Μια φορά κι έναν καιρό, ενώ τα παιδιά έπαιζαν...

Ένα blog για τα παιδιά που μας οδηγούν, μας μαθαίνουν, μας αλλάζουν, μας κάνουν καλύτερους και καλύτερες σε κάθε συναναστροφή.

cropped 120752486 10158795389669507 5310849165626574675 n

Η ομάδα της σπασμένης γέφυρας!

Η μαγεία του Νηπιαγωγείου ανάμεσα στα άλλα, είναι οτι  προσφέρει τον χώρο, τον χρόνο και τα υλικά, τις δυνατότητες δηλαδή να οργανωθεί μία δράση που να εμπλέκει τόσο διαφορετικά θεματικά πεδία, όπως η επικοινωνία (γραπτή και προφορική), η τεχνολογία, η μηχανική και να αναπτύσσει πολλαπλές δεξιότητες στα παιδιά όπως:

-δεξιότητες αφηγηματικού λόγου

-δεξιότητες επίλυσης προβλήματος

-ανάπτυξη αντίληψης μηχανικών εννοιών, εννοιών κατασκευών

-γνωριμία με τα φυσικά υλικά και τις ιδιότητές τους

-δεξιότητες δημιουργίας  ταινίας με την τεχνική του stop motion animation αξιοποιώντας ένα κινητό τηλέφωνο

-δεξιότητες αντιγραφής

-δεξιότητες φωνολογικής ενημερότητας (αντιστοίχιση σωστής εικόνας με την αντίστοιχη αρχική φωνούλα)

-δεξιότητες αποτύπωσης ενός ζώου με ζωγραφική(ανακαλώντας τα βασικά του χαρακτηριστικά από το μυαλό μου χωρίς να το βλέπω από κάπου)

-δεξιότητες συνεργασίας

Η παρούσα ιστορία ξεκίνησε μέσα από μία πρόκληση του “Design with… Steam” (πρόγραμμα etwinning στο οποίο συμμετείχαμε το 2024-2025 ως σχολείο με το 2ο Νηπιαγωγείο Γλυκών Νερών.)

Αρχικά, αφηγηθήκαμε την ιστορία στα παιδιά μέχρι το σημείο του προβλήματος: Μία φορά κι έναν καιρό ήταν δύο βουνά , το ένα απέναντι από το άλλο, και ανάμεσά τους περνούσε ένα ποταμάκι. Επάνω στα βουνά υπήρχαν δύο δάση με πολλά ζωάκια που επικοινωνούσαν μέσω μίας γέφυρας. Όλα κυλούσαν ήρεμα και τα ζώα απολάμβαναν πολύ να διασχίζουν την γέφυρα και να συναντούν τους φίλους τους στο απέναντι βουνό. Μέχρι που μία έντονη νεροποντή έκανε την γέφυρα να καταρρεύσει. Τα παιδιά κλήθηκαν να γίνουν η φωνή των ζώων, δίνοντάς τους ιδέες για να ξαναχτίσουν την γέφυρα, αυτή την φορά πιο ανθεκτική. Προσοχή όμως: η γέφυρα θα έπρεπε να κατασκευαστεί αποκλειστικά με φυσικά υλικά του δάσους!

Ακολούθησε καταιγισμός ιδεών για τα διαθέσιμα στην φύση υλικά, και καταγραφή τους. Έπειτα εκτυπώσαμε εικόνες των υλικών και τα παιδιά αντιστοίχησαν τα υλικά αυτά με την σωστή λέξη, ταιριάζοντας το αρχικό φώνημα. Στην συνέχεια κατηγοριοποιήσαμε τα υλικά με βάση την ιδιότητά τους, διαχωρίζοντας τα συνδετικά υλικά (ρετσίνι, μέλι, πηλός) από τα λοιπά υλικά (βράχοι, πέτρες, ξύλα, κλαδιά) και άρχισαν να κάνουν συνδυασμούς. Για κάθε σενάριο που πρότειναν προβληματίστηκαν ως προς την ανθεκτικότητα από μία νεροποντή, έναν σεισμό κτλ. Κατέληξαν με ψήφο στην πιο ανθεκτική που κατά την γνώμη τους ήταν η γέφυρα από ρετσίνι και πέτρες.

