Βασίλειος Δελήμπασης
Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ανταρκτική: Ένα μικρό πιγκουινάκι τρέχει πανικόβλητο καθώς αποκολλάται το κομμάτι του πάγου που βρίσκεται πάνω (video).

Πρόκειται για ένα βιντεάκι που κάνει τον γύρο του διαδικτύου και έχει γίνει viral καθώς δείχνει ένα μικρό πιγκουινάκι στην Ανταρκτική να τρέχει πανικόβλητο να φύγει από το κομμάτι του πάγου που αποκολλάται και να ξαναπάει στο κοπάδι του. Ως «ο πιο στρεσαρισμένος πιγκουίνος στον κόσμο» χαρακτηρίστηκε το πιγκουινάκι αυτό. Το βίντεο προκαλεί σίγουρα χαμόγελο (έχει εξάλλου αίσιο τέλος) αλλά είναι και συγκινητικό καθώς βλέπουμε ένα κοπάδι πιγκουίνων να περπατάει πάνω στο παγόβουνο, όμως ο “πρωταγωνιστής” φαίνεται να έχει ξεμακρύνει από τους φίλους του, καθώς περιπλανιέται στην άκρη του παγόβουνου. Αυτό που το μωρό πιγκουινάκι αγνοεί, ωστόσο, είναι ότι το παγόβουνο έχει αρχίσει να λιώνει και έτσι σιγά – σιγά το τμήμα πάνω στο οποίο βρίσκεται αποκολλάται. Μόλις αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει, αρχίζει να τρέχει πανικόβλητο, προσπαθώντας να επιστρέψει στους φίλους του, που τον κοιτούν τρομαγμένοι.

Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Μαγούλιανα: Το χωριό που μετρά πέντε αιώνες ζωής και είναι το ψηλότερο της Πελοποννήσου.

Το γραφικό και ιστορικό αυτό χωριό της Πελοποννήσου, τα Μαγούλιανα, βρίσκονται μέσα σε ένα πυκνό δάσος γεμάτο με έλατα, στην άκρη μιας βουνοπλαγιάς. Οι εικόνες από το βίντεο που θα δεις παρακάτω, σίγουρα θα σε προϊδεάσουν για το τι θα δεις αν βρεθείς εκεί από κοντά. Όσον αφορά την ακριβή τοποθεσία του χωριού, τα Μαγούλιανα αποτελούν έναν όμορφο και παραδοσιακό οικισμό της Γορτυνίας. Θα το εντοπίσεις λιγότερο από 60 χιλιόμετρα μακριά από την Τρίπολη, στα δυτικά της Βυτίνας. Οι χάρτες της Google θα σε βοηθήσουν να το εντοπίσουν εύκολα. Ωστόσο χρειάζεται το χρόνο του για να το προσεγγίσεις, αν αναλογιστείς ότι είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1365 μέτρων. Κάπως έτσι κατέχει και τον τίτλο του ψηλότερου χωριού της Πελοποννήσου. Και συγκεκριμένα του ψηλότερου που κατοικείται. Η προνομιακή του θέση, προσφέρει φυσικά μοναδική θέα στην οροσειρά του Μαίναλου. Από αυτές που δεν χορταίνεις να απολαμβάνεις και να φωτογραφίζεις όταν βρίσκεσαι διακοπές σε ένα τέτοιο μέρος. Από πού πήρε το όνομά του το χωριό; Η ονομασία του χωριού θεωρείται ότι προέρχεται από την σλαβική λέξη Magila η οποία σημαίνει λόφος-ύψωμα.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=5&v=-qAE5qt1oYY&feature=emb_logo

Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Τα πρώτα πλάνα που τράβηξε το Parker Solar Probe από τον Ήλιο.

Parker Solar Probe


Δείτε στο LearningApps.org
Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η NASA παρουσιάζει τη «μουσική» του Γανυμήδη.

Γανυμήδης

Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Το ψυχρότερο σημείο της Ελλάδας με τις πολικές θερμοκρασίες.

Στο Μαίναλο της Αρκαδίας, ανάμεσα στη Βυτίνα και στην κορυφή Τζελάτη, υπάρχει ένα μοναδικό σημείο στο οποίο έχουν καταγραφεί οι πιο χαμηλές θερμοκρασίες της Ελλάδας, με τιμή ρεκόρ που άγγιξε τους -35,3ºC σύμφωνα με τον αυτόματο μετεωρολογικό σταθμό της περιοχής, ο οποίος ανήκει στο δίκτυο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Η πολική αυτή θερμοκρασία σημειώθηκε στις 17 Ιανουαρίου του 2012 στη δολίνη της Κεχρωτής στην Αρκαδία, η οποία βρίσκεται σε υψόμετρο 1613 μέτρων και περικλείεται από υψηλότερες ράχες 1700-1800 μέτρων. Με τον όρο “δολίνη” εννοούμε τους φυσικούς σχηματισμούς που προκύπτουν σε υψίπεδα και γενικότερα σε οροσειρές λόγω της καταβύθισης του εδάφους. Οι σχηματισμοί αυτοί έχουν συνήθως μικρή έκταση και περικλείονται από υψηλότερες ράχες, που τις απομονώνουν από την ευρύτερη ατμοσφαιρική κυκλοφορία. Έτσι, χαρακτηρίζονται από μακρές περιόδους παγετού (ιδιαίτερα όταν επικρατούν καλές καιρικές συνθήκες) και από ακραίες τιμές ελαχίστων θερμοκρασιών. Στη δολίνη της Κεχρωτής από τον Ιανουάριο του 2011 μέχρι και τις αρχές Νοέμβρη του 2017, καταγράφηκαν εντυπωσιακές θερμοκρασίες ρεκόρ. Μάλιστα, ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες, με εξαίρεση τον Αύγουστο του 2012 και τον Ιούλιο του 2017, σημειώθηκε παγετός. Συνηθισμένες είναι επίσης κατά τη διάρκεια του χειμώνα οι ημέρες με ολικό παγετό, όταν δηλαδή η θερμοκρασία παραμένει υπό το μηδέν καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου. Την αίθρια νύχτα που σημειώθηκε αυτό το παράξενο φαινόμενο, το έδαφος ήταν χιονοσκεπές και ο πυκνός ψυχρός αέρας βυθίστηκε στο κοίλωμα της περιοχής με αποτέλεσμα να γίνει ακόμα πιο κρύος στο βάθος της δολίνης και να δημιουργήσει αυτήν την έντονη αναστροφή της θερμοκρασίας. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι παρατηρήθηκε μέσα σε 4 ώρες , πτώση της θερμοκρασίας κατά 20 βαθμούς παρακάτω από τις τιμές των θερμοκρασιών των παρακείμενων μετεωρολογικών σταθμών!