Ο Αϊ Βασίλης και τα δώρα

Ο Αϊ Βασίλης μέσα από τα μάτια της παιδικής φαντασίας

Ο Αϊ Βασίλης και τα δώρα

  • Μουσική έρχεται το αστέρι που θα μπει στην κορυφή.

Αστέρι:

Έμένα βάλε στην κορφή

σε όλους να θυμίζω

πως ήμουνα στη Βηθλεέμ

την Φάτνη να φωτίζω.

Το παιδί βάζει το αστέρι να σταθεί στην κορυφή

  • Μουσική έρχεται η Αϊ Βασίλης και φέρνει πίσω του τα δώρα.

Αϊ Βασίλης:

Κοίταξε δώρα τι πολλά

σήμερα που σου φέρνω

δουλεύω όλη τη χρονιά

να κάνω τα παιχνίδια αυτά

που στα παιδιά πηγαίνω.

Ο Αϊ Βασίλης δίνει ένα-ένα τα δώρα, εκείνα λένε το ποίημά τους και το παιδί τα βάζει

Να καθίσουν κάτω από το έλατο. Μόλις δώσει όλα τα δώρα ο Αϊ Βασίλης φεύγει.

Κούκλα:

Είμαι μια κούκλα όμορφη

με ωραία φουστανάκια

μιλάω μ’ ανθρώπινη φωνή

χορεύω σαν αληθινή.

Αυτοκίνητο:

Εγώ τρέχω σαν αστραπή

και πάντα πρώτο πάω

Είμαι αυτοκίνητο γοργό

  • όμως πολύ προσεχτικό –

στους δρόμους που περνάω.

Μπάλα:

Είμαι χοντρούλα, φουσκωτή

γεμάτη με αέρα

κορίτσια αγόρια μ’ αγαπούν

με μένα παίζουν και γελούν

ολόκληρη τη μέρα.

Δώρο έκπληξη:

Εγώ είμαι δώρο έκπληξη

κι έχω κρυφή τη χάρη

φυλάγω ένα μυστικό

για όποιον θα με πάρει.

Το παιδί αφού τελειώσει με τα δώρα, στέκεται κάπως μακρύτερα και κοιτάει το έλατο.

Παιδί:

Πω – πω !

για δες το πώς ομόρφυνε

πως λάμπει στολισμένο

και φέτος τα Χριστούγεννα

θα είναι ευτυχισμένο.

  • Μουσική: Το παιδί πιάνει ένα – ένα όλα τα στολίδια και τα δώρα και χορεύουν γύρω από το έλατο.
Κατηγορίες: Σκετς | Ετικέτες: | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ο Αϊ Βασίλης και τα δώρα

Το ποντικάκι που ήθελε να αγγίξει ένα αστεράκι

Ένας μικρός ποντικούλης ο Τρωκτικούλης ονειρεύεται να αγγίξει ένα αστεράκι, αλλά παρά τις προσπάθειές του αποτυγχάνει. Μέχρι που ένα χριστουγεννιάτικο βράδυ, καθώς βγαίνει από την ποντικότρυπά του, βλέπει στη μέση του σαλονιού ένα στολισμένο έλατο και στην κορυφή του έλατου ένα ασημένιο αστεράκι. Μια τέτοια σπάνια ευκαιρία δεν πρέπει να τη χάσει…Ένα από τα πιο όμορφα Χριστουγεννιάτικα βιβλία για παιδιά.

(Εκδόσεις Μεταίχμιο)

Κατηγορίες: Βιβλία | Ετικέτες: | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Το ποντικάκι που ήθελε να αγγίξει ένα αστεράκι

Η ζωή στα τροπικά δάση

Στην τροπική ζώνη αναπτύσσονται τα τροπικά βροχερά δάση, στα οποία συναντώνται πίθηκοι, φίδια και τροπικά πουλιά. Οι περιοχές των τροπικών δασών βρίσκονται στη Νότια Αμερική (γύρω από τον

ισημερινό), στη Βόρεια Αμερική (ανάμεσα από τον Τροπικό του Καρκίνου και τον ισημερινό), στην Αφρική (κεντρική και δυτική – πάλι γύρω από τον Ισημερινό) και στην Ασία (ΝΑ Ασία – γύρω από τον Ισημερινό επίσης).

Στις περιοχές αυτές οι συνθήκες είναι ιδανικές για να δημιουργηθούν τα φυτά, τα οποία αναπτύσσονται συνέχεια και δε χάνουν ποτέ το φύλλωμά τους. Οι συνθήκες αυτές έχουν να κάνουν με την άφθονη υγρασία, τις συνεχείς βροχοπτώσεις και με τη θερμοκρασία, η οποία παραμένει σταθερή για όλο το χρόνο(μεταξύ 20 και 30 Β. Κελσίου). Τα δέντρα φθάνουν σε τεράστια ύψη, πολλές φορές και ως 50 μ., έχουν πυκνό φύλλωμα με συνέπεια οι ακτίνες του ήλιου να μην μπορούν να διεισδύσουν έως το έδαφος κι έτσι αυτό να είναι πάντα υγρό και σκεπασμένο από σάπια φύλλα

. Από την αποσύνθεση αυτών των φύλλων παράγονται θρεπτικές ουσίες, οι οποίες απορροφούνται από τις ρίζες των δέντρων. Τα τροπικά δάση αναλογούν στο 50% όλων των δασών του κόσμου και αναπτύσσεται σε αυτά μαζί με την πλούσια χλωρίδα και πλούσια πανίδα. Καλύπτουν λιγότερο από το 2% της επιφάνειας της Γης φιλοξενούν όμως πάνω από το 50% των φυτών και των ζώων της Γης.

στα δάση βροχής ζουν τα 170.000 από τα 250.000 γνωστά είδη φυτών του κόσμου

– η Ευρώπη έχει 321 είδη πεταλούδων, ενώ

ένα πάρκο στο δάσος βροχής του Περού (Εθνικό Πάρκο Μανού) έχει 1.300 είδη.

Τα φυτά που ευδοκιμούν εδώ είναι κυρίως πλατύφυλλα δέντρα, τα οποία είναι αειθαλή (δεν χάνουν τα φύλλα τους), επίφυτα, φυτά που προσκολλώνται στα κλαδιά και στους κορμούς των ψηλών δέντρων, χωρίς να βλάπτουν όμως την ανάπτυξή τους και στο έδαφος λίγοι θάμνοι και πόες.

Σε μεγαλύτερη απόσταση από τον Ισημερινό αναπτύσσονται φυλλοβόλα δάση και η σαβάνα. Εκεί επικρατεί μια περίοδο ξη

ρασίας και μια περίοδο υγρών  μουσώνων, δηλαδή συνεχών βροχοπτώσεων. Οι μουσώνες είναι ισχυροί εποχικοί άνεμοι. Διακρίνονται σε χειμερινούς και σε θερινούς. Οι χειμερινοί πνέουν από τις ηπείρους προς τους ωκεανούς και οι θερινοί από τους ωκεανούς προς τις ηπείρους. Σε αυτή τη ζώνη αναπτύσσεται και η σαβάνα, που αποτελείται από φοίνικες, κάκτους και φυλλοβόλα δέντρα με μικρά φύλλα και αγκάθια. Εδώ ζουν ελέφαντες, ζέβρες, τίγρεις, λιοντάρια κ.λπ.

Στην τροπική ζώνη αναπτύσσεται και η στέπα (όπως και στην εύκρατη ζώνη), η οποία αποτελείται από μικρούς θάμνους και μικρά δέντρα. Στις στέπες ζουν χορτοφάγα ζώα (άλογο, καμήλα), τρωκτικά (χάμστερ, κουνέλια), σαύρες και φίδια.



Λήψη αρχείου

 

wpe838e2e1 0a 01 wp2773e655 01 wp8c169292 0a 01 wp69d37868 0a 01

Κατηγορίες: tutorials | Ετικέτες: , | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η ζωή στα τροπικά δάση

Σύνταγμα Άρθρο 24: (Προστασία του περιβάλλοντος)

Η Προστασία του Περιβάλλοντος στο Ιδιωτικό Δίκαιο - Law and Tech
**1. Η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του Κράτους και δικαίωμα του καθενός. Για τη διαφύλαξή του το Κράτος έχει υποχρέωση να παίρνει ιδιαίτερα προληπτικά ή κατασταλτικά μέτρα στο πλαίσιο της αρχής της αειφορίας. Νόμος ορίζει τα σχετικά με την προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων. Η σύνταξη δασολογίου συνιστά υποχρέωση του Κράτους. Απαγορεύεται η μεταβολή του προορισμού των δασών και των δασικών εκτάσεων, εκτός αν προέχει για την Εθνική Oικονομία η αγροτική εκμετάλλευση ή άλλη τους χρήση, που την επιβάλλει το δημόσιο συμφέρον.
**2. H χωροταξική αναδιάρθρωση της Xώρας, η διαμόρφωση, η ανάπτυξη, η πολεοδόμηση και η επέκταση των πόλεων και των οικιστικών γενικά περιοχών υπάγεται στη ρυθμιστική αρμοδιότητα και τον έλεγχο του Kράτους, με σκοπό να εξυπηρετείται η λειτουργικότητα και η ανάπτυξη των οικισμών και να εξασφαλίζονται οι καλύτεροι δυνατοί όροι διαβίωσης.
Oι σχετικές τεχνικές επιλογές και σταθμίσεις γίνονται κατά τους κανόνες της επιστήμης. Η σύνταξη εθνικού κτηματολογίου συνιστά υποχρέωση του Κράτους.
3. Για να αναγνωριστεί μία περιοχή ως οικιστική και για να ενεργοποιηθεί πολεοδομικά, οι ιδιοκτησίες που περιλαμβάνονται σε αυτή συμμετέχουν υποχρεωτικά, χωρίς αποζημίωση από τον οικείο φορέα, στη διάθεση των εκτάσεων που είναι απαραίτητες για να δημιουργηθούν δρόμοι, πλατείες και χώροι για κοινωφελείς γενικά χρήσεις και σκοπούς, καθώς και στις δαπάνες για την εκτέλεση των βασικών κοινόχρηστων πολεοδομικών έργων, όπως νόμος ορίζει.
4. Nόμος μπορεί να προβλέπει τη συμμετοχή των ιδιοκτητών περιοχής που χαρακτηρίζεται ως οικιστική στην αξιοποίηση και γενική διαρρύθμισή της σύμφωνα με εγκεκριμένο σχέδιο, με αντιπαροχή ακινήτων ίσης αξίας ή τμημάτων ιδιοκτησίας κατά όροφο, από τους χώρους που καθορίζονται τελικά ως οικοδομήσιμοι ή από κτίρια της περιοχής αυτής.
5. Oι διατάξεις των προηγούμενων παραγράφων εφαρμόζονται και στην αναμόρφωση των οικιστικών περιοχών που ήδη υπάρχουν. Oι ελεύθερες εκτάσεις, που προκύπτουν από την αναμόρφωση, διατίθενται για τη δημιουργία κοινόχρηστων χώρων ή εκποιούνται για να καλυφθούν οι δαπάνες της πολεοδομικής αναμόρφωσης, όπως νόμος ορίζει.
6. Tα μνημεία, οι παραδοσιακές περιοχές και τα παραδοσιακά στοιχεία προστατεύονται από το Kράτος. Nόμος θα ορίσει τα αναγκαία για την πραγματοποίηση της προστασίας αυτής περιοριστικά μέτρα της ιδιοκτησίας, καθώς και τον τρόπο και το είδος της αποζημίωσης των ιδιοκτητών.
_______________________
**Ερμηνευτική δήλωση: Ως δάσος ή δασικό οικοσύστημα νοείται το οργανικό σύνολο άγριων φυτών με ξυλώδη κορμό πάνω στην αναγκαία επιφάνεια του εδάφους, τα οποία, μαζί με την εκεί συνυπάρχουσα χλωρίδα και πανίδα, αποτελούν μέσω της αμοιβαίας αλληλεξάρτησης και αλληλοεπίδρασής τους, ιδιαίτερη βιοκοινότητα (δασοβιοκοινότητα) και ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον (δασογενές). Δασική έκταση υπάρχει όταν στο παραπάνω σύνολο η άγρια ξυλώδης βλάστηση, υψηλή ή θαμνώδης, είναι αραιά.
_______________________
** Με δύο αστερίσκους δηλώνονται τα σημεία της Αναθεώρησης που αναγράφονται στο Ψήφισμα της 6ης Απριλίου 2001 της Ζ’  Αναθεωρητικής Βουλής των Ελλήνων
Κατηγορίες: tutorials | Ετικέτες: | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Σύνταγμα Άρθρο 24: (Προστασία του περιβάλλοντος)