Απολύσεις στο Δημόσιο (μέρος 2) – Το άλλο όνομα της κινητικότητας

Φεβ 201319

Διαβάζουμε εδώ ότι ο πρωθυπουργός μας είναι δυσαρεστημένος με τον υπουργό του για το γεγονός ότι το πρόγραμμα “κινητικότητας” των δημοσιών υπαλλήλων είναι δήθεν στάσιμο. Και για αυτό το λόγο ενδεχομένως η τρόικα να ζητήσει απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.  Βέβαια από την άλλη όπως διαβάσαμε στη “εγκυρη”  Καθημερινή, η υπουργική απόφαση καθώς και οι διευκρινιστικές εγκύλιοι έχουν εκδοθεί εδώ και πολλές εβδομάδες.

Όμως τι είναι το πρόγραμμα “κινητικότητα”  δημοσίων υπαλλήλων;

Το πρόγραμμα “κινητικότητα” είναι στην νεογλώσσα του μνημονίου, οι απολύσεις. Όπως διαβάζουμε στην σελίδα 23 της μετάφρασης του επικαιροποιημένου μνημονίου  που έδωσε στην δημοσιότητα το ΥΠΟΙΚ, στο κεφάλαιο 2.7 με τον εφάνταστο τίτλο “Φτιάχνοντας μια πιο αποδοτική και αποτελεσματική δημόσια διοίκηση”  και στην υποπαράγραφό 2.7.1.2 “Σχέδιο κινητικότητας και διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού”  η κυβέρνηση θα: …..

Τοποθετήσει 25.000 κυβερνητικούς υπαλλήλους στο σχέδιο κινητικότητας το 2013, εκ των οποίων τους μισούς έως τα μέσα του 2013. Το κυβερνητικό σχέδιο κινητικότητας, με βάση το οποίο το μετακινούμενο προσωπικό μπορεί να παραμείνει έως ένα χρόνο με μειωμένο μισθό (υποκαθιστώντας τις αποζημιώσεις απολύσεων), ενώ βρίσκεται στην διαδικασία αναζήτησης νέας εργασίας και επανεκπαίδευσης, θα βοηθήσει την μετάβαση μεταξύ θέσεων εργασίας, προς τον ιδιωτικό τομέα εάν είναι αναγκαίο

Δηλαδή η κινητικότητα είναι η μεταφορά θέσεων εργασίας από τον χειμαζόμενο δημόσιο τομέα στον ακμάζοντα ιδιωτικό. Η κυβέρνηση θα  μας βοηθήσει στην αναζήτηση τέτοιων θέσεων εργασίας ακόμα και με επανεκπαίδευση.

Υπάρχει κάτι που ΔΕΝ καταλαβαίνεις;

Πηγή

Απολύσεις στο δημόσιο – μέρος 1

Φεβ 201317

Οι απολύσεις είναι εδώ. Δεν αφορούν ένα αόριστο μέλλον αλλά είναι το παρόν μας. Δεν είναι δημοσιογραφικές πληροφορίες ή εξαγγελίες της πολιτικής ηγεσίας, υποσχέσεις της προς την τρόικα προκειμένου να πάρει την επόμενη δόση.  Έχει αποτυπωθεί στο νόμο για το μεσοπρόθεσμο που ψηφίστηκε το καλοκαίρι του 2011, στο νόμο για το ενιαίο μισθολόγιο, στην εισηγητική έκθεση και στους πίνακες του προϋπολογισμού για 2013, στο νέο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής σταθερότητας 2013-16 που έγινε νόμος του κράτους πριν 4 βδομάδες.

Βέβαια στα νομικά κείμενα οι απολύσεις αναφέρονται ως αποχωρήσεις προσωπικού, συνταξιοδοτική εφεδρεία, διαθεσιμότητα ή κινητικότητα. Ακόμα μερικές νέες λέξεις που προστέθηκαν στην μνημονιακή νεογλώσσα. Αλλά δεν παράμειναν απλά λέξεις, μετασχηματίστηκαν ήδη σε  απολύσεις, τόσο το 2011 με τις εφεδρείες όσο και με την πρόσφατη διαθεσιμότητα των πανω απο 2000 υπαλλήλων ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ). Βέβαια ακόμα με τους ΙΔΑΧ δεν έχει τελειώσει τίποτα παρά την τρομοκρατική πράξη νομοθετικού περιεχομένου του κ. Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης με την οποία τους κάνει ντιλίτ απ’ ευθείας στην βάση της απογραφής των μισθοδοτούντων από το ελληνικό δημόσιο. Οι αγώνες συνεχίζονται πια στους δρόμους.

Ακολουθούν οι υπάλληλοι που οι οργανικές τους θέσεις θα καταργηθούν στα νέα οργανογράμματα των υπηρεσιών. Οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης μιλούν για 25000 υπαλλήλους.  Όμως όσοι από τους συναδέλφους πιστεύουν ότι δεν κινδυνεύουν-εφόσον με κάποιο τρόπο θα έχουν αποφύγει να είναι σε αυτούς τους επόμενους 25000- ότι  η μονιμότητα άρα και η θέση τους προστατεύεται συνταγματικά, απλά αυταπατώνται και μπερδεύουν την πραγματικότητα με τη βούλησή τους.

Συγκεκριμένα το άρθρο 95  του ισχύοντος δημοσιουπαλληλικού κώδικα  (Ν. 3528 /2007), προβλέπει για  αυτούς που δεν προάγονται σε δύο διαχοχικές κρίσης να παραπέμπονται στο υπηρεσιακό συμβούλιο, το οποίο μπορεί  ή να τους απολύσει ή να τους υποβιβάσει κατά ένα βαθμό.  Η ακριβής λεκτική διατύπωση του άρθρου 95 είναι η εξής:

Παραπομπή μη προακτέου υπαλλήλου :  Υπάλληλος, ο οποίος εγγράφεται σε δύο διαδοχικούς πίνακες μη προακτέων στον ίδιο βαθμό, παραπέμπεται μέσα σε δύο (2) μήνες από την κύρωση του οικείου πίνακα υποχρεωτικώς προς κρίση στο υπηρεσιακό συμβούλιο, το οποίο, με αιτιολογημένη απόφαση του και μετά από προηγούμενη κλήση αυτού για να παράσχει εγγράφως ή προφορικώς τις αναγκαίες διευκρινίσεις, μπορεί να τον απολύσει ή να τον υποβιβάσει κατά έναν βαθμό. Κατά της απόφασης αυτής επιτρέπεται να υποβληθεί ένσταση στο Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο.

Αν αυτό το δεδομένο το συνδυάσουμε με το γεγονός πως πια με το Ν. 4024/2011 για το ενιαίο μισθολόγιο – βαθμολόγιο, η βαθμολογική εξέλιξη δεν είναι αυτόματη αλλά διενεργείται μετά από αξιολόγηση του υπαλλήλου και υπόκειται σε ποσοτικούς περιορισμούς  τότε μπορούμε να καταλάβουμε ότι ένας μεγάλος αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων θα αποτελέσει πεδίο εφαρμογής αυτού του άρθρου του δημοσιουπαλληλικού κώδικα.

Ο παρακάτω πίνακας παρουσιάζει τους ποσοτικούς περιορισμούς  στην βαθμολογική εξέλιξη των υπαλλήλων όπως προβλέπονται στο αρ. 7 παρ.6 του Ν.4024/2011:

ΑΠΟ ΒΑΘΜΟ ΠΡΟΣ ΒΑΘΜΟ ΜΕΓΙΣΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ
ΣΤ Ε 100%
Ε Δ μέχρι 90%
Δ Γ μέχρι 80%
Γ Β μέχρι 70%
Β Α μέχρι 30%

Με βάση τα παραπάνω ποσοστά μπορούμε να υπολογίσουμε ότι από τους υπαλλήλους που σήμερα βρίσκονται στον ΣΤ ή Ε βαθμό  το 15.2%  -μέγιστο-, θα φτάσει στον Α βαθμό. Οι υπόλοιποι, τουλάχιστον το 84.8%,   θα κολλήσουν σε κάποιο από τους προηγούμενους βαθμούς που σημαίνει μισθολογική καθήλωση και όχι μόνο. Σημαίνει ακόμα ,για τους περισσότερους, πιθανή παραπομπή και στο υπηρεσιακό συμβούλιο για απόλυση ή υποβιβασμό.

Βέβαια κάποιοι που επιμένουν να μπερδεύουν την πραγματικότητα με την βούλησή τους, θα πούν ότι ο νομοθέτης του 2007 με το άρθρο 95 ήθελε να “τιμωρήσει”  τους μη προακτέους υπαλλήλους γιατί μέχρι πριν τον Ν.4024, η βαθμολογική εξέλιξη ήταν απρόσκοπτη και μη προαγωγή σήμανε ότι ο υπάλληλος θα έπρεπε να έχει υποπέσει νωρίτερα σε κάποιο παράπτωμα.  Όμως γιατί ο νομοθέτης να μην αρκεστεί στην τιμωρία που θα επέβαλε στον απείθαρχο υπάλληλο το αντίστοιχο πειθαρχικό όργανο για τα συγκεκριμένα παραπτώματά του και  ζητά από το υπηρεσιακό συμβούλιο να του επιβάλει επιπλέον ποινές;

Το γεγονός είναι ότι με το ισχύον νομικό πλαίσιο έχει επιτευχθεί η ουσιαστική άρση της μονιμότητας στο δημόσιο. Αυτό ταιρίαζει και με την ατζέντα των κυβερνήσεων της τελευταίας 2οετίας. Θυμίζω ότι στην ρητορική των “εκσυχρονιστών” και της “επανίδρυσης” του κράτους, η ανταγωνιστικότητα, η αποδοτικότητα, η απασχολησιμότητα, η ευελιξία και άλλα τέτοια συναρπαστικά, είναι το πρόταγμα που  θα επρέπε να έχει υιοθετήσει η ελληνική κοινωνία από πάντα. Για αυτό άλλωστε λένε ” η Ελλάδα είναι σ’ αυτό το χάλι”.  Οι δημόσιοι υπάλληλοι λοιδωρούνται είκοσι χρόνια τώρα, κυρίως γιατί έχουν μόνιμη εργασία.

Η μόνιμη εργασία, η εργασία δηλαδή χωρίς το ρίσκο της απόλυσης,  δεν ταιριάζει σε μια κοινωνία που καθοδηγείται με  κυρίαρχο όραμα αυτό της ανταγωνιστικότητας, της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας, της ευελιξίας και της ατομικής ευθύνης. Ο εργαζόμενος μέσω του ρίσκου της απόλυσης γίνεται “επιχειρηματίας” του εαυτού του και αναλαμβάνει τις ευθύνες του.

Αντίθετα, η μονιμότητα στην εργασία έχει εννοιολογηθεί στην κυρίαρχη ιδεολογία ως εφησυχασμός, ως αναχρονισμός και ως παρόντρυνση για λούφα. Η μονιμότητα στο δημόσιο οδηγεί τη χώρα σε απίστευτα αδιέξοδα. Η επανεκκίνηση της οικονομίας προϋποθέτει το τσάκισμα της εργασίας.
Και όσο η επίσημη ανεργία θα πλησιάζει το 30%  τόσο θα τονίζεται από την κυρίαρχη ιδεολογία ότι αυτό οφείλεται εν πολλοίς στη μέχρι πρότινος μηδενική ανεργία του δημόσιου τομέα.

Ο νέος κομφορμισμός

Μαρ 201220

Σε κανένα δεν δόθηκε η δυνατότητα να επιλέξει την εποχή στην οποία θα ζήσει ούτε και η δυνατότητα να ζήσει έξω από την εποχή στην οποία γεννήθηκε. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην είναι τέκνο του καιρού του και επομένως που να μην είναι κατά κάποιον τρόπο «ομογενοποιημένος». Σε σχέση με τις εποχές που προηγήθηκαν η εποχή μας είναι η πρώτη που ζητάει την ομογενοποίηση όλων των ανθρώπων ως προϋπόθεση της ύπαρξής τους. Οι λόγοι αυτής της ομογενοποίησης πρέπει να αναζητηθούν σε εκείνη τη συνθήκη σύμφωνα με την οποία, στην εποχή της τεχνικής και της παγκόσμιας οικονομίας, το να «εργάζεται» κανείς σημαίνει να «συνεργάζεται» στο εσωτερικό ενός μηχανισμού, όπου οι ενέργειες του καθένα έχουν ήδη προκαταβολικά περιγραφεί και προδιαγραφεί από το οργανόγραμμα για την καλή λειτουργία αυτού του μηχανισμού.

1. Η ομογενοποιημένη συνείδηση. Μια δράση είναι ομογενοποιημένη όταν συμμορφώνεται προς έναν κανόνα που την προδιαγράφει, επομένως όταν δεν είναι δράση αλλά συμμόρφωση. Και συμμόρφωση είναι όλες οι ενέργειες που πραγματοποιούνται σε ένα μηχανισμό, στο εσωτερικό του οποίου η αυτενέργεια παύει εκεί όπου αρχίζει αυτό που πρέπει να γίνεται σε τέλειο συντονισμό με τις άλλες συνιστώσες του μηχανισμού. Οι σκοποί που θέτει ο μηχανισμός δεν περιλαμβάνονται στις αρμοδιότητες του μεμονωμένου ατόμου και μερικές φορές, δεδομένης της υψηλής τεχνικής τελειοποίησης, υπερβαίνουν τις ειδικές του γνώσεις. Αυτό συνεπάγεται το ότι η «συνείδηση» του ατόμου υποβαθμίζεται στην «ευσυνειδησία» που δείχνει κατά την εκτέλεση της εργασίας του. Με αυτή την υποβάθμιση γεννιέται η «κομφορμιστική συνείδηση» από την οποία ζητιέται μόνο μια καλή συνεργασία, ανεξάρτητα από τους σκοπούς που υπηρετεί ο μηχανισμός.

2. Ο υγιής ρεαλισμός. Γι’ αυτό ήδη από μικροί έχουμε ακούσει να λένε ότι η επιτυχία επιδιώκεται πιο εύκολα αν προσαρμοζόμαστε στις απαιτήσεις των άλλων (απαρνούμενοι προφανώς τη δική μας αυτοπραγμάτωση) και έτσι ενεργούσαμε όταν μιμούμασταν τα χαρακτηριστικά και τις συμπεριφορές όλων των ομάδων στις οποίες ανήκαμε. Από την ομάδα των παιδιών με τα οποία παίζαμε ως τους συμμαθητές μας και τους συναδέλφους μας στην εργασία, διδαχθήκαμε ότι αυτό που ανταμείβεται είναι η πιο αυστηρή ομοιομορφία, αφού η ικανότητα προσαρμογής στην οργάνωση εμφανιζόταν ως η μοναδική προϋπόθεση για να ασκήσουμε μιαν ορισμένη επίδραση πάνω σε αυτήν. Στην παραμικρή μας αντίρρηση υπήρχε πάντοτε κάποιος που μας θύμιζε ότι αυτή η στάση αποκαλείται «υγιής ρεαλισμός», ενώ μέσα μας εκδηλωνόταν η υποψία ότι αυτή η έκφραση δεν αναφερόταν τόσο σε μια πιστή αναπαράσταση του πραγματικού αλλά σε εκείνη την εξωπραγματική θέση που είναι η ανεπιφύλακτη αποδοχή του υπάρχοντος. Η αξία του οποίου έγκειται απλώς στο ότι είναι έτσι όπως αυτό είναι, χωρίς την παραμικρή μέριμνα για την ηθική του ποιότητα.

3. Η ασυνειδησία της ομογενοποιημένης συνείδησης. Προκειμένου η προσαρμογή να μην γίνεται αντιληπτή ως καταναγκασμός, είναι αναγκαίο ο κόσμος στον οποίο ζούμε να μη θεωρείται ως ένας από τους «δυνατούς» κόσμους αλλά ως ο «μοναδικός» κόσμος, έξω από τον οποίο δεν μας προσφέρονται καλύτερες δυνατότητες ύπαρξης. Αν ο κόσμος των αγαθών που παράγουμε και καταναλώνουμε κατορθώσει να συγκροτηθεί ως συνεκτικός κόσμος χωρίς κενά, χωρίς εναλλακτικές λύσεις, οι υποχρεώσεις που μας επιβάλλονται από αυτό τον κόσμο και η υπακοή που μας ζητιέται δεν θα γίνονται πλέον αντιληπτές ως τέτοιες αλλά ως «φυσική συνθήκη» της ύπαρξης. Αλλά όταν ένας κόσμος κατορθώνει να περνιέται ως ο μοναδικός κόσμος, η ομογενοποίηση των ατόμων φτάνει σε επίπεδα τελειότητας τέτοια, που τα απολυταρχικά ή δικτατορικά καθεστώτα των προηγούμενων εποχών δεν είχαν καν φανταστεί ότι θα μπορούσαν να υλοποιήσουν.

4. Ο κομφορμισμός ως συνθήκη ύπαρξης. Δεν αντιλαμβανόμαστε με πόσες αλυσίδες μας έχει δέσει η εποχή της τεχνικής και της παγκόσμιας οικονομίας. Αν στον 19ο αιώνα ο Μαρξ μπορούσε να λέει ότι η πλειονότητα της ανθρωπότητας «δεν έχει τίποτα να χάσει εκτός από τις αλυσίδες της», σήμερα θα μπορούσαμε να πούμε ότι χωρίς αυτές τις αλυσίδες δεν θα έβρισκε τρόπο να επιβιώσει. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο όταν οι αλυσίδες σπάνε (απεργία στα μέσα μεταφοράς, διακοπή στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, καθυστέρηση στον ανεφοδιασμό με τρόφιμα), όλοι ζητούν αμέσως την επανασυγκόλληση. Αυτή η απαίτηση είναι ο δείκτης όχι μόνον του βαθμού εξάρτησης κάθε ατόμου από τον κόσμο της τεχνικής και της παγκόσμιας οικονομίας αλλά και του βαθμού αυθόρμητης συνεργασίας, επομένως ομογενοποίησης και κομφορμισμού.

5. Τα μέσα επικοινωνίας ως μέσα ομογενοποίησης. Η κομφορμιστική κοινωνία, παρά την πελώρια ποσότητα φωνών που διαδίδονται από τα μέσα μαζικής επικοινωνίας -ή μάλλον ακριβώς εξαιτίας αυτής της ποσότητας- μιλάει στο σύνολό της μόνο με τον εαυτό της. Όποιος μιλάει και όποιος ακούει δεν έχει πίσω του μια διαφορετική εμπειρία του κόσμου, επειδή ο κόσμος που προσφέρουν σε όλους τα ΜΜΕ είναι όλο και περισσότερο ταυτόσημος, έτσι όπως όλο και περισσότερο ταυτόσημα είναι και τα λόγια που έχουμε στη διάθεσή μας για να τον περιγράψουμε. Το αποτέλεσμα είναι ένα είδος ταυτολογικής επικοινωνίας, όπου όποιος ακούει καταλήγει να ακούει τα ίδια πράγματα που αυτός ο ίδιος θα μπορούσε να πει και όποιος μιλάει λέει τα ίδια πράγματα που θα μπορούσε να ακούσει από οποιονδήποτε (…).

Ουμπέρτο Γκαλιμπέρτι

Το άρθρο του ιταλού φιλοσόφου δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «La Repubblica»

Μετάφραση – Επιμέλεια: Θανάσης Γιαλκέτσης,

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθεροτυπία, 11/3/2007

Κούρεμα, PSI και άλλες… πατάτες

Μαρ 201218

Δεν πείθεται με τίποτα ο λαός ότι διασώθηκε (πάλι στο παρά 5!) μετά τη νέα δανειακή σύμβαση που «κουρεύει τα χρέη» και «ανοίγει τα πορτοφόλια» των, έως χθες, «άσπλαχνων» δανειστών. Η περίφημη «συμφωνία διάσωσης» δεν είναι παρά μια διάσωση (και μάλιστα προσωρινή) των τραπεζών, του κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστών που αλυσοδένει ακόμη πιο πολύ τη χώρα και τους κατοίκους της.
Παρά τη χαριτωμένη αισιοδοξία για «νέα αρχή, επόμενα βήματα ανάπτυξης, τώρα… λεφτά υπάρχουν», γιαούρτια, ζαρζαβατικά, μούντζες και βρισιές συνεχίζουν να εκτοξεύονται κάθε φορά που βρίσκει διέξοδο η λαϊκή οργή στο πρόσωπο ενός πολιτικού ή «καλλιτεχνικού» παράγοντα. Εξίσου συνεχίζονται οι τοπικές και κλαδικές κινητοποιήσεις, καταλήψεις και αντιδράσεις κάθε είδους, προκειμένου να απαιτηθούν τα στοιχειώδη. Να αντιμετωπιστούν, στοιχειωδώς, οι απολύσεις (1.000 κάθε μέρα το προηγούμενο έτος!), να γίνει υποφερτή η ανυπόφορη ανεργία (στο 21%!), η φτώχεια, τα χαράτσια κ.λπ. Εν ολίγοις, οι εργαζόμενοι και ο λαός κάνουν ό,τι μπορούν για να καλύψουν το κενό που αφήνουν πίσω τους οι κομματικοί και συνδικαλιστικοί μηχανισμοί που, απ’ ό,τι φαίνεται, διαφεύγουν μέσω των εκλογών.
Με αυτά τα δεδομένα, είναι απολύτως κατανοητή η πολύμορφη χρήση… ζαρζαβατικών, γιαουρτιών και άλλων φαγώσιμων. Είτε όταν εκτοξεύονται σε γνωστούς έμμισθους και φανατικούς οπαδούς των μνημονίων είτε όταν πωλούνται και αγοράζονται χωρίς μεσάζοντες από παραγωγούς και καταναλωτές.
Όσον αφορά την εκτόξευση των γιαουρτιών, ζαρζαβατικών κ.λπ., αναμενόμενα τα περί «μειοψηφίας βαρβάρων που δρα αντιδημοκρατικά» σε ένα κατά τα άλλα… δημοκρατικό, πολιτισμένο και ντελικάτο περιβάλλον… φτώχειας, εξαθλίωσης και ανεργίας. Και με την υποτιθέμενη πλειοψηφία τάχα να αδυνατεί να αντιδράσει (λόγω… κομψότητας, μάλλον), ώστε να αναλάβει δράση, στο όνομα πάντα αυτής της «πλειοψηφίας», το κράτος. Πνίγοντας στα χημικά, ξυλοκοπώντας και συλλαμβάνοντας διαδηλωτές, απαγορεύοντας τις διαδηλώσεις, τις κινητοποιήσεις και τις απεργίες για λόγους… δημοκρατίας, για χάρη της… κοινωνίας και, εσχάτως, για λόγους… ανάπτυξης.
Όσον αφορά τη διακίνηση των ζαρζαβατικών χωρίς μεσάζοντες, το ζήτημα παρουσιάζει άλλο ενδιαφέρον. Καταρχήν, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί (εκτός αν πρόκειται για… μεσάζοντα της διαμαρτυρίας) ότι είναι σωστό να γίνεται η διακίνηση των προϊόντων χωρίς μεσάζοντες, όταν αυτοί εκβιάζουν χαμηλές τιμές από τον παραγωγό ενώ πωλούν σε υψηλές τιμές στο καταναλωτή (ακόμη και σε «εποχή κυριαρχίας εμπόρων και αγορών», όταν και όπου αυτό μπορεί να γίνει). Οπως επίσης σωστό είναι να αντισταθεί ο παραγωγός στους εκβιασμούς των μεσαζόντων ώστε να γίνει κυρίαρχος της παραγωγής του. Επίσης σωστό είναι ο εργαζόμενος να διεκδικήσει αυξήσεις στους μισθούς, καλύτερες συνθήκες εργασίας, να γίνει κι αυτός κάποτε κυρίαρχος της παραγωγής, ώστε να έχουν όλοι τρόφιμα, σπίτι, ρεύμα, τηλέφωνο, θέρμανση (…να πάρουμε και πατάτες). Συμβαίνει όμως το εξής «παράδοξο»: στην Ελλάδα των μνημονίων μπορεί να έχουμε «κίνημα της πατάτας», κίνημα «δεν πληρώνω», κίνημα «συλλογικής κουζίνας και αυτοδιαχειριζόμενου εστιατορίου» αλλά όχι κίνημα για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, για το δικαίωμα σε ανθρώπινη εργασία, για εργασιακά δικαιώματα και ελευθερίες. Μπορεί να έχουμε «κίνημα αγανακτισμένων πολιτών» αλλά όχι εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα δικαιωμάτων. Επίσης, μπορεί να έχουμε «κίνημα δωρεάν μαθημάτων σε μαθητές» αλλά όχι μαθητικό, φοιτητικό, λαϊκό κίνημα για δωρεάν και δημόσια εκπαίδευση. Μπορεί να έχουμε κίνημα «ελεύθερων χώρων και καταλήψεων», αλλά όχι ελεύθερης κυκλοφορίας και ζωής. Στην Ελλάδα των μνημονίων «κίνημα» είναι ό,τι απαντά (όσο απαντά) στο «άμεσο και μερικό», κίνημα «εύκολων λύσεων» αλλά όχι κίνημα που «συζητά, έχει διαδικασίες και οργανωτική δομή, αποφασίζει» για τις δυσκολίες της κοινωνικής αλλαγής. Καλώς υπάρχουν τα «πρώτα», αλλά γιατί δεν μπορούν ή, πιο σωστά, δεν πρέπει να υπάρξουν τα «δεύτερα»;; Όσον αφορά την κυρίαρχη «κουτοπονηριά», τα πράγματα είναι απλά: Καλύτερα ένα «κίνημα πατάτας» ή ό,τι άλλο παρά λαϊκό κίνημα πολιτικής και κοινωνικής διεκδίκησης και ανατροπής. Τα πραγματικά και καλοπροαίρετα ερωτήματα αφορούν τους άλλους, δηλαδή, εμάς.
Σε μια εποχή της… ταυτόχρονης κατάρρευσης του σοσιαλισμού (έστω, αυτού που εμφανιζόταν σαν τέτοιος) αλλά και του καπιταλιστικού «οράματος» (αυτού που εμφανοζόταν σαν κάτι άλλο), τα ζητήματα της αντίστασης, της κοινωνικής αλλαγής και προοπτικής τίθενται σε «νέα» βάση. Έπαψε, δηλαδή, να θεωρείται αυτονόητο ότι όποιος πραγματικά θέλει να αντισταθεί στα βάρβαρα μέτρα και στη γενικευμένη βαρβαρότητα υποχρεώνεται, εκ των πραγμάτων, να θέσει ζήτημα ανατροπής της αντιδραστικής πολιτικής, αλλά, ταυτόχρονα, και ζητήματα κοινωνικής απελευθέρωσης και επανάστασης. Η κυρίαρχη επιχειρηματολογία περί «καπιταλιστικού μονόδρομου» αυτά ακριβώς τα ζητήματα υπονοεί.
Αντ’ αυτού έχουμε «εναλλακτικές αντιστάσεις και επαναστάσεις» για «εναλλακτικές κοινωνίες» με ανθρώπινο πρόσωπο, με εναλλακτική παραγωγή, εναλλακτική εργασία, με εναλλακτική ζωή (χωρίς «οδυνηρές» ανατροπές και επαναστάσεις).
‘Ολα αυτά, βέβαια, σκοντάφτουν στο καθόλου εναλλακτικό αλλά άκαμπτο και αποκρουστικό πρόσωπο του καπιταλισμού-ιμπεριαλισμού. Προοπτική του είναι το «δικαίωμα» εκμετάλλευσης και κυριαρχίας των πολλών (γιατί δεν γίνεται να απολαμβάνουν όλοι τα πάντα). Όραμά του, η ανύψωση σε «φυσική τάξη πραγμάτων» ενός κόσμος όπου οι «προικισμένοι» διευθύνουν τις τύχες των «ατάλαντων, ώστε να «αξιοποιούνται» η εργασία και οι όποιες ικανότητές τους «για το καλό όλων μας» (της χώρας, της πατρίδας και της κοινωνίας). Μα αυτό είναι μαύρο σκοτάδι, όχι καπιταλισμός, θα αναφωνήσουν οι νεοδιαφωτιστές. Πράγματι, γιατί οι «από κάτω» δε μπορούν να κυβερνηθούν όπως πριν και οι «από πάνω» δεν μπορούν να κυβερνήσουν όπως πριν.

Πηγή: προλεταριακή σημαία

Οι Γερμανοί είναι φίλοι μας Νο3

Μαρ 20125

Όπως έχουμε γράψει εδώ και εδώ οι Γερμανοί είναι φίλοι μας. Στη συνέχεια αναδημοσιεύουμε την άρνηση της συντεχνίας των γερμανών εφοριακών  στον υπουργό τους , Σόιμπλε, αποστολής στην Ελλάδα 160 συναδέλφων τους ώστε να “βοηθήσουν” τις ελληνικές υπηρεσίες στην είσπραξη φόρων. Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι:

Oι Γερμανοί εφοριακοίαπορρίπτουν την προγραμματισμένη αποστολή 160 Εφοριακών στην Ελλάδα, γιατί θεωρούν ότι: ”η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα γνώσης σχετικά την εκτέλεση της φορολογικής νομοθεσίας, αλλά υστερεί σε ότι αφορά την πολιτική βούληση για αποτελεσματικές μεταρρυθμίσεις φορολογικών νόμων, για εισπράξεις φόρων, και προπάντων για κατακρατήσεις φόρων και αποτροπή και πάταξη της φοροδιαφυγής”.

Θεωρούν ότι η έλλειψη υποδομών, είναι ένα από τα βασικά προβλήματα των φορολογικών υπηρεσιών στην Ελλάδα.

Παραδίδουν μαθήματα εθνικής αξιοπρέπειας, σε εγχώριες πολιτικές δυνάμεις, τονίζοντας ότι η άρνησή τους ” αφήνει στη χώρα την αξιοπρέπεια της και δίνει τη σωστή βοήθεια μετατρέποντας την σε αυτοβοήθεια”.

Ολόκληρη την ανοικοίνωση μπορείτε να την βρείτε στο site τους ή να την καταβάσετε από εδώ ή την μετάφρασή της εδώ.

Επίσης μπορείτε να δείτε την υποτιτλισμένη ομιλία της Heike Haensel βουλευτίνας του κόμματος της αριστεράς (Die Linke).

Οι Γερμανοί είναι φίλοι μας Νο2

Φεβ 201228

Το έχουμε ξαναγράψει εδω: Οι Γερμανοί είναι φίλοι μας. Διαβάστε την ομιλία της Christine Buchholz, Γερμανίδας βουλευτίνας του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) στο γερμανικό κοινοβούλιο που αρνήθηκε την ψήφο της στην παροχή “βοήθειας” στην Ελλάδα λέγοντας ότι το ΟΧΙ της στη Βουλή είναι ένα ΝΑΙ στην αντίσταση:

Σήμερα καταψηφίζω το νομοσχέδιο της γερμανικής κυβέρνησης με τον παραπλανητικό τίτλο «Οικονομική βοήθεια για την Ελληνική Δημοκρατία». Με αυτό προσπαθεί να μας πείσει ότι θέλει τάχα να βοηθήσει τους Έλληνες. Αυτό είναι ένα ψέμα. Ούτε ένα σεντ από τα 130 δισεκατομύρια ευρώ του σχεδίου δεν θα πάει στον ελληνικό λαό. Το ελληνικό κράτος θα πάρει τα λεφτά για να ξεπληρώσει τα χρέη του στις γερμανικές, γαλλικές και ελληνικές τράπεζες. Η δήθεν βοήθεια δε δίνεται στον ελληνικό λαό, αλλά στις ευρωπαϊκές τράπεζες.
Καταψηφίζω σήμερα, επειδή δε θέλω να επιβραβευθούν αυτοί που ευθύνονται για την κρίση. Και καταψηφίζω επείδη θα είναι οι Έλληνες εργαζόμενοι και οι φτωχοί που στο τέλος της ημέρας θα πρέπει να πληρώσουν τα σπασμένα άλλων. Κάθε ευρώ που δίνεται θα πρέπει να ξεπληρωθεί με εξαιρετικά ψηλούς τόκους. Θα κληθούν να πληρώσουν οι Έλληνες εργαζόμενοι που οι μισθοί τους έχουνε αγγίξει τα όρια της πείνας, που καθημερινά χάνουν τις δουλείες τους και που καταληστεύονται οι συντάξεις τους.
Καταψηφίζω γιατί είναι εμφανές ότι αυτή η πολιτική μπορεί να εφαρμοστεί μόνο με διατάγματα από τα Έξω. Το δήθεν σχέδιο διάσωσης είναι στην πραγματικότητα ένα όπλο με το οποίο η Ελλάδα χάνει την κυριαρχία επί της δημοσιονομικής της πολιτικής. Η Τρόικα, αποτελούμενη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Κομισιόν και το ΔΝΤ καταστρέφει τη δημοκρατία για τη διεξαγωγή ενός ανελέητου οικονομικού πολέμου εναντίον της ελληνικής εργατικής τάξης.
Και στη Γερμανία οι εργαζόμενοι πληρώνουν για αυτή την πολιτική. Είναι τα δικά τους λεφτά που θα πάνε στα σχέδια διάσωσης των τραπεζών. Για να μας παραπλανήσουν μας παρουσιάζουν τους Έλληνες εργαζόμενους σαν τους ενόχους. Όχι, οι Έλληνες εργαζόμενοι δεν είναι «τεμπέληδες». Ούτε ζούσαν «πάνω από τις ανάγκες τους». Καταψηφίζω γιατί αρνούμαι να λάβω μέρος σε αυτό το παιγνίδι που στρέφει τον ένα Ευρωπαίο εργαζόμενο ενάντια στον άλλο.
Χρειαζόμαστε κατώτατους μισθούς σε ένα πανευρωπαϊκό επίπεδο. Χρειαζόμαστε την εδώ και τώρα εθνικοποίηση των τραπεζών. Η δράση των χρηματιστηριακών αγορών πρέπει να περιοριστεί. Μόνο έτσι μπορεί να σταματήσει η καιροσκοπική χρεωκοπεία ολόκληρων κρατών.
Το «Όχι» μου στη Βουλή είναι συνάμα ένα «Ναι» στην αντίσταση. Υποστηρίζω τις απεργίες των ελληνικών συντεχνιών ενάντια στις περικοπές της Τρόικας. Και υποστηρίζω επίσης τις προγραμματιζόμενες κινητοποιήσεις στο τραπεζικό κέντρο της Φρανκφούρτης τον επόμενο Μάιο. Μόνο η αλληλεγγύη στην αντίσταση μπορεί να ανατρέψει τα διατάγματα και τις περικοπές της άρχουσας τάξης.

Πηγή rednotebook

Η αξιοκρατία ως πυλώνας της κυριαρχής ιδεολογίας

Φεβ 201216

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου παιδείας και δια βίου μάθησης έχει εντάξει ώς υψηλή προτεραιότητα στην ατζέντα της πολιτικής της την εμπέδωση της αξιοκρατίας και κατ’ επέκταση την επιδίωξη της αριστείας ως αυτοσκοπό σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.  Βέβαια, δεν ακούμε μόνο από τα χείλη της υπουργού μας για την ανάγκη για αξιοκρατία, και όχι μόνο τα τελευταία μνημονιακά χρόνια. Μπορεί η έλλειψή της, η αναξιοκρατία, να προβάλλεται  ως μια από τις βασικές αιτίες – μαζί με το μεγάλο πελατειακό κράτος, τα κλειστά επαγγέλματα, την παλαβή αριστερά, τους τεμπέληδες δημοσίους υπαλλήλους κ.ά. – για την σημερινή οικονομική κατάρρευση, όμως ακούμε για αυτήν εδώ και είκοσι χρόνια, ήδη από τα χρόνια του εκσυγχρονισμού του κ. Σημήτη από χείλη που καλύπτουν όλο σχεδόν το φάσμα του πολιτικού σκηνικού.

Θυμηθείτε ποια ήταν άλλωστε η δικαιολογική βάση της δημιουργίας του ΑΣΕΠ; Των γραπτών εξετάσεων για την πρόσληψη των εκπαιδευτικών;

Στην ελληνική κοινή γνώμη φαίνεται να έχει εμπεδωθεί η πεποίθηση ότι η αξιοκρατία στην Ελλάδα είναι ένα μέγεθος ζητούμενο, πάντα σε έλλειψη, και ότι αυτή είναι μιά βασική αιτία της καχεκτικής οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης. Εδώ δεν θα ασχοληθούμε για το πως εμπεδώθηκε αυτή η αντίληψη – ίσως σε επόμενη ανάρτηση.

Υποστηρίζω όμως, ότι η αξιοκρατία ως ιδεολογική κατασκευή, χρησιμοποιείται για να νομιμοποιήσει την ανισότητα. Σε όλες τις κοινωνίες  η κατανομή των πόρων γίνονταν και γίνονται λίγο πολύ άνισα. Για να γίνει αποδεκτή αυτή η ανισοκατανομή πλούτου, για να νομοποιηθεί, πρέπει με κάποιο τρόπο να παρουσιαστεί ως η φυσιολογική τάξη πραγμάτων. Οι ιδεολογίες δίνουν μια κοινωνικά αποδεκτή αφήγηση για το είδος και το εύρος των κοινωνικών ανισοτήτων. Ενα κοινωνικό σύστημα ανισοτήτων δεν θα παραμένει σταθερό για μεγάλο χρονικό διάστημα αν αυτοί που βρίσκονται σε προνομιακή κοινωνική θέση, αυτοί που νέμονται τον πλούτο δεν μπορέσουν να πείσουν αυτούς που βρίσκονται σε μειονεκτικότερη κοινωνική θέση, αυτούς που έχουν λίγα, ότι αυτή είναι η δίκαιη, η φυσιολογική τάξη των πραγμάτων.

Στις φεουδαρχικές κοινωνίες τα προνόμια των ευγενών, φεουδαρχών δικαιολογούνταν στην βάση του κληρονομικού δικαιώματος και της θεϊκής τάξης. Σε ένα καπιταλιστικό σύστημα που στηρίζεται στον μύθο της  δυναμικής κοινωνικής ισορροπίας – ή μάλλον καλύτερα ανισορροπίας -,  η ανισότητα μπορεί να δικαιολογηθεί στην βάση του ταλέντου,  της εξυπνάδας, της τόλμης, της μέγιστης προσπάθειας, των ακαδημαϊκών προσόντων και ότι άλλο συνδηλώνεται με τον όρο αξιοκρατία. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι στις καπιταλιστικές κοινωνίες δεν υπάρχουν άλλες ιδεολογίες όπως ο ρατσισμός ή ο σεξισμός που δικαιολογούν την ανισότητα στην βάση του αίματος ή του φύλλου.  Όμως η αξιοκρατία ως ιδεολογία έχει πολύ μεγαλύτερη πειστική ισχύ που αγγίζει όλο το φάσμα της πολιτικής σκηνής από το Λ’ΑΟΣ μέχρι το ΣΥΡΙΖΑ.

Ο επιχειρηματίας όχι ως μέλος μιας προνομιούχας ελίτ , αλλά ως οξυδερκής οραματιστής που αναλαμβάνει το ρίσκο και καινοτομεί, που σαν καπετάνιος οδηγεί επιδέξια το πλοίο του στα φουρτουνιασμένα νερά του ανταγωνισμού,  δεν μπορεί παρα να αξίζει τα κέρδη του και την κοινωνική του καταξίωση. Αυτή η πεποίθηση, η ηθική αυταπάτη, ότι ο καπιταλιστής αξίζει τα κέρδη του, ο εργάτης τον πενιχρό μισθό του και ο άνεργος την μιζέρια του, συντηρεί την ευστάθεια του συστήματα και εμπεδώνει την αξιοκρατία ως τη δικαιολογητική βάση της ανισότητας.

Δεν ισχυρίζομαι ότι λείπει η βία, ή η απειλή χρήσης βίας στην συντήρηση ενός εκμεταλευτικού συστήματος. ‘Ομως όπως γράφει ο Condorcet ήδη από το 1795  ...η εξουσία δεν μπορεί, όπως ούτε και η ιδεολογία, να διαρκέσει πολύ, εκτός εάν ο τύραννος επεκτείνει την αυτοκρατορία του αρκετά ώστε να κρύψει από τον λαό, τον οποίο διαιρεί και εξουσιάζει, το μυστικό πως η πραγματική εξουσία δεν βρίσκεται στα χέρια των καταπιεστών αλλά στο νου των καταπιεσμενών.

Τι είναι το δημόσιο χρέος;

Φεβ 201214

Στους τελεταίους μήνες η ζωή μας αλλάζει προς το χειρότερο. Ένας από τους λόγους που οι πολιτικοί μας προβάλουν ώς αιτία είναι ότι η Ελλάδα έχει συσωρεύσει υψηλό δημόσιο χρέος και αυτό πρέπει να μειωθεί. Αλλιώς θα χρεωκοπήσουμε. Επειδή είμαι μια απλή καθηγήτρια Γερμανικών δεν είχα ιδέα για τι πράγμα μιλάνε. Στο στενό μου κύκλο δεν έχω Οικονομολόγους ή ανθρώπους που να είχαν έστω και κάποια ελάχιστη επαφή με σπουδές  οικονομικών. Έτσι αποφάσισα πριν μερικούς μήνες στον λιγοστό μου ελεύθερο χρόνο να ψάξω σε έγκυρες πηγές  για  τί είδους  “ζώο” είναι αυτο Δημόσιο Χρέος  που απαιτεί τέτοιες ανθρωποθυσίες.

Για να μην σας κουράζω, η έρευνα στα σχολικά βιβλία, και σε βιβλία  οικονομικών που είχα πρόσβαση στην σχολική και δημοτική βιβλιοθήκη ήταν αποκαρδιωτική. Πουθενά δεν βρήκα κάτι για το Δημόσιο Χρέος. Φαίνεται ότι οι φοιτητές Oικονομικών δεν διδάσκονται τίποτα σχετικό και αν κρίνω από τις εμφανίσεις των καθηγητών Οικονομικών στα ΜΜΕ δικαίως…  Έτσι λοιπόν, αρκέστηκα στο να γκούγλισω το δημόσιο χρέος στο ιντερνέτ και να μελετήσω μερικά απο άρθρα που έφερε ο γκούγλης. Και για να μην τα πολυλογώ κατάλαβα τα εξής απλα:

Το Δημόσιο Χρέος όπως συνήθως κάθε χρέος έχει 3 μέρη: τους διεθνείς και εγχώριους Δανειστές/Επενδυτές, το Κράτος και τους Φορλογούμενους που το εγγυούνται.

Για το Κράτος και τους Φορολογούμενους το Δημόσιο Χρέος είναι χρέος, ενώ απ’ την άλλη μεριά, για τους Δανειστές/Επενδυτές, ως Ομολογία, είναι περουσιακό στοιχείο που τους αποφέρει εισόδημα όπως οποιοδήποτε άλλο χρεόγραφο στο χαρτοφυλάκιό τους πχ μετοχές ιδιωτικών ή κρατικών εταιρειών.

Μάλιστα,  τουλάχιστον μέχρι το 2008, το Δημόσιο Χρέος ως περουσιακό στοιχείο στο χαρτοφυλάκιο των Δανειστών/Επενδυτών αποτιμόταν από τους διεθνείς ελεγχτικούς οίκους χρηματοπιστωτικής αξιολόγησης ως επένδυση μηδενικού ρίσκου. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ενώ οι Δανειστές/Επενδυτές υποτίθεται  “βγάζουν” χρήματα από το συρτάρι τους και τα δίνουν στο Κράτος,  το Κράτος τους δίνει μια Ομολογία, δηλαδή μια υπόσχεση αποπληρωμής που την εγγυόνται οι Φορολογούμενοι,  την οποία “βάζουν” στο συρτάρι τους και ακριβώς λόγω της αξιολόγησης ως “απόλυτα” αξιόπιστη επένδυση αυτή η Ομολογία υπέχει θέση χρήματος.

Από αυτή την κίνηση των επενδυτών, δηλαδή να βγάλουν τα χρήματα (με την μορφή χαρτονομισμάτων) από το συρτάρι τους και να τα ξαναβάλουν σ’ αυτό την ίδια στιγμή (ως Ομολογίες), οι Δανειστές/Επενδυτές εξασφαλίζουν ένα καθαρό αφορολόγητο εισόδημα, το λεγόμενο κουπόνι.  Το ύψος αυτού του εισοδήματος εξαρτάται από το επιτόκιο. Καθήκον των φορολογούμενων είναι να εξυπηρετεί αυτό το Χρέος δηλαδή να καταβάλει αυτό εισόδημα στους Δανειστές/Επενδυτές, ως ένα μέρος από τους φόρους που πληρώνουν στο Κράτος.

Το σπουδαιότερο είναι ότι το Δημόσιο Χρέος ΠΟΤΕ δεν εξοφλείται!!!  Κανένα Κράτος, τα τελευταία 200 χρόνια που υπάρχουν κράτη,  δεν έχει εξοφλήσει το Δημόσιο Χρέος στους Δανειστές/Επενδυτές. Αλλά την πιό επίκαιρη, διεισδυτική ματιά και την πιό οξυδερκή, διαφωτιστική ανάλυση την βρίσκουμε  στον πρώτο τόμο του Κεφάλαιου του Μαρξ που γράφτηκε 150 περίπου χρόνια νωρίτερα και που από ότι φαίνεται αγνοούν οι σημερινοί Οικονομολόγοι:

Το δημόσιο χρέος, δηλαδή το ξεπούλημα του κράτους – αδιάφορο αν είναι απολυταρχικό, συνταγματικό ή δημοκρατικό κράτος – βάζει τη σφραγίδα του στην κεφαλαιοκρατική εποχή. Το μοναδικό κομμάτι του λεγόμενου εθνικού πλούτου, που στους σύγχρονους λαούς ανήκει πραγματικά στο σύνολο του λαού είναι το δημόσιο χρέος τους (…).
Το δημόσιο χρέος γίνεται το credo (πιστεύω) του κεφαλαίου. Και από τη στιγμή που εμφανίζεται η χρέωση του δημοσίου, τη θέση του αμαρτήματος ενάντια στο άγιο πνεύμα, για το οποίο δεν υπάρχει άφεση, την παίρνει η καταπάτηση της πίστης απέναντι στο δημόσιο χρέος.

Το δημόσιο χρέος γίνεται ένας από τους πιο δραστικούς μοχλούς της πρωταρχικής συσσώρευσης. Σαν σε μαγικό ραβδί προικίζει το μη παραγωγικό χρήμα με παραγωγική δύναμη και το μετατρέπει έτσι σε κεφάλαιο, χωρίς νάναι υποχρεωμένο να εκτεθεί στους κόπους και στους κινδύνους που είναι αχώριστοι από τη βιομηχανική μα ακόμα κι από την τοκογλυφική τοποθέτηση. Οι πιστωτές του δημοσίου στην πραγματικότητα δεν δίνουν τίποτα, γιατί το ποσό που δανείζουν μετατρέπεται σε κρατικά ευκολομεταβιβάσιμα χρεώγραφα που στα χέρια τους εξακολουθούν να λειτουργούν, όπως θα λειτουργούσαν αν ήταν ισόποσο μετρητό χρήμα.

Ασχετα όμως κι από την τάξη των αργόσχολων εισοδηματιών που δημιουργείται μ’ αυτόν τον τρόπο και τον αυτοσχέδιο πλούτο των χρηματιστών που παίζουν το ρόλο του μεσίτη ανάμεσα στην κυβέρνηση και στο έθνος – καθώς και των φοροενοικιαστών, των εμπόρων, των ιδιωτών εργοστασιαρχών, που μια καλή μερίδα κάθε κρατικού δανείου τους προσφέρει την υπηρεσία ενός κεφαλαίου πεσμένου από τον ουρανό – το δημόσιο χρέος έχει δημιουργήσει τις μετοχικές εταιρείες, το εμπόριο με συναλλάξιμες αξίες όλων των ειδών, την επικαταλλαγή, με δυο λόγια: το παιχνίδι στο χρηματιστήριο και τη σύγχρονη τραπεζοκρατία.

(….)

Επειδή το δημόσιο χρέος στηρίζεται στα κρατικά έσοδα, που οφείλουν να καλύπτουν τις χρονιάτικες τοκοχρεολυτικές κλπ. πληρωμές, το σύγχρονο φορολογικό σύστημα έγινε αναγκαίο συμπλήρωμα του συστήματος των εθνικών δανείων. Τα δάνεια δίνουν τη δυνατότητα στην κυβέρνηση ν’ αντεπεξέρχεται σε έκτακτα έξοδα, χωρίς να γίνεται αυτό αμέσως αισθητό στον φορολογούμενο, μετά όμως απαιτούν αυξημένους φόρους.

Από την άλλη μεριά, η αύξηση των φόρων, που προκλήθηκε με τη συσσώρευση απανωτών δανείων, αναγκάζει την κυβέρνηση σε κάθε περίπτωση καινούργιων εκτάκτων εξόδων να καταφεύγει διαρκώς σε καινούργια δάνεια. Ετσι, το σύγχρονο φορολογικό σύστημα, – που άξονάς του είναι οι φόροι στα πιο αναγκαία μέσα συντήρησης (επομένως και το ακρίβαιμά τους), κρύβει μέσα του το σπέρμα της αυτόματης προοδευτικής αύξησης. Η υπερφορολόγηση δεν είναι επεισόδιο, αλλά μάλλον αρχή (…).

Ο μεγάλος ρόλος, που το δημόσιο χρέος και το αντίστοιχό του φορολογικό σύστημα παίζουν στην κεφαλαιοποίηση του πλούτου και στην απαλλοτρίωση των μαζών, ώθησε πλήθος συγγραφείς, όπως τον Κόμπετ, τον Ντάμπλνταιη και άλλους, να κάνουν το λάθος ν’ αναζητούν σ’ αυτό τη βασική αιτία της αθλιότητας των συγχρόνων λαών».

Έκκληση

Φεβ 201212

Προς τις Ελληνίδες και τους Έλληνες βουλευτές
Προς τις Ελληνίδες και τους Έλληνες πολίτες

1. Τα κείμενα που κατατέθηκαν στη Βουλή δεν είναι νόμιμο να εγκριθούν. Το κοινοβούλιο δικαιούται και δύναται να κυρώσει διεθνείς συμφωνίες μόνο εφόσον είναι τα κείμενα των συμβάσεων και φέρουν τις υπογραφές των μερών. Χωρίς παραπομπές σε άγνωστα επί μέρους επιπρόσθετα κείμενα και χωρίς τον εφαρμοστέο νόμο παρόντα.

2. Το δημόσιο χρέος ανέρχεται πλέον στα 169%. Πρόκειται για το σήμα της αποτυχίας του Μνημονίου 1. Σήμερα η χώρα καλείται μέσα από ένα καταιγισμό ψεμάτων, μονόπλευρης πληροφόρησης και εκφοβισμού να συναινέσει στην ψήφιση του Μνημονίου 2, του PSI και της νέας δανειακής σύμβασης. Τα ισχυρά συμφέροντα τραπεζιτών, διαπλοκής, τοκογλυφίας, παραοικονομίας, οι πολιτικές δυνάμεις που κατέστρεψαν τη χώρα, όλοι αυτοί παριστάνουν σήμερα τους σωτήρες. Τους σωτήρες των συμφερόντων των λίγων που τα εμφανίζουν ως «εθνικά αναγκαία».

3. Με το PSI, το νέο Μνημόνιο και την δανειακή σύμβαση η Ελλάδα οδηγείται και άλλο στο περιθώριο του παγκόσμιου γίγνεσθαι. Υποβαθμίζεται με τρόπο πρωτοφανή η θέση της στην Ευρώπη. Αυξάνει ο βαθμός εξάρτησής της από ξένα κέντρα ελέγχου και διοίκησης. Η χώρα βρίσκεται σε μια συνεχή πορεία υπονόμευσης της κυριαρχίας της. Οι υπό «έγκριση» συμφωνίες εμπεριέχουν πολλαπλές προβλέψεις υπονόμευσης της λαϊκής και εθνικής κυριαρχίας. Εκχώρηση δικαιωμάτων σε ξένες δυνάμεις. Παραίτηση του Κοινοβουλίου από τα κυρίαρχα δικαιώματά του και με την πρόβλεψη ότι οι διαφορές με τους δανειστές θα υπόκεινται στο αγγλικό δίκαιο και θα εξετάζονται από τα δικαστήρια του Λουξεμβούργου. Η πρωτοφανή αποδοχή από την ελληνική κυβέρνηση προβλέψεων αντιμετώπισης «απάτης» που διαπράττει η Ελλάδα αποτελεί ιστορικών διαστάσεων προσβολή προς του έλληνες πολίτες. Η δέσμευση για παροχή όλων των στοιχείων που θα απαιτούν οι τροικανοί καθώς και η παράδοση του δικαιώματος να ελέγχουν το σύνολο των πεπραγμένων της Ελλάδος.

4. Η πολιτική του πρώτου μνημονίου οδήγησε την Ελλάδα σε μέγιστη ύφεση. Αυτή είναι η κύρια αιτία που το ποσοστό χρέους έχει μεγαλώσει τόσο. Είναι η αιτία της αποδιοργάνωσης της κοινωνίας, των παραγωγικών ιστών. Το μνημόνιο 2 προωθεί με ακόμα μεγαλύτερη αγριότητα αυτή την πολιτική. Όπως και στα δύο τελευταία χρόνια η πολιτική του Μνημονίου και αποκλειστικής εξυπηρέτησης των τοκογλύφων έχει αποσυνδεθεί από την ανάπτυξη.

5. Θεμελιακή αιτία της Κρίσης ήταν και είναι η άνιση κατανομή εισοδήματος. Στο νέο Μνημόνιο, παντού και για όλους που δεν ανήκουν στην κορυφή της κοινωνικής πυραμίδας, προβλέπονται άγριες περικοπές. Προωθούνται μέτρα κοινωνικού κανιβαλισμού: αύξηση της ανεργίας, απολύσεις, μείωση μισθών και συντάξεων. Κατάργηση κεκτημένων των εργαζομένων και δικαιωμάτων που κατοχυρώνονται με διεθνείς συμβάσεις και αποφάσεις. Ταυτόχρονα με όλους τους τρόπους στηρίζονται και δικαιολογούνται μέτρα υπέρ των τραπεζών και κύρια υπέρ των τραπεζιτών.

6. Ευρωπαϊκές Συνθήκες, Σύνταγμα και νόμοι, ηθικοί κανόνες και αξίες παραβιάζονται συνεχώς και συστηματικά. Όπως και στο πρώτο μνημόνιο, έτσι και στο δεύτερο προβλέπονται πολλαπλές μορφές και διαδικασίες παραβίασης και παράκαμψης δημοκρατικών κεκτημένων. Για άλλη μια φορά σε κομβικά ζητήματα προβλέπεται η παράκαμψη του Κοινοβουλίου. Προγραμματίζεται εκ νέου η παραβίαση του Συντάγματος και η ανάθεση στον υπουργό των οικονομικών να υπογράφει με αντισυνταγματικές διαδικασίες τις τριμηνιαίες συμφωνίες καθώς και την κατάπτυστη συμφωνία που ετοιμάζεται με τις τράπεζες.

7. Ιδιαίτερα ανήθικη και κατάπτυστη είναι η οργανωμένη επίθεση, προς όφελος μερίδων της εργοδοσίας και κατά παραγγελία της, ενάντια στα συλλογικά και ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες των εργαζομένων μισθωτών, αλλά και ελεύθερων επαγγελματιών. Το μνημόνιο 2 προβλέπει ακόμα και παρεμβάσεις επεμβάσεις στην εκπαίδευση και στη δικαιοσύνη. Ενώ υποτιμώνται συνολικά τα δικαιώματα του πολίτη. Ο αυταρχισμός είναι στην ημερήσια διάταξη.

8. Στα κείμενα του Μνημονίου, προβλέπονται αυξήσεις τιμών σε δημόσια αγαθά. Αντίθετα, στα πλαίσια της άγριας καταλήστευσης του λαού, δεν προβλέπονται μέτρα κατά των καρτέλ, τα μονοπώλια και ολιγοπώλια, μέτρα επιβολής μείωσης των τιμών. Στην Ελλάδα, με αυτές τις πολιτικές, συνδυάζονται ύφεση, πτώση λαϊκού εισοδήματος, αύξηση των τιμών.

9. Και στο μνημόνιο 2 προβλέπεται το ξεπούλημα της κρατικής περιουσίας, παραίτηση από δικαιώματα συμψηφισμού με τα χρέη που έχουν σε εμάς οι δανειστές, εμπράγματες εγγυήσεις, παραίτηση από μέσα άμυνας έναντι των δανειστών. Ανά τρεις μήνες πρόσθετα μέτρα.

10. Η πτώχευση, η παραίτηση από το άσυλο, καθώς και ο αφοπλισμός της χώρας είναι η στρατηγική παράδοσης στους ξένους. Η προγραμματισμένη παράδοση των πόρων της χώρας και της δημόσιας περιουσίας, όπως προβλέπει το Μνημόνιο και η συμφωνία για το PSI.

11. Αυτή η συμφωνία, αυτή η κυβέρνηση, τα κυβερνητικά κόμματα, στο όνομα της χρεοκοπίας της Ελλάδας, όπως εκβιαστικά την προβλέπουν οι ξένοι, οδηγούν την Ελλάδα σε ολοκαύτωμα. Σε αυτό είναι συνυπεύθυνος και ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας με βάση το νόμο 3847. Οι πολιτικές δυνάμεις που κυβερνούν δημιούργησαν το 2007-9 το πρόβλημα. Το μετέτρεψαν το 2009-2011 σε καταστροφή. Μας οδηγούν στο ολοκαύτωμα. Οδηγούν την Ελλάδα σε πραγματική καταστροφή, καταστραμμένη οικονομικά και κοινωνικά, χωρίς επενδύσεις, χωρίς δημόσια περιουσία, όπως προβλέπει το Μνημόνιο 2, θα είναι ισοπεδωμένη και δεν θα μπορέσει να σηκώσει το ανάστημά της. Αυτό θέλουν, αυτό επιδιώκουν. Πρέπει να τους εμποδίσουμε, να αντισταθούμε. Η καταστροφή δεν έρχεται εξαιτίας εκλογών, όπως υποκριτικά υποστηρίζει όλο το κόμμα του μνημονίου, αλλά ήδη έχει έρθει, ακριβώς γιατί δεν έγιναν εκλογές.

12. Το συμπέρασμα είναι ένα και μοναδικό το πρόβλημα είναι πριν από όλα πολιτική. Για αυτό ψηφίζουμε όχι. Λέμε Ναι στην αντίσταση. Όλοι στο Σύνταγμα. Απαιτούμε και επιβάλουμε εκλογές. Προωθούμε την δημοκρατική ανασυγκρότηση του πολιτικού συστήματος, της οικονομίας, της κοινωνίας με μια νέα ενεργητική εξωτερική πολιτική.

Διατηρούμε τα δικαιώματά μας ως χώρα και ως πολίτες. Διατελούμε με τη ρητή επιφύλαξη όλων των δικαιωμάτων μας όπως έχουν αυτά θεμελιωθεί από το Ελληνικό Σύνταγμα και το πρωτογενές Ευρωπαϊκό Ενωσιακό Δίκαιο να προσφύγουμε σε δικαστική προστασία ενώπιον παντός αρμόδιου δικαιοδοτικού οργάνου.

πηγή praxis

Η «εθνική αυτοκριτική» ως ιδεολογικός μηχανισμός

Φεβ 201212

ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗ
Η κρίση έχει πλέον το δικό της γραμματειακό είδος. Εννοώ εκείνο το είδος σχολίου που ηδονίζεται στο να απογυμνώνει και να μαστιγώνει τον κακό ελληνικό χαρακτήρα ως το πρώτο κινούν αίτιο των σημερινών κοινωνικών δεινών. Με αυτή την έννοια και ο λόγος του αντιπροέδρου της κυβέρνησης δεν είναι και τόσο ορφανός όσο πιστεύεται: μπορεί και να είναι η πιο προωθημένη στην ωμότητά της εκδοχή της συναφούς γραμματείας στην οποία δοκιμάζονται πολλοί λογοτέχνες και καλλιτέχνες, ιδιαίτερα όταν καλούνται να μιλήσουν για την κρίση ή, πιο απλά, να αποτιμήσουν το χρόνο που έφυγε.

Η στρατηγική των κυβερνώντων, η καθολική επικράτηση ενός κλίματος συλλογικής ενοχής και παραλυτικής ανασφάλειας, βρίσκει πλέον το ελεγειακό και στοχαστικό της συμπλήρωμα. Η πόζα της περίσκεψης και της περισπούδαστης αναθεώρησης συνδυάζεται με την αυθαίρετη χρήση του πρώτου πληθυντικού προσώπου. Βεβαίως το «όλοι τα φάγαμε» ηχεί μάλλον χυδαίο, ακόμα και για φιλοκυβερνητικούς δημόσιους γραφιάδες. Υπάρχουν όμως πολλά λογικά ισοδύναμα της ίδιας ομοταξίας φράσεων στιγματισμού. Για παράδειγμα, ένας συμπαθέστατος τραγουδοποιός, ο Φοίβος Δεληβοριάς, ανακαλύπτει ότι στις ρίζες του προβλήματος είναι η γνωστή «τεμπελιά των Ελλήνων». Όλοι υπήρξαμε τεμπέληδες, ανοργάνωτοι, βολεμένοι κλπ. Άβυσσος πρωτοτυπίας. Συγγραφείς από τη γενιά των τριαντάρηδων ισχυρίζονται ότι η κρίση είναι περισσότερο μια λέξη που σπέρνει κατάθλιψη και οργή παρά μια πραγματικότητα. Άλλοι επανέρχονται μονότονα στο θέμα του ψεύδους που επιτέλους τελειώνει και στις λυτρωτικές, σε τελική ανάλυση, συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Ποτέ βέβαια δεν αναρωτιούνται ποιους ακριβώς αφορά η λύτρωση και πώς επέρχεται η σωτηρία των ψυχών στη νέα εργασιακή ζούγκλα. Ίσως με βαθιές εισπνοές και χαλάρωση (ποιος ξέρει;).

Θα σεβόμουν εκείνη τη χριστιανική σκέψη που επιμένει, εμβαθύνοντας, στα θέματα της αμαρτίας, της εξιλέωσης, της μετάνοιας και της προπαρασκευής για μια εμπειρία αυθυπέρβασης. Αλλά δεν μου προκαλεί κανένα σεβασμό ο άσεμνος πρώτος πληθυντικός της ενοχής και της ύβρεως. Και κυρίως δεν βρίσκω καθόλου αθώα τη ρητορική της εθνικής ανάνηψης με την οποία ξεπλένονται πολιτικά εγκλήματα σε έναν ωκεανό μικρών και μεγάλων παραπτωμάτων.

Νομίζω ότι πίσω από την αθυρόστομη καταγγελία της ελληνικής παθολογίας δεν κρύβεται πια κάποια αναλυτική και πολιτική τόλμη. Βλέπω αντίθετα ότι πίσω από τη στηλίτευση του «λαϊκισμού» συνωστίζονται λόγια του καφενείου που έχουν αρθεί στο ύψος της brasserie και του lounge. Όπως και αν το σκεφτεί κανείς, ο Γουσταύος Λε Μπον και το ανάθεμα στον «όχλο» και στα πάθη του δεν μπορεί ποτέ να είναι προωθητικές αναφορές. Αντίθετα, η υποκριτική αυτοκριτική λειτουργεί ως μηχανισμός πειθάρχησης των ψυχών στους επαχθείς νεοφιλελεύθερους πειραματισμούς. Η πρόζα της μεταμέλειας συνδυάζεται εξάλλου με ένα αίσθημα αντεκδίκησης για όλες τις αισθητικές και κοινωνικές παραφωνίες μιας φανταστικής «αριστερής χώρας» που πρέπει επιτέλους να ξυπνήσει από το όνειρο και να σοβαρευτεί. Ο ποπ παλιμπαιδισμός –τον οποίον οι ίδιοι θεοποίησαν πριν από λίγα χρόνια– μετατρέπεται έτσι σε ολιγαρχικό νεοσυντηρητισμό, σε νοσταλγία για τους θύλακες μεγαλοαστικής ποιότητας και κοσμοπολίτικης επάρκειας. Η ανακάλυψη της σοβαρότητας ταυτίζεται περιέργως με τη στήριξη, κριτική ή όχι, του αναμορφωτικού σχεδίου των ελίτ.

Αλλά στον αέρα αυτού του συγγραφικού/ καλλιτεχνικού μεσαίου χώρου υπερίπτανται όλα τα στερεότυπα της προπαγάνδας: ο κοπρίτης δημόσιος υπάλληλος, ο αντικοινωνικός απεργός, ο γραφικός αριστεριστής, ο δεξιός συμβασιούχος, το ανάξιο και άχρηστο πανεπιστήμιο. Αυτοί είναι άλλωστε οι παράγοντες της «ηθικής μας κρίσης» η οποία έφερε το Μνημόνιο και την τιτάνια προσπάθεια του Γιώργου Ανδρέα Παπανδρέου.

Κάποτε, ο μακαρίτης Ρόμπερτ Νότσικ, ένας από τους καλύτερους θεωρητικούς του νεοφιλελευθερισμού, αναρωτιόταν σε ένα άρθρο του γιατί οι διανοούμενοι εχθρεύονται τον καπιταλισμό. Ο ίδιος έκανε μάλιστα τη διάκριση ανάμεσα στους παραδοσιακούς «γραφιάδες» και στους νέους ειδικούς της κουλτούρας των εικόνων. Οι πρώτοι, κατά τον Νότσικ, διολισθαίνουν ευκολότερα στο αμάρτημα του αντικαπιταλισμού διότι απλούστατα η νέα «ανταγωνιστική κοινωνία» τους στερεί συμβολικό κύρος και εξουσία. Αντιθέτως, οι νέοι ειδικοί και επιτελικοί της επικοινωνίας και της εικόνας είναι, λέει, περισσότερο φιλικοί προς τη νέα καπιταλιστική επανάσταση και τις αξίες της. Αυτά βέβαια γραφόταν πριν πολλές δεκαετίες.

Μάταια όμως θα αναζητούσε κανείς και το παραμικρό ίχνος αντικαπιταλισμού στις χαρμολυπικές πόζες των εγχώριων οπαδών της εθνικής μεταμέλειας. Για αυτούς, η μίζερη χώρα ανάγεται απλώς σε μια ασταμάτητη ενοχλητική διαδήλωση, σε μια άγρια απεργία, στη μη κανονικότητα. Είναι μια Ελλάδα εξαρχειώτικη και εξαχρειωμένη, με άλλα λόγια μια κλινική περίπτωση διανοητικής και πολιτιστικής υστέρησης.

Το διευρυμένο πολιτισμικό ΠΑΣΟΚ παράγει εντέλει τα λεξιλόγια της ενοχής και της αθώωσης τα οποία χρειάζονται οι πρακτικοί του απολυταρχικού μας «φιλελευθερισμού». Κατασκευάζοντας μια υπερβολικά εξωτική και μοναδική στις κακοδαιμονίες της προϊστορία, προετοιμάζει το έδαφος για τη μετα-ιστορική αναγέννηση της χώρας των γηπέδων γκολφ, των κουλοχέρηδων και των fast truck, για τη δημοκρατία των μεγάλων χορηγών και των λαμπερών φιλανθρώπων. Αρκεί φυσικά να φτιαχτεί και μια πλαζ στην Ομόνοια κατά τα πρότυπα του προοδευτικού δημάρχου Παρισίων…

*Ο Νικόλας Σεβαστάκης διδάσκει στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ

http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=593082

Micahel Roberts: Η Ελληνική συνθηκολόγηση

Φεβ 201212

Ο  Michael Roberts στο blog του αναρτά  δημοσίευση με τίτλο  “Η Ελληνική συνθηκολόγηση” όπου περιγράφει την
θλιβερή συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης  με την Τρόικας (ΕΕ,  ΕΚΤ και ΔΝΤ) για ένα δεύτερο  πακέτο διάσωσης του ομολογιακού χρέους της χώρας.

Η συμφωνία περιλαμβάνει μέτρα που ξεθεμελιώνουν το εργατικό δίκαιο, τις κοινωνικές παροχές  και βυθίζουν την χώρα σε ακόμα μεγαλύτερη ύφεση. Θέτουν την οικονομία της χώρας σε κώμμα για δεκαετίες και οδηγούν τους εργαζόμενους στην φτώχεια αφού ο μισθός μειώνεται στο επίπεδο του επιδόματος ανεργίας. Το χρέος προβλέπεται να μειωθεί μόλις κατά 20%, να φτάσει δηλαδή στο 140% του ΑΕΠ μέσα στην επόμενη δεκαετία.   Ωστόσο δεν προβλέπεται ούτε ένα σεντς του πακέτου διάσωσης για τον ελληνικό λαό.

Τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση δεν βλέπουν άλλο εναλλακτικό δρόμο. Και αυτό γιατί δέχονται τα επιχειρήματα της Τρόικας ότι για να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρω πρέπει να κάνει περικοπές τα εξόδων και να γίνει ανταγωνιστική. Ετσι πρέπει να κάνει αυτό που λέμε εσωτερική υποτίμηση του κόστους παραγωγής της οικονομίας της.

Ο ελληνικός καπιταλισμός δεν έχει υψηλες αποδόσεις και δεν τιμολογεί τα προϊόντα και της υπηρεσίες του σε ανταγωνιστικές τιμές. Συνεπώς δημιουργούνται μεγάλα εμπορικά ελλείματα τα οποία καλύπτει με αύξηση του χρέους. Συγκρινόμενη με την Γερμανία το μοναδιαίο κόστος εργασίας (unit labour costs – το κόστος εργασίας ανά μονάδα παραγωγής) είναι υψηλότερο. Αυτό συμβαίνει γιατί η παραγωγικότητα της εργασίας είναι μικρότερη από αυτή της Γερμανία παρότι οι μισθοί στην Ελλαδας είναι κατά πολύ μικρότεροι.

Η απάντηση στο πρόβλημα από την οπτική του κυρίραχου ρεύματος των οικονομικών είναι ότι για να μειωθεί το κόστος παρααγωγής πρέπει να μειωθούν οι μισθοί. Ο Mickey Levy, επικεφαλής οικονομολόγος της Bank of America, μας λέει ότι για τον στον υπερφουσκωμένο νότο της Ευρώπης η απάντηση είναι η συγκράτηση των μίσθών χαμηλά  (Diverging competitiveness among EU nations: Constraining wages is the key;http://www.voxeu.org/index.php?q=node/7536). Ωστόσο παραδέχετε ότι η μεγένθυση της παραγωγικότητας στην Πορτογαλία, Ισπανία και Ελλάδα ήταν παρόμοια με της Γερμανίας ή και μεγαλύτερη. Ο λόγος για τη μεγαλύτερη ανταγωνιστηκότητα της Γερμανίας την περασμένη δεκαετία ήταν η συγκράτιση των μισθών των εργαζομένων της, αντίθετα με την εμπεδωμένη άποψη  οτι αυτοί ήταν πιο παραγωγικοί. Όπως παραδέχεται ο  Levy η συγκράτιση των μισθών επιβλήθηκε στους εργαζόμενους με την απειλή των εταιρειών για μετεγκατάσταση της παραγωγής τους στην Ανατολική Ευρώπη καθως και  την χρήση εργασίας με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ενώ οι κυβερνήσεις πίεσαν με  περικοπές των κοινωνικών επιδομάτων για να εξαναγκάσουν τους εργαζόμενους να δέχονται δουλείες με χαμηλή αμοιβή. Ο Levy συνοψίζει την πολιτική απάντηση για τους Έλληνες: “Για χώρες της Ευροζώνης που δεν έχουν την δυνατότητα της υποτίμησης νομίσματος και με περιορισμένη δυνατότητα να αυξήσουν την ανταγωνικότητα υπάρχει μόνο ένας τρόπος να αποκαταστήσουν την παραγωγικότητα: να μειώσουν τους πραγματικούς μισθούς”.

Εσωτερική υποτίμηση σημαίνει σφαγή μισθών.  Μπορεί όμως κάτι τέτοιο να δουλέψει; Αυτή η πολιτική υιοθετήθηκε από την μικρή Λετονία όταν την κτύπησε η οικονομική κρίση το 2008. Έκοψε τους μισθούς στο 50%. Η Λετονία έγινε πιο “ανταγωνιστική”. Όμως έχουν γίνει πολύ  λίγα για την αποκατάσταση της παραγωγής στα επίπεδα αυτής πριν την κρίση, πόσο μάλλον για την αποκατάσταση του επίπεδου διαβίωσης του λαού. Υπολείπεται 25% από τα επίπεδα του 2007. Η πολιτική της ‘οικονομίας της προσφοράς’  σημαίνει καταστροφή του λαού.  Και όμως ,αυτό  φέρνει η Τρόικα.

Παρουσιάζει την Γερμανία ως μοντέλο για την πολιτική της. Όμως η ανταγωνιστικότητά της την περασμένη δεκαετία διατηρήθηκε όχι χάρη στην μεγένθυση της παραγωγικότητα. Η μεγένθυση της παραγωγικότητας ήταν μικρή. Η ανταγωνιστηκότητα διατηρήθηκε με το κόψιμο θέσεων εργασίας. Η ανεργία στην Γερμανία παρέμεινε σχετικά χαμηλή κόβοντας μισθούς σε μεγάλα στρώματα εργαζομένων. Μετά από διάφορες μεταρρυθμίσεις, που αρχικά εισήχθηκαν  από την κυβέρνηση σολσιαδημοκτρατών και συνεχίστηκαν από τους συντηρητικούς, οι μισθοί περικόπηκαν σε μια σειρά από εργασίες με χαμηλή προστιθέμενη αξία.  Αυτό είναι που συγκράτησε την αύξηση του εργατικού κόστους.

Για μεγάλα στρώματα των εργαζομένων αυτή η πολιτική ήταν καταστροφική. Οι φτωχοί εργαζόμενοι σε μια απο τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου πολλαπλασιάζονταν καθημερινά. Η Γερμανία δεν έχει κατώτερο βασικό μισθό, έτσι ο ωριαίος μισθός μπορεί χωρις εμπόδια να πέσει και κάτω από ένα ευρώ, ειδικά στις περιοχές τις πρώην Ανατολικής Γερμανίας.

Περίπου ένας στους πέντε εργαζόμενους εμπίπτει στον διεθνή ορισμό  του φτωχού ήτοι αμοίβεται με λιγότερα από τα 2/3 της διαμέσου του ωριαίου μισθού, ενώ η αντίστοιχη αναλογία στην Ελλάδα είναι ενας στους οκτώ και στην Ιταλία ένας στους δώδεκα. Στην Γερμανία κατα τα έτη 2005 -2010  ο αριθμός των φτωχών εργαζομένων με πλήρες ωράριο  αυξήθηκε κατά 13.5%  σε 4.5 εκατ. Ο αριθμός των προσωρινά απασχολούμενων το 2011 έφτασε στους 910000  – τριπλασιος αυτού του 2002 όταν το Βερολίνο άρχισε την εφαρμογή της απορρύθμισης της αγοράς εργασίας. Δεν είναι έκπληξη λοιπόν που βρίσκονται οι εργαζόμενοι με τον μεγαλύτερο βαθμό εκμεταλευσης βρίσκονται στις πιο προηγμένες καπιταλιστικά χώρες.

Υπάρχουν λοιπόν μεγάλα στρώματα των Γερμανών εργαζομένων με mini-jobs, με προσωρινή εργασία, τα οποία δεν βγάζουν τα προς το ζην. Η προσωρινή εργασία είναι επίσης η βάση της “ανταγωνιστηκότητας” της Ισπανίας, με τους εργαζόμενους να δουλεύουν χωρίς ασφάλεια, διακοπές, ή  επιδόματα. Αυτό εξανάγκασε πολλούς να δουλεύουν μαύρα, με το ισπανικό δημόσιο να χάνει έσοδα απο ασφαλιστικές εισφορές και φόρους.

Κατά ειρωνικό τρόπο, το κυρίαρχο ρεύμα των οικονομικών αναγνωρίζει πια ότι μια τέτοια πολιτική καταστρέφει την αξία του ανθρώπινου κεφαλαίου και μικραίνει την παραγωγικότητά του. Παρόλα αυτά η Τρόικα ζητά από την ελληνική Κυβέρνηση την απόλυση 150000 δημοσίων υπαλλήλων, την μείωση του βασικού μισθού και την περιστολή των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα και την “απελευθέρωση” της αγοράς εργασίας.  Αυτά τα μέτρα θα βαθύνουν την ύφεση και θα οδηγήσουν εντέλει στην χρεωκοπία με όρους των πιστωτών.

Γιατί ο πρωθυπουργός και οι κομματικοί αρχηγοί που τον στηρίζουν λένε τόσο χονδροειδή ψέμματα;

Φεβ 201212

Τους τελευταίους μήνες και ιδιαίτερα την τελευταία εβδομάδα ακούμε τον πρωθυπουργό της χώρας – που κατά γενική ομολογία είναι ένας καταρτισμένος τεχνοκράτης οικονομολόγος αλλά και τους αρχηγούς των κομμάτων που τον στηρίζουν,  πολλούς δημοσιογράφους, καθηγητές πανεπιστημίου και άλλους δημοσιολόγους  με βαρύτιμους τίτλους να λένε τόσο χονδροειδή ψέματα ότι δηλαδή σε την περίπτωση της απόρριψης του μνημονίου 2:
α) θα βρεθούμε εκτός ευρώ
β)θα υπάρχει άμεση αδυναμία καταβολής μισθών και συντάξεων
γ)θα καταστραφεί η ελληνική οικονομία

Κατ’ αρχάς λένε πράγματι ψέματα; Όλα τα παραπάνω δεν ισχύουν έστω ως ενδεχόμενο; Δεν θα οδηγηθούμε αναγκαστικά σε στάση πληρωμών;

Πράγματι θα οδηγηθούμε αναγκαστικά σε στάση πληρωμών, όμως η στάση πληρωμών θα είναι προς τους δανειστές Δεν αφορά αναγκαστικά το εσωτερικό της χώρας. Αν δούμε  την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2011 στο site του υπουργίου Οικονομικών θα διαπιστώσουμε ότι τα έσοδα υπερεπαρκούν για την πληρωμή μισθών και συντάξεων. Δεν επαρκούν και για την καταβολή ταυτόχρονα τοκοχρεολυσίων. Μα μας λένε ότι έχουμε πρωτογενή ελλείμματα. Τα πρωτογενή ελλείμματα όμως καλύφθηκαν στο συντριπτικό τους μέρος από έκδοση εντόκων γραμματίων δηλαδή από εσωτερικό δανεισμό. Ελάχιστα χρήματα από το πρώτο μνημόνιο πήγαν για την κάλυψη του πρωτογενούς ελλείμματος. Εξάλλου όπως μπορείτε να δείτε τα δάνεια που προβλέπονται στο Μνημόνιο 2 θα πάνε μόνο για να εξοφλήσουν μέρος των προηγούμενων ομολογιακών δανείων και στην στήριξη των τραπεζιτών.


Μπορούν οι ευρωπαίοι εταίροι μας να θυμώσουν τόσο πολύ μαζί μας ώστε να μας αναγκάσουν να βγούμε από το ευρώ; Οι ευρωπαίοι εταίροι μας είναι ήδη πολύ θυμωμένοι και μερικοί θα ήθελαν πολύ να μας δουν έξω. Εδώ δεν θα εξηγήσω τι ζημιά θα προκαλούσε στους ίδιους η τυχόν εξοδό μας από το ευρώ. Θεσμικά δεν μπορούνε γιατί δεν το προβλέπουν οι ευρωπαικές συνθήκες. Εξωθεσμικά αδυνατούν, πχ να περικόψει η ΕΚΤ την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές Τράπεζες χωρίς αντίστοιχη περικοπή προς τις Τράπεζες των άλλων κρατών της ευρωζώνης. Άλλωστε όλες οι ευρωπαϊκές Τράπεζες είναι χρεοκοπημένες ήδη από το 2008. Κρατούνται στην ζωή επειδή είναι διασωληνωμένες με την ρευστότητα που τους δίνει η ΕΚΤ. Αυτά μόνο, για να μη μιλήσουμε για τα προβλήματα που θα δημιουργούνταν από το TARGET2 – το διατραπεζικό σύστημα διασάφησης της ευρωζώνης.

Μα δεν θα υπάρχουν προβλήματα στις εισαγωγές πετρελαίου, φαρμάκων, τροφίμων και πρώτων υλών; Μπορούμε να συνεχίζουμε να εισάγουμε απρόσκοπτα όλα τα παραπάνω σε περίπτωση που η κυβέρνηση προβεί σε στάση πληρωμών; Απρόσκοπτα δεν εισάγουμε εδώ και 2 χρόνια. Οι ελληνικές εταιρείες ήδη σε πολλές περιπτώσεις αναγκάζονται να προκαταβάλλουν όλο το ποσό στους ξένους προμηθευτές τους. Οι ελληνικές εταιρίες αντιμετωπίζονται από τους προμηθευτές τους με καψυποψία λόγω της μεγάλης ύφεσης της ελληνικής οικονομίας για την οποία κατα κοινή ομολογία ευθύνεται το πρώτο μνημόνιο. Τα πράγματα δεν θα χειροτερέψουν γιατί η στάση πληρωμών δεν θα είναι προς τους προμηθευτές αλλά προς τους ομολογιούχους πιστωτές της χώρας.  Το αντίθετο, σε περίπτωση στάσης πληρωμών θα εξοικονομηθούν πόροι από τα Τοκοχρεολύσια που θα μπορούσαν να πέσουν, όπως λένε, στην πραγματική οικονομία – να ξοφλήσει δηλαδή το ελληνικό δημόσιο μέρος των 6.5 δισ που οφείλει στους προμηθευτές του. Πραγματική καταστροφή της οικονομίας θα έχουμε με το μνημόνιο 2 που θα στραγγαλίσει την ρευστότητα επιβάλοντας επιπλέον, απίστευτη επιβάρυνση στην φορολογία των εργαζομένων.

Είναι καλό όμως να είναι κανείς μπαταχτζής; Δεν είναι εθνική ταπείνωση να αθετήσει η ελληνική κυβέρνηση τις πληρωμές προς τους δανειστές της; Δεν θα βγούμε οριστικά έξω από τις αγορές; Οι δανειστές μας έχουν μέχρι τώρα αρκετά κέρδη από το ελλληνικό κράτος. Μια αθέτηση πληρωμών θα τους προκαλέσει χασούρα. Όμως οι δανειστές είναι “μεγάλα παιδιά” και γνωρίζουν ότι οι επενδύσεις τους ενέχουν ρίσκο που μερικές φορές  το αναλαμβάνουν – όταν δεν το μετακυλούν σε ανυποψίαστους φορολογούμενους ή άλλους. Όταν ξαναπαρουσιαστούν ευκαιρίες για αυτούς  να καταγράψουν κέρδη από το ελληνικό δημόσιο τότε με χαρά θα ξαναδανείσουν. Να θυμίσουμε ότι ήδη βρισκόμαστε 2 χρόνια εκτός αγορών. Εξάλλου και στο μνημόνιο 2 προβλέπεται μερική αθέτηση πληρωμών και διαγραφή μέρους του ομολογιακού χρέος.  Εθνική ταπείνωση είναι να υποβάλεις τον λαό σε πρωτοφανή λιτότητα -μέχρι σημείου διάρρηξης του κοινωνικού ιστού-  για να εξοικονομήσεις πόρους για τους δανειστές

Το μνημόνιο 2 δεν είναι έστω μια προσωρινή λύση, μέχρι η ευρωζώνη δηλαδή η Γερμανία να αποφασίσει μια συνολική αντιμετώπιση της κρίσης χρέους; Όχι, δεν είναι λύση είναι μάλλον πρόβλημα. Σύμφωνα με εκθέσεις του ΔΝΤ ή χώρα θα χρειαστεί σε 3 μήνες επέκτασή του μνημονίου  αλλιώς θα υπάρχει κίνδυνος παλι στάσης πληρωμών. Και τότε θα είναι ακόμα πιο επιβαρυμένη η κατάσταση της ελληνικής κοινωνίας και όλα τα ομολογιακά δάνεια θα έχουν μετατραπεί σε θεσμικά που θα είναι πολύ δύσκολο να κουρευτούν.

Άρα γιατί επιμένουν τόσοι πολλοί και καλοί για την ψήφιση του μνημονίου 2; Γιατί κινδυνολογούν και εκφοβίζουν τον κόσμο για μέτρα που είναι καταστροφικά για τη ελληνικη κοινωνία στο σύνολό της; Είναι μήπως ανέντιμοι και ανήθικοι; Δεν είναι πατριώτες;

Να ξεκινήσω με το τελευταίο. “Ο πατριωτισμός είναι το τελευταίο καταφύγιο των καθαρμάτων” , όπως έλεγε ο αγγλος συγγραφέας  Samuel Johnson. Ο πατριωτισμος δεν μπορεί να είναι σοβαρό επιχείρημα που να εξηγεί πολιτικά κίνητρα. Το ίδιο ισχύει, υποστηρίζω, και για ηθικές κρίσεις σε καθαρά πολιτικές θέσεις.  Άλλωστε οι υποστηρικτές του μνημονίου είναι κατά τεκμήριο καθόλα έντιμοι άνθρωποι με κάποιους από αυτούς να μονοπωλούν τον δημόσιο βίο για δεκαετίες.

Η εξήγηση πρέπει να είναι πολιτική. Πράγματι, οι πολιτικοί βλέπουν το μνημόνιο και την κρίση γενικότερα, ως ευκαιρία.  Αυτό δεν το έκρυψαν από την αρχή. Ευκαιρία για να περάσουν μέτρα που τα ονειρεύονταν και που σε κανονικές συνθήκες δεν θα το κατάφερναν ποτέ. Για αυτό επιστρατεύουν το δόγμα του Σοκ. Για να παραλύσουν την αντίδραση του κόσμου. Το μνημόνιο 2, δεσμεύει τις κυβερνήσεις για πολιτικές που εγγυούνται τέτοια είδους μέτρα, πολύ περισσότερο από το μνημόνιο 1, και μάλιστα για πολλά χρόνια. Η κρίση είναι βαθιά και διακυβεύεται η υπόσταση των τραπεζιτών, των επιχειρηματιών ως τέτοιοι. Στον αντίποδα βέβαια, με αυτή την πολιτική διακυβεύεται  η υπόσταση  των υπολοίπων ως ανθρώπινα όντα.

Εκσυγχρονιστές σε κρίση – H ανακύκλωση ως συνταγή ανατροπής

Φεβ 201211

Toυ Δημοσθένη Παπαδάτου-Αναγνωστόπουλου

Παρακολούθησα στο protagon τα της Κίνησης «Για την Ελλάδα, τώρα!», διάβασα τους Αλιβιζάτο και Τσούκαλη στην Καθημερινή («Για ένα ανατρεπτικό πλειοψηφικό ρεύμα», 5.2.2012) και, μαζί μ’ αυτά, το τελευταίο εντιτόριαλ του book’s journal. Παρά την υπερβολική μου προσήλωση, ωστόσο, οι συντελεστές του υπό συγκρότηση «κόμματος Παπαδήμου» με απογοήτευσαν πλήρως. Στα τόσα γραπτά τους δεν μπόρεσα να βρω απολύτως τίποτα το ανατρεπτικό.

Εδώ που τα λέμε, λογικό είναι. Η μέθοδος «ν’ ανακατέψουμε πολιτικό προσωπικό με τεχνοκράτες, να δούμε τι θα βγει» εφαρμόστηκε στην σημιτική οκταετία 1996-2004, και αποκεί, στο ΠΑΣΟΚ του Παπανδρέου κατά κόρον· το δε «πολιτικό κόστος» αγνοήθηκε –όπως συστήνουν οι παπαδημικοί– επίσης κατά κόρον, ιδίως την τελευταία τριετία. Και σήμερα –ω του θαύματος!– βρισκόμαστε μπροστά σε μια «εθνική καταστροφή αντίστοιχη της Μικρασιατικής»…

Χρειάζεται μάλλον να το θυμίσουμε: Δεν υπάρχει Μικρασιατική Καταστροφή χωρίς μία Μεγάλη Ιδέα από πίσω της. Θα ήταν παράλογο, λοιπόν, οι επίδοξοι «ανατροπείς» –αυτοί που, χάριν «της Χώρας», ανακυκλώνονται με τους πρωτεργάτες του μέχρι πρότινος εκσυγχρονισμού μας– να είχαν σήμερα ανατρεπτικές ιδέες να κομίσουν. Ανατρεπτικές τίνος; Υπέρμαχοι της Μεγάλης Ιδέας της «ισχυρής Ελλάδας», αυτό που προσφέρουν σήμερα ως «σύγχρονο» είναι ακριβώς η ίδια ανάλυση, με την ίδια ορολογία (ανατρέξτε στον Σημίτη του ’96 ή τον Διαμαντούρο του 2000), και τελικά η ίδια συνταγή «ανατροπής»· μόνη διαφορά, ότι απουσία φιλοδοξίας που να ξεπερνά το χρονικό ορίζοντα κάθε επόμενης δόσης, η συνταγή επενδύεται με ισχυρές δόσεις εθνικής καταστροφολογίας.

Αναπόφευκτα, λοιπόν, από την αναζήτηση «Ευρωπαίων εκσυγχρονιστών πολιτικών» (book’s journal, Φεβρουάριος 2012) απουσιάζει εκκωφαντικά ο προβληματισμός διανοουμένων όπως ο Ούλριχ Μπεκ για την ευρωπαϊκή διάσταση της κρίσης· «το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας είναι πρωτίστως θέμα διαχείρισης του κράτους». Μα και έτσι να ήταν, τι το καινούριο φέρνουν αυτοί που στρατεύτηκαν στη θεωρητικοποίηση τηςεκάστοτε κρατικής πολιτικής; «Η χώρα –υποστηρίζουν– χρειάζεται τη δημιουργία ενός νέου φορέα, που θα ενεργοποιήσει πολίτες ιδιαίτερα της νεότερης γενιάς, που βρίσκονται σήμερα εκτός πολιτικής»· μα, όποτε οι νέοι βρέθηκαν εντός πολιτικής, από τις καταλήψεις για το «16» και το Δεκέμβρη, που υπερέβησαν την οργανωμένη αριστερά, ως τις «αγανακτισμένες» πλατείες όλης της χώρας, τι άλλο κάναν οι επίδοξοι εκφραστές των νέων από το να σταθούν απέναντι στους νέους — στο πλευρό δηλαδή της εκάστοτε κυβέρνησης; Δεν ήταν άραγε ο Νίκος Αλιβιζάτος της «Επιτροπής Σοφών» αυτός που εισηγείτο την αναθεώρηση του «16»; Δεν ήταν ο ίδιος που σνόμπαρε ως «ουτοπικό» το αίτημα για άμεση δημοκρατία, θεωρώντας ρεαλιστικότερο το Μεσοπρόθεσμο; Δεν ήταν, τέλος, ο ίδιος που πέρσι κατήγγελλε την «ανάλγητη παντοδυναμία των τραπεζών» (ΣΚΑΪ, 6.6.2011) και πρόπερσι έβλεπε τον ΛΑΟΣ εκτός συνταγματικού τόξου, ενώ σήμερα καταπίνει αμάσητη τη συμπερίληψη της ακροδεξιάς στην κυβέρνηση ενός ανθρώπου των τραπεζών;

To θέμα δεν είναι μια κριτική ad hominem, καθώς η ένδεια των εκσυγχρονιστών δεν εξαντλείται στα πρόσωπα. Αφορά τον εκσυγχρονισμό ως διακομματικό ιδεολογικό και πολιτικό ρεύμα (είναι δε τουλάχιστον ειρωνικό, από αυτή την άποψη, ότι ο Νίκος Αλιβιζάτος τσουβαλιάζει ως και την εκσυγχρονιστική ΔΗΜΑΡ στις δυνάμεις της διαμαρτυρίας…).

Εθισμένοι, λοιπόν, στην «ηρωοποίηση του παρόντος», οι εκσυγχρονιστές ηρωοποίησαν κάθε παρόν, και κάπως έτσι έγιναν το αντεστραμμένο είδωλο της αριστεράς που αγαπούν να απεχθάνονται: Αν η τελευταία λέει σε όλα «όχι», οι εκσυγχρονιστές είπαν σε όλα «ναι». Αν εκείνη έχει πάντα εύκολο τον δρόμο, οι ίδιοι δεν μπόρεσαν να σχετιστούν παρά μονάχα μ’ αυτούς που φράσσουν τον δρόμο – εξ ου και σήμερα επαγγέλλονται την «πολιτική ανατροπή» περιφραγμένοι από ΜΑΤ, αδυνατώντας δηλαδή και να σκεφτούν να βγουν στον δρόμο. Αν η αριστερά είναι «λαϊκιστική» και «μνησίκακη», οι εκσυγχρονιστές αδιαφόρησαν χαρακτηριστικά για τα «θετικά πάθη» που θα μπορούσαν να κινητοποιήσουν τον λαό, σε σημείο σήμερα να εχθρεύονται κάθετί λαϊκό. Αν η αριστερά, τέλος, «καταστροφολογούσε» και απαξίωνε το Αποτέλεσμα χάριν της Ηθικής, η σημερινή εκσυγχρονιστική επιχειρηματολογία δεν είναι παρά στεγνός ηθικισμός χωρίς καν (το διακηρυγμένο) αποτέλεσμα.

Εύλογα, λοιπόν, η τρέχουσα κρίση του εκσυγχρονισμού εκλύει επιθετικότητα, με αποκλειστικό πια αποδέκτη …και πάλι την αριστερά. Κάπως έτσι, όμως, ο  σημερινός εκσυγχρονισμός μιλά και πράττει τελικά ως νεοσυντηρητισμός. Ένας συντηρητισμός, μάλιστα, καθ’ όλα συμβατός –και εμπειρικά πια– με τους αντιδραστικούς της εποχής μας.

Αναδημοσίευση από rednotebook

System Error Capitalism crashed install new system?

Φεβ 201210

Yes indeed!! Solution: apt-get install communism

Φαίνεται ότι η σημερινή οικονομική κρίση δεν οφείλεται στην κακή συμπεριφορά των  “δυνάμεων του Σύμπατος”, των τραπεζίτων , των διαχειριστών κερδοσκοπικών κεφάλαιων, και των γκολντεν μποι των πολυεθνικών. Στην πραγματικότητα τα προβλήματα που αναδύονται από την οικονομική κρίση των τελευταίων 3 ετών έχουν πολύ βαθύτερες ρίζες. Στο παρόν σύστημα η ευμάρεια κρίνεται με βάση τα κέρδη των εταιρειών. Η εταιρείες παράγοντας μόνο με στόχο το κέρδος των μετόχων τους και όχι με βάση τις κοινωνικές ανάγκες καταλήγουν με τεράστια πλεονάσματα αδιάθετου κεφαλαίου.

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΛΑΪΚΟ ΞΕΣΗΚΩΜΟ

Φεβ 201210

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ & ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ

Συμφώνησαν οι αρχηγοί των κομμάτων της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑΟΣ στη σφαγή των εργατικών δικαιωμάτων, στην επιβολή της πιο βάρβαρης εργασιακής ζούγκλας, για να ανοίξει γρήγορα ο δρόμος γρήγορα για τη σύναψη του δεύτερου υπερμνημόνιου που θα περιλαμβάνει το ευρωσύμφωνο και τη νέα δανειακή σύμβαση και για προχωρήσει το περιβόητο PSI, δηλαδή η ληστεία των εισφορών των εργαζόμενων και η διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων.

Παρά τους δραματικούς τόνους και τους θεατρινισμούς τους, η αλήθεια είναι μία: ΤΑ ΔΙΝΟΥΝ ΟΛΑ, για να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των δανειστών, των τραπεζιτών και του ΣΕΒ, βυθίζοντας ακόμα περισσότερο στην εξαθλίωση και τη φτώχεια τους εργαζομένους. Μαχόμενοι(!) συμφωνούν στο προσύμφωνο του νέου μνημονίου που δρομολογεί μια νέα κοινωνική καταστροφή:

Τη μείωση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, του επιδόματος ανεργίας και την κατάργηση επί της ουσίας των κλαδικών συμβάσεων. Την περικοπή των συντάξεων. Άμεσες και μαζικές απολύσεις χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων. Νέες μειώσεις μισθών για τους εργαζόμενους στις πρώην ΔΕΚΟ. Δραστική μείωση των κονδυλίων για υγειονομικές και κοινωνικές παροχές. Συμφωνήθηκε ακόμα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, για λογαριασμό των μεγαλομετόχων και των τραπεζιτών.

Αυτές οι εξελίξεις αφορούν όλη την Ευρώπη, καθώς στο έδαφος της περιβόητης «οικονομικής διακυβέρνησης» της ΕΕ, προωθείται ένα δεύτερο Μάαστριχτ αφάνταστα πιο αντιλαϊκό από το πρώτο. Πρωτοφανής επιτήρηση, αυτόματες σαρωτικές περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές δαπάνες. Με το Δημοσιονομικό Σύμφωνο που προωθείται για τις αρχές Μάρτη, οι τράπεζες, οι πολυεθνικές και η ΕΕ θα αποφασίζουν για τα πάντα, οι επιταγές τους γίνονται Σύνταγμα, τα συμφέροντα του κεφαλαίου θα γίνουν απόλυτος νόμος για τους λαούς της Ευρώπης.

Με απίστευτο κυνισμό ΕΕ – ΔΝΤ και το μαύρο μέτωπο ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑΟΣ στήνουν για μια ακόμη φορά σκηνικό ωμού εκβιασμού: Αποδοχή των νέων μέτρων ή ανεξέλεγκτη χρεοκοπία! Το δίλημμα είναι πλαστό: ζητούν και αποδοχή των νέων μέτρων και η χρεοκοπία είναι βέβαιη. Εκβιάζουν και επιτίθενται, αλλά φοβούνται κιόλας ότι η λαϊκή οργή θα γίνει ποτάμι αγώνα και θα τους πνίξει.

Επενδύουν στο φόβο για να παγώσουν τις αντιδράσεις των εργαζομένων, να καθηλώσουν τις αντιστάσεις του κόσμου της δουλειάς που βρίσκεται ήδη στο χείλος του γκρεμού και καταλαβαίνει περισσότερο από ποτέ πως το πραγματικό δίλημμα είναι: Ή ΕΜΕΙΣ Ή ΑΥΤΟΙ. Μπροστά σε αυτή τη λαίλαπα το εργατικό κίνημα δεν έχει άλλο δρόμο.

Οι αστικές πολιτικές δυνάμεις ενώθηκαν για να εφαρμόσουν αυτή την πολιτική. Το ΠΑΣΟΚ μας έβαλε στο Μνημόνιο και στο καθεστώς επικυριαρχίας της Τρόικα. Η ΝΔ που δήλωνε «εχθρός» του Μνημονίου τώρα ετοιμάζεται υπογράψει το νέο Μνημόνιο, ενώ το ΛΑΟΣ λειτουργεί σαν «λαγός» των πιο αντιλαϊκών πολιτικών. Απέναντι στο δικό τους ΜΑΥΡΟ ΜΕΤΩΠΟ, πρέπει να οικοδομήσουμε το δικό μας αντίπαλο δέος. Το δικό μας μέτωπο ρήξης και ανατροπής των εργαζόμενων. Βασική προϋπόθεση είναι η αλληλεγγύη, η συμπόρευση και η κοινή δράση των αγωνιζόμενων κλάδων και όλων όσων θέλουν να παλέψουν για την ανατροπή της επίθεσης. Η απεργία που έγινε στις 7/2 έδειξε για ακόμα μια φορά τις αγωνιστικές διαθέσεις. Όμως αυτή η ιστορική επίθεση δεν ανατρέπεται με 24ωρες τουφεκιές, αλλά με  αποφασιστικό αγώνα διαρκείας και άμεση απεργιακή κλιμάκωση για να τους διώξουμε.

Κατεβαίνουμε στους δρόμους και δεν φεύγουμε αν δεν φύγουν. Οργανώνουμε τον αγώνα μας με συνδικάτα στα χέρια των εργαζομένων, που θα συντονίζονται αγωνιστικά κόντρα στον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό των πλειοψηφιών των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, με συνελεύσεις, απεργίες, καταλήψεις, διαδηλώσεις σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά. Απέναντι στους εκβιασμούς τους απαντάμε με λαϊκό ξεσηκωμό. Μόνο ο αγωνιζόμενος λαός μπορεί να ανατρέψει το μαύρο μέτωπο συγκυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ και να διεκδικήσει μια ζωή αξιοβίωτη και τον πλούτο που του ανήκει.

KAMIA ANOXH – KAMIA ANAMONH.
Η ΑΥΤΟΙ Η ΕΜΕΙΣ!

Καλούμε Κυριακή 12/2 στο Σύνταγμα στις 6.00, και στις πλατείες σε όλη την Ελλάδα καλούμε τα συνδικάτα, τις λαϊκές συνελεύσεις, τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τη νεολαία, όλο το λαό σε μια μεγάλη συγκέντρωση

Καλούμε τα συνδικάτα, όλους τους αγωνιζόμενους χώρους σε συντονισμό των κινητοποιήσεων με νέα 48ωρη απεργία άμεσα και για κλιμάκωση με απεργιακούς αγώνες και κάθε μέσο για να τους διώξουμε


Φρικτός θάνατος εργάτη στην Ελβάλ Κολούρ

Φεβ 20129

Αποτρόπαιο θάνατο βρήκε εργάτης, πατέρας ενός ανήλικου παιδιού, τα ξημερώματα της Τρίτης στο εργοστάσιο «ΕΛΒΑΛ ΚΟΛΟΥΡ» (βαφές αλουμινίου) κυνηγώντας το μεροκάματο. Το εργοστάσιο ανήκει στον όμιλο «ΕΛΒΑΛ» που είναι μέλος του ομίλου «Βιοχάλκο», ο οποίος περιλαμβάνει 80 περίπου εταιρείες και «παράλληλα έχει στην ιδιοκτησία του ορισμένα αστικά ακίνητα στην Αθήνα και σημαντικές εκτάσεις γης, σε διάφορα μέρη της Ελλάδας», όπως αναφέρει και ο ίδιος ο όμιλος στην ιστοσελίδα του.

Όπως καταγγέλλουν με κοινή τους ανακοίνωση η Γραμματεία Θήβας του ΠΑΜΕ και το Συνδικάτο Μετάλλου Βοιωτίας, είναι «το δεύτερο θανατηφόρο τα τελευταία χρόνια στο χώρο αυτό» και αναφέρει ότι ο εργάτης «πολτοποιήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, από τα ράουλα επεξεργασίας αλουμινίου. Με βάση τις πληροφορίες, η εργοδοσία πίεζε τους εργάτες για την ολοένα εντατικοποίηση της παραγωγής. Αν έβγαιναν πολλά σκάρτα κομμάτια ή αν δεν πιάνονταν στόχοι παραγωγής, δεν τους κατέβαλλε ένα ορισμένο “πριμ”. Ο εργάτης στην προσπάθειά του να καθαρίσει τα φύλλα αλουμινίου με τη μηχανή σε λειτουργία τραβήχτηκε από τα ράουλα επεξεργασίας και πολτοποιήθηκε».
Το θανατηφόρο ατύχημα έγινε γνωστό την ώρα που γινόταν η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στη Θήβα, η οποία μετά την απεργιακή πορεία μεταφέρθηκε έξω από το εργοστάσιο όπου μοιράστηκε ανακοίνωση που έγραψε συνάδελφος του νεκρού εργάτη.
Το κείμενο αυτό, που είχε τον τίτλο «Ποιος σκότωσε τον Αντρέα» (σ.σ. το μικρό όνομα του νεκρού εργάτη), το παραθέτουμε όπως είναι:

«Οταν ήρθα σε αυτό το εργοστάσιο να δουλέψω μου μίλησαν για την επικινδυνότητα. Μου τόνισαν ότι πρέπει να εργάζομαι αργά και προσεκτικά. Μου έδωσαν και ενημερωτικό φυλλάδιο γι’ αυτό.

ΔΕΝ ΦΟΒΗΘΗΚΑ ΓΙΑΤΙ Η ΑΝΑΓΚΗ ΞΕΠΕΡΝΑΕΙ ΤΟ ΦΟΒΟ.

Μετά με ξεγέλασαν και το κομμάτι το ψωμί, μου το σέρβιραν σε χρυσό πιάτο (υπερωρίες και πριμ), μόνο που συνάδελφοι ξέχασα, όπως όλοι μας άλλωστε, ότι το πιάτο ήταν ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ.
Σήμερα τα ξημερώματα έχασα τη ζωή μου. Τα ράουλα άρπαξαν το χέρι μου, το κεφάλι μου διαλύθηκε στα δύο, τα μάτια μου σκορπίστηκαν στη μηχανή μαζί με το αίμα μου.
Ετσι παραμορφωμένο θα με στείλουν στη μάνα και στη γυναίκα μου.

ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΤΕ ΒΑΡΔΙΑ ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ. ΠΟΙΟΣ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΟΝ ΑΝΤΡΕΑ; ΤΟ ΡΑΟΥΛΟ;

Το ράουλο ή οι διευθυντάδες που κάθε λίγο και λιγάκι μας συγκεντρώνουν σαν τα αρνιά και μας πιέζουν για ταχύτητα;
Το ράουλο ή οι απειλές τους προς γνώση και συμμόρφωση γιατί έξω περιμένουν 1 εκατομμύριο άνεργοι να πάρουν ανά πάσα στιγμή τη θέση μας;
Το ράουλο ή τα φθηνά υλικά και οι κακές συνθήκες που δημιουργούν πρόβλημα στο αλουμίνιο και για όλα φταίνε οι εργάτες;
Το ράουλο ή ότι αυτό το μήνα εκτός από τους φόρους, την ακρίβεια, η εταιρεία με τιμώρησε κόβοντας λεφτά από το μισθό μου γιατί το αλουμίνιο είχε επάνω μπιμπίκια όπως λέμε;
Για να καθαρίσω ένα μπιμπίκι από το αλουμίνιο, δεν σταμάτησα την μηχανή όπως έπρεπε, δεν ήθελα να χάσω και τον άλλο μήνα το ΠΡΙΜ, έτσι, τόσο απλά, έχασα τη ζωή μου.

ΣΗΜΕΡΑ ΗΤΑΝ Η ΣΕΙΡΑ ΜΟΥ, ΑΥΡΙΟ;»

Βαρουφάκης: Στάση πληρωμών λοιπόν! Τώρα!

Φεβ 20129

Από http://silvercity.gr

Αν οι φίλοι μας οι Γερμανοί δεν έχουν πρόβλημα να χρεοκοπήσουμε, καιρός είναι να το κάνουμε. Χωρίς δεύτερη κουβέντα. Όχι ως διαπραγματευτική μπλόφα και ούτε μόνο γιατί το χειρότερο που μπορεί να μας συμβεί είναι να χρεοκοπήσουμε σε ένα χρόνο (βλ. το προηγούμενο άρθρο μου Το Πρώτο Τάνγκο στην Ευρωζώνη) αλλά επειδή ήρθε η ώρα να στρέψουμε το βλέμμα στην αισιόδοξη πλευρά της χρεοκοπίας.

Υπάρχει τέτοια πλευρά; Και βέβαια υπάρχει. Σε σχέση με χώρες όπως η γνωστή τρόικα Πορτογαλία, Ισπανία και Ιρλανδία, αλλά και η Βρετανία και το Βέλγιο, το σύνολο του χρέους μας (δημοσίου και ιδιωτικού) είναι το μικρότερο. Πως αυτό; Επειδή οι έλληνες, ως άτομα αλλά και ως ιδιωτικός τομέας, χρωστάμε πολύ λιγότερα εκείνων. Ακόμα και οι αντιπαθέστατες τράπεζές μας έχουν ένα μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα: Πάνω από 150 δις πραγματικών καταθέσεων! Μιλάμε για άνω του μισού ΑΕΠ σε καταθέσεις, κάτι για το οποίο οι περισσότεροι εταίροι μας θα σκότωναν να το έχουν, που λέει ο λόγος. Αν μάλιστα προσθέσετε και όλα τα χρήματα ελλήνων που βρίσκονται στο εξωτερικό, θα δείτε ότι οι έλληνες δεν είμαστε και τόσο φτωχοί κατά μέσον όρο, κι ας έχουμε το μεγαλύτερο ποσοστό φτώχειας στην Ευρώπη (με εξαίρεση την Λεττονία).

Ως πολίτες είμαστε ελάχιστα χρεωμένοι σε σχέση με πολλούς από τους επικριτές μας στις Λόνδρες, στα Παρίσια και στις Νέες Υόρκες. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι είμαστε λευκές περιστερές. Για δεκαετίες φορτώναμε το δημόσιο με τόσο μεγάλο χρέος που το βλέπουμε πλέον να βουλιάζει μπροστά στα μάτια μας. Εδώ όμως που φτάσαμε, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Ακόμα και να αποφασίσουμε σύσσωμοι (ΣΕΒ και ΓΣΕΕ, γιάπηδες και στελέχη του ΠΑΜΕ, αστοί των βορείων προαστίων και αναρχικοί της Πλατείας Εξαρχείων) να δώσουμε ό,τι έχουμε και δεν έχουμε στο κράτος, δεν αρκεί. Αν μάλιστα το παρακάνουμε στην αλληλεγγύη προς το δημόσιο, η ‘γενναιοδωρία’ μας αυτή θα στεγνώσει την κυκλική ροή του πλούτου από το οποίο εξαρτάται το δημόσιο για τα έσοδά του το 2011, το 2012 κ.ο.κ.

Ποια είναι λοιπόν τα χαρμόσυνα νέα; Ότι μια πτώχευση θα αποδειχθεί σχετικά ανώδυνη. Ο λόγος διττός:

Πρώτον, δεν είμαστε κατά μέσον όρο ούτε οι φτωχότεροι ούτε οι πιο υπερχρεωμένοι.
Δεύτερον, όσον αφορά τα χρέη του δημοσίου, αυτά βαραίνουν εμάς, ως άτομα, πολύ λιγότερο από όσο βαραίνουν τους ξένους.

Κάντε την σύγκριση με την Ιαπωνία, το χρέος της οποίας ανήκει σε Ιάπωνες σε ποσοστό 95%. Αν το Ιαπωνικό κράτος αναγκαστεί στην πτώχευση, η καταστροφή της χώρας θα είναι ολική. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει για εμάς, καθώς μας ανήκει (δηλαδή στις δικές μας τράπεζες) μόνο το 25% του δημόσιου χρέους μας. Έτσι λοιπόν, δεδομένου ότι η πτώχευση του δημοσίου διαγράφεται ως αναπόφευκτη (εκτός αν πανικοβληθούν οι εταίροι μας αρκετά και το συνδράμουν για χρόνια πολλά, οπότε έχει καλώς), το κόστος της στάσης πληρωμών δεν θα το υποστούμε μόνοι μας.

Μα αν το δημόσιο κηρύξει στάση πληρωμών, τι θα γίνει την επόμενη μέρα; Πως θα ξανα-δανειστεί; Πράγματι, το κράτος θα στριμωχθεί. Για κάμποσο καιρό το δημόσιο θα πρέπει απλώς να ξοδεύει όσα μαζεύει από φόρους. Και γιατί είναι κακό αυτό; Να μάθει επί τέλους, αφού θα έχει ανακουφιστεί από το νταλκά των τοκοχρεολυσίων, να ζει με αυτά που εισπράττει. Π.χ. να καταγγείλει όλες τις εξοπλιστικές συμβάσεις, να συμπιέσει τους ανώτερους μισθούς (τον δικό μου συμπεριλαμβανομένου) τόσο που να καλύπτει τις δαπάνες του από τους φόρους που εισπράττει κλπ.
Οι τράπεζές μας; Θα υποφέρουν, είναι αλήθεια – δεδομένου ότι ακόμα και το 25% του δημόσιου χρέους που διαθέτουν θα παγώσει. Ναι, αλλά μην ξεχνάμε ότι το έχουν ήδη διαθέσει στην ΕΚΤ ως ενέχυρο για ζεστό χρήμα που έχουν ήδη πάρει. Και ότι έχουν πρόσβαση στις τεράστιες, κατά κεφαλήν, αποταμιεύσεις μας. Για να μην προσθέσω ότι απολαμβάνουν εγκληματικά υψηλά ποσοστά κέρδους τόσα χρόνια. Όπως το κράτος μας, έτσι κι αυτές να μάθουν να ζουν λιτά και με σύνεση όπως κάνουν χρόνια τώρα οι εργαζόμενοι των 700 ευρώ.

Επί πλέον, ο αποκλεισμός του κράτους μας από τις χρηματαγορές δεν θα διαρκέσει πολύ. Αν κηρύξει στάση πληρωμών, και ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό του, δεν θα περάσει πολύ καιρός που παλιοί δανειστές θα αποδεχθούν νέους όρους αποπληρωμής ενός ποσοστού των περασμένων δανεικών και νέοι υποψήφιοι δανειστές (μπορεί και οι ίδιοι με τους παλιούς) θα σχηματίσουν ουρά έξω από το Υπουργείο Οικονομίας να το δανείσουν!

Βλέπετε, το χρέος μας θα έχει μειωθεί τόσο που θα αποτελούμε εξαιρετική επένδυση. Έτσι είναι το κεφάλαιο – όταν οσφραίνεται ένα επικερδές deal δεν σέβεται ούτε τον εαυτό του.

Σε τελική ανάλυση, είναι λάθος μας να φοβόμαστε τόσο πολύ την στάση πληρωμών του ελληνικού δημοσίου. Άλλοι πρέπει να φοβούνται μια τέτοια εξέλιξη περισσότερο από εμάς:

• η κυβέρνηση της κας Μέρκελ η οποία θα πρέπει να διασώσει τις Γερμανικές τράπεζες που θα κλονιστούν από μια δική μας στάση πληρωμών

• η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που θα πρέπει να δει τι θα κάνει με μία χώρα-μέλος την οποία δεν μπορεί να αποβάλει από την ΕΕ αλλά η οποία τελεί υπό πτώχευση

• οι κυβερνήσεις όλων των άλλων χωρών (πλην ίσως της Ολλανδίας και της Αυστρίας) που θα τρέμουν για το ποιος θα είναι ο επόμενος στόχος των αγορών (των οποίων η όρεξη θα έχει ανοίξει από την ‘επιτυχημένη’ επίθεση στο χρέος της Ελλάδας)

• οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας (χωρών με συνολικό χρέος πάνω από 400%)

• όλοι όσοι έχουν επενδύσει στο ευρώ, είτε σε περιουσιακά στοιχεία είτε ως μέσο συναλλαγής.

Στάση πληρωμών λοιπόν!
Τώρα!
Με χαμόγελο και αισιοδοξία!

(Και ξέρετε ποιο είναι το ωραίο; Ότι αν πειθόμασταν να απελευθερωθούμε από τον φόβο της πτώχευσης, οι φίλοι μας οι Γερμανοί θα έσπευδαν την ίδια στιγμή να την αποσοβήσουν…)

*Ο Γιάνης Βαρουφάκης διδάσκει οικονομική θεωρία και πολιτική οικονομία στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Εγκλήματα ειρήνης

Φεβ 20129

Αν στο πρώτο μνημόνιο αιφνιδιαστήκαμε και μασήσαμε μπροστά στο δίλημμα “τα μέτρα ή καταστροφή”, στο δεύτερο το δίλημμα αντιστρέφεται: καταστροφή θα είναι η υπογραφή του, δρόμος χωρίς γυρισμό θα είναι η υπογραφή του, τελειωτική κατεδάφιση θα είναι η υπογραφή του.

Παλιά στα εργοτάξια των δρόμων υπήρχαν ταμπέλες που έγραφαν: “Η ταλαιπωρία θα είναι προσωρινή, αλλά η βελτίωση της ζωής μας μόνιμη”. Το αντίστροφο συμβαίνει με τους όρους που συνοδεύουν κάθε δόση: η ταμειακή ανακούφιση είναι προσωρινή και η διάλυση της κοινωνίας μόνιμη.
Δεν υπάρχει χειρότερο σενάριο, δεν υπάρχει πιο δραματικό σενάριο από την επιβολή των όρων του νέου μνημονίου. Οσοδήποτε δραματικές κι αν θα είναι οι συνέπειες της άρνησής του, οφείλουμε να μην αυτοκτονήσουμε σαν κοινωνία, οφείλουμε να πούμε και στην εξωτερική και την εσωτερική τρόικα πως εδώ είναι δημοκρατία και όχι πειραματικός σωλήνας, πως εδώ ζούνε άνθρωποι και όχι ζώα, πως εδώ είναι ανεξάρτητο κράτος που πριν απ’ όλα και πρώτα απ’ όλα οφείλει να διασφαλίσει την μη εξαθλίωση των πολιτών του, την μη κατάρρευση των δομών του, την μη αποσάθρωση του κοινωνικού ιστού του.
Οφείλουμε να το πούμε εκατομμύρια πλέον άνθρωποι στους δρόμους. Ούτε δεκάδες ούτε εκατοντάδες χιλιάδες. Εκατομμύρια.
Όχι στην ταξικότατη πολιτική των εγκληματιών ειρήνης, όχι στην κατάργηση του εργατικού δικαίου, όχι στην αναίρεση του νομικού πολιτισμού που συνιστά την Ευρώπη, όχι στην μετατροπή της Ευρώπης σε τρίτο κόσμο.
Η Ιστορία δεν γράφεται ερήμην μας, η Ιστορία γράφεται από εμάς τους ίδιους.
Αν δεν τους σταματήσουμε τώρα θα ξαναβρεθούμε σε τρεις μήνες εκβιαζόμενοι ξανά, ένα επίπεδο εκβιαστικών μέτρων πιο κάτω, ένα επίπεδο διάλυσης πιο κάτω. Και πάει λέγοντας, μέχρι πια να μην απομείνει τίποτα. Ας σώσουμε ό,τι μπορεί ακόμα να σωθεί. Το οφείλουμε. Και το μπορούμε. Μπορούμε να γίνουμε παράδειγμα για τους λαούς που θα έρθουν αύριο στη θέση μας, μπορούμε να γίνουμε ανάχωμα στους ευρύτερους ταξικούς σχεδιασμούς, μπορούμε να δείξουμε ότι το πείραμα ως εδώ μπορούσε να πάει. Από εδώ και πέρα το πειραματοζώο ή αντιδρά ή πεθαίνει αργά και βασανιστικά από το φάρμακό του.

Από όλντ-μπόι

Απεργία (;) στους θλιβερούς τροπικούς της Αθήνας

Φεβ 20128

Αναδημοσιευση απο aformi.  (του  Άγγελου Καλοδούκα)

Σήμερα ήταν μέρα γενικής απεργίας (χρειάζεται αυτή η υπενθύμιση για όσους δεν το ήξεραν ή, απλά, το αγνόησαν).

Δεν γνωρίζω τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία στο δημόσιο τομέα (δεν τολμώ καν να φανταστώ για τον ιδιωτικό). Αυτό όμως που σίγουρα γνωρίζω είναι ο μικρός αριθμός όσων συμμετείχαν στις συγκεντρώσεις και τις πορείες. Ένας φίλος και σύντροφος μου είπε:

-Απελπισία. Να πεις ότι έβρεχε και γι’ αυτό το λόγο δεν ήρθε ο κόσμος; Αυτές οι τροπικές βροχές της Αθήνας! Αλλά… το ξέρεις είναι απλά μια δικαιολογία. Και το ξέρεις καλά, γιατί μόνο οι μισοί άνεργοι της Αθήνας να κατέβαιναν θα καιγόταν όλη η Αθήνα…

Η συνταγή, τελικά, δοκιμασμένη και επιτυχημένη. Το όνομά της: το Δόγμα του Σοκ. Αν ρίξεις μια και μόνο μπουνιά σ’ ένα άτομο μπορεί και να αντιδράσει. Ρίξε του εκατό. Θα πάψει να αντιδρά. Αυτό είναι το Δόγμα του Σοκ.

Μέσα σε δυο μόλις χρόνια, εργατικές κατακτήσεις δεκαετιών έχουν πάψει να υφίστανται. Σαν να μην υπήρξαν ποτέ. Υπήρξαν αντιδράσεις από τον κόσμο της εργασίας; Ασφαλώς. Αλλά… απλά, δεν αρκούσαν.

Το αποτέλεσμα των συνεχόμενων μνημονίων και της ανεπιτυχούς αντίδρασης του κόσμου της εργασίας είναι ορατότατο στο φόβο (τρόμο θα έλεγα) που αισθάνονται όσοι ακόμα εργάζονται (μην τυχόν χάσουν τις δουλειές τους) αλλά…

…ακόμα πιο ορατό στους δρόμους. Μέρα με τη μέρα, έχεις την ανησυχητική αίσθηση ότι πολλαπλασιάζονται οι άστεγοι στους δρόμους. Τη φωτογραφία του κουκουλωμένου σε κουβέρτες άστεγου που προεξέχει το χέρι του κρατώντας ένα πλαστικό ποτήρι την τράβηξα στην Πανεπιστημίου (στη στοά μιας τράπεζας…). Περνούσε η πορεία των απεργών τη στιγμή που τράβαγα τη φωτογραφία, κάποιοι με παρατηρούσαν με μια κάποια αόριστη θλίψη. Ένας με πλησίασε και μου είπε έντονα:

-Να τις δώσεις στον Καμίνη, τον αλήτη!

Κούνησα συγκαταβατικά το κεφάλι μου και προχώρησα. Τι άλλο να ‘κανα;

Το πιο σημαδιακό ωστόσο μου έτυχε στη συμβολή της Σταδίου με την Εδουάρδου Λω (δες τις φωτογραφίες που ακολουθούν). Ξέρετε, σε αυτήν τη γωνία όπου υπάρχει μια πλάκα σε μια κολώνα σε ανάμνηση (;) της δολοφονίας του Σωτήρη Πέτρουλα. Στη μια πλευρά της γωνίας υπήρχε μια διμοιρία ΜΑΤατζήδων και ακριβώς από πίσω τους, ξαπλωμένος, ένας άστεγος. Ήθελα να τραβήξω τους μπάτσους και τον άστεγο αλλά δεν θα το επέτρεπαν οι μπάτσοι. Έτσι ζήτησα την άδεια από τον επικεφαλής, μου την έδωσε αλλά μου ξεκαθάρισε «μόνο τον άστεγο, όχι εμάς» . Είχα ευρυγώνιο φακό και έτσι, χωρίς να το καταλάβουν, έβαλα στο πλάνο κάποιους από τους μπάτσους.

Περνώντας στην απέναντι γωνία έπαθα ένα μικρό σοκ. Βλέπω έναν ακόμα άστεγο τυλιγμένο με ένα πάπλωμα. Πέρασε την κολώνα του Σωτήρη Πέτρουλα και στην επόμενη κατούρησε. Μετά άρχιζε να ανηφορίζει την Εδουάρδου Λω ποιος ξέρει προς τα πού.

Αλήθεια, υπήρξαν αγώνες για δημοκρατία και ανθρώπινες, αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής για τον κόσμο της εργασίας σε αυτή τη χώρα; Υπήρξαν στ’ αλήθεια άνθρωποι σαν τον Σωτήρη Πέτρουλα;


To Lifestyle και η ασχημια

Φεβ 20125

Ασχημια

Τον Απρίλη του 1987, κυκλοφόρησε το πρώτο τεύχος ενός καινούργιου περιοδικού. Ανάμεσα στους τίτλους του εξωφύλλου: “Οι σεξουαλικές φαντασιώσεις των Ελλήνων”· “Οι μικρές αδυναμίες του Ανδρέα Παπανδρέου”· “Το περιθώριο στην ΕΣΣΔ”· “Σεξ και διαφήμιση”. Στο τέταρτο τεύχος, το περιοδικό έρχεται με δώρο ένα προφυλακτικό, και οι πωλήσεις εκτινάζονται. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία, όπως συνηθίζεται να λέμε: ως το 1995, το περιοδικό είχε γεννήσει άλλα δύο, καθώς και δικό του ραδιοφωνικό σταθμό.

Μέρος της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης των Ελλήνων στην περίοδο αυτή –και βέβαια, η σεξουαλική τους διαπαιδαγώγηση ήταν κύριο κοινωνικό μέλημα, εμπλέκοντας, στον ρόλο του παιδαγωγού, και τον ίδιο τους τον πρωθυπουργό– ήταν το να πειστούν ότι ήταν, ως τότε, βαθιά, απελπιστικά άσχημοι ως λαός: οι άνδρες πλαδαροί, αγύμναστοι, υπερβολικά τριχωτοί, κακοντυμένοι· οι γυναίκες χοντροκώλες, γεμάτες κυτταρίτιδα, με τριχοφυϊα γύρω απ’ τα χείλη που χρειαζόταν μπαρμπέρη, κοντές, και εξίσου κακοντυμένες.
Κι έτσι, σε όλη την δεκαετία του 1990, οι Έλληνες και οι Ελληνίδες βάλθηκαν να γίνουν ομορφότεροι — πιο γυμνασμένοι, ψηλότεροι, κομψότεροι, πιο εκλεπτυσμένοι. Και, εν πολλοίς, έγιναν. Η χώρα γέμισε όμορφους ανθρώπους, και αυτοί, με τη σειρά τους, γέμισαν τα νέα κανάλια και περιοδικά, που ειδικεύονταν στο να πλασάρουν όμορφους ανθρώπους, των οποίων τα κεντρικά μελήματα και μέριμνες ήταν, βασικά, δύο: η ομορφιά τους και το σεξ (ως ψυχαναγκαστικό απωθημένο, φυσικά). Οι δύο αυτοί πυλώνες στήριξαν την έκρηξη του καταναλωτισμού την ίδια περίοδο, και έτσι αποκαλύφθηκε η επιχειρηματική ευφυία της προβολής της εξωτερικής ασχήμιας του νεοέλληνα: από μόνη της, η προτροπή στην “σεξουαλική απελευθέρωση” (με κάποιες δεκαετίες καθυστέρηση), δεν δημιουργεί έσοδα για αυτοκινητοβιομηχανίες, εταιρείες καλλυντικών, κέντρα αδυνατίσματος ή οίκους μόδας. Χρειάζεται συστηματική καλλιέργεια της αίσθησης μειονεξίας, ώστε η κατανάλωση να ιδωθεί ως μέσο αυτοαποζημίωσης για όσα στέρησε η φύση. Και κάπως έτσι μπήκαν τα θεμέλια για την νέα πολιτική οικονομία της χώρας, το πέρασμα απ’ τον εμποροαπατεώνα στον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.
Το σπάσιμο της φούσκας στα ιριδίζοντα χρώματα της οποίας η χώρα είδε το μέλλον της έφερε τη σταδιακή εκδήλωση διαφορετικών τρόπων αντίδρασης, από την νεοαποκτημένη, αμερικανικού τύπου αισιοδοξία του “μπόρα είναι, θα περάσει”, στην εξίσου αμερικανικού τύπου ανέξοδη εξιδανίκευση του απώτερου παρελθόντος, σύμφωνα με την οποία η ζωή υπό το βάρος της παγκόσμιας κρίσης του κεφαλαίου θα έμοιαζε αρκετά με το Πάσχα στο χωριό για κανένα τριήμερο.
Όταν ξεθώριασαν αυτού του είδους οι ερμηνευτικές κατασκευές του τι συνέβαινε, ήρθε η μαζική αντίδραση εκνευρισμένων καταναλωτών που ήθελαν τα λεφτά τους πίσω γιατί η ταινία, τελικά, αποδείχτηκε φάβα. Αλλά, εν μέσω γκλομπ και δακρυγόνων, ο εκνευρισμός έδωσε εύκολα τη θέση του στον φόβο, και ο φόβος οδήγησε γρήγορα στην κατάθλιψη, την κατήφεια, και τον προσωπικό εγκλεισμό.
Και ξαφνικά, το μόνο που μπορεί να βγάλει προς τα έξω αυτή η μεγάλη, αναμφίβολα, μάζα που ακολούθησε τους λαμπερούς δρόμους που σηματοδότησαν το ΚΛΙΚ, το ΠΑΣΟΚ και το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, είναι ασχήμια. Μιζέρια, απαξίωση, κυνισμός, υστερία, ισοπεδωτική αντίληψη και συμπεριφορά, εμμονή στη θέση του κατηγόρου των πάντων, χολερικότητα δίχως προοπτική, αρνητισμός, μίσος, ζηλοτυπία, έλλειψη στοιχειώδους αίσθησης ανθρωπιάς και αλληλεγγύης, περιφρόνηση, ακόμα και τώρα, για βασικές αξίες στη ζωή — ένα μείγμα συμπεριφοράς κακομαθημένου παιδιού που πιστεύει ότι θα ανατρέψει το σύμπαν κάνοντας μούτρα, και του ξινού, στριγγλίζοντος μικροαστισμού της εφιαλτικής γειτόνισσας του τρίτου. Είναι σαν όλη αυτή η από τα έξω ομορφιά να πληρώθηκε με το εφιαλτικό τίμημα ενός από τα μέσα τερατομορφισμού, μιας συσσωρευμένης ασχήμιας.
Η πολιτική, το έχουμε πει πολλές φορές, δεν είναι ηθική. Όμως η πολιτική στάση απέναντι στα πράγματα προϋποθέτει, στο πιο θεμελιακό επίπεδο, ένα συγκεκριμένο ήθος. Οι πολιτικές επιλογές αντικατοπτρίζουν τον χαρακτήρα αυτού του ήθους, τις βασικές του συντεταγμένες. Και το κυρίαρχο ήθος, αυτό που συνεχίζει να καθυπαγορεύει τις βασικές πολιτικές επιλογές, είναι η στάση του ανθρώπου που θεωρεί ότι έχει κάθε δικαίωμα να βρίσκεται καβάλα στο άλογο της ιστορίας χωρίς να αλλάξει το παραμικρό στον τρόπο σκέψης και δράσης του, χωρίς να αναθεωρήσει στην ουσία τίποτα, και χωρίς να επιχειρήσει καν να δει τον εαυτό του από μια απόσταση, να αντιληφθεί ότι υπάρχουν εκατομμύρια ακριβώς σαν αυτόν, με τις ίδιες απαιτήσεις και την ίδια βασική απάθεια και κυνισμό, με την ίδια βαθύτατη αποξένωση από αυτό που –τι ειρωνεία!– υποστασιοποιείται παντού, εύκολα, ανέξοδα, ως “λαός.”
Απέναντι στην φαινομενικά αστείρευτη ικανότητα μιας κοινωνίας να παράγει ασχήμια, να απελευθερώνει όλα τα συσσωρευμένα τοξικά κατάλοιπα δεκαετιών επιδερμικού εξωραϊσμού –κι όλα τα συμπτώματα απώθησης μιας ιστορίας θεμελιακά βασισμένης στην περιθωριοποίηση, τον διωγμό, και την καταστολή των κατά καιρούς αντιφρονούντων– στέκεται μια μειονότητα που δεν ετεροκαθορίζεται και δεν φοβάται, γιατί δεν είχε ποτέ τίποτε να χάσει. Είναι οι άνθρωποι που παρέμειναν, ως επί το πλείστον, εξωτερικά άσχημοι, κακοντυμένοι και απεριποίητοι όλα αυτά τα χρόνια, αυτοί που δεν έπιασαν θέση στο τραίνο που δεν πήγαινε πουθενά. Σήμερα, αγωνίζονται για τους εαυτούς τους και για την τάξη τους, έχοντας απέναντι όχι μόνο την τεράστια συσσωρευμένη δύναμη ντόπιων και ξένων αφεντικών, αλλά κι όλον αυτό τον νεο-άσχημο συρφετό που δεν έχει καταφέρει να προσφέρει στον τόπο τίποτε περισσότερο από χυδαία καλοπέραση στους καλούς καιρούς και οργίλες μούντζες στους κακούς. Και που, τρία περίπου χρόνια μέσα στην κρίση, εξακολουθεί να διυλίζει τον κώνωπα και να καταπίνει την κάμηλο, να μεμψιμοιρεί για τα πάντα αδιακρίτως, να υψώνει το δάχτυλο του κατηγόρου και να αγορεύει στο δικό του φαντασιακό δικαστήριο, ανεύθυνος, πολιτικά άβουλος και πιθανόν μοιραίος, ναρκισσευόμενος –ακόμα και τώρα– μπροστά στον καθρέφτη αγυρτών που υπόσχονται να τον σώσουν ως άλλο περιούσιο “λαό”, ως άχραντο και άμεμπτο θύμα των περιστάσεων και της κακιάς της ώρας, για να επαναλάβει αυτά που έμαθε να πράττει μια ζωή.
Πώς να πεις πως ένας τέτοιος “λαός” όχι μόνο δεν μπορεί να “συντεθεί” σε κάποιου είδους ξαναβαφτισμένη ψευδή ολότητα, αλλά δεν έχει την παραμικρή ιστορική ελπίδα αν δεν αποσυντεθεί στο έπακρο για να ξανασυγκροτηθεί με άλλους όρους και σε άλλη βάση; Πώς να πεις πως όταν κάνουμε λόγο για πολιτική “ανάσταση” μιλούμε επίσης για θάνατο, και τον εννοούμε όσο πιο κυριολεκτικά γίνεται να εννοήσουμε έναν θάνατο που δεν είναι βιολογικός; Δεν μπορείς, κι έτσι σωπαίνεις. Κι έτσι ζεις και αναπνέεις στην ασχήμια που, σαν κάποια τεράστια επιστροφή του κατεσταλμένου, έχει ξαναπλημμυρίσει τη χώρα με ορδές έξαλλων απ’ τη στέρηση junkies της αυτοκρατορίας του αισθητού.
Αναδημοσιευση απο το blog  leninreloaded
« Παλιότερα άρθρα

Είναι αλήθεια πως ένας άνθρωπος μόνος του δεν μπορεί να αλλάξει την πορεία του κόσμου. Αν δεν νιώθει όμως σε όλη του τη ζωή την άγρια απελπισία που εξεγείρεται εναντίον αυτής της αλήθειας, δεν θα μπορέσει να κάνει ποτέ εκείνο το απειροελάχιστο, ασήμαντο, μάταιο, ατελέσφορο καλό που είναι σε θέση να κάνει.
Max Horkheimer

Meine Grammatik

Meine Grammatik

Meine Gramatik Ubungsbuch

MGrUeb


Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων