ΓΕΝΕΤΙΣΤΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΑΛΛΑΓΜΕΝΑ (ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ) ΦΥΤΑ ΤΟΜΑΤΑΣ, με τη μεθοδολογία επεξεργασίας DNA CRISPR/Cas9, ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΑΝ ΤΡΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΑΓΡΟΝΟΜΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

21761910_485618095151205_7688288245928770679_nΓΕΝΕΤΙΣΤΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΑΛΛΑΓΜΕΝΑ (ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ) ΦΥΤΑ ΤΟΜΑΤΑΣ, με τη μεθοδολογία επεξεργασίας DNA CRISPR/Cas9, ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΑΝ ΤΡΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΑΓΡΟΝΟΜΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: το μέγεθος των φρούτων, τις διακλαδώσεις των ταξιανθιών και την αρχιτεκτονική δομή των φυτών. Η ίδια μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση της απόδοσης όλων των φυτικών καλλιεργειών, π.χ. ρυζιού, αραβοσίτου, σόργου και σιταριού.

 

Ο ανθρώπινος πληθυσμός αυξάνεται γρηγορότερα από την παραγωγή τροφής. Ειδικότερα, η παραγωγή τροφής θα πρέπει να τριπλασιαστεί για να συντηρηθούν τα 12 δισεκατομμύρια ανθρώπων που θα κατοικούν στη γη το 2030. Ως λύση είχε προταθεί, από το 1983, η παραγωγή, με γενετική μηχανική, γενετικά τροποποιημένων οργανισμών = ΓΤΟ (κακώς αναφέρονται στην Ελλάδα μεταλλαγμένων) και νεοφανών προϊόντων. Η πλειονότητα όμως των χωρών και των κατοίκων της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης διάκειται δυσμενώς για την καλλιέργεια ΓΤΟ και την κατανάλωση των προϊόντων τους. Παρόλα αυτά, σημαντικές εξελίξεις στις αποδόσεις των καλλιεργειών είναι απαραίτητες τις επόμενες δεκαετίες. Ωστόσο, εναλλακτικά, η αναπαραγωγή φυτών, μετά την απόρριψη της τεχνολογίας ΓΤΟ, περιορίζεται – επί του παρόντος – στην παραδοσιακή επίπονη επιλογή και αναπαραγωγή σπάνιων φυσικών μεταλλάξεων με αυξημένες βελτιώσεις σε ποσοτικά χαρακτηριστικά, μια διαδικασία που απαιτεί πολύ χρόνο και προσπάθεια για να καλλιεργήσει τις ευεργετικές παραλλαγές των σχετικών γονιδίων με τις βελτιωμένες ποικιλίες. Μια διαδικασία που άρχισε τη Νεολιθική εποχή!!!
Οπότε, πολλές επιστημονικές ομάδες θεωρούν πως η νέα τεχνολογία της επεξεργασίας του γονιδιώματος (CRISPR/Cas9), που παράγει οργανισμούς/μεταλλάγματα, όπως συμβαίνουν και στη φύση, μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας πείνας, να κάνει τους αγρότες πλουσιότερους, να μειώσει τις ζημιές της γεωργίας και να βελτιώσει τις συνθήκες καλλιέργειας.

21768458_485618201817861_5448071370673552063_n
Επιστήμονες από το φημισμένο επιστημονικό κέντρο Cold Spring Harbor Laboratory των ΗΠΑ χρησιμοποίησαν (Daniel Rodríguez-Leal, και συν. Engineering Quantitative Trait Variation for Crop Improvement by Genome Editing. Cell, 14 Σεπτεμβρίου 2017) τεχνολογία επεξεργασίας DNA (γονιδιώματος), την CRISPR/Cas9, για να δημιουργήσουν σε βραχύ χρονικό διάστημα ποικιλίες τομάτας με βελτιωμένες αποδόσεις.
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ. Τα πειράματα της ομάδας περιλαμβάνουν τη χρήση των “χειρουργικών ψαλιδιών” CRISPR για να πραγματοποιήσουν πολλαπλές επεμβάσεις μέσα σε τρεις αλληλουχίες γονιδιώματος τομάτας. Χρησιμοποίησαν τη μεθοδολογία CRISPR για να μεταλλάξουν ρυθμιστικές αλληλουχίες – τους υποκινητές των σχετικών γονιδίων “απόδοσης” παρά των ίδιων των γονιδίων – και πέτυχαν επιλεκτικές αλλαγές σε τρία αγρονομικά ποσοτικά χαρακτηριστικά: το μέγεθος των φρούτων, τις διακλαδώσεις των ταξιανθιών και την αρχιτεκτονική δομή των φυτών.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ. Αρκετοί καταναλωτές ενδιαφέρονται, πέρα από τη βελτιωμένη απόδοση της τομάτας, να έχει και βελτιωμένη ποιότητα, να έχει γεύση και άρωμα ντομάτας.

του Κωνσταντίνου Τριανταφυλλίδη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση