Η γιορτή της μητέρας

Η Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας είναι μέρα εορτασμού της μητρότητας. Είναι κινητή εορτή, όπως και η γιορτή του πατέρα, και γιορτάζεται κάθε χρόνο τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου. Το 2020 η γιορτή της μητέρας “πέφτει” την Κυριακή 10 Μαΐου.

Η μητέρα είναι το πιο σημαντικό πρόσωπο στη ζωή ενός παιδιού, μοναδική και αναντικατάστατη. Είτε πρόκειται για τη βιολογική μαμά, αυτή που το έφερε στον κόσμο, είτε για τη μαμά της καρδιάς, αυτή που το υιοθέτησε.

Μάνα, Μανούλα, Μητέρα, Μαμά… λέξεις γεμάτες αγάπη, γλυκύτητα και τρυφερότητα, για την πιο σημαντική ύπαρξη στη ζωή κάθε ανθρώπου.

Αμέτρητα, ανάμεικτα συναισθήματα… χαρά, χαμόγελα, ευτυχία, προσμονή, συγκίνηση, αγωνίες Τρυφερά λογάκια, βραδινά παραμύθια, τραγουδάκια, ζεστές αγκαλιές και όμορφες γλυκές ευχές!!!

Τι μπορούμε να κάνουμε για να δείξουμε την αγάπη μας στη μαμά; Να της πούμε ένα τραγούδι, να της φτιάξουμε μια ζωγραφιά,να της γράψουμε ένα ποίημα, να της ετοιμάσουμε το πρωινό της, να της χαρίσουμε ένα λουλουδάκι από τον κήπο μας, να την πάρουμε μια αγκαλιά και να της πούμε “Χρόνια Πολλά”.

Σίγουρα έχετε ξεχωριστές ιδέες και μπορείτε να σκεφτείτε πολλά όμορφα πράγματα. Παρακάτω θα βρείτε κάποιες δραστηριότητες. Αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη και δημιουργήστε!

Δραστηριότητες

  • Γράφουμε ευχές σε χαρτάκια για τις μαμάδες μας. Βάζουμε τις ευχές μέσα σε μπαλόνια, τα φουσκώνουμε και τα χαρίζουμε στη μαμά.

  • Ζωγραφίζουμε τη μαμά μας! Πώς μοιάζει; Τι ρούχα φοράει; Πώς είναι το πρόσωπό της;

  • Γράφουμε ποιήματα ή λίμερικ για τη γιορτή της μητέρας. Φτιάχνουμε μια κάρτα από χαρτόνένια καρδιά και αντιγράφουμε μέσα το ποίημα.

  • Μπορούμε να γράψουμε τη λέξη «ΜΗΤΕΡΑ» κάθετα σε ένα χαρτί και να σκεφτούμε σαν ακροστοιχίδα λέξεις ή επίθετα που ξεκινούν από τα γράμματα αυτά και χαρακτηρίζουν τη μαμά μας.

  • Παίρνουμε ένα μικρό μπλοκάκι ή τετραδιάκι. Στο εξώφυλλο γράφουμε: «Μαμά, σ’ αγαπώ γιατί…». Έπειτα σε κάθε σελίδα γράφουμε κι έναν λόγο που την αγαπάμε: π.χ. «Γιατί με κάνεις να χαμογελώ», «Γιατί φτιάχνεις τέλειες τηγανιτές πατάτες», «Γιατί με φροντίζεις καθημερινά» και άλλα, μέχρι να γεμίσουμε το τετράδιο. Σε κάθε σελίδα μπορούμε να κάνουμε μια μικρή εικονογράφηση.

  • Φτιάχνουμε ένα μικρό βιβλίο με κόλλες Α4, διπλωμένες στη μέση. Στο εξώφυλλο γράφουμε… «Αν η μαμά μου…» Στη συνέχεια σε κάθε σελίδα γράφουμε…

ήταν λουλούδι, θα ήταν………………..

