Η μαγεία του Νηπιαγωγείου ανάμεσα στα άλλα, είναι οτι προσφέρει τον χώρο, τον χρόνο και τα υλικά, τις δυνατότητες δηλαδή να οργανωθεί μία δράση που να εμπλέκει τόσο διαφορετικά θεματικά πεδία, όπως η επικοινωνία (γραπτή και προφορική), η τεχνολογία, η μηχανική και να αναπτύσσει πολλαπλές δεξιότητες στα παιδιά όπως:
-δεξιότητες αφηγηματικού λόγου
-δεξιότητες επίλυσης προβλήματος
-ανάπτυξη αντίληψης μηχανικών εννοιών, εννοιών κατασκευών
-γνωριμία με τα φυσικά υλικά και τις ιδιότητές τους
-δεξιότητες δημιουργίας ταινίας με την τεχνική του stop motion animation αξιοποιώντας ένα κινητό τηλέφωνο
-δεξιότητες αντιγραφής
-δεξιότητες φωνολογικής ενημερότητας (αντιστοίχιση σωστής εικόνας με την αντίστοιχη αρχική φωνούλα)
-δεξιότητες αποτύπωσης ενός ζώου με ζωγραφική(ανακαλώντας τα βασικά του χαρακτηριστικά από το μυαλό μου χωρίς να το βλέπω από κάπου)
-δεξιότητες συνεργασίας
Η παρούσα ιστορία ξεκίνησε μέσα από μία πρόκληση του “Design with… Steam” (πρόγραμμα etwinning στο οποίο συμμετείχαμε το 2024-2025 ως σχολείο με το 2ο Νηπιαγωγείο Γλυκών Νερών.)
Αρχικά, αφηγηθήκαμε την ιστορία στα παιδιά μέχρι το σημείο του προβλήματος: Μία φορά κι έναν καιρό ήταν δύο βουνά , το ένα απέναντι από το άλλο, και ανάμεσά τους περνούσε ένα ποταμάκι. Επάνω στα βουνά υπήρχαν δύο δάση με πολλά ζωάκια που επικοινωνούσαν μέσω μίας γέφυρας. Όλα κυλούσαν ήρεμα και τα ζώα απολάμβαναν πολύ να διασχίζουν την γέφυρα και να συναντούν τους φίλους τους στο απέναντι βουνό. Μέχρι που μία έντονη νεροποντή έκανε την γέφυρα να καταρρεύσει. Τα παιδιά κλήθηκαν να γίνουν η φωνή των ζώων, δίνοντάς τους ιδέες για να ξαναχτίσουν την γέφυρα, αυτή την φορά πιο ανθεκτική. Προσοχή όμως: η γέφυρα θα έπρεπε να κατασκευαστεί αποκλειστικά με φυσικά υλικά του δάσους!
Ακολούθησε καταιγισμός ιδεών για τα διαθέσιμα στην φύση υλικά, και καταγραφή τους. Έπειτα εκτυπώσαμε εικόνες των υλικών και τα παιδιά αντιστοίχησαν τα υλικά αυτά με την σωστή λέξη, ταιριάζοντας το αρχικό φώνημα. Στην συνέχεια κατηγοριοποιήσαμε τα υλικά με βάση την ιδιότητά τους, διαχωρίζοντας τα συνδετικά υλικά (ρετσίνι, μέλι, πηλός) από τα λοιπά υλικά (βράχοι, πέτρες, ξύλα, κλαδιά) και άρχισαν να κάνουν συνδυασμούς. Για κάθε σενάριο που πρότειναν προβληματίστηκαν ως προς την ανθεκτικότητα από μία νεροποντή, έναν σεισμό κτλ. Κατέληξαν με ψήφο στην πιο ανθεκτική που κατά την γνώμη τους ήταν η γέφυρα από ρετσίνι και πέτρες.
Στην συνέχεια, με την τεχνική του stop motion animation ετοιμάσαμε την παρακάτω ταινία που περιγράφει την ιστορία της ομάδας της σπασμένης γέφυρας.
Αφού ολοκληρώσαμε την ταινία, γνωρίσαμε τα βασικά είδη γεφυρών και μάθαμε να τις ταξινομούμε, (γέφυρα σε δοκό, τοξωτή γέφυρα, κρεμαστή τοξωτή γέφυρα, διχτυωτή γέφυρα, καλωδιωτή γέφυρα), πειραματιστήκαμε και στο τέλος χωριστήκαμε σε ομάδες εργασίας ανάλογα με το ενδιαφέρον μας, και τις κατασκευάσουμε , χρησιμοποιώντας υλικά όπως γλωσσοπίεστρα, χαρτόνια, καλαμάκια, σελοτέιπ, κόλλα, πλαστελίνη, σύρματα πίπας.
Σας παρουσιάζουμε, την ομάδα της σπασμένης γέφυρας.