μόνο με αυτά που έχετε.

Να βρείτε την ισορροπία στην ζωή σας

Ένας εξαντλητικός ρυθμός εργασίας, μια αναταραχή, και ένα χάος μπορούν μερικές φορές να εισβάλλουν μέσα στην ζωή μας. Προσπαθήστε να αποσπαστείτε από άλλα αυτά και να βρείτε την ισορροπία στην ζωή σας. Να θυμάστε ότι ο κάθε τομέας της ζωής σας είναι κρίσιμης σημασίας για την  απόκτηση της ευτυχίας και της πληρότητας σας. Η υγεία σας, η πνευματικότητά σας, η καριέρα σας, η οικογένειά σας και η κοινωνική σας ζωή αποτελούν αποφασιστικής τομείς για να ζήσετε μια γεμάτη και ισορροπημένη ζωή. Εάν υποφέρει η υγεία σας δε θα μπορέσετε να εξασφαλίσετε τα αναγκαία για την οικογένειά σας. Εφόσον στερείστε της απαραίτητης πνευματικότητας θα χάσετε το πραγματικό νόημα της ζωής και δεν θα μπορείtε να πάρετε τεκμηριωμένες και σωστές αποφάσεις, που θα έχουν θετικό αντίκτυπο στην οικογένειά σας. Συνεπώς, προσπαθήστε να διατηρήσετε μια ισορροπία στην ζωή σας, με πρακτικές και συνήθειες που καλλιεργούν και βελτιώνουν την ευημερία και την ηρεμία του μυαλού σας. Είναι βέβαιο ότι εφόσον επιτύχετε να ζείτε και να απολαμβάνετε την ισορροπία στην ζωή σας, θα έχετε να προσφέρετε και στο παιδί σας περισσότερα.

Οι πολύπλευρες προσωπικότητες

Τα παιδιά μας έρχονται στην ζωή με διαφορικές μορφές, μεγέθη, ικανότητες, επίπεδα δεξιοτήτων και προσωπικότητες. Δεν υπάρχουν δύο παιδιά που είναι τα ίδια ακριβώς. Αυτό ισχύει κατά κύριο λόγο για τους γονείς που έχουν παιδιά με ειδικές ανάγκες. Το βάρος της φροντίδας των παιδιών με διαφορετικές προσωπικότητες πέφτει μερικές φορές στους ώμους του ενός μόνο γονέα. Οπλισθείτε με κουράγιο και προσπαθήστε να διατηρήσετε την ισορροπία σας. Να βάζετε σειρά και προτεραιότητα στον καθημερινό σας χρόνο, και να μην ασχολείστε με δραστηριότητες που δεν προάγουν την ζωή σας ή σας καταβάλλουν – σωματικά και ψυχικά. Να αναπτύξετε μια νέα νοοτροπία και ένα νέο τρόπο θεώρησης των πραγμάτων.

Να φροντίζετε με ιδιαίτερη προσοχή την υγεία σας, το μυαλό σας και την πνευματική σας ζωή. Να οργανώνετε με τέτοιο τρόπο τη ζωή σας ώστε να μπορείτε να έχετε τον απόλυτο έλεγχο των περιστάσεων, να μην πετάγεστε από την μια δραστηριότητα στην άλλη και να  μην νοιώθετε ότι κυριεύστε από  απογοήτευση και κούραση.

Να τονώνετε την αυτοεκτίμηση

H αυτοεκτίμηση αποτελεί ένα σημαντικό χαρακτηριστικό γνώρισμα το οποίο όλοι οι γονείς οφείλουν να προσπαθήσουν να ενσταλάξουν στα παιδιά τους. Πόσες φορές δεν έχετε ακούσει τον εαυτό σας να λέει στο παιδί του, “Όχι, δεν πρέπει να το κάνεις αυτό’’.Και κάθε φορά που αναφέρετε αυτό, ενσταλάζετε τον φόβο στο παιδί σας; ότι πρόκειται να του συμβεί κάποιο κακό. Είναι προφανές ότι και οι δικές σας αντιδράσεις προέρχονται από κάποιο δικαιολογημένο φόβο σας. Αλλά με την πάροδο του χρόνου αυτό επηρεάζει το παιδί σας επειδή αρχίζει να αμφιβάλλει για τον εαυτό του και να αναρωτιέται το τι πρέπει ή δεν πρέπει να κάνει Να βοηθάτε τα παιδιά σας να αναπτύσσουν την αυτοεκτίμησή τους, κάνοντας τα να νοιώθουν υπερηφάνεια για τον εαυτό τους. Να τα κάνετε να νοιώθουν δυνατά και ικανά, με την χρησιμοποίηση ενθαρρυντικών, θετικών και επαινετικών χαρακτηρισμών και εκφράσεων.

Παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία

Το 1992 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ  ανακήρυξε την 3η Δεκεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.

Στόχος αυτής της ημέρας είναι να προωθηθεί η κατανόηση σε θέματα αναπηρίας και η κινητοποίηση υπέρ των δικαιωμάτων αξιοπρέπειας και ευημερίας των ατόμων με αναπηρία.

Με αφορμή αυτή την ημέρα, μαζί με τα παιδιά προσεγγίσαμε το θέμα μέσα από παραμύθια , εποπτικό υλικό και ομαδικά παιχνίδια.

Διαβάσαμε το παραμύθι “Το Κάτι Άλλο”, το παίξαμε και ζωγραφίσαμε.

20231204 095647 

Διαβάσαμε και το βιβλίο “Διαφορετικότητα” , συζητήσαμε προβληματιστήκαμε και αποφασίσαμε να φτιάξουμε τι δική μας αφίσα για αυτή τη μέρα.

20231211 22003420231204 10091920231204 101859