Στην συνέχεια, με την τεχνική του stop motion animation ετοιμάσαμε την παρακάτω ταινία που περιγράφει την ιστορία της ομάδας της σπασμένης γέφυρας.

Αφού ολοκληρώσαμε την ταινία, γνωρίσαμε τα βασικά είδη γεφυρών και μάθαμε να τις ταξινομούμε,  (γέφυρα σε δοκό, τοξωτή γέφυρα, κρεμαστή τοξωτή γέφυρα, διχτυωτή γέφυρα, καλωδιωτή γέφυρα), πειραματιστήκαμε και στο τέλος χωριστήκαμε σε ομάδες εργασίας ανάλογα με το ενδιαφέρον μας, και τις κατασκευάσουμε , χρησιμοποιώντας υλικά όπως γλωσσοπίεστρα, χαρτόνια, καλαμάκια, σελοτέιπ, κόλλα, πλαστελίνη, σύρματα πίπας.

Σας παρουσιάζουμε, την ομάδα της σπασμένης γέφυρας.

 

Δημιουργία χριστουγεννιάτικης ιστορίας αξιοποιώντας τις παραμυθοκάρτες!

Οδηγός διακοπών για παιδιά !

Τα παιδιά παρουσιάζουν με περηφάνια και χαρά τον “Οδηγό διακοπών από τα παιδιά”. Όλα ξεκίνησαν από τις πολλές και διαφορετικές πληροφορίες που αρχίσαμε να συλλέγουμε από τις καλοκαιρινές αναμνήσεις των παιδιών. Και έτσι  ήρθε η ιδέα: Αν αυτές τις φωτογραφίες τις τοποθετούσαμε σε έναν χάρτη της Ελλάδας μαζί με τα παιδιά και έπειτα τοποθετούσαμε εκεί και τις πληροφορίες από τους διαφορετικούς προορισμούς; Θα μπορούσαμε να έχουμε έναν χρήσιμο οδηγό διακοπών! Kαι εγένετο ο οδηγός!

7 τραγούδια θα σου πω!

Είναι θεαματικό πώς η οπτικοποίηση μιας ιστορίας /ενός τραγουδιού, μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα το περιεχόμενό της. Αρχικά το τραγούδι στο πρώτο, δεύτερο, τρίτο άκουσμα υπήρξε αρκετά δυσνόητο. Πάρα την επεξήγηση βήμα βήμα, τα παιδιά εξακολουθούσαν να μην το αισθάνονται οικείο. Αναζητήσαμε κάποιο σχετικό βίντεο στο διαδίκτυο, αλλά δεν βρήκαμε κάτι που να είναι βοηθητικό. Η δημιουργία μικρών ταινιών με την τεχνική stop motion animation είναι ένα εργαλείο που μας βοηθά: να κερδίσουμε το ενδιαφέρον των παιδιών, να δουλέψουμε σε ομάδες εργασίας, να εστιάσουμε στο κείμενο, να ενεργοποιήσουμε την φαντασία μας, να δουλέψουμε στην αποτύπωση αυτού που ακούμε, να γράψουμε η να αντιγράψουμε τα απαραίτητα φωνήματα που θα βοηθήσουν τον θεατή να κατανοήσει καλύτερα, να επεξεργαστούμε έννοιες όπως κάδρο, οπτική, αλλά και να αντιληφθούμε την οπτική του άλλου. Επίσης, ο καθένας επιλέγει σε ποιο στάδιο θέλει να συμβάλει, έτσι ώστε να είναι πιο παραγωγική η προσπάθεια του. Τι θα λέγατε να κάνουμε εμείς πρώτοι το βίντεο αυτού του τραγουδιού;” Ναιιιι! Αναφωνήσαν, και ιδού το νέο τους ομαδικό έργο! Τώρα, το ξέρουν πιο καλά κι από εμάς!

 

Steam και η γη γυρίζει… για την Ροζαλία!

Φτάνοντας στο τέλος των εργαστηρίων δεξιοτήτων με τίτλο «Steam και η γη γυρίζει», σας παρουσιάζουμε την ομαδική εργασία των παιδιών με τίτλο «Aστροναύτη, πες μου πώς αισθάνεσαι; ». Η μασκότ της τάξης Ροζαλία (μία μάπετ κούκλα), έβαλε στα παιδιά την εξής αποστολή: να ψάξουν να βρουν πληροφορίες για τους αστροναύτες και για τα συναισθήματά τους κατά την διάρκεια ενός διαστημικού ταξιδιού. Τα παιδιά έψαξαν στα βιβλία που συγκεντρώσατε, έψαξαν στο διαδίκτυο, είδαν συνεντεύξεις αστροναυτών, βίντεο από διαστημικές αποστολές, προβληματίστηκαν για το πώς αποτυπώνεται σε ένα πρόσωπό ένα συναίσθημα.. Πώς όμως θα μπορούσαν να μεταφέρουν όσα έμαθαν στην Ροζαλία που δεν ξέρει να διαβάζει; Αποφασίσαμε να κάνουμε μία μακέτα, που να τα αποτυπώνει. Τα παιδιά συνεργάστηκαν σε ομάδες, άλλοι ζωγράφισαν το διάστημα, άλλοι έφτιαξαν αστροναύτες με πλαστελίνη, άλλοι ζωγράφισαν τις σκέψεις του αστροναύτη και άλλοι έγραψαν τα συναισθήματά του . Με μεγάλη μας χαρά είδαμε κάποια από τα νήπια μας να γράφουν μόνα τους τις λεξούλες χαρά, λύπη, φόβος, χωρίς να θέλουν να τις αντιγράψουν (εξ’ου και τα ορθογραφικά). Καθ’ όλη την διάρκεια της κατασκευής των επιμέρους στοιχείων οι νηπιαγωγοι είχαν επικουρικό χαρακτήρα, και τα παιδιά τα έκαναν όλα μόνα τους, χρησιμοποιώντας την κριτική τους σκέψη, την φαντασία τους, την δεξιότητά τους στην γραφή και την αντιγραφή, την ικανότητά τους να επιλέγουν σωστά τα κατάλληλα χρώματα, τα κατάλληλα υλικά και να βρίσκουν λύσεις για να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους. Τέλος, για να ψηφιοποιήσουμε την μακέτα, άλλα παιδιά ηχογράφησαν τις φωνές τους, άλλα έκαναν τους σκηνοθέτες κι άλλα έβγαζαν τις φωτογραφίες που στην συνέχεια βάλαμε στην σειρά για να συνθέσουμε ένα μικρό ταινιάκι με την τεχνική του Stop Motion Animation. Tόση πολλή δουλειά πίσω από ένα τόσο σύντομο βίντεο, μία διαδρομή που είχε τόσα να μας μάθει για το πώς να συνεργαζόμαστε και να πειραματιζόμαστε με νέα υλικά και τεχνολογικά εργαλεία.

 

 

Μία εικόνα=χίλιες λέξεις!

