Η Διεθνής Ημέρα της Οικογένειας καθιερώθηκε το 1993 με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ (A/RES/47/237) και εορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Μαΐου.
Η οικογένεια είναι ένα δομημένο σύνολο και, όπως συμβαίνει σε κάθε δομή, το κάθε μέλος της έχει το δικό του διακριτό ρόλο. Στη διάρκεια της ιστορικής διαδρομής του είδους μας, η οικογένεια αποτέλεσε το λίκνο της ανάπτυξης του ανθρώπου, καθώς μέσα σε αυτή αναπτύσσονται, τόσο τα παιδιά όσο και οι ίδιοι οι γονείς. Αυτό συμβαίνει επειδή ο άνθρωπος είναι κατεξοχήν κοινωνικό ον και πρώτα η οικογένεια του παρέχει την ευκαιρία να αναπτύξει κοινωνική συνείδηση, που είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη της ατομικής συνείδησης και της αυτοπραγμάτωσης του.
Σήμερα η οικογένεια αλλάζει ραγδαία. O μέσος όρος του μεγέθους της οικογένειας έχει μειωθεί παγκοσμίως. Οι νέοι παντρεύονται σε μεγαλύτερη ηλικία. Η μέση ηλικία των γυναικών που γίνονται για πρώτη φορά μητέρες έχει αυξηθεί. Η θνησιμότητα των νηπίων αν και έχει σημειώσει πτώση δε σημαίνει περισσότερα παιδιά γιατί τα ζευγάρια σήμερα, αποκτούν λιγότερα παιδιά.
Η παραδοσιακή μεγάλη οικογένεια έχει αντικατασταθεί από την οικογένεια – πυρήνα. Οι εναλλακτικές μορφές συμβίωσης έχουν αυξηθεί, όπως η συγκατοίκηση εκτός γάμου, ή οι γάμοι εργαζομένων μεταναστών οι οποίοι δεν ζουν στην ίδια πόλη ή χώρα με τους ή τις συζύγους τους.
Τα διαζύγια αυξάνονται όπως και οι δεύτεροι γάμοι, με όλο και περισσότερα παιδιά να ζουν σε μία οικογένεια με έναν θετό γονέα. Ο αριθμός τόσο των μονογονεικών όσο και των μονοπρόσωπων οικογενειών έχει αυξηθεί, ενώ όλο και περισσότεροι ηλικιωμένοι ζουν μόνοι τους.
Πολλές από αυτές τις αλλαγές θέτουν το ζήτημα της δομής της κοινωνίας όπως τη γνωρίζουμε. Απαιτούν τη συνεργασία μας ώστε να προσαρμοστούμε και να διαμορφώσουμε μία δημόσια πολιτική με τέτοιο τρόπο ώστε να προσεγγίζει τις ανάγκες των οικογενειών και να εξασφαλίζει ότι οι βασικές υπηρεσίες, όπως η εκπαίδευση και η υγεία, παρέχονται σε όλους τους πολίτες και ιδιαίτερα στα παιδιά, ανεξάρτητα από την οικογενειακή τους κατάσταση.
Κάποιες από τις αλλαγές στη δομή της οικογένειας δημιουργούν καινούργιες ευκαιρίες, όπως νέες και ευρύτερες επιλογές για τις κοπέλες και τις γυναίκες. Οι αλλαγές έχουν δώσει ώθηση σε κυβερνήσεις να αναπτύξουν νέες πολιτικές σε συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών.
Η μαγεία του φυσικού περιβάλλοντος που βρίσκεται “δίπλα” μας, το όμορφο βουνό της Πάρνηθας, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για αυτό το πρόγραμμα. Με αφορμή το περιβαλλοντικό μας πρόγραμμα που εκπονήθηκε στο 2o Γυμνάσιο Αχαρνών, δημιουργήθηκε το παρακάτω βίντεο. Μια συλλογή φωτογραφιών με αγριολούλουδα από τον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας, ενδημικά και μη.
Το πρόγραμμα εμπλουτίστηκε με διάφορες δράσεις:
Εκδρομές και επισκέψεις, ξενάγηση από το φορέα διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας, εργασίες και δραστηριότητες στο σχολείο.
Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα ασχολήθηκαν με διάφορα θέματα που αφορούν την αγαπημένη μας οροσειρά. Κυρίως ασχολήθηκαν με τη χλωρίδα και την πανίδα του βουνού.
Ο δήμος των Αχαρνών βρίσκεται στις παρυφές του εθνικού δρυμού της Πάρνηθας. Πρόκειται για έναν “παράδεισο” φυσικής ομορφιάς σε μικρή απόσταση από την Αττική. Ειδικά τη άνοιξη η περιοχή γεμίζει με χρώματα. Τι καλύτερο από μια βόλτα στην περιοχή… Για αυτό λοιπόν σας καλούμε σε μια πεζοπορία για να χαρούμε τις φυσικές ομορφιές.
Είναι εξαιρετικά σημαντικό οι έφηβοι να ακολουθούν ένα υγιεινό και σωστό διατροφικό πρόγραμμα! Οι λόγοι που υπαγορεύουν την σωστή διατροφή σχετίζονται άμεσα με την υγεία του εφήβου και αναμένεται να επηρεάσουν ολόκληρη την υπόλοιπη ζωή του.
Παρά τη μεγάλη σημασία της διατροφής κατά την εφηβική ηλικία, οι έφηβοι συνήθως δεν διατρέφονται σωστά. Δεν τρώνε πρωϊνό, καταναλώνουν ενδιάμεσα γεύματα αμφιβόλου διατροφικής αξίας (snacks), τρώνε συχνά εκτός σπιτιού πολυθερμιδικά πρόχειρα γεύματα (fastfood) και η διατροφή τους υπολείπεται σε σίδηρο, ασβέστιο και φυτικές ίνες. Μπορεί ακόμη να ακολουθήσουν επικίνδυνες δίαιτες (κορίτσια) ή να χρησιμοποιήσουν επικίνδυνα συμπληρώματα (αγόρια).
Στο παρακάτω βίντεο δίνονται οι βασικές αρχές σωστής διατροφής για την ηλικιακή περίοδο της εφηβείας, τα οφέλη και οι συνδυασμοί των τροφίμων.
Παιδαγωγικό υλικό από το ίδρυμα ΕΥ ΖΗΝ σε συνεργασία με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και τα υπουργεία Παιδείας και Αθλητισμού.
16/11: Διεθνής Ημέρα Ανεκτικότητας Ο ΟΗΕ είχε ανακηρύξει το 1995 «Έτος Ανεκτικότητας», σε μια προσπάθειά του να ευαισθητοποιήσει το παγκόσμιο κοινό για την ανάγκη αποδοχής του διαφορετικού στις ανθρώπινες σχέσεις. Φυσικό επακόλουθο ήταν η καθιέρωση της Παγκόσμιας Μέρας Ανεκτικότητας την 16η Νοεμβρίου κάθε χρόνου, αρχής γενομένης από το 1996. Γιατί «η ανεκτικότητα και η εμπιστοσύνη στις ανθρώπινες κοινωνίες δεν χτίζεται σε ένα βράδυ, αλλά χρειάζεται χρόνο και προσπάθεια», σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό. - Σχετικές αναρτήσεις
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΔιαβάστε περισσότεραΜη αποδοχή