στατιστική: από τη θεωρία στην … πράξη!

Το αναλυτικό πρόγραμμα της Β γυμνασίου έλεγε μάθημα Στατιστική . Έτσι  μας δόθηκε μια εξαιρετική ευκαιρία να συνδυάσουμε τη θεωρία με την πράξη στα τμήματα Β1 , Β2 και Β3 του σχολείου μας. Πραγματοποιήσαμε μια στατιστική έρευνα, διαφορετική σε κάθε τμήμα , με την αρχική ιδέα, τη συλλογή, καταγραφή και ανάλυση των δεδομένων να γίνεται από τους ίδιους τους μαθητές/τριες.

Αξιοσημείωτο είναι ότι, ενώ τα δύο από τα τρία τμήματα περιόρισαν τη στατιστική τους έρευνα εντός του σχολικού πλαισίου, επικεντρώνοντας τις ερωτήσεις και την ανάλυσή τους στους συμμαθητές τους, ένα τμήμα επέλεξε να επεκτείνει το πεδίο της έρευνας στην τοπική κοινότητα. Συγκεκριμένα, οι μαθητές πραγματοποίησαν συλλογή δεδομένων από κατοίκους πολυκατοικιών της περιοχής τους, γεγονός που όχι μόνο εμπλούτισε το δείγμα και το ενδιαφέρον των ευρημάτων, αλλά ανέδειξε και την ικανότητα των μαθητών να εφαρμόσουν τις γνώσεις τους πέρα από τα όρια της σχολικής τάξης.

Οι έρευνες ήταν οι εξής:

Το Β1 θέλησε να μάθει γιατί κάποιος/α ανεβάζει στόρυ στο ίνσταγκραμ. Ρωτήθηκαν όλοι οι μαθητές της  Α γυμνασίου.

Το Β2 ρώτησε  κατοίκους των πολυκατοικιών σχετικά με την ακρίβεια στα προϊόντα του σούπερ μάρκετ.

Τέλος, το Β3  έψαξε να βρει το ποσοστό των μαθητών της Γ γυμνασίου του σχολείου μας που διάλεξαν ΕΠΑΛ ή ΓΕΛ για τη συνέχιση των σπουδών τους στην επόμενη βαθμίδα.

Στην ανάλυση των δεδομένων οι πρώτες συζητήσεις έγιναν στο Β3, που οι μαθητές που διάλεξαν ΕΠΑΛ έδειξαν ότι γνωρίζουν τι θέλουν να σπουδάσουν . Ενώ το ποσοστό του ΓΕΛ έδειξε πως «πάμε και θα δούμε»…

Στο Β1 τα παιδιά είδαν πως η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών της Α γυμνασίου έχει ίνσταγκραμ και ανεβάζει στόρυ για να μοιραστεί τις στιγμές του!

Οι πιο ενδιαφέρουσες συζητήσεις έγιναν με το Β2 που σχολίασαν την εμπειρία να πηγαίνουν πόρτα πόρτα ως γνήσιοι δημοσκόποι και είδαν τελικά πως οι άνθρωποι του σήμερα πάνε σε παραπάνω από ένα σούπερ μάρκετ προκειμένου να βρουν καλύτερες τιμές…

Η εμπειρία αυτή καλλιέργησε δεξιότητες συνεργασίας και παρουσίασης , ενώ ανέδειξε τη δύναμη της μαθηματικής σκέψης στην ερμηνεία του κόσμου γύρω μας.

to erothmatologio sthn a gymnasioy

το ερωτηματολόγιο στην α γυμνασίου

IMG 20250502 115850 resized 20250508 113514066

το ερωτηματολόγιο στην γ γυμνασίου

IMG 20250506 112915 resized 20250508 112921894 1

γιατί ανεβάζουν στόρυ στο ίνσταγκραμ τα παιδιά;

IMG 20250506 103105 resized 20250508 112748008

σε πόσα σούπερ μάρκετ πάτε για να βρείτε καλύτερες τιμές;

αν θέλετε να δείτε τα αποτελέσματα της έρευνας στο τμήμα Β3 πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο

β3 ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ 2025

 

Κατηγορίες: Β Γυμνασίου | Γράψτε σχόλιο

3ο μαθη(μα)τικό συμπόσιο : μια ημερίδα για τα μαθηματικά !

Λίγες μέρες πριν κλείσουν τα σχολεία για τις διακοπές του Πάσχα , το Σάββατο 5 Απριλίου 2025 από τις 8.30  έως τις 14.30 , στους χώρους του  6ου ΓΕΛ και  Γυμνασίου Αθηνών έλαβε χώρα το 3ο Μαθηματικό Συμπόσιο: Μια Ημερίδα για τα Μαθηματικά,  που οργάνωσαν οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης Μαθηματικών Περιφερείας Αττικής.

Το σχολείο μας έλαβε μέρος με  θεατρικό δρώμενο, που αφορούσε το βιβλίο της Αγκάθα Κρίστι «10 μικροί νέγροι» που διαβάζουμε στη Λέσχη Ανάγνωσης Μαθηματικής Λογοτεχνίας και έχουμε εμπλέξει σε αυτό και τους εταίρους μας στο eTwinning. Οι μαθητές έπαιξαν διαλόγους από το βιβλίο και παρουσίασαν θεωρίες και λογισμούς πάνω στην αλληλεπίδραση που έχουν τα μαθηματικά στο αστυνομικό μυθιστόρημα. Όμως δεν μείναμε εκεί. Όλη η ομάδα από το πρωί, μέχρι αργά το μεσημέρι έμπαιναν και έβγαιναν από τις αίθουσες-εργαστήρια των Μαθηματικών. Γνωρίστηκαν με τους καθηγητές και τους διευθυντές των άλλων σχολείων, αλληλοεπίδρασαν μαζί τους , έπαιξαν τα παιχνίδια που είχαν ετοιμάσει . Άκουγαν με ενδιαφέρον τους μαθητές να αναλύουν και να εξηγούν, θαύμασαν και χειροκρότησαν  τα άλλα  θεατρικά.

Αναφέρω ενδεικτικά κάποια από τα σχολεία με τα οποία αλληλοεπίδρασαν οι μαθητές μας: Πρότυπο ΓΕΛ Αγίων Αναργύρων που ο κ. Χασάπης έπαιξε μαζί τους μαθηματικά παιχνίδια και αναζητήσεις. 4ο Γυμνάσιο Ν. Σμύρνης  με τα μαθηματικά τεχνουργήματα του κ. Καζάζη Εκπαιδευτική Αναγέννηση με το διαγωνισμό γρίφων μαθηματικών  και λογικής, 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Αμαρουσίου με τις δραστηριότητες πάνω στο θεώρημα των 4 χρωμάτων, Πρότυπο Γυμνάσιο Αναβρύτων με το Πυθαγόρειο Θεώρημα αλλιώς και τόσα άλλα.

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα και τις συμμετοχές των σχολείων.

πρόγραμμα-1.pdf

Μια μέρα γεμάτη μαθηματικά, ένα πραγματικό πανηγύρι!

sthn aithoysa ths logikhs

γρίφοι μαθηματικών και λογικής

who did it1

who did it?

ta 4 chromata

το θεώρημα των 4 χρωμάτων

mathhmatika technoyrghmata

μαθηματικά τεχνουργήματα

to pythagoreio allios

το πυθαγόρειο αλλιώς

o dikasths agoreyei

η παρουσίασή μας
“ο δικαστής αγορεύει”

technikh yposthrixh1

τεχνική υποστήριξη

Αν θέλετε να δείτε λίγο από την παρουσίασή μας πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο.

https://drive.google.com/file/d/1E6tArD2Jh92QoDVE5loDaDWK3gTUfVOC/view?usp=drive_link

[Όταν ο κ. Λόμπαρτ (Αλέξης Τ.), ο γιατρός (Μιλτιάδης Α.) και ο αστυνόμος Μπλόαρ (Σαλόμε Μ.) παρουσιάζουν τα δεδομένα του προβλήματος απνευστί…]

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Γράψτε σχόλιο

17ο μαθητικό φεστιβάλ του δήμου καλλιθέας, η λέσχη πάντα εκεί!

Το Σάββατο 15 Μαρτίου 2025 οι μαθητές και οι μαθήτριες της Λέσχης Ανάγνωσης Μαθηματικής Λογοτεχνίας του σχολείου μας με αφορμή το 17ο Μαθητικό Φεστιβάλ του Δήμου Καλλιθέας ξεδίπλωσαν το ταλέντο τους στην υποκριτική. Αποστήθισαν διαλόγους ανάμεσα στους ήρωες του βιβλίου «οι δέκα μικροί νέγροι» της μετρ του αστυνομικού μυθιστορήματος Αγκάθα Κρίστι. Έγιναν η στριφνή και αυστηρή δεσποινίς Μπρεντ (Μαρία Κ.), η σκεπτόμενη και ευάλωτη Βέρα Κλέιθορν (Δήμητρα Β.), ο γιατρός κ. Αρμστρονγκ (Μιλτιάδης Α.) , ο τυχοδιώκτης κ. Λόμπαρτ (Αλέξι Τ.), ο μπάτλερ (Σταυρούλα Κ.), και τέλος ο δικαστής (Ευαγγελία Β.- Α.).

Ποιος από όλους είναι ο ένοχος;

Η αναγνώστρια -μαθηματικός (Ελένη Δ.), με την βοήθεια των ηρώων, μας εξηγούσε τα μαθηματικά που κρύβονταν από πίσω , την αξία των δεδομένων , την μαθηματική επαγωγή, την απαγωγή εις άτοπον. Και όλοι μαζί παρότρυναν να διαβαστεί το βιβλίο για να μαθευτεί το τέλος. Όμως οι θεατές ήταν ανένδοτοι, ήθελαν να μάθουν , μας ρώτησαν και  επίσημα , δια στόματος της κ.Γεωργίου: ποιος είναι ο δολοφόνος ;

Εμείς δεν θέλαμε να χαλάσουμε την έκπληξη, αλλά δώσαμε την πληροφορία:

«αυτός που μας είπε να …προσέχουμε!»

Έτσι όλοι ευχαριστημένοι στο τέλος δώσαμε την υπόκλιση στο κοινό που χειροκροτούσε.

Σημαντικοί συντελεστές επίσης ήταν ο Κώστας Φ. που δίπλα στην κ.Ντίνα του ΠΕΖΟ είχε το χειρισμό των διαφανειών του powerpoint και έδειχνε την πορεία και τις δράσεις του  eTwinning «μαθηματικά και αστυνομικό μυθιστόρημα» που χαιρόμαστε φέτος και η Σοφία  Τ. δίπλα στον κ. Λουκά, τον υπεύθυνο των ηχητικών, έβαζε τη μουσική και ξεσήκωνε το κόσμο.

h aylaia anoixe 1

η αυλαία άνοιξε!

h bera

η Βέρα Κλέιθορν συζητά με τη μις Μπρεντ

 

ta panta ypokeintai sth logikh1

τα πάντα υπόκεινται στη λογική!

o mpatler kai o giatros

ο μπάτλερ και ο γιατρός

poios einai o dolofonos1

ποιος είναι ο δολοφόνος;

Κατηγορίες: η Λέσχη πάει Φεστιβάλ | Γράψτε σχόλιο

η λέσχη στο 2ο πρότυπο γυμνάσιο αθηνών

Την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2025 η Λέσχη Ανάγνωσης: « Μαθηματικά + Λογοτεχνία» βρέθηκε σε άλλο σχολείο και άλλη αίθουσα διδασκαλίας από αυτήν που είχε συνηθίσει. Αποδεχόμενοι  πρόσκληση από τη μαθηματικό υποδιευθύντρια του 2ου Πρότυπου Γυμνασίου Αθηνών κ. Ελένη Ζιάκα, ενημερώσαμε τους μαθητές και τις μαθήτριες της Γ Γυμνασίου (Γ4) για το  πρόγραμμα eTwinning που παίρνει μέρος το σχολείο μας. Τα παιδιά είχαν από πριν συμπληρώσει ένα ερωτηματολόγιο που μας ενημέρωνε πως δεν γνώριζαν τι είναι η μαθηματική λογοτεχνία, αν και τα μαθηματικά αποτελούν ένα μάθημα που τους αρέσει. Επίσης μάθαμε πως τα βιβλία που είναι στο πεδίο του ενδιαφέροντός τους είναι τα αστυνομικά και του μυστηρίου! Αυτό μας χαροποίησε ιδιαίτερα, αφού το φετινό βιβλίο της λέσχης είναι το αστυνομικό μυθιστόρημα « 10 μικροί νέγροι» της Αγκάθα Κρίστι και το θέμα του  etwinning είναι τα μαθηματικά στο αστυνομικό μυθιστόρημα. Έτσι είχαμε μια ζωηρή και ζωντανή συζήτηση παρόλο που ήταν η τελευταία ώρα του σχολικού προγράμματος. Οι μαθητές και οι μαθήτριες έμαθαν τις δράσεις μας , το θέμα του βιβλίου, άκουσαν για το συγγραφέα Τεύκρο Μιχαηλίδη, που είχαμε την τιμή να μας κάνει διάλεξη σε εμάς και στους εταίρους μας από τη Βουλγαρία , την Κροατία και τη Ρουμανία. Το κουδούνι χτύπησε στην εκπνοή της παρουσίασης του powerpoint με τις φωτογραφίες μας και η συζήτηση θα συνεχιστεί με αποσπάσματα και ερωτήσεις από το ίδιο το βιβλίο, αφού στις προθέσεις μας είναι να τους προκαλέσουμε μήπως βρουν το δολοφόνο ή τουλάχιστον τα μαθηματικά που κρύβονται στο αστυνομικό μυθιστόρημα.

Οι μαθητές/τριες του τμήματος συμπλήρωσαν στο τέλος της παρουσίασης ένα ακόμα ερωτηματολόγιο στο οποίο οι απαντήσεις τους μας χαροποίησαν ιδιαίτερα…

Αν θέλετε να δείτε τι ακριβώς ρωτήθηκαν μπορείτε να πατήσετε στον παρακάτω αρχείο.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ETWINNING PROJECT 2025

στην τάξη του πρότυπου γυμνασίου

 

20250308 23065720250308 230557

Κατηγορίες: etwinning | Γράψτε σχόλιο

μπορώ και να διασκεδάζω με τα μαθηματικά

Στα τμήματα της Β γυμνασίου είχε ήδη δοθεί  η υπόσχεση για βδομάδα παιχνιδιού με Μαθηματικά!

Το ένα παιχνίδι αφορούσε το καρτεσιανό σύστημα αξόνων και το άλλο τη θεωρία των τριγωνομετρικών ορισμών της εφαπτομένης,  του ημιτόνου και του συνημιτόνου.

Και τα δύο είχαν ένταση , τρέξιμο, φωνές και γέλια!

Ας τα δούμε όμως με τη σειρά.

Παιχνίδι νούμερο1: η γνωστή σε όλους μας Ναυμαχία!

Χωριστήκαμε σε δύο ομάδες , την κόκκινη και την μπλε. Μοιράστηκαν μιλιμετρέ χαρτιά σε κάθε θρανίο με κόκκινα και μπλε σημεία που η τοποθέτησή τους πάνω στο καρτεσιανό σύστημα δήλωνε υποβρύχιο , αντιτορπιλικό , φρεγάτα. Το καθένα με το δικό του βαθμό δυσκολίας. Η κάθε ομάδα έπρεπε να μαντέψει τις  θέσεις των αντιπάλων και να τις …βυθίσει. Άλλοι είχαν στρατηγικό σχέδιο , άλλοι έλεγαν τις δικές τους θέσεις και άλλοι διάλεγαν σημεία εντελώς στην τύχη.

Ευτυχώς και στα τρία τμήματα ο νικητής βρέθηκε πριν το χτύπημα του κουδουνιού για διάλειμμα, το παιχνίδι χαρακτηρίστηκε  διασκεδαστικό από τους περισσότερους και όταν ήρθε η ώρα της γραπτής δοκιμασίας την επόμενη εβδομάδα αυτή έμοιαζε με …παιχνιδάκι…ΝΑΥΜΑΧΙΑ Β3ΝΑΥΜΑΧΙΑΝΑΥΜΑΧΙΑ21

Παιχνίδι νούμερο 2: Οι δρομείς και οι γραφείς

Στους τοίχους της τάξης είναι κολλημένα πολλά χαρτάκια με τον ορισμό της εφαπτομένης,  του ημιτόνου και του συνημιτόνου οξείας γωνίας ορθογωνίου τριγώνου, όπως ακριβώς το λέει το βιβλίο μας στη θεωρία. Τα παιδιά του κάθε θρανίου αποφασίζουν ποιος θα είναι αυτός που θα τρέχει και ποιος αυτός που θα γράφει. Ο πρώτος θα πρέπει να βρει το χαρτάκι , να το διαβάσει και μετά να τρέχει  να το πει στο διπλανό του που θα πρέπει να το καταγράψει στο χαρτί σωστά και με τη σωστή ορθογραφία.  Νικητές θα είναι οι πιο γρήγοροι και προσεκτικοί. Έγινε πανζουρλισμός! Τρέχανε πάνω κάτω , φώναζαν , ίδρωσαν!

Για ώρα των μαθηματικών που συνήθως είναι όλοι βουβοί , μαγκωμένοι και ακίνητοι αυτό ήταν πρωτόγνωρο. Το πιο συνηθισμένο, ο δρομέας να φτάνει στο θρανίο και να έχει ξεχάσει αυτό που μόλις είχε διαβάσει! Και ξανά πίσω, την επόμενη φορά πιο συγκεντρωμένος…

Δεν ξέρω αν τους έμειναν τα λόγια του ορισμού, αλλά κάθε φορά που λέω τη φράση: «ο λόγος που σχηματίζεται είναι πάντα σταθερός» φωνάζουν να το ξαναπαίξουν παρόλο που κουράστηκαν να τρέχουνε…

Ευχαριστώ πολύ τις καθηγήτριες της ένταξης και της παράλληλης στήριξης κ. Αργυρώ Καψάλη και κ. Παναγιώτα Πεδιαδίτη, που με την παρουσία τους βοήθησαν και στήριξαν τις παραπάνω δράσεις μέσα στην τάξη με όλους ανεξαιρέτως τους μαθητές.ΔΡΟΜΕΙΣ1ΔΡΟΜΕΙΣ ΓΡΑΦΕΙΣ1

ΤΩΡΑ ΤΡΕΧΟΥΜΕ1

 

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Γράψτε σχόλιο

βασιλόπιτα , etwinning και λίγα…μαθηματικά!

Την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2025 το απόγευμα , στην αίθουσα του Γ1 του σχολείου μας , συγκεντρωθήκαμε γονείς και μαθητές της Λέσχης Ανάγνωσης: «Μαθηματικά + Λογοτεχνία» για να κόψουμε τη βασιλόπιτά μας.κοπή πίτας

Ο φετινός τυχερός ήταν ο Μιλτιάδης, που εντυπωσιάστηκε που το φλουρί εκτός από τύχη, του έφερε και ένα βιβλίο που είχε μέσα …μαθηματικά! Μα πως θα γινόταν αλλιώς, αφού το βιβλίο δεν ήταν άλλο από το γνωστό «Μιλώντας στην Άννα για τα Μαθηματικά» του αγαπημένου μας πλέον μαθηματικού και συγγραφέα Τεύκρου Μιχαηλίδη.ο νικητής1

Η βραδιά συνεχίστηκε, με  παρουσίαση στους γονείς του eTwinning έργου , που παίρνουν μέρος τα παιδιά τους. Μοιραστήκαμε μαζί τους τη χαρά και την υπερηφάνεια, που έφερε η βράβευσή μας, για το περσινό eTwinning έργο με την Εθνική Ετικέτα Ποιότητας που λάβαμε. Επίσης, εξηγήσαμε την έννοια της μαθηματικής λογοτεχνίας και τι ακριβώς είναι ένα eTwinning έργο στους καινούριους eΤwinners – γονείς. Τέλος ενημερώσαμε για τις δράσεις μας , αυτές που έχουν γίνει  και αυτές που προγραμματίζουμε στο μέλλον.ολοι μαζι 1

Το πιο… δύσκολο, αλλά και ενδιαφέρον ήταν στο τέλος, που έπρεπε να ακούσουν και λίγα… μαθηματικά! Άλλωστε, σύμφωνα με το φετινό βιβλίο που διαβάζουμε, πρέπει να βρούμε τα μαθηματικά που κρύβονται σε ένα αστυνομικό μυθιστόρημα!

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Γράψτε σχόλιο

μιλώντας με τον … Τεύκρο για… μαθηματικά!

Την Παρασκευή 24 Ιανουάριου 2025 οι μαθητές και οι μαθήτριες που παίρνουν μέρος στο φετινό eTwinning έργο του σχολείου μας, είχαν μια αξιοθαύμαστη εμπειρία! Είχαμε συνάντηση μέσω skype με τον κ. Τεύκρο Μιχαηλίδη, συγγραφέα και μαθηματικό, που αγαπάει να δείχνει στο ευρύ κοινό  την επίδραση των μαθηματικών στην καθημερινή ζωή.

Είχε ετοιμάσει μια διάλεξη με πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικά με τα μαθηματικά στο αστυνομικό μυθιστόρημα, στα αγγλικά ,αφού οι ακροατές  δεν είμασταν μόνο εμείς οι Έλληνες, από το 10ο Γυμνάσιο Καλλιθέας και το Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Βόλου, αλλά και οι εταίροι μας από την Βουλγαρία, την Κροατία και την Ρουμανία.

Μάλιστα οι τελευταίοι, εκείνη την ημέρα, είχαν στην χώρα τους εθνική εορτή (την ένωση της Μολδαβίας και της Βλαχίας στη δημιουργία της  σύγχρονης Ρουμανίας το 1859), αλλά αυτό δεν στάθηκε εμπόδιο, γιατί παρακολούθησαν τη διάλεξη από το σπίτι τους! Τόσο οι μαθητές/τριες όσο και η καθηγήτριά τους!

Με αφορμή το  θέμα του eTwinning , τα μαθηματικά στο αστυνομικό μυθιστόρημα, ο Κύπριος μαθηματικός , μάγεψε το κοινό μιλώντας για τα μαθηματικά ξεκινώντας από τον Leibniz , με τον ορισμό του αλγόριθμου. Συνέχισε  μέχρι τον Deni Guedj , με το βιβλίο “το θεώρημα του παπαγάλου” και όλα αυτά , μέσω του  Έντγκαρ Άλαν Πόε του συγγραφέα, που το λογοτεχνικό του έργο βοήθησε στην  εξέλιξη της αστυνομικής λογοτεχνίας. Ανάμεσα στα άλλα πρότεινε βιβλία ,ταινίες, συγγραφείς.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες από όλες τις χώρες στο τέλος ξεκίνησαν καταιγισμό ερωτήσεων. Σταχυολογώ κάποιες από αυτές :

Ποια η γνώμη σας για την Αγκάθα Κρίστι; Αφού σας άρεσε η ιστορία γιατί δεν τη σπουδάσατε; Ποιο βιβλίο σας είναι το πιο αγαπημένο; Από που εμπνέεστε; Τι γνώμη έχετε για το «Έγκλημα και Τιμωρία» του Ντοστογιέφσκι;

Ας κλείσουμε το άρθρο με την τελευταία του απάντηση: Όλοι οι μαθητές είναι μέσα τους μαθηματικοί. Το δύσκολο είναι να βρουν την πόρτα να απελευθερώσουν την ομορφιά και τη λογική των μαθηματικών. Ο στόχος του καθηγητή είναι να βρει αυτήν την πόρτα…

Ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στους συναδέλφους της πληροφορικής και της τεχνολογίας αντίστοιχα κ. Σταυρινάκη και κ.Ζαγοριανάκο, που βοήθησαν η σύνδεση να επιτευχθεί άψογα και στον μαθητή της Γ γυμνασίου Ανέστη Τουρσουμέτωφ που αποδείχθηκε άξιος βοηθός τους με τις ηλεκτρονικές του γνώσεις!

routine of a mathematician

the questions

the students1

(Το βίντεο προβλήθηκε αντί προσφώνησης του συγγραφέα και του έργου του στους εταίρους μας.)

Την παρουσίαση του κ. Τεύκρου Μιχαηλίδη μπορείτε να τη δείτε πατώντας πάνω στον παρακάτω σύνδεσμο:

Tales of ratiocination

 

Κατηγορίες: etwinning | Γράψτε σχόλιο

η λέσχη πήγε θέατρο!

Το Σάββατο 14/12/2024 η Λέσχη Ανάγνωσης Μαθηματικής Λογοτεχνίας του σχολείου μας ακριβής στο ραντεβού, ώρα 4.30μμ,  ξεκίνησε για  βόλτα στην χριστουγεννιάτικη Αθήνα . Ο προορισμός ήταν το θέατρο «Δημήτρης Χορν» στο Κολωνάκι. Το έργο «Μάρτυρας κατηγορίας» της Αγκάθα Κρίστι . Ο λόγος ,το φετινό βιβλίο ανάγνωσης της λέσχης, που δεν είναι άλλο από το «10 μικροί νέγροι» και ο  στόχος να βρούμε τα μαθηματικά που κρύβονται στο αστυνομικό μυθιστόρημα. Άλλωστε, πρέπει να συγκρίνουμε τα δύο έργα και να αναρτήσουμε τις απόψεις μας στην πλατφόρμα του eTwinning, αφού η λέσχη μας συνεργάζεται για το ίδιο θέμα με 3 χώρες των Βαλκανίων. (Κροατία , Ρουμανία ,Βουλγαρία). Μάλιστα τους επηρεάσαμε και τον Ιανουάριο έχουν κλείσει και αυτοί να δούνε τη θεατρική παράσταση «έγκλημα στο Όριεντ Εξπρές» της Αγκάθα Κρίστι, στο Ζάγκρεμπ.

Θα ήταν παράλειψη να πάμε στο θέατρο και να μην κάνουμε πρώτα μια στάση στο Νομισματικό Μουσείο που είναι ακριβώς δίπλα. Έτσι όλη η Λέσχη θαύμασε το Ιλίου Μέλαθρον , είδαμε τα αγάλματα που κοσμούν τον κήπο, τη μαρμάρινη κλίμακα,  μιλήσαμε για τον Ερρίκο Σλήμαν και το έργο του , όπως και τον Ερνέστο Τσίλλερ τον αρχιτέκτονα του κτιρίου. Βγάλαμε φωτογραφίες και βιαστήκαμε… γιατί, το έργο σε λίγο άρχιζε!…

Μετά από δύο ώρες παράσταση χωρίς διάλλειμα, όλοι βγήκαμε κατενθουσιασμένοι με το απροσδόκητο τέλος, τη λογική των επιχειρημάτων που εναλλάσσονταν  και φυσικά το ταλέντο των ηθοποιών, που μέσα από κωμικές σκηνές αποσπούσαν αβίαστα το γέλιο όλων!

Ένα μεγάλο ευχαριστώ, στη μαμά Ελένης και στη μαμά Σοφίας, που βοήθησαν στη μεταφορά των μαθητών και μαθητριών, γιατί στην πολύβουη και πολύκοσμη των ημερών Αθήνα , η μετακίνηση των χαρούμενων εφήβων μας δεν θα ήταν πολύ εύκολη από ένα μόνο άτομο.

ΜΑΡΜΑΡΙΝΗ ΣΚΑΛΑ ΙΛΙΟΥ ΜΕΛΑΘΡΟΝ1

ΣΥΝΤΑΓΜΑ1

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ1ΚΑΦΕ ΣΤΟ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ1

Κατηγορίες: etwinning | Γράψτε σχόλιο

επικοινωνία μέσω skype στο etwinning με τους εταίρους!

Στο σχολείο μας ,την Παρασκευή 13/12/2024 έγινε η επικοινωνία μέσω skype με τις χώρες εταίρους που συνεργαζόμαστε στο φετινό eTwinning (math+literature Agatha Cristie). Με πολύ αγωνία περιμέναμε και ελπίζαμε να μην προδοθούμε από την τεχνολογία.  Όλοι είμασταν στην ώρα μας (1.30 μμ. ώρα Ελλάδος)!

Πρώτοι μπήκαν στην βιντεοκλήση το Πειραματικό Γυμνάσιο του Βόλου και μετά το Γυμνάσιο στην Κροατία , τα μικρά μας συνεταιράκια από τη Βουλγαρία και τέλος το Γυμνάσιο της Ρουμανίας. Οι πιο άνετοι στη συζήτηση αποδείχθηκαν οι Βούλγαροι που παρότι είναι οι πιο μικροί ρώταγαν για το βιβλίο αν μας αρέσει , αν έχουμε διαβάσει το τέλος κι αν όχι, ποιος πιστεύουμε ότι είναι ο δολοφόνος! Με τις άλλες ομάδες περιοριστήκαμε να ρωτάμε πως είναι ο καιρός στην πόλη τους. Κρύο είπαν οι περισσότεροι…

4 χώρες με 6 έως 10 παιδιά η καθεμία οργανώσαμε συζήτηση  με κύριο χαρακτηριστικό τη χαρά και τον ενθουσιασμό και  τα μάτια, που διάπλατα  προσπαθούσαν να μαζέψουν όσες περισσότερες πληροφορίες μπορούσαν! Είναι τόσο όμορφη η επικοινωνία, μεταξύ των ανθρώπων και ιδιαίτερα όταν είναι παιδιά, έχει τη φρεσκάδα και την αγνότητα που όλοι αποζητάμε. Στο τέλος παίξαμε και παιχνίδι στο kahoot όλοι μαζί, που είχε διοργανώσει η μαθηματικός από το γυμνάσιο του Βόλου. Η κλήση τερματίστηκε με τα emoji από καρδούλες και φιλιά να κατακλύζουν την οθόνη του διαδραστικού μας!

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον καθηγητή της τεχνολογίας κ.Ζαγοριανάκο που όλο αυτόν τον καιρό είχε την έγνοια να πάει καλά η σύνδεση και στον πληροφορικό κ.Σταυρινάκη που  με τις γνώσεις του έκανε  τη σύνδεση να μην έχει κανένα απολύτως πρόβλημα.

SKYPE1

Ελλάδα

SKYPE2

Βουλγαρία

SKYPE3

Κροατία

Κατηγορίες: etwinning | Γράψτε σχόλιο

και φέτος etwinning!

Στο σχολείο μας υλοποιείται για δεύτερη φορά ευρωπαϊκό πρόγραμμα eTwinning. Μάλιστα αυτή τη φορά τα προγράμματα είναι δύο!

Μετά την επιτυχημένη συνεργασία που είχαμε με τους εταίρους από τη Γαλλία και την Ισπανία δεν μπορέσαμε να αρνηθούμε την πρόσκληση της Γαλλίας για ανταλλαγή γραμμάτων μεταξύ  μαθητών. Έτσι 10 παιδιά από το σχολείο μας με 20 και 22 μαθητές και μαθήτριες από το Lycée Militaire d’ Autun και IES Aravalle de Castilla y Leon στην Ισπανία αντίστοιχα, ανταλλάσσουν αλληλογραφία! Το έργο έχει τίτλο «Letters from Europe» και η ιδέα ήταν της μαθηματικού Clemence Mirabel, από το στρατιωτικό λύκειο της Βουργουνδίας στην Γαλλία , η οποία είναι και πρέσβειρα του eTwinning στη χώρα της.

Το δεύτερο έργο δεν είναι άλλο από την Λέσχη Ανάγνωσης Μαθηματικής Λογοτεχνίας. Η ιδέα είναι η ίδια ( μαθηματικά + λογοτεχνία ! ) , αλλά με νέους συνεργάτες και διαφορετικό βιβλίο.

Αυτή τη φορά η λέσχη ταξιδεύει με το …Balkan express…

Συνεργαζόμαστε με το σχολείο Hristo Nikiforov από τη Βουλγαρία , το σχολείο OS brace Radic Zagreb από τη Κροατία και με το σχολείο Scoala Gimnaziala Nr.279 Bucuresti από τη Ρουμανία. Επίσης μέλος και συνεργάτης μας είναι και το 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Βόλου με την μαθηματικό τους Καλλιόπη Τάσιου.

Το βιβλίο που μας έχει συνεπάρει  είναι το μυθιστόρημα της Αγκάθα Κρίστι «10 μικροί νέγροι» ή με τον τίτλο «και δεν έμεινε κανένας». Στόχος μας να δούμε τη σχέση των μαθηματικών με το αστυνομικό μυθιστόρημα. Οι μαθητές μας δείχνουν ενθουσιασμένοι ήδη από τις πρώτες σελίδες και σιγά σιγά χτίζουν στην πλατφόρμα του twinspace  τις συνεργατικές διακρατικές εργασίες του έργου μας!

twinspace:Letters from Europe

french group

twinspace: math + literature book II

ROMANIA'S PRESENTATION

 

Κατηγορίες: etwinning | Γράψτε σχόλιο