Ιούνιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Windows

installing MS Windows 7

“installing MS Windows 7” από markuz διατίθεται με άδεια χρήσης CC by-nc-nd-2.0

Τα Microsoft Windows, κοινώς αναφερόμενα ως Windows, είναι μια ομάδα πολλών ιδιόκτητων οικογενειών γραφικών λειτουργικών συστημάτων, τα οποία όλα αναπτύσσονται και διατίθενται στην αγορά από τη Microsoft.  Κάθε οικογένεια απευθύνεται σε έναν συγκεκριμένο τομέα της βιομηχανίας υπολογιστών. Οι ενεργές οικογένειες των Microsoft Windows περιλαμβάνουν Windows NT και Windows IoT. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν υποοικογένειες, (π.χ. Windows Server ή Windows Embedded Compact) (Windows CE). Οι οικογένειες των Microsoft Windows που έχουν απενεργοποιηθεί περιλαμβάνουν τα Windows 9x, Windows Mobile και Windows Phone.

Η Microsoft εισήγαγε ένα λειτουργικό περιβάλλον με το όνομα Windows στις 20 Νοεμβρίου 1985, ως γραφικό κέλυφος λειτουργικού συστήματος για το MS-DOS σε απάντηση του αυξανόμενου ενδιαφέροντος για γραφικές διεπαφές χρήστη (GUI). Τα Microsoft Windows κυριάρχησαν στην παγκόσμια αγορά προσωπικών υπολογιστών (Η/Υ) με πάνω από 90% μερίδιο αγοράς, ξεπερνώντας το Mac OS, που είχε εισαχθεί το 1984.

Μνήμη Τυχαίας Προσπέλασης

Corsair Vengeance LPX 64GB DDR4 DRAM 3200MHz C16 Memory Kit

“Corsair Vengeance LPX 64GB DDR4 DRAM 3200MHz C16 Memory Kit” από shop8447 διατίθεται με άδεια χρήσης CC cc0-1.0

Η μνήμη τυχαίας προσπέλασης (RAM, Random access memory) είναι όρος που χρησιμοποιούμε για ηλεκτρονικές διατάξεις προσωρινής αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων (μνήμης υπολογιστή), οι οποίες επιτρέπουν πρόσβαση στα αποθηκευμένα δεδομένα στον ίδιο χρόνο οπουδήποτε και αν βρίσκονται αυτά, δηλαδή με «τυχαία πρόσβαση». Σε αντιδιαστολή βρίσκονται συσκευές αποθήκευσης δεδομένων, όπως οι μαγνητικές ταινίες, οι μαγνητικοί δίσκοι («σκληροί» ή «εύκαμπτοι»), στα οποία η πρόσβαση στα δεδομένα μπορεί να γίνει μόνο με κάποιον προκαθορισμένο τρόπο, συνήθως σειριακά, λόγω του τρόπου κατασκευής τους. Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι RAM : η δυναμική RAM (DRAM) και η στατική RAM (SRAM). Η DRAM είναι η πιο κοινή μορφή αλλά πρέπει να «ανανεώνεται» (refresh) χιλιάδες φορές ανά δευτερόλεπτο, ενώ η SRAM δεν χρειάζεται κάτι τέτοιο. Η SRAM, ως διάταξη, είναι πιο δαπανηρή στην κατασκευή της – και επομένως στην αγορά της – σε σχέση με την DRAM.

Στην πληροφορική με τον όρο RAM αναφερόμαστε στην κύρια ή κεντρική μνήμη ενός υπολογιστικού συστήματος αρχιτεκτονικής φον Νόιμαν, δηλαδή τη μνήμη στην οποία αποθηκεύονται προγράμματα και δεδομένα, προκειμένου είτε να εκτελεστούν είτε να υποστούν επεξεργασία αντίστοιχα. Τμήμα, επίσης, της κεντρικής μνήμης είναι και η μνήμη μόνο ανάγνωσης (ROM), η οποία επίσης επιτρέπει την τυχαία προσπέλαση. Η βασική διαφορά των δύο τύπων μνήμης είναι ότι η μεν RAM διατηρεί τα περιεχόμενά της μόνο όσο της επιτρέπει ο χρήστης ή το λογισμικό που εκτελείται και μόνο εφόσον το υπολογιστικό σύστημα τροφοδοτείται με ηλεκτρική ενέργεια. Σε αντίθετη περίπτωση, τα περιεχόμενά της είτε αντικαθίστανται από άλλα είτε χάνονται ολοσχερώς. Αν οι όροι που έχουν επικρατήσει ήταν απόλυτα ακριβείς, η μνήμη RAM έπρεπε να αναφέρεται ως «μνήμη τυχαίας προσπέλασης εγγραφής / ανάγνωσης», ενώ η μνήμη ROM ως «μνήμη τυχαίας προσπέλασης μόνο ανάγνωσης».

Η μνήμη ROM έχει προεγγεγραμμένο περιεχόμενο, πάντα από τον κατασκευαστή του συστήματος, και χρησιμεύει, συνήθως, για την εκκίνηση λειτουργίας του συστήματος (BIOS), μόλις αυτό αρχίσει να τροφοδοτείται με ρεύμα, οπότε και η μνήμη RAM είναι κενή περιεχομένου. Η νέα βέβαια τεχνολογία του BIOS δεν είναι πλέον ROM, αλλά flash, και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, η αναβάθμιση του BIOS, λέγεται και “φλασάρισμα”.

Άσκηση Blog IV: Ενσωμάτωση

Βίντεο από youtube:

Scratch (Simple Fall Physics 2 v.1.0):


Μετάβαση στο scratch.mit.edu.

Άσκηση Blog III: Πολυμέσα

Κανονισμός Λειτουργίας ΙΕΚ (αρχείο)

Ώρα για καφέ!!!

Η Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας (CPU)

Intel Core 2 Duo E7300 CPU

“Intel Core 2 Duo E7300 CPU” από William Hook διατίθεται με άδεια χρήσης CC by-sa-2.0

Η Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας – ΚΜΕ (αγγλικά: Central Processing Unit – CPU), είναι το κεντρικό εξάρτημα που επεξεργάζεται δεδομένα σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, ελέγχει τη λειτουργία του και εκτελεί βασικές λειτουργίες διασύνδεσης και μεταβίβασης εντολών. Αν η ΚΜΕ αποτελείται από ένα μόνο ολοκληρωμένο κύκλωμα, τότε ονομάζεται μικροεπεξεργαστής (microprocessor) ή μικροελεγκτής (microcontroller).

Οι επεξεργαστές δεν σχετίζονται αποκλειστικά με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές καθώς πλέον ενσωματώνονται και σε πολλές ηλεκτρονικές συσκευές όπως κινητά τηλέφωνα, ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, βιντεοκάμερες, κονσόλες ηλεκτρονικών παιχνιδιών, inverters ή αντιστροφείς ή ηλεκτρονικοί μετατροπείς ισχύος (για εφαρμογές κλιματιστικών, ανελκυστήρων, τρένων) και άλλα. Για την ακρίβεια, επεξεργαστές ενσωματώνονται σε κάθε είδους συσκευή στην οποία απαιτείται ύπαρξη υπολογιστικής ικανότητας.

Λίγα λόγια για μένα…

Βασίλης Βασιλάκης

Σχολείο που υπηρετώ: 3ο ΕΠΑΛ Ταύρου

Σχολείο οργανικής θέσης: 1° ΕΠΑΛ Αργυρούπολης

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση