Ασκήσεις για την ελληνική γλώσσα

Μαθαίνω τα σπορ

Μαθαίνω τους μήνες

 

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ασκήσεις για την ελληνική γλώσσα

Calendrier de l’avent(Ημερολόγιο έλευσης των Χριστουγέννων)

Το Χριστουγεννιάτικο ημερολόγιο αποτελεί έθιμο των Βορείων λαών κυρίως των Γερμανών και αναφέρεται σε μήνα 30 ημερών με τελευταία μέρα την 25η Δεκεμβρίου, τη μέρα των Χριστουγέννων ή σε χρονική περίοδο 24 ημερών από 1ης μέχρι 24 Δεκεμβρίου.

Το Χριστουγεννιάτικο ημερολόγιο αποτελεί είτε μεγάλο βάζο που φέρει αλεξανδριανά είτε μεγάλο στολισμένο ανοικτό κουτί με δώρα. Και στις δύο περιπτώσεις κρέμονται από το στόμιο του βάζου ή του κουτιού 30 ή 24 (ανάλογα του τύπου του ημερολογίου) αριθμημένα μικρά δωράκια που καθημερινά στα παιδιά ενισχύουν την προσμονή της έλευσης των Χριστουγέννων.

Καθένα από αυτά τα αριθμημένα δωράκια που είναι περίτεχνα τυλιγμένα ανοίγεται κάθε πρωί έως ότου κορυφωθεί το εορταστικό κλίμα την παραμονή των Χριστουγέννων και τις μέρες που θα ακολουθήσουν.Ένα όμορφο ημερολόγιο είναι αυτό μια ωραία ιδέα για ευχάριστη απασχόληση των μικρών μας φίλων.calendrier de l'avent:blog de multicrea 

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Calendrier de l’avent(Ημερολόγιο έλευσης των Χριστουγέννων)

Κρασί Beaujolais Nouveau

Κρασί Beaujolais Nouveau: Πώς κατόρθωσαν οι Γάλλοι να το κάνουν παγκόσμια γιορτή

Κατά τη μία μετά τα μεσάνυχτα της τρίτης Πέμπτης κάθε Νοέμβρη, πάνω από ένα εκατομμύριο κιβώτια Beaujolais Nouveau ξεκινούν το ταξίδι τους από μικρά χωριά της περιοχής του Beaujolais, διασχίζοντας τη Γαλλία για να φτάσουν στο Παρίσι και από κει να φύγουν για όλα τα μέρη του κόσμου.

Οι αφίσες παντού διαδίδουν τα καλά νέα: “Le Beaujolais nouveau est arrive”, το φρέσκο Beaujolais έφτασε!

Η τρίτη Πέμπτη κάθε Νοεμβρίου -φέτος πέφτει 20 του μήνα- είναι μια γιορτή για το κρασί παγκοσμίως. Είναι η ημέρα που, βάσει παράδοσης, βγαίνει στο εμπόριο το φρέσκο κόκκινο κρασί της καινούργιας σοδειάς της περιοχής Beaujolais. Και έχει γίνει κάτι σαν παγκόσμιος αγώνας, το ποιος θα είναι ο πρώτος που θα παραλάβει και θα σερβίρει την καινούργια σοδειά του. Το έθιμο ξεκίνησε στις αρχές του 20ού αιώνα και στηρίχτηκε στο γεγονός ότι το Beaujolais ήταν ο κύριος τροφοδότης του Παρισιού και των μπιστρό του σε κόκκινο, εύκολο στην κατανάλωση κρασί. Τα υπόλοιπα τα έκανε το marketing με στόχο τη γρήγορη και εύκολη πώληση των κρασιών της περιοχής. Το Beaujolais Nouveau, που χάρη στις σύγχρονες τεχνικές οινοποίησης έχει κάνει σοβαρά ποιοτικά βήματα, είναι αντίστοιχο με το ελληνικότατο “γιοματάρι”, δείγματα του οποίου (ακολουθώντας το γαλλικό πρότυπο) κυκλοφορούν πλέον με επιτυχία κι εδώ. Κατά συνέπεια, αυτό που αποκαλούμε “Nouveau”, “Φρέσκο” κ.λπ., είναι απλά το πρώτο κόκκινο της σοδειάς, το οποίο κυκλοφορεί δύο με τρεις μήνες ύστερα από τον τρύγο και, θεωρητικά, πρέπει να καταναλωθεί μέσα σε έξι μήνες από την κυκλοφορία του, ιδανικά μέχρι τον Μάιο-Ιούνιο της επόμενης χρονιάς δηλαδή. Τώρα, ποιός είναι ο λόγος που κάνει το κρασί αυτό τόσο δημοφιλές;

Θα λέγαμε ότι το Beaujolais Nouveau είναι ένα λευκό κρασί με κόκκινο χρώμα, χωρίς τανίνες, ευκολόπιοτο, ελαφρύ, με φρέσκα αρώματα και πίνεται δροσερό. Ο αντίλογος, βέβαια, ισχυρίζεται ότι το nouveau είναι μια περίπτωση κρασιού που προέρχεται από μια μέτρια ποικιλία και μέσω ενός καλού μάρκετινγκ πετυχαίνει μεγάλες πωλήσεις. Αν και μέσα σε αυτά υπάρχει κάποια αλήθεια, στην ουσία θα ήταν λάθος να χαρακτηρίζαμε το κρασί αυτό ως μέτριο. Και γιατί η ποιότητά του έχει, όπως είπαμε, βελτιωθεί δραματικά την τελευταία δεκαετία και επειδή είναι διαφορετικό, αφού ουσιαστικά προκύπτει και από διαφορετική οινοποίηση.

Το Beaujolais Nouveau βγαίνει πάντα στην αγορά την τρίτη Πέμπτη του Νοεμβρίου, ανεξαρτήτως της ημερομηνίας συγκομιδής. Βάσει νόμου, όλα τα σταφύλια στην περιοχή του Beaujolais πρέπει να μαζεύονται με τα χέρια. Είναι η μόνη περιοχή στη Γαλλία μαζί με την Καμπανία όπου η συγκομιδή με τα χέρια είναι υποχρεωτική. Η ποικιλία Gamay είναι η μοναδική που βάσει νόμου επιτρέπεται να καλλιεργείται στην περιοχή του Beaujolais. Και αν και κάποια οινοποιεία στην Καλιφόρνια βγάζουν κρασιά με την ονομασία “Gamay Beaujolais”, δεν πρόκειται για την ίδια ποικιλία που υπάρχει στη Γαλλία. Δεν επιτρέπεται να βγει Beaujolais Nouveau από σταφύλια που παράγονται σε κάποιο από τα δέκα Crus, αλλά μόνο από σταφύλια από τα terroirs με ονομασία προέλευσης Beaujolais και Beaujolais-Villages.

 

 

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Κρασί Beaujolais Nouveau

Διαγωνισμός Γαλλοφωνίας 2015

Θέμα του διαγωνισμού – Δημοτικό

<ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΤΑΞΙΔΙ>

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Οδηγίες

Δημιουργείτε ένα ενημερωτικό έντυπο με αποδέκτη μία τάξη γάλλων μαθητών της ηλικίας σας που σχεδιάζει να επισκεφθεί την πόλη / το χωριό / την περιοχή σας.

Περιγράψτε, αφηγηθήτε, προετοιμάστε αυτά που πρέπει να κάνουν – ή να μην κάνουν ! – οι προσκεκλημένοι σας: θα πρέπει να δώσετε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειάζονται οι νέοι συμμαθητές σας για να επωφεληθούν πλήρως του ταξιδιού τους και να επιστρέψουν στη χώρα τους με νέες γνώσεις για την χώρα σας.
Πώς φαντάζονται συνήθως την Ελλάδα; Μπορείτε να τους εκπλήξετε και να κάνετε τη διαφορά; Ένα μικρό γλωσσάρι με τις απαραίτητες φράσεις και λέξεις θα μπορούσε να τους φανεί χρήσιμο;

Η δημιουργία είναι συλλογική και θα πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον τρείς από τις 10 λέξεις της Γαλλοφωνίας 2015 που προσκαλούν στο ταξίδι: Amalgame (arabe), Bravo (italien), Cibler (de cible, alémanique suisse), Grigri (utilisé en Afrique et dans les Antilles), Inuit (inuktitut), Kermesse (flamand), Kitsch (allemand), Sérendipité (anglais), Wiki (hawaïen), Zénitude (de zen, japonais).

 

http://www.dismoidixmots.culture.fr/?p=54733

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Διαγωνισμός Γαλλοφωνίας 2015