ήταν εποχή, θα ήταν…………………

ήταν χρώμα, θα ήταν…………………

ήταν γλυκό, θα ήταν…………………

αν ήταν τραγούδι, θα ήταν…………………

αν ήταν ήρωας παραμυθιού, θα ήταν…………………

Αν η μαμά μου ήταν λέξη, θα ήταν η ΑΓΑΠΗ!

π.χ.

Αν η μαμά μου ήταν λουλουδάκι, θα ήταν ευωδιαστό κόκκινο τριανταφυλλάκι.

Αν η μαμά μου ήταν εποχή, θα ήταν η άνοιξη με λουλουδάκια πολύχρωμα και μυρωδάτα.

Αν η μαμά μου ήταν χρώμα, θα ήταν κίτρινο, όπως ο ήλιος που φωτίζει και ζεσταίνει τη γη.

Αν η μαμά μου ήταν γλυκό, θα ήταν ένα γαλακτομπούρεκο σιροπιαστό.

Τέλος, μπορείτε να διαβάσετε μαζί με τη μαμά το κείμενο: Η αγωνία ενός μικρού αγγέλου”

Μαγιάτικο στεφάνι

Την πρώτη μέρα του Μάη, συνηθίζουμε να φτιάχνουμε το μαγιάτικο στεφάνι. Είναι κατασκευή με αγριολούλουδα που γίνεται για να γιορτάσουμε τον ερχομό της άνοιξης. Δεν είναι μόνο ελληνικό έθιμο! Στα νησιά της Μεσογείου γιορτάζοντας την εποχή της αναγέννησης της φύσης, την 1η Μαΐου, φτιάχνουν ένα λουλούδινο στεφάνι που κρεμιέται έξω από τα σπίτια.

Σύμφωνα με την ελληνική λαογραφία, το μαγιάτικο στεφάνι είναι σύμβολο ευτυχίας και καλής τύχης. Φτιάχνεται με βέργα από ευλύγιστο και ανθεκτικό ξύλο κληματαριάς ή άλλου φυτού, γύρω από το οποίο στηρίζονται λουλούδια από τους αγρούς. Το σχήμα του στεφανιού, ο κύκλος, πολλοί θεωρούν ότι προστατεύει από κακόβουλες δυνάμεις. Το στεφάνι κρεμιέται στην πόρτα του σπιτιού, για να εισχωρούν μέσα σ’ αυτό μόνο τα καλά και παραμένει εκεί μέχρι τη γιορτή του Αη Γιάννη του Κλείδωνα, στις 23 Ιουνίου. Τότε, σύμφωνα με το έθιμο, το στεφάνι καίγεται στις φωτιές που ανάβουν σε δρόμους και πλατείες.

Οι Μακεδόνες καλοδέχονται τον Μάη χορεύοντας και τραγουδώντας το παραδοσιακό τραγούδι: «Τώρα Μαγιά, τώρα δροσιά, τώρα το καλοκαίρι…».

Για τον Μάιο έχουν γραφτεί και πολλά ποιήματα.

Μπορείτε να διαβάσετε ένα παρακάτω.

Ο ΜΑΗΣ

Ένα πράσινο βιβλίο

γράφει ο Μάης για παιδιά.

Οι τελείες του είν’ κεράσια

και οι λέξεις του κλαδιά.

Και το αγέρι το μοιράζει

σε περβόλια και αυλές

και οι εικόνες τρεμουλιάζουν

στις σελίδες τις χρυσές.

Ένα πράσινο βιβλίο

-άνθη, φύλλα κι ευωδιά-

γράφει ο Μάης, ξαναγράφει

για παιδιά.

Ρένα Καρθαίου

Τι γιορτάζουμε το Πάσχα; Τι είναι η Μεγάλη Εβδομάδα;

Το Πάσχα είναι η μεγαλύτερη γιορτή των Χριστιανών.

Η λέξη «Πάσχα» προέρχεται από το εβραϊκό «Πεσάχ» που σημαίνει «πέρασμα», εννοώντας το πέρασμα – διάβαση των Εβραίων από την Ερυθρά θάλασσα προς τη γη της επαγγελίας (Άγιοι Τόποι) και την απελευθέρωσή τους από τους Αιγύπτιους.
Οι Αιγύπτιοι με το “Πισάχ” (διάβαση) γιόρταζαν τη διάβαση του ήλιου από τον ισημερινό, την εαρινή δηλαδή ισημερία και μαζί της τον ερχομό της άνοιξης.

Για τους χριστιανούς το Πάσχα ή αλλιώς Λαμπρή σημαίνει την Ανάσταση του Χριστού και το πέρασμα από τον Θάνατο στη Ζωή. Το Πάσχα είναι κινητή γιορτή. Ο εορτασμός της γίνεται την πρώτη Κυριακή μετά την πανσέληνο της εαρινής ισημερίας.

Η Σαρακοστή ξεκινάει από την Καθαρά Δευτέρα και η τελευταία μέρα είναι το Σάββατο του Λαζάρου. Οι νοικοκυρές φτιάχνουν «λαζαράκια», μικρά ψωμάκια σε σχήμα ανθρώπινου σώματος και τα παιδιά τραγουδούν τα κάλαντα του Λαζάρου.

Την Κυριακή των Βαΐων επιτρέπεται η κατανάλωση ψαριού για να πάρουμε δύναμη να συνεχίσουμε μία ακόμα εβδομάδα τη νηστεία. Στην εκκλησία προσφέρουν βάγια για να θυμίσουν την είσοδο του Χριστού στα Ιεροσόλυμα, πριν τα Πάθη Του. Το απόγευμα της Κυριακής παρακολουθούμε την «Ακολουθία του Νυμφίου» κι ο ιερέας ψάλλει: «Ἰδού ὁ Νυμφίος ἔρχεται ἐν τῷ μέσῳ τῆς νυκτός …».

Μεγάλη Εβδομάδα είναι η εβδομάδα από την Κυριακή των Βαΐων το βράδυ μέχρι το Μεγάλο Σάββατο. Λέγεται «μεγάλη», γιατί τα γεγονότα όπου τελούνται και βιώνονται στους ιερούς ναούς είναι μεγάλα και σπουδαία. Οι τέσσερις πρώτες ημέρες μας προετοιμάζουν πνευματικά για το θείο δράμα και οι Ακολουθίες ονομάζονται «Ακολουθίες του Νυμφίου».

Στην Κεφαλονιά λένε:«Μεγάλη Δευτέρα, μεγάλη μέρα.
Μεγάλη Τρίτη, μεγάλη κρίση.
Μεγάλη Τετάρτη, μεγάλο σκοτάδι.
Μεγάλη Πέφτη, δάκρυο πέφτει.
Μεγάλη Παρασκευή, θλίψη πολλή.
Μεγάλο Σαββάτο, χαρές γιομάτο.
Μεγάλη Λαμπρή, χάσκα μούσκα αυγό κι αρνί.»

Μεγάλη Δευτέρα: Ψάλλονται η παραβολή των δέκα παρθένων, που μας διδάσκει να είμαστε γεμάτοι από πίστη και φιλανθρωπία και η παραβολή Των Ταλάντων, που μας διδάσκει να είμαστε εργατικοί και να καλλιεργούμε τα πνευματικά μας χαρίσματα.

Μεγάλη Τρίτη: Είναι αφιερωμένη στην αμαρτωλή γυναίκα που μετανιωμένη άλειψε τα πόδια του Κυρίου με μύρο και συγχωρήθηκε για τα αμαρτήματά της, γιατί έδειξε μεγάλη αγάπη και πίστη στον Κύριο. Ψάλλεται το περίφημο τροπάριο της υμνογράφου μοναχής Κασσιανής.

Μεγάλη Τετάρτη: Ψάλλονται ύμνοι για:
α) Τον Ιερό Νιπτήρα, το πλύσιμο δηλαδή των ποδιών των μαθητών από τον Κύριο.
β) Τον Μυστικό Δείπνο, δηλαδή την παράδοση του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας.
γ) Την Προσευχή του Κυρίου, στο Όρος των Ελαιών και
δ) την Προδοσία του Ιούδα, δηλαδή την αρχή του Πάθους του Κυρίου.

Μεγάλη Πέμπτη: Τελείται η «Ακολουθία των Παθών», κορυφώνεται το θείο δράμα, θυμόμαστε και βιώνουμε τα Πάθη του Κυρίου.Δηλαδή τα πτυσίματα, τα μαστιγώματα, τις κοροϊδίες, τους εξευτιλισμούς, τα χτυπήματα, το αγκάθινο στεφάνι και κυρίως την Σταύρωση και τον θάνατο του Χριστού.

Μεγάλη Παρασκευή: Το πρωί τελείται η ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και στις 12.00 το μεσημέρι της Αποκαθηλώσεως, δηλαδή την Ταφή Του Κυρίου από τον Ιωσήφ τον Αριμαθαίας και το Νικόδημο τον Φαρισαίο. Τη Μεγάλη Παρασκευή το βράδυ ψάλλονται τα Εγκώμια και γίνεται η Περιφορά του Επιταφίου.

Μεγάλο Σάββατο: Στις 12.00 τα μεσάνυχτα το πρωί έχουμε την ζωηφόρο Ανάσταση του Κυρίου μας, την ήττα του θανάτου και της φθοράς και την αφή του Αγίου Φωτός στον κόσμο από το Πανάγιο Τάφο.

Κυριακή του ΠΑΣΧΑ :Τελείται ο «Εσπερινός της Αγάπης», όπου διαβάζεται το Ιερό Ευαγγέλιο σε πολλές γλώσσες.Το Πάσχα, ο λαός, μαζί με την “εκ νεκρών Ανάσταση” του Χριστού, τη νίκη Του δηλαδή ενάντια στο θάνατο, γιορτάζει και την ανάσταση της άνοιξης, το ξύπνημα της φύσης μετά τη νάρκη του χειμώνα.

Ο Μικρός Πρίγκιπας

Ο Μικρός Πρίγκιπας είναι ένα βιβλίο, με πολλά στοιχεία παραμυθιού, γραμμένο για μικρούς και μεγάλους. Μας ταξιδεύει σε τόπους φανταστικούς και εξυμνεί τη ζωή, την αγάπη, τη φιλία.

Ο Σαιντ-Εξυπερύ έγραψε το 1943, στη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου πoλέμου, τον Μικρό Πρίγκιπα. Το βιβλίο είναι ένα συμβολικό παραμύθι με ποιητική γραφή και αυτοβιογραφικά στοιχεία από τις εμπειρίες του πιλότου συγγραφέα του. (Απόσπασμα από τα Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνιας Β΄ Γυμνασίου.)

Ένας πιλότος προσγειώνεται στην έρημο Σαχάρα εξαιτίας μιας βλάβης του αεροπλάνου του. Εκεί συναντά τον μικρό πρίγκιπα, ένα παιδί από έναν άγνωστο πλανήτη μικρό όσο ένα σπίτι. Ο μικρός πρίγκιπας ταξιδεύει εδώ κι ένα χρόνο και επισκέπτεται καινούριους πλανήτες για να τους γνωρίσει. Είναι ευαίσθητος και δεν καταλαβαίνει πολλά πράγματα για τους ανθρώπους, όπως την επιπολαιότητα, τη δίψα για χρήματα και εξουσία, τη μοναξιά… (Απόσπασμα από το κείμενο Οι μεγάλοι είναι πολύ περίεργοι” Ανθολόγιο Β’ δημοτικού.)

Οι διακοπές του Πάσχα είναι μια περίοδος που όλοι έχουμε ελεύθερο χρόνο. Μπορούμε λοιπόν να διαβάσουμε τον Μικρό Πρίγκιπα.
Κάποιοι ίσως έχουν το βιβλίο στη βιβλιοθήκη τους. Οι υπόλοιποι μπορείτε να το “κατεβάσετε” δωρεάν σε μορφή
pdf από την “Ανοικτή Βιβλιοθήκη”, ακολουθώντας τον σύνδεσμο: https://www.openbook.gr/o-mikros-prigkipas/ .