Μία εικόνα = χίλιοι ήχοι.
Τα παιδιά, χρησιμοποιώντας το τρένο της φαντασίας, βρέθηκαν μέσα σε έναν πίνακα ζωγραφικής (“Χριστουγεννιάτικο δέντρο” – Albert Chevallier Tayler – 1911), και προσπάθησαν να αφουγκραστούν τους ήχους που “ακούγονται”.. Αφού καταγράψαμε όλες τις ιδέες, ξεφύτρωσε μία νέα ιδέα:
“Θα μπορούσαμε άραγε να αναπαράγουμε αυτούς τους ήχους εμείς, να τους ηχογραφήσουμε και να τους βάλουμε μέσα στον πίνακα;”
“Ναι, να κάνουμε τον ήχο της βροχής με τα δάχτυλα μας! “, “και τα καμπανάκια της εκκλησίας με τα χρωματιστά καμπανάκια μας”, “και τον ήχο της φωτιάς με κλαράκι από το δέντρο που θα σπάμε”, Και κάπως έτσι προέκυψε η ακόλουθη δουλειά των παιδιών. Με ευρηματικότητα, με υπομονή και ενθουσιασμό, τα παιδιά σας επανασυστείνουν τον πίνακα ζωγραφικής, αυτή την φορά με ήχο! Ευχαριστούμε την κα. Ελένη για την πολύ ωραία ιδέα!
Για να το δείτε, ακολουθείστε το link https://www.thinglink.com/scene/1789360124540748644 και πατήστε πάνω στις νότες.

Μουσικά Καμπανάκια!

Τι είναι ο ρυθμός; Πόσες νότες χρειαζόμαστε για να δημιουργήσουμε μια μελωδία; Πως ξεχωρίζουμε την διαφορετική ένταση και την διαφορετική τονικότητα των ήχων γύρω μας; Με πόσους διαφορετικούς τρόπους μπορώ να παραξω ήχο χρησιμοποιώντας μόνο ένα κομμάτι χαρτί; Μπορώ να κανω το ίδιο χρησιμοποιώντας μόνο το σώμα μου; Αυτά, και άλλα πολλά θα προσεγγίσουμε με τα παιδιά καθ’ ολη την διάρκεια της υπόλοιπης χρονιάς (πρωινό και ολοήμερο πρόγραμμα), στα πλαισια του προγράμματος μουσικής “Μπες στον ρυθμο!”.

Κουκουνάρι μου γλυκό, πες μας λίγο τον καιρό!

Μία ακόμη αποστολή περίμενε τα παιδιά για το Σαββατοκύριακο! Θα έπρεπε να παρακολουθήσουν το βίντεο και να κάνουν ένα πολύ απλό πείραμα, χρησιμοποιώντας ένα κουκουνάρι και ένα ποτήρι νερό!

Έλα να ψηλώσουμε μαζί!

Πέρασε η πρώτη εβδομάδα προσαρμογής, και η νέα ομάδα έχει αρχίσει να γνωρίζεται και να αλληλοεπιδρά. Ένας νέος χρόνος ξεκινάει, γεμάτος ανακαλύψεις, δράσεις, ιδέες, όνειρα που θα μοιραστούμε μαζί με τα παιδιά σας, πράγματα που μας γεμίζουν χαρά, και μας κάνουν να «ψηλώνουμε» από περηφάνια. Αυτές τις μέρες σημειώσαμε δίπλα στο μεγάλο μέτρο της πόρτας το ύψος του κάθε παιδιού και θα επαναλάβουμε τη διαδικασία τον Ιούνιο, για να δούμε τελικά… Πόσο ψηλώσαμε μαζί; ❤️

 

aa5ef084d9b5

Έκθεση ζωγραφικής για το καλοκαίρι!

Φέτος αποφασίσαμε να γνωρίσουμε καλύτερα την εποχή αυτή μέσα από τα έργα τέχνης γνωστών ζωγράφων με θέμα το καλοκαίρι. Τα παιδιά, πρώτα γνώρισαν τους πίνακες, τους εξερεύνησαν, έπαιξαν μαζί τους και έπειτα διάλεξαν έναν από αυτούς για να προσπαθήσουν να φτιάξουν ένα “αντίγραφό” του. Την τελευταία ημέρα, οι γονείς είχαν την ευκαιρία να δουν το σύνολο των έργων των παιδιών και να αποχαιρετιστούμε μ’ αυτόν τον τρόπο για τις καλοκαιρινές μας διακοπές!

IMG 20230623 170555

Σελίδα 1 από 5

Υποστηριζόμενο από blogs.sch.gr & Θέμα βασισμένο στο Lovecraft από τον Anders Norén

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση