Ενότητα 2 Θυσία για την πατρίδα

 

 

Νοηματική και συντακτική επεξεργασία κειμένου ppt

Κατηγορίες: Αρχαία Γ' Γυμνασίου | Ετικέτες: , , , , | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ενότητα 2 Θυσία για την πατρίδα

Κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις της βιομηχανικής επανάστασης

2

Η βιομηχανική επανάσταση έφερε σοβαρές κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές.

Πληθυσμιακές μεταβολές Η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου προκάλεσε στην Ευρώπη, ιδίως μετά το 1850, εντυπωσιακή πληθυσμιακή αύξηση, ένα μέρος της οποίας διοχετεύτηκε στη μετανάστευση. Η εσωτερική μετανάστευση προς τις βιομηχανικές πόλεις πύκνωσε τις στρατιές των εργατών. Τότε, άρχισαν να δημιουργούνται εργατικά προάστια, κοντά ή και ανάμεσα στα εργοστάσια. Η εξωτερική μετανάστευση κατευθύνθηκε στις ΗΠΑ, στον Καναδά και στην Αυστραλία.

Κοινωνικοί μετασχηματισμοί Παράλληλα, άλλαζαν τα κοινωνικά δεδομένα.

Οι αριστοκράτες-μεγαλογαιοκτήμονες παρέμεναν πανίσχυροι στην ανατολική και μεσογειακή Ευρώπη, καθώς η περιορισμένη διάδοση της βιομηχανίας στις περιοχές αυτές δεν έθιγε τις προΰπάρχουσες κοινωνικές δομές. Στην Αγγλία, όπου είχαν αρχίσει να ασχολούνται με επιχειρήσεις καπιταλιστικού χαρακτήρα, έπαιζαν σημαντικό ρόλο. Αντιθέτως, στη Γαλλία, όπου η αριστοκρατία δεν έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για νέου τύπου οικονομικές δραστηριότητες, η επιρροή της περιοριζόταν διαρκώς.

Οι αστοί ήταν, πλέον, η κυρίαρχη κοινωνική τάξη. Διακρίνονταν σε μεγαλοαστούς (βιομήχανοι, μεγαλέμποροι, τραπεζίτες), μεσοαστούς (βιοτέχνες, ελεύθεροι επαγγελματίες) και μικροαστούς (δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι). Οι μεγαλοαστοί συγκροτούσαν την άρχουσα κοινωνική τάξη. Διέθεταν πλούτο, υψηλό κοινωνικό κύρος και πολιτική επιρροή.

Οι αγρότες αποτελούσαν την πλειονότητα των Ευρωπαίων κατά τον 19ο αιώνα και ζούσαν υπό εξαιρετικά ασταθείς συνθήκες, εκτεθειμένοι στις διαθέσεις των μεγαλοκτηματιών και στις διακυμάνσεις των τιμών. Πολλοί μετανάστευαν αναζητώντας καλύτερη τύχη.

Οι εργάτες, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, αυξάνονταν όσο αναπτυσσόταν η βιομηχανία. Εργάζονταν 12-16 ώρες καθημερινά, δίχως ούτε μια μέρα ανάπαυσης, και έπαιρναν μισθούς πείνας. Ζούσαν, στριμωγμένοι πολλοί μαζί, σε μικρά και ανθυγιεινά σπίτια και πέθαιναν νέοι. Το 1827 ο μέσος όρος ζωής των εργατών της γαλλικής βιομηχανικής πόλης Μιλούζ ήταν τα 27 χρόνια!

Κατηγορίες: Ιστορία Γ' Γυμνασίου | Ετικέτες: , , | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις της βιομηχανικής επανάστασης

Βιομηχανική Επανάσταση

.jpg

Η ωρίμανση της βιομηχανικής επανάστασης

Το φαινόμενο βιομηχανική επανάσταση Οι πρώτες βιομηχανίες (εκβιομηχάνιση) δημιουργήθηκαν στη Μ. Βρετανία γύρω στα 1750-1780 (όπως είδαμε στην ενότητα 1). Κύρια γνωρίσματα της εκβιομηχάνισης ήταν η εκτεταμένη χρήση νέων τεχνικών μέσων (κυρίως της ατμομηχανής) που περιόριζαν τη χειρωνακτική εργασία αυξάνοντας την παραγωγή και μειώνοντας το κόστος των προϊόντων, η αξιοποίηση νέων μορφών ενέργειας (κυρίως του άνθρακα, του καύσιμου των ατμομηχανών), η εφαρμογή καινοτομιών στη μεταλλουργία, η συγκέντρωση των εργαζομένων στα εργοστάσια (βιομηχανικό σύστημα) και οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης. Κύριοι πόλοι εκβιομηχάνισης ήταν η υφαντουργία και η μεταλλουργία

Κατηγορίες: Ιστορία Γ' Γυμνασίου | Ετικέτες: , | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Βιομηχανική Επανάσταση

Ο ναυτικός αγώνας του ’21

Κατηγορίες: Ιστορία Γ' Γυμνασίου | Ετικέτες: , , | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ο ναυτικός αγώνας του ’21

Η ναυμαχία του Ναυαρίνου

Κατηγορίες: Ιστορία Γ' Γυμνασίου | Ετικέτες: , , | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η ναυμαχία του Ναυαρίνου

Τα Πλοία του Αγώνα του ’21

Τα Πλοία του Αγώνα του ΄21

Κατηγορίες: Ιστορία Γ' Γυμνασίου | Ετικέτες: , , , | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Τα Πλοία του Αγώνα του ’21

Τα πλοία του ’21

Κατηγορίες: Ιστορία Γ' Γυμνασίου | Ετικέτες: , , , , | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Τα πλοία του ’21