Επίσης μπορείτε να ακούσετε το παραμύθι (audio book) στον σύνδεσμο:https://www.openbook.gr/o-mikros-prigkipas-audio-book/.

Όποιος θέλει μπορεί να αναζητήσει τη σειρά κινουμένων σχεδίων: Μικρός Πρίγκηπας Little Prince Antoine de Saint Exupery.

Επίσης, δείτε μία παρουσίαση από το “ Ίδρυμα Ευγενίδου”. Η σύνθεση είναι από εικόνες της παράστασης «Ο Μικρός Πρίγκιπας 1» στο ρυθμό του τραγουδιού «Ο Μικρός Πρίγκιπας» σε ερμηνεία και μουσική του Μάριου Φραγκούλη. Μικρός Πρίγκιπας.

 

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

Η παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου την ημέρα των γενεθλίων του μεγάλου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Την ημέρα αυτή καθιέρωσε το Διεθνές Συμβούλιο Βιβλίων για την Νεότητα (IBBY) το 1966, έχοντας σκοπό να εμπνεύσει στα παιδιά την αγάπη για το διάβασμα. Στην Ελλάδα, την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου υποστηρίζει από το 1996, ο Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου.

Εμείς μπορούμε από το σπίτι να “επισκεφτούμε” μια ηλεκτρονική βιβλιοθήκη και να κατεβάσουμε στον υπολογιστή μας δωρεάν e-Book παραμύθια ή να ακούσουμε όμορφες αφηγήσεις ξεφυλλίζοντας το βιβλίο.

Διαλέξτε το e-Book που σας αρέσει και απολαύστε μαζί με τους γονείς σας το βιβλίο της προτίμησής σας στο εκπαιδευτικό portal e-paideia.

https://e-paideia.org/2020/03/17/dorean-e-book-paramythia/?fbclid=IwAR28WCjqXo-7MvAWEanRpfRqveYVzT7O6W6JFhv8mU5cu9lVSM5a1QAN-oY

Τι είναι ο Κορωνοϊός;

Οι κορονοϊοί ή κοροναϊοί (εναλλακτική ορθογραφία: κορωνοϊοί ή κορωναϊοί) είναι οικογένεια ιών. Έχουν πάρει το όνομά τους από τη χαρακτηριστική εμφάνισή τους στο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο, όπου διακρίνονται εξογκώματα περιμετρικά των υλικών σωματιδίων σαν στέμμα, το οποίο στα λατινικά λέγεται «κορόνα» (λατινικά: corona).

Η πανδημία της νόσου του κορονοϊού 2019 (COVID-19), που προκλήθηκε από τον ιό SARS-CoV-2, ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2019. Η μόλυνση μεταδίδεται κυρίως μέσω της μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω σταγονιδίων αναπνοής που παράγονται όταν εκπνέουν οι άνθρωποι (όπως φτάρνισμα ή βήχας) σε απόσταση μικρότερη του ενός μέτρου. (Πηγή: Βικιπαίδεια)

Πώς γράφεται η λέξη;

Ο κ. Μπαμπινιώτης, φιλόλογος, γλωσσολόγος, πανεπιστημιακός καθηγητής, εξήγησε ότι ο σωστότερος όρος είναι ο «κορωνοϊός», με -ω αντί για -ο στη δεύτερη συλλαβή επειδή προέρχεται από τη λέξη «κορώνα».

Επειδή, όπως αντιλαμβάνεστε, είναι δύσκολο να κάνουμε “ΜΑΘΗΜΑ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ”, στην τάξη, ας μάθουμε περισσότερα διαβάζοντας γι’ αυτόν.

Στην “Ανοικτή Βιβλιοθήκη” μπορείς να βρεις σε μορφή pdf και να διαβάσεις το παραμύθι της Βασιλικής Χουρσίδου «Είμαι ένας ιός που το όνομά μου είναι Κορονοϊός». Από το συγκεκριμένο βιβλίο προέρχεται και η χαριτωμένη εικόνα του άρθρου.

Ακολουθήστε τον σύνδεσμο:

https://www.openbook.gr/eimai-enas-ios-poy-to-onoma-moy-einai-koronoios/

Τι είναι ο κορωνοϊός;” Tο κόκκινο picou picou απαντάει στις ερωτήσεις του γκρι picou picou, εξηγεί με απλά και κατανοητά λόγια τι είναι ο κορωνοϊός και τι πρέπει να κάνουμε όλοι, μικροί και μεγάλοι.

Δείτε το ενημερωτικό βίντεο picou picou: “Κορωνοϊός, ο πονηρός ταξιδευτής”.

https://www.youtube.com/watch?v=LK1hHoHLVb0&feature=youtu.be

Υγιεινή των χεριών

 Το πλύσιμο των χεριών είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί η μετάδοση μικροβίων και να προφυλαχθούμε από σοβαρές ασθένειες.

Πότε πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας;

• πριν από το φαγητό ή την προετοιμασία του

• μετά τη χρήση της τουαλέτας

• μετά την επαφή με ζώα, συμπεριλαμβανομένων και των κατοικίδιων

• μετά την επίσκεψη σε άρρωστους φίλους ή συγγενείς

• αφού φυσήξουμε τη μύτη μας, βήξουμε ή φταρνιστούμε

• όταν επιστρέψουμε στο σπίτι (μετά από παιχνίδι σε εξωτερικό χώρο, ψώνια, βόλτα με το σκύλο κ.α.)

Πώς πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας;

Βάζουμε τα χέρια μας κάτω από το τρεχούμενο νερό. Τα βρέχουμε καλά. Κλείνουμε τη βρύση, για να μην σπαταλάμε το πολύτιμο αυτό αγαθό!

Σαπουνίζουμε τα χέρια μας και τρίβουμε καλά τις παλάμες, το πάνω μέρος των χεριών, τα δάχτυλά μας, αλλά και τα σημεία ανάμεσα τους. Δεν βιαζόμαστε. Η διαδικασία πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.

Ξεπλένουμε τα χέρια μας και τα στεγνώνουμε με μια χειροπετσέτα.

Παρατηρήστε και τις οδηγίες της αφίσας.

Δεν είναι δύσκολο να εφαρμόζουμε πάντα αυτές τις απλές οδηγίες.

Φέτος είπαμε πολλές φορές ο ένας στον άλλο “Έπλυνες τα χέρια σου;”! Θυμάστε;

Και για να εμπεδώσουμε τα προηγούμενα ας δούμε ένα διασκεδαστικό βιντεάκι…

 

https://www.youtube.com/watch?v=zxlQn7KaCNU

Μένουμε σπίτι

Παραμένουμε αισιόδοξοι και δημιουργικοί. Βρίσκουμε τρόπους να περνάμε ευχάριστα τον χρόνο μας στο σπίτι. Ζωγραφίζουμε, διαβάζουμε, γράφουμε ημερολόγιο, παίζουμε επιτραπέζια, φτιάχνουμε παζλ, φροντίζουμε τα κατοικίδιά μας και τα φυτά στο μπαλκόνι ή στον κήπο μας, τραγουδάμε, χορεύουμε, γυμναζόμαστε μαζί με τους γονείς μας! Κάπου κάπου επισκεπτόμαστε σελίδες στο διαδίκτυο. Προσοχή! Οι διαδικτυακές δραστηριότητες γίνονται πάντα υπό την επίβλεψη ή καθοδήγηση κάποιου ενήλικα.

 

 

Τι γιορτάζουμε την 25η Μαρτίου…

Η 25η Μαρτίου είναι ημέρα διπλής γιορτής. Έχει εθνικό και θρησκευτικό χαρακτήρα. Είναι θρησκευτική γιορτή, γιατί γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Είναι και εθνική γιορτή, γιατί η ημέρα αυτή σηματοδοτεί την έναρξη της Επανάστασης του σκλαβωμένου ελληνικού έθνους ενάντια στην οθωμανική αυτοκρατορία.


Ευαγγελισμός της Θεοτόκου

Στις 25 Μαρτίου γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Τη χαρμόσυνη είδηση που έφερε ο Αρχάγγελος Γαβριήλ στην Παναγία, ότι μέσω αυτής θα ενσαρκωθεί ο Υιός του Θεού. «Ιδού νυν ευαγγελίζομαι χαράν μεγάλην», της είπε ο Αρχάγγελος.
Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου είναι από τις μεγαλύτερες γιορτές της Εκκλησίας μας.
Είναι μέρα χαράς και αγαλλίασης. Η Εκκλησία επιτρέπει τη βρώση ψαριών,
ακόμα και αν ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου «πέσει» μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα. Η ημέρα αυτή είναι και ημέρα αργίας. Η παράδοση λέει ότι αυτή την ημέρα ούτε τα χελιδόνια δεν χτίζουν τις φωλιές τους.

Έναρξη της Επανάστασης

Στις 25 Μαρτίου γιορτάζουμε την έναρξη της ελληνικής Επανάστασης του 1821, που έγινε εναντίον του τουρκικού ζυγού μετά από 400 περίπου χρόνια σκλαβιάς.

Οι Έλληνες ξεσηκώθηκαν και αποφάσισαν να πολεμήσουν σκληρά για την ελευθερία τους. Ορκίστηκαν “Ελευθερία ή Θάνατος“.

Τον δρόμο για την Επανάσταση είχε ήδη ανοίξει ο Ρήγας Φεραίος με τα επαναστατικά του ποιήματα και κυρίως με τον Θούριο. Σε διπλωματικό επίπεδο η Επανάσταση ξεκίνησε από τα τέλη Φεβρουαρίου του 1821 στη μακρινή Μολδοβλαχία από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη. Στην Ελλάδα η εξέγερση ξεκίνησε από την Πελοπόννησο και γρήγορα εξαπλώθηκε στη Στερεά Ελλάδα κι από εκεί σε ολόκληρη τη χώρα.

Στο μοναστήρι της Αγίας Λαύρας, στα Καλάβρυτα ο μητροπολίτης Παλαιών Πατρών Γερμανός ύψωσε το λάβαρο της Επανάστασης στις 25 Μαρτίου του 1821, δίνοντας το έναυσμα για τον απελευθερωτικό αγώνα. Η ημερομηνία επιλέχθηκε αφενός λόγω της θρησκευτικής σημασίας της και αφετέρου γιατί πίστευαν ότι την ημέρα εκείνη θα μπορούσαν να κρύψουν την έναρξη της Επανάσταση μέσα στους θρησκευτικούς πανηγυρισμούς.

Η Επανάσταση κράτησε περίπου 9 χρόνια και το 1830 ιδρύθηκε το ελληνικό κράτος.

Χιλιάδες Έλληνες πολέμησαν ηρωικά και σκοτώθηκαν στις μάχες του απελευθερωτικού αγώνα. Από τους πιο γνωστούς ήρωες της Επανάστασης είναι ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, ο Αθανάσιος Διάκος, ο Ανδρέας Μιαούλης, η Μπουμπουλίνα και πολλοί πολλοί άλλοι.

Μπορείτε να διαβάσετε ποιήματα για την 25η Μαρτίου εδώ… 25 Μαρτίου 1821

Επίσης μπορείτε να διαβάσετε κείμενα και ποιήματα της ενότητας “Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά” του βιβλίου της Δ΄Τάξης στη διεύθυνση:   http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSDIM-D109/706/4676,21183/

Το παραμύθι της ελιάς

Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε σε μια φτωχογειτονιά ένα καλόκαρδο κορίτσι που το έλεγαν Ελιά. Κάθε μέρα η Ελιά έβλεπε τον κόσμο στη γειτονιά της να ζει φτωχός και δυστυχισμένος. Γύριζε στο σπίτι της πολύ στενοχωρημένη και σκεφτόταν τι να κάνει για να βοηθήσει όσους έχουν ανάγκη.

Ένα πρωινό αποφάσισε να προσέξει τα παιδιά της γειτόνισσας, που έμενε δίπλα της, για να πάει να δουλέψει και να μπορεί να φέρει στα παιδιά της λίγο φαΐ. Μια άλλη μέρα πήγε στη γριούλα γειτόνισσά της, που ήταν άρρωστη, της μαγείρεψε, της σκούπισε το σπίτι, τη βοήθησε να πλυθεί και να φάει. Την άλλη μέρα πάλι έβγαλε τον ανάπηρο ηλικιωμένο γείτονά της με το καρότσι του βόλτα, για να πάρει καθαρό αέρα και να χαρεί το φως της ημέρας. Τα βράδια γύριζε κατάκοπη, μα ευχαριστημένη που είχε καταφέρει να δώσει λίγη χαρά στους φτωχούς ανθρώπους.

Οι μέρες περνούσαν κι η Ελιά όσο δούλευε, τόσο αδυνάτιζε. Μα έβλεπε πως ότι κι αν έκανε, ο κόσμος ήταν πάντα φτωχός και δυστυχισμένος. Αυτό τη στενοχωρούσε πάρα πολύ κι έτσι στενοχωρημένη κάθισε στην αυλή του σπιτιού της και συλλογιζόταν: «Τι να κάνω, τι να κάνω, δεν μπορώ να βλέπω τόση δυστυχία».

Το σπουργίτι, στο οποίο κάθε μέρα έριχνε σπόρους και ψίχουλα, δεν άντεχε να τη βλέπει τόσο στενοχωρημένη και πέταξε βαθιά στο δάσος. Εκεί βρήκε την καλή νεράιδα και της είπε:
– Τρέξε, καλή Νεράιδα, η Ελιά είναι πολύ στενοχωρημένη, χλωμή κι αδύνατη.

Η καλή νεράιδα ανήσυχη έτρεξε στην αυλή της Ελιάς και τη ρώτησε:
– Τι έχεις, Ελιά μου, κι είσαι τόσο λυπημένη;

– Αχ, καλή μου Νεράιδα. Δεν μπορώ να βλέπω τόση φτώχεια και δυστυχία γύρω μου.

– Και πώς θα ήθελες να βοηθήσεις τους γείτονές σου;

Θα ήθελα να είμαι χρήσιμη. Να τους προσφέρω κάτι πολύτιμο που θα τους δώσει ζωή και χαρά.

-Το θέλεις αλήθεια τόσο πολύ;

– Και βέβαια το θέλω, δε βλέπεις πώς έλιωσα από τη στενοχώρια μου;

– Τότε μη στενοχωριέσαι, θα σε κάνω αυτό που θέλεις!

Η νεράιδα την άγγιξε με το ραβδάκι της και τσουπ… η Ελιά έγινε ένα μεγάλο δέντρο, που έβγαλε φύλλα κι άσπρα άνθη, που έγιναν ελιές πράσινες, μωβ, μαύρες. Έπεσαν στη γη τα κουκούτσια, φύτρωσαν, έγιναν δεντράκια και σχημάτισαν έναν μεγάλο ελαιώνα.

Ήρθαν οι γείτονες, μάζεψαν τις ελιές, έβγαλαν λάδι, έφαγαν, χόρτασαν, ρόδισαν τα μαγουλά τους, ζωήρεψαν κι άρχισαν να χαμογελούν και να ζουν ευτυχισμένοι. Για να ευχαριστήσουν την ελιά και να της δείξουν την αγάπη τους, πήραν το λάδι της και το έβαλαν στο καντήλι, για να θυμίζουν στην Παναγιά και στο Χριστό, την καλοσύνη της ελιάς και την αγάπη της για τον κόσμο. Κι η Παναγιά με τη σειρά της την ευλόγησε. Κι ο Χριστός κάτω απ’ την ελιά ήρθε και ξεκουράστηκε.

Κι εκείνη καμάρωνε ευχαριστημένη στη μέση στον ελαιώνα και φρόντιζε, όταν έρχονται οι άνθρωποι να τη μαζέψουν να ‘ναι γεμάτη ελιές, να χορταίνουν οι φτωχοί, και να φωτίζονται απ’ τις καντήλες όλες οι εκκλησιές.