Δημοσιεύθηκε στην ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ

ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ

Η πετοσφαίριση

Η πετοσφαίριση (βόλεϊ) είναι ένα παιχνίδι που συνδυάζει συνεργασία, χάρη και δύναμη. Σε όποιο επίπεδο και να βρίσκεστε, το παιχνίδι απαιτεί τη γνώση βασικών δεξιοτήτων και ομαδικής εργασίας.

 

Ιστορία της πετοσφαίρισης

Το βόλεϊ γεννήθηκε το 1895 στην Αμερική (Χόλιοκ της Μασαχουσέτης), από τον Γουίλιαμ Μόργκαν. Το πρώτο του όνομα ήταν «Μάιονετ» (ονομασία από παιχνίδι Γάλλων ευγενών του 18ου αιώνα). Μετονομάστηκε σε «βόλεϊ-μπολ», που σημαίνει «χτύπημα της μπάλας στον αέρα», από τον Δρ. Χάλστινγκ. Σιγά σιγά διαδόθηκε σ’ όλο τον κόσμο. O πρώτος που δίδαξε βόλεϊ στην Ελλάδα, το 1922, ήταν ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής Αθανάσιος Λευκαδίτης.

 

Το κανονικό παιχνίδι 6 Χ 6

Το γήπεδο του βόλεϊ είναι διαστάσεων 18 Χ 9 μέτρα και περιβάλλεται από μια ελεύθερη ζώνη γύρω απ’ αυτό. Αυτό σημαίνει ότι κάθε ομάδα έχει γήπεδο διαστάσεων 9 Χ 9 μέτρα. Στη μέση του γηπέδου υπάρχει η κεντρική γραμμή και το δίχτυ που έχει ύψος 2.43 μέτρα για τους άντρες και 2.24 μέτρα για τις γυναίκες. Κάθε ομάδα έχει 6 παίκτες μέσα στο γήπεδο και μέχρι 6 αναπληρωματικούς.

img2 4 1

 

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία του παιχνιδιού είναι η περιστροφή των παικτών. Oι παίκτες αλλάζουν θέσεις, περιστροφικά, κάθε φορά που η ομάδα τους κερδίζει το δικαίωμα του σερβίς. Νικήτρια είναι η ομάδα που κερδίζει 3 σετ από τα 5 που μπορεί να παιχθούν συνολικά. Τα πρώτα 4 σετ τελειώνουν όταν μια από τις δυο ομάδες κερδίσει 25 πόντους, έχοντας παράλληλα προβάδισμα τουλάχιστον 2 πόντων από την άλλη ομάδα. Το 5ο σετ τελειώνει όταν μια ομάδα κερδίσει 15 πόντους με ελάχιστο προβάδισμα 2 πόντων. Σε περίπτωση ισοπαλίας 24-24 ή 14-14, τότε το παιχνίδι συνεχίζεται μέχρι η μια από τις δυο ομάδες να κερδίσει προβάδισμα 2 πόντων. Δεν υπάρχει ανώτατο όριο για το τέλος του σετ, όταν δυο ομάδες πηγαίνουν από τη μια ισοπαλία στην άλλη κι έτσι ένα σετ μπορεί να τελειώσει με σκορ, για παράδειγμα, 26-24 ή 27-25 ή … 30-28 ή …

Δημοσιεύθηκε στην ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Το ποδόσφαιρο είναι ένα συναρπαστικό παιχνίδι. Παίζεται παντού και χρειάζεται μόνο μία μπάλα. Έναν αγώνα ποδοσφαίρου μπορούμε να οργανώσουμε οπουδήποτε κι οποτεδήποτε: στο γήπεδο, στην αυλή του σχολείου, στα πάρκα, στις εκδρομές, στη θάλασσα, στις αυλές σπιτιών! Όλοι μπορούμε να παίξουμε: μικροί-μεγάλοι, αγόρια-κορίτσια, προχωρημένοι-αρχάριοι. Αρκεί να είμαστε τουλάχιστον δύο, να σχεδιάσουμε ένα γήπεδο και να ορίσουμε δύο τέρματα. Χωριζόμαστε σε δύο ομάδες και το παιχνίδι ξεκινά! Αν μάλιστα, μάθουμε να χαιρόμαστε περισσότερο την παρέα μας, τότε σίγουρα θα θελήσουμε να ξαναπαίξουμε για να είμαστε πάλι μαζί.

H ιστορία του ποδοσφαίρου

img3 3 1

 

Σε αρκετούς αρχαίους πολιτισμούς παιζόταν ένα παιχνίδι παρόμοιο με το σύγχρονο ποδόσφαιρο. Έτσι, δεν μπορεί κανένας να πει με σιγουριά πότε ή πού άρχισε το ποδόσφαιρο. Το σύγχρονο ποδόσφαιρο αποτελεί εξέλιξη του παιχνιδιού που άκμασε στη Βρετανία από τον 8ο έως το 19ο αιώνα και σήμερα παίζεται σε όλο τον κόσμο. Στη Μεγάλη Βρετανία ιδρύθηκε η πρώτη ομοσπονδία ποδοσφαίρου. Σήμερα το ποδόσφαιρο παίζεται με διάφορες μορφές, εκτός της γνωστής μορφής που γνωρίζουμε όλοι (π.χ. ποδόσφαιρο σάλας, 5 επί 5 κ.λπ.).

Το παιχνίδι

Ένας αγώνας ποδοσφαίρου παίζεται από δύο ομάδες 11 παικτών η κάθε μία. Κάθε ομάδα υπερασπίζει ένα τέρμα και προσπαθεί με διαδοχικές εναλλαγές της μπάλας να τη στείλει στο τέρμα της αντίπαλης ομάδας (δηλαδή, να πετύχει γκολ). Κάθε ομάδα ορίζει έναν τερματοφύλακα του οποίου το καθήκον είναι να προστατεύει το τέρμα της ομάδας του. Oι παίκτες (εκτός του τερματοφύλακα) δεν δικαιούνται να χρησιμοποιήσουν τα χέρια για να ελέγξουν την μπάλα. Oι παίκτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα πόδια, το σώμα ή το κεφάλι τους.

Το γήπεδο

Oι επίσημοι αγώνες γίνονται μόνο σε γήπεδα που έχουν σχήμα ορθογωνίου, με μήκος από 90 έως 120 μέτρα και πλάτος από 45 έως 90 μέτρα. Το μήκος είναι πάντοτε μεγαλύτερο από το πλάτος.

img3 53 1

Η μπάλα

Η επίσημη μπάλα του ποδοσφαίρου είναι σφαιρική και φτιαγμένη από δέρμα ή άλλα εγκεκριμένα υλικά.

O διαιτητής

O διαιτητής είναι το μοναδικό άτομο που δικαιούται να ερμηνεύει τον κανονισμό κατά τη διάρκεια του αγώνα. O διαιτητής έχει δύο βοηθούς διαιτητές των οποίων η αρμοδιότητα είναι, μεταξύ άλλων, να σφυρίζουν κάθε φορά που η μπάλα βγαίνει εκτός γηπέδου.

Έναρξη του παιχνιδιού

Μια ρίψη νομίσματος καθορίζει ποια ομάδα έχει αρχικά την κατοχή της μπάλας. Το παιχνίδι ξεκινάει με το εναρκτήριο λάκτισμα (σέντρα) στο κέντρο του γηπέδου. Μόλις αρχίσει το παιχνίδι, η δράση είναι σχεδόν συνεχής. Η ομάδα που δέχεται ένα τέρμα ξαναρχίζει το παιχνίδι με λάκτισμα της μπάλας στο κέντρο του γηπέδου (σέντρα).

Παραβάσεις κανονισμών

Δεν επιτρέπεται ο χειρισμός της μπάλας με τα χέρια εκτός αν πρόκειται για: α) τον τερματοφύλακα και β) την επαναφορά από την πλάγια γραμμή (αράουτ). Δεν επιτρέπεται: το σπρώξιμο, το τράβηγμα, το χτύπημα, το αγκάλιασμα και οποιαδήποτε ενέργεια που είναι επικίνδυνη για τον αντίπαλο. Για τις παραβάσεις των κανονισμών οι διαιτητές μπορούν να σφυρίξουν «φάουλ». Αρκετές από τις παραβάσεις των κανονισμών που πραγματοποιούνται μέσα στη μεγάλη περιοχή από την ομάδα που αμύνεται τιμωρούνται με πέναλτι που εκτελεί η αντίπαλη ομάδα.

Διάρκεια αγώνα

Ένα κανονικό παιχνίδι παίζεται χωρίς σταμάτημα του χρόνου σε δύο περιόδους των 45 λεπτών. Μεταξύ των δυο περιόδων (ημιχρόνιων), υπάρχει ένα διάλειμμα 15 λεπτών.

Τι να θυμάστε:
O αριθμός παικτών είναι 10 κι ένας τερματοφύλακας.
O σκοπός του παιχνιδιού είναι να στείλουμε την μπάλα στο αντίπαλο τέρμα.
O διαιτητής είναι το μοναδικό άτομο που δικαιούται να ερμηνεύει τους κανονισμούς του παι-
χνιδιού.
Η διάρκεια του αγώνα είναι δύο ημίχρονα των 45 λεπτών με ένα διάλειμμα 15 λεπτών μεταξύ
τους.

 

Δημοσιεύθηκε στην ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣ

Προώθηση της μπάλας με ντρίμπλα

 

 

Η μετακίνηση με την μπάλα (ντρίμπλα) συμβάλλει στην κατοχή της μπάλας από την ομάδα, στο ξεπέρασμα των αντιπάλων και στη μετάβαση στον κενό χώρο.

 

Τι πρέπει να προσέχετε στην προώθηση της μπάλας (ντρίμπλα):

  • Να χρησιμοποιείτε το μετατάρσιο (το σημείο που βρίσκονται τα κορδόνια μας), το εσωτερικό και το εξωτερικό μέρος του ποδιού.
  • Να προσπαθείτε να κρατάτε την μπάλα μπροστά από τα πόδια σας.
  • Να βλέπετε τριγύρω σας καθώς ντριμπλάρετε με την μπάλα.

 

Τι πρέπει να προσέχετε για μια πετυχημένη αλλαγή κατεύθυνσης:  

  • Η μπάλα να σπρώχνεται με το εσωτερικό ή με το εξωτερικό μέρος του ποδιού
  • Η μπάλα να παίζεται και με το αριστερό και το δεξί πόδι

img3 8 1

Όταν κάποιος τρέχει με την μπάλα χρειάζεται να ξέρει και να σταματά  !

 

Δημοσιεύθηκε στην ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣ (ΠΑΣΑ)

Η πάσα αποτελεί τον πιο γρήγορο τρόπο μεταφοράς της μπάλας στο ποδόσφαιρο. Το βίντεο  και η « παρουσίαση» που ακολουθούν θα βοηθήσουν στην καλύτερη κατανόηση της δεξιότητας της πάσας στο ποδόσφαιρο.

 

Δημοσιεύθηκε στην Γενικά νέα

ΓΥΜΝΑΖΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΒΑΣΙΛΗ

ΓΥΜΝΑΖΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΒΑΣΙΛΗ

 

 

Δημοσιεύθηκε στην Γενικά νέα

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ BAZAAR

Την Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου ξεκινάει το Χριστουγεννιάτικο bazaar του 1ου Δ.Σ. Διαβατών. Θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου, με τη συνδρομή των εκπαιδευτικών και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, που θα έχει  την ευθύνη της όλης διοργάνωσης.

Θα διαρκέσει μέχρι και την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου (καθημερινά από τις 09:00-14:00) και θα περιλαμβάνει, δώρα για τα Χριστούγεννα, παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους, κοσμήματα, γούρια και αναμνηστικά, σε ένα κλίμα γιορτής και χαράς, με κορυφαία μέρα παζαριού την